MojeKolo

Tošovice: o kvalifikaci na MS v pumptracku se poprala mezinárodní konkurence

Autor: Adam Maršál, kategorie: Report, vydáno: 20.9.2022

V sobotu 17. září proběhla na dráze z dráhy v Tošovicích česká kvalifikace na Red Bull UCI Pump Track World Championships, které se letos pojede v Chile. V závodu o nominaci na souboj o duhový trikot byli nejrychlejší Lotyš Kristaps Veksa a Češka Sabina Košárková.

Tošovice, nejdelší pumptracková dráha v Česku byla svědkem souboje o nominaci na Red Bull UCI Pump Track World Championships. Ani chladné a předčasně podzimní počasí nezabránilo účastníkům podat nejlepší výkony. Závod byl otevřený i pro jezdce ze zahraničí, a tak se jelo v silné mezinárodní konkurenci. Po měřených časovkách se na start postavilo celkem 18 dvojic, z nichž vždy nejrychlejší jezdec postupoval do dalšího kola. V duelu se slovinským soupeřem o pouhých 0.2 sekundy vypadl Čech Tomáš Slavík.

    

Ženy vyhrává domácí Sabina Košárková

V ženské kategorii se bojovalo natěsno. Domácím pak udělala radost nejrychlejší žena dne Sabina Košárková, která si účast na mistrovství světa v Chile zajistila již před třemi týdny díky vítězství v norském Harstadu. Slovenská reprezentantka Kristina Madarásová vyměnila bikrosové kolo, na němž si minulý o týden dříve v Itálii dojela pro titul mistryně Evropy v BMX, a v Tošovicích si dojela pro stříbro. Bronzovou medaili získala mistryně Red Bull UCI Pumptrack 2018 Christa Vonniederhäusernová z Německa. Vzhledem k tomu, že její soupeřky z Česka i Slovenska již měly účast na MS jistou z předchozích závodů, Vonniederhäusernová si z Tošovic odvezla letenku do Chile.

Mezi muži nejlepší Kristaps Veksa 

K mezinárodnímu klání došlo i mezi muži, kteří v Tošovicích několikrát posunuli traťový rekord. Silná jezdecká konkurence zajistila divákům dechberoucí podívanou plnou skoků a rychlých zatáček, kde na jezdce působí přetížení až +10G. Soupeře nakonec nenašel Lotyš Kristaps Veksa, který si na Moravu odskočil z německé soutěže Ninja Warrior na nejvyšší stupeň vítězů. Do Chile tak odjíždí jako vítěz a stanovitel nejrychlejší jízdy české kvalifikace. Na druhé místo dopumpoval Daniel Hradský ze Slovenska následovaný Lotyšem Mikusem Strazdinšem.

 

V listopadu v Santiago de Chile

Na úrovni světové série pod Mezinárodní cyklistickou unií UCI se v pumptracku závodí od roku 2018, kdy se na celém světě odjelo 23 kvalifikačních kol, kterých se zúčastnilo na dva tisíce jezdců z 19 zemí. Po dalších ročnících světových finále ve Švýcarsku a v Portugalsku se letos nejlepší jezdci planety utkají o duhový dres 20. listopadu v Santiagu de Chile. Trať se nachází ve čtvrti Las Condes, která je považována za most mezi městem a Andami. Designéři závodního areálu se zavázali postavit trať, která nabídne rovné podmínky jezdcům na BMX i MTB kolech. 

Výsledky ženy

1. Sabina Košárková
2. Kristína Madarásová
3. Christa Vonniederhäusern
4. Eliška Bartuňková

 

Výsledky muži

1. Kristaps Veksa
2. Daniel Hradský
3. Mikus Strazdinš
4. Didi Van Tiggel

Foto: Redbullphotofiles.com

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 20.9.2022 - 9:36

    pumptrack se nerozlišuje na typy kola?

    • anonymní uživatel FK 21.9.2022 - 12:25

      Taky mě to zaujalo. Vítězové jezdí na speciálech s malýma kolama a pevnou vidlicí, zatímco Tomáš Slavík na klasickým hátéčku. Asi to šel jen tak zkusit, protože to pořádá Red Bull a je to asi první MS co se pořádá.

      • anonymní uživatel FK 21.9.2022 - 12:36

        Tak ne, MS se jezdí od 2019

      • anonymní uživatel Shu Lin 21.9.2022 - 12:43

        vítězové jeli na bikrosových kolech... podle mě by to mělo být dělené kategoriemi

        • anonymní uživatel Štika 21.9.2022 - 16:21

          Ani na DH vás nenutí jet na sjezďáku,jestli to zvládnete na downcountry (odpusťte ten výraz) tak šup do toho!

          • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 21.9.2022 - 18:51

            Vrať se do časopisů ;)

  • anonymní uživatel Helmut 20.9.2022 - 10:53

    Nevite nekdo co je to za dres co ma na sobe ta holka s cislem 39?

    • anonymní uživatel Eda 20.9.2022 - 12:00

      To bude nejspíš Patagonia

  • anonymní uživatel Luděk 20.9.2022 - 13:11

    Tatarka pořád ve stylu!!!

  • anonymní uživatel Cimus 20.9.2022 - 23:09

    Bez prudeni. K tomu udaji 10g jste dosli jak?? Tomu se mi nechce verit ani trosku. By tam vseci omdleli.

  • anonymní uživatel Ádoš 21.9.2022 - 9:26

    To by mě také zajímalo. Vím o tom kulový, ale laicky se domnívám, že by při tomto přetížení všichni popadali jako mouchy do 2 vteřin. Silně pochybuju, že si jakákoli civilní osoba (při vší úctě Datlovi) může dovolit byť se jen podívat a šahnout si na centrifugu pro armádní piloty, natož si tam zasmluvnit pravidelný výcvik. Páč nevím, kde jinde svoje tělo přizpůsobit na takový HC. Na komerční atrakci? těžko, tam se nedostaneš přes 4G. Na stěně smrti? taky ne, tam se největší borci nedostanou přes 6G.

    Nejspíš se jedná o nějakou "klikbajtí" hodnotu, totálně vytrženou z kontextu. Teoreticky na jezdce může na okamžik působit opravdu hodně vysoké přetížení, ale ta hodnota bude na kole a pumptracku udržitelná v rámci max desetin vteřiny.

  • anonymní uživatel Shu Lin 21.9.2022 - 9:53

    vidlice by při 10G byla na dorazu tlačená vahou 700-900 kg, podle váhy jezdce

    • anonymní uživatel Ádoš 21.9.2022 - 10:36

      2 Shu-Šao-Lííín

      já byl teda na fyziku vždycky blbej jak tágo (vlastně, na co ne :-D) a při počítání příkladů allá "vlak vyjede z bodu A......" jsem chtěl páchat rituální sepukku, ale myslím, že zrovna kolu a komponentům (bereme-li v potaz sjezdové mašiny) ten exponenciálně narůstající tlak zas tak nevadí. By mě zajímalo, jakou šlehu musí kolo a komponenty pohltit, když se někdo rozhodne dropovat po vzoru Bendera z 8 metrů v mírné nadsázce skoro na placku. Máte někdo představu? já ne. Osobně myslím, že hlavním limitem bude člověk.

      • profilová fotka Martin Saida 21.9.2022 - 13:12

        Tohle běžně řeším při řešení pevnosti mých rámu Zoceli :) Uvedu příklad pro tlumič.....Vezmu váhový limit jezdce, řekněme max 120Kg při sagu 20% (to je nejhorší případ) program mi spočítá pružinu řekněme 1000lb/inch. To znamená že každých 25,4mm se síla zvětší o 500Kg (1000lb=přibližně 500Kg), při zdvihu tlumiče 70mm je celková síla na tlumič 1377Kg při dorazu...to už je velká síla. Tohle ještě násobím koeficientem bezpečnosti a z touto celkovou silou pak dále počítám při ověření pevnosti všech částí rámu. A občas kolu prostě naložíš i víc tak si už asi představíš že ta celková síla může být krátkodobě i vyšší :) (Při síle uvádím Kg pro lepší představu)

        • anonymní uživatel Ádoš 22.9.2022 - 8:39

          2 Martin Saida
          Díky pane :) :thumbs up:

  • anonymní uživatel PTBack 21.9.2022 - 10:11

    Tak bude to asi podobný, jako když seskočíš z dvou metrů na nohy. Ten nárůst veškerejch hodnot bude na dopadu brutální ale ta jedna dvě vteřiny no problem. Zrovna včera jsem poslouchal jednoho pilota, že při extrémním G ztrácíš zrak a I schopnost hýbat se(jak víme) ale celou dobu normálně vnímáš. A kolo má nějakou setrvačnost, takže tu chvilku to dá za Tebe. Ale jak se vyjádřil tady Ádoš, tak to je prostě jen zajimavej údaj, se kterým si jinak můžu vytřít p....

  • anonymní uživatel Vimjá 21.9.2022 - 13:12

    Podle www.engineersedge.com/... by se g-force centrifugy mělo spočítat jako
    g=v^2/r

    Když vezmu nájezdovou rychlost 30mkh, což je 8.3ms a rádius zatáčky 5m
    8.3^2 / 5 vychází mi 13.8g
    Což platí pro pneumatiky.

    Hlava je blíž středu zatáčky (řekněme o metr) a navíc má pomalejší obvodouvou rychlost (střelim o 5kmh).
    6.9^2 / 4 je 11.9g


    S armádní centrifugou to asi nejde srovnat. Klopka je jen pár milisekund.

    • profilová fotka Martin Saida 21.9.2022 - 13:14

      tak tak, pěkně vysvětleno :) Géčka budou velké ale jen po velmi krátkou dobu.

    • anonymní uživatel Cimus 29.9.2022 - 11:48

      Ok. Tomuhle bych uz veril. Prijde mi to teda neskutecne. A 1,3t tlaku na tlumic je taky darda. Teda pokud jsem to prevedl zpravne. Dik ogari

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí