Test: tire insert Panzer Evo - druhá generace je o mnoho lepší než první

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 11.4.2022

Vložek do plášťů je na trhu neskutečná přehršel, některé jsou tvarově jednoduché, jiné složitější. A právě do této druhé kategorie patří testovaný Panzer Evo. V čem vyniká? Odpoví následující test.

Druhá generace vložky do pláště Panzer navazuje na svého předchůdce. Je však výrazně vylepšená, jak tvarově, tak konstrukčně, ale i materiálově. Ač je podoba s původní verzí patrná, nicméně rozdílů najdeme mnoho. A nejen v barvě. Každopádně žlutá je o hodně elegantnější než dřívější šedá.

 

Nový materiál

Panzer EVO sází na nově vyvinutý materiál GEN3L. Stejně jako každý jiný výrobce i Panzer má svoji marketingovou pohádku o dlouhých letech vývoje, testování a tak dále. Můžeš jí věřit a nebo ne. Vizuálně je materiál hodně podobný jako spousta jiných, ze kterých se vložky vyrábí. Prostě materiál tvořený "bublinami" pěny.

Panzer EVO ve zkratce: vložka do pláště ve tvaru pětiúhelníku, která ve variantě pro 29 palcová kola a ostřejší použití (verze Enduro&Downhill) váží necelých 100 g (přesně 94 gramů). Panzer jako asi jediný výrobce vložek do plášťů používá i vlastní bezdušový tmel.

 

Není pětiúhelník jako pětiúhelník 

Oproti původní verzi je tvar propracovanější, již to není jen obyčejný pětiúhelník, ale spíše připomíná trojúhelník. Spodní vrchol sedí v ráfku zatímco horní hrana kryje bočnice shora. 
Panzer Evo je zároveň tolik hmotný jako jeho předchůdce. Celkový objem vložky byl zmenšen, o kolik asi nedokáži odhadnout. Jedná se o dost odlišný přístup k tire insertům, než má většina výrobců, ti se většinou snaží maximalizovat objem při zachování co nejnižší hmotnosti. V čem má být největší výhoda menšího objemu insertu? V plášti bude více vzduchu a dle výrobce pak vložka méně ovlivňuje chování pláště

Montáž je snadná

Pokud vám rukama prošlo více tire insertů, pak bych montáž do pláště a následné nasazení na ráfek označil jako velmi snadnou. Pokud by Panzer byla vaše první zkušenost s vložkami do plášťů pak možná budete trochu bojovat. Až ve srovnání s jinými značkami si uvědomíte jak lehce jde celý systém nahodit. Jde to snadno i bez montpák. Snadné montáži napomáhá i tvar, do ráfku zasahuje jen jeden z vrcholů pětiúhelníku a díky tomu lze patky pláště do ráfku bezproblémově nasadit, protože je všude dost prostoru.

Ovlivní jízdní vlastnosti?

Odpověď na otázku v nadpise není jednoduchá. Ovlivnění jízdních vlastnosti pláště je přímo odvislé použitému tlaku. Já Panzer vzal do Itálie do oblasti Sanrema, kde jsou tratě extrémně kamenité, s ostrými kameny. Zde pokud nevezeš v zadním kole alespoň 2 atmosféry, tak i s jakýmkoliv tire insertem zničíš ráfek. S dvojkou na žíle, ale i v plášti nějaké ovlivnění jízdní vlastnosti nemáš šanci poznat. Při takovém tlaku pak vložka slouží jen jako ochrana pláště a ráfku proti poškození. Proti proseknutí pláště či zboření ráfku. 
Úplně jiná písnička ke to při nižším tlaku v měkčím terénu. Tam je ovlivnění jízdních vlastností, lepší grip, znatelné téměř okamžitě. 
Nicméně grip bych asi nepřirovnal k pro mě asi nejlépe "terén kopírující" vložce Tubolight. Ta při jízdě plášť doslova obtéká terén a pocitově si na kole jako přilepený k zemi a plášť moc nejede. Plášť s Panzerem se možná tak dokonale nelepí k terénu, ale pocitově kolo jede jako by v něm žádná vložka nebyla. S Panzerem to prostě víc odsýpá.

Vlastní tmel Anti-Puncture lepí skvěle

Dodávaný tmel je extrémně tekutý. Označení mléko je u něj naprosto přesně padnoucí, protože jeho konzistence a tekutost je hodně podobná klasickému mléku. Výhodou tekutosti by měla být rychlost, kterou doputuje k potenciální dírce v pláštích. Něco na tom asi bude, ale myslím si, že pokud se kolo točí, tak je mléko rozprostřeno po jeho obvodu rovnoměrně a nikam moc neteče. Možná jsem ale ve škole při probírání odstředivé síly teda úplně nedával pozor.
Co je ale jednoznačné, tak rychlost s jakou mlíko tuhne a lepí díry. Je to doslova před očima. Možná než tmel bych jej označil jako lepidlo, sekundové lepidlo. Když si nedáš pozor, tak si při manipulaci s ním snadno slepíš prsty na rukou. 
Jak to, že uvnitř pláště zůstává neustále tekuté? Zázrak? Asi. Každopádně po dvou měsících v plášti není nikde ani náznak tvorby "ježka", stále je tekutý jako na začátku.

 

Jedu si po trailu a najednou tsssssss. Do... To ne. Nemám u sebe duši ani knoty, natož pumpu... probleskne mi hlavou. Následně se ozve ještě jedno kratší tss. A pak už nic. Zastavuji a kontroluj plášť, vše se jeví úplně ok, jen kolem jednoho špuntu je podezřele hodně tmelu. To je ono místo, odkud se ozvalo tsssssss, tmel však zafungoval rychle a díra po utrženém špuntu zalepena. Panzer save my ass!

 

Nenatahuje se

První generace Panzeru bojovala s natahováním a prodlužováním své délky, a taky s nasákavostí. Jak si stojí inovovaný model? O poznání lépe. Ano, natahuje se. Ale už to není hrozné. Spíš naopak, natažení je minimální. Rozhodně nevybočuje z průměru vložek z obdobných materiálů. Dílem je to novým materiálem, dílem i konstrukcí, kdy je insert slepen z několika vrstev materiálu.

I nasávání tmelu je minimální, je to jak použitým tmelem, tak uzavřenou strukturou materiálu vložky. Ve srovnání s předchozí verzí se jedná o zásadní rozdíl, první generace byla doslova nenasytná.

Kolik vydrží?

Pěnová vložka nevydrží navždy, opakované nárazy v kombinaci s hranou ráfku ji ničí. Očekávat, že mi vydrží několik sezón by bylo naivní, pěna není guma. Panzer rozhodně nevydrží tak dlouho jako Cushcore. Ale váží o poznání míň. A v případě defektu jej jsi schopen sundat i bez nářadí na trailu, například v případě nutnosti vložit do roztrženého pláště duši. To je v případě Cushcore zcela nereálné. Za mne dvě zásadní výhody.

Jak vypadá Panzer po deseti dnech ostrého ježdění v kamenitém terénu italské Ligurie i jedním dojezdem trailu na prázdném kole se můžeš podívat níže. Několik záseků schytal, jeden dokonce skrz celou tloušťku pěny, ale svoji funkci splnil dokonale, ráfek ochránil. Za mě rozhodně OK. Na 100 g vložku výkon úplně v pohodě. Ano, není zcela bez ztráty kytičky, ale svoji funkci bude plnit ještě dlouho. 

Cenovka Panzer Evo je 1360 Kč i včetně tmelu. Hodně nebo málo? Vzhledem k ceně konkurenčních výrobků spíše menší. Pokud započítáš i cenu tmelu, tak jsi s cenou výrazně pod průměrem. 

Infobox

Tire insert Panzer Evo
Dodává: Made for trails
Cena: 1360 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Lukáš 11.4.2022 - 13:15

    Vozil jsem půl roku a za mě už nikdy více. Vyndal jsem ho na kaši a ráfek neochránil.

  • anonymní uživatel Borec 12.4.2022 - 21:53

    Po sezóně ježdění v rozbitém terénu vypadal tak jak popisuje článek, ráfek cajk ,neřešil jsem žádný problém ..dvě místa byly díry skrz a pohoda no stres

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí