Test: vložka do pláště Slicy Smooth - Eva Tlumivá v akci

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 6.1.2020

Na trhu je snad milion vložek do plášťů. Na výběr jsou různá provedení, různé materiály. Každý výrobce se na problém eliminace defektů a ochrany ráfku dívá jinou optikou. Již delší dobu mám v zadním kole řešení francouzského producenta Slicy, konkrétně se jedná jeho model Smooth.

Slicy jsou specialisté na výrobu blatníčků s uživatelsky definovaným designem. Umí jej vytvořit od jednoho kusu a nejeden francouzský profík tak jejich blatník vozí. Mimo ochranu proti blátu se pustili také do ochrany proti defektům v podobě vložky do pláště – Smooth.

Co slibuje Smooth? Vyjma tradičních otřepaných marketingových frází jako nižší tlak v pláštích, možnost dojezdu na prázdném kole, ochranu ráfku atp., tak také nabízí snadnou montáž, možnost použití s jakýmkoliv bezdušovým ventilkem a nulovou nasákavost.
Začnu od konce, materiál vložky je absolutně nenasákavý. I po více jak půl roce používání a máčení v bezdušovém tmelu, při zmáčnutí vložky nevyteče ani kapka. Z toho mi vyplývá, že nenasákne ani mililitr tmelu.

Kromě nenasákavost ti je použitá pěna výhodná především v utlumení. Vložka je totiž vyrobena z EVA pěny s vysokou hustotou uzavřených buněk. EVA pěna, je známá také jako Eva tlumivá. Evku najdeme skoro v každé lepší botě, konkrétně v její podrážce.
Pěna se vyznačuje i tvarovou pamětí. Po zmáčknutí se do základního tvaru vrací zvolna. Důležitá je samozřejmě také i výdrž, po dlouhodobém použití na ní není vidět opotřebení či deformace. Až na detail o kterém se zmíním posléze.

Výrobce se zaměřil i na kvalitní proudění tmelu a vzduchu uvnitř pneumatiky. Na trhu není snad vyjma vložky Rockstop jiný tire insert, který by mohl v „děrovanosti“ Slicy Smooth konkurovat. Střední část vložky je výrazně perforovaná a také i bočnice jsou drobně zubaté pro lepší proudění.

Montáž je jednoduchá, Smooth přijde v krabičce jako pásek s délkou odpovídající obvodu 29" kola. Pokud chceš Smooth použít na menším kole je nezbytné jej zkrátit v naznačeném místě. Na to stačí ale jen ostrý nůž. Otřepaná fráze „dvakrát měř a jednou řež“ pro mne nebyla dostatečně důležitá a taky jsem dříve řezal než měřil. Sice jsem naměřil správnou délku, ale uřízl špatný konec – jo jo, stane se – naštěstí na funkci to zásadní vliv nemá. Jen jsem nemohl použít lepidlo na onom uříznutém konci…

Jakmile máš správnou délku vložky, tak stačí oba konce slepit a spojit páskem ze suchého zipu, následně vložíš do pláště, doleješ tmel a nasadíš druhou patku pláště. A hotovo.

Smooth je k dispozici ve dvou šířkách 56 a 69 mm, první pro klasický rozměr plášťů maximální šířka 2,6 palce a druhá verze pro plusková kola. Hmotnost je důležitý parametr, zvláště i rotující součásti kola. V délce odpovídající 29palcovému kolu váží standardní verze 110 gramů a širší plusková pak stále akceptovatelných 135g. Posledním číslem tohoto odstavce je výška vložky, ta dosahuje 15mm.

Vložku jsem vozil v zadním kole ebiku, kde dostává poměrně dost zabrat. Může za to vyšší váha bicyklu a také můj agresivní jízdní styl. Na elektrokole kvůli výše zmíněným důvodům nemohu vozit extra nízké tlaky ale i tak na při použití vložky a klasického lehkého pláště jsem vozil tlak 1,9 atm. Za celou dobu jsem se nepotkal s jediným defektem. Nicméně i přes zvýšenou ochranu nezůstal ráfek bez ztráty kytičky, na jednom místě je znatelný obří kousanec. Nechci ani domýšlet, co by se stalo kdyby nebyla použita vložka do pláště. Nicméně, Slicy proklamované heslo „TYRE INSERT – RIM SAVER“ u mne uplně nezafungovalo. Domnívám se, že důvodem je nízká výška vložky, ty s kulovým tvarem jsou prostě větší, objem ničím nenahradíš a to platí nejen u motorů aut.

Asi jediné negativum, které bych mohl zmínit je pohyb vložky v plášti. Styčná plocha s pláštěm či ráfkem je minimální, v podstatě se vložka dotýká pouze svými spodními rohy a styčná plocha se zvýší až při velkém nárazu. Při roztočení kola a prudkém zabrždění je cítit jak vložka zastaví svůj pohyb o fous později. Úkaz je patrný především v montážním stojanu, za jízdy toto nepocítíte. Ale to neznamená, že by tato setrvačnost vložky neovlivňovala jízdní vlastnosti. Nicméně, tento problém se projevuje u drtivé většiny tire insertů.

Po více jak půlročním dost intenzivním používání je Slicy Smooth stále ve velmi dobré kondici. Nebál bych se její kondici označit „stav nového“. Nikde není patrný mimo výše zmíněného proseknutí ani náznak opotřebení. Za onu půl roční periodu jsem ani jednou nemusel dolívat bezdušový tmel, pokud jej vložka nasála, tak leda v množstvím než malém. Za mne rozhodně dobrý výkon.
Cena za jeden kus vychází na 49,90 Euro a zakoupit jej můžete na webu výrobce slicy-products.com.

Infobox

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí