MojeKolo

Report: [kolofix] Blinduro Léto - Poprvé na Slapech. Pecka! Bomba! Paráda!

Autor: Keli, kategorie: Report, vydáno: 28.6.2022

Pecka! Bomba! Paráda! To byly nejčastější reakce na sociálních sítích účastníků [kolofix] Blinduro Léto v lokalitě v okolí Slapské přehrady.

Enduro akce [kolofix] Blinduro Léto měla o uplynulém víkendu premiéru na Slapech. Blinduro je již tradiční "svátek" enduristů, ale přece jenom zbrusu nová lokalita je v téhle době celkem ojedinělý počin. Michal Prokop vybudoval nové traily v podstatě na "zelené" louce. Organizátory trochu potrápila páteční průtrž mračen, kdy propršela celá noc. Ředitel závodu Michal Prokop se rozhodl kvůli bezpečnosti vynechat první erzetu a tak blinduristi startovali rovnou dvojkou. Sobotní závod za blátivých podmínek měl tři erzety a naopak tropická neděle čítala erzet pět. 

Michal Prokop měl během víkendu dost starostí: "Byl to zase mazec, celý víkend jsem se opravdu nenudil. V sobotu nás spláchla voda a když jsem v 6:00 ráno najížděl erzety potokem, byl jsem si jistý, že to budeme muset odpískat. Smekám před všemi blinduristy jak sobotu zvládli a užili si den i přes to bláznivý počasí. Neděle už vyšla tak jak bylo naplánováno a můj záměr užití si nových trailů vyšel na 100%. Úsměvy v cíli jednotlivých erzet závodníků během závodu jsou k nezaplacení," dodal ředitel závodu.

Blindura na Slapech se zúčastnilo i pár známých tváří jako například profesionální XC závodnice Karla Štěpánová (3. místo v kategorii 30-39). "Tuhle akci jsem sledovala už hodně dlouho a moc mě mrzelo, že mi nikdy nevyšla chvíle to zkusit. A helemese, letos to na letní párty na Slapech dalo. Úplně jsem nevěděla do čeho jdu a předzávodní porada mě spíše vyděsila, než nabudila... Ale co už... Skupina s "mladejma" puškama mě ale totálně vtáhla do hry hned v úvodní RZ. Tekoucí řekou už jsem zkrátka na plný pecky dlouho nejela. Kluci říkali, že je to fakt metal i na ně! Pády jsem přestala počítat hned po dvojce... škola smyku v XCčkových karbonových tretrách, to prostě chceš :) Myslím, že se mi pak o "off camberech" zdálo i v noci :) několikrát jsem si sama pro sebe (nebo možná i nahlas) řekla, "teď umřu!" Nálada v celý partě blinduristů byla ale výborná! Neustále tě někdo hecuje a podporuje! Neskutečný... Neděle pak byla totální lambádou plnou zážitků. Pět nádherných RZ a milion příběhů kolem. Chlebíky se škvarkama, smažený záda pod páteřákem a dalších tisíc odkloněných sjezdů bokem! Borci řikali, že nemám jezdit plíseň a mám vyhodit ty spdčka :) zkrátka rady do života... Minimálně do dalšího Blindura teda! Za těch pár modřin na víc ten víkend fakt stál a jsem moc ráda, kolik nových lidí jsem mohla potkat!"

Tomáš Sklenička (142. místo v kategorii 30-39) byl na Blinduru také úplně poprvé. Na rozdíl od Karly je totální amatér, který se s duchem endura seznamoval až na Slapech. "Slapy jo? Je to kousek za Prahou, žádný extra kopce, to je ideální na první seznámení s Blindurem, první závody, lanařil Čerw. No já nezávodim, nemám najeto a tak.. zněla čím dál častěji moje vymlouvací odpověď na to proč se mi nechce.. Nakonec mě na tu "pohodovu vyjížďku s partou kámošů" jak tomu pořád dokola říkal překecal.. Musím říct že jsem se docela i těšil.. Čím víc se blížil víkend tím víc bylo jasné, že asi sprchne. No a taky sprchlo.. podle mě letos ještě takhle nepršelo, ráno před startem přichází informace, že RZ jsou pod vodou a že se jedna ruší. Takže jedem nakonec jen 3. Už jsem se tolik netěšil. Z pohodové vyjížďky bylo rázem blátivo-jílové peklo, občas se jelo potokem a ty všude přítomné kořeny, pořád usilovaly o moje sblížení se zdejší mazlavou jílovitou hlínou.. pádů bylo nespočet, ale nic velkého. Moje skills na koloběžce se zlepšily asi tak o 100% stejně tak jako trailový běh.. Vážně tady jeli lidi v nášlapech? V sobotu sem byl dost nas*anej, na počasí i na svůj neum za mokra, ale jak se později ukázalo nebyl sem jedinej, kdo se trápil.. Náladu zpravila předpověď na neděli a večerní promítačka v Blinduro kině. Neděle ráno, dnes jedeme 5 RZ. Pozdější start byl trochu ku prospěchu. Tratě už byly o dost míň pod vodou a místy jsem se přistihl, že mě to i baví. Cílem bylo odjet v neděli domu v celku, to se naštěstí povedlo. To nejlepší nakonec, poslední RZ. Rovínek mi vykouzlil úsměv na tváři a hurá zpátky do kempu umýt kola a dát koupačku. Pak už jen pobalit a počkat na vyhlášení. Velký potlesk všem co to dojeli a obdiv těm nejrychlejším, nechápu ty časy. Už jsem chycenej, tak příště zas. Díky za super akci!"

 

Naopak velký mazák závodů Blinduro je Štěpán Čerw Červený (34. místo v kategorii 30-39)  "Blinduro léto - ten název přímo křičí pohodou. Ta skončila v pátek s deštěm, který sliboval v kombinaci s podpultovými informacemi o jílovitém podkladu celkem klouzavou zábavu. A tak to bylo. První den byl zkrácen o jedu RZ - docela by mě zajímalo, jak vypadala - a i přesto byl dost náročný. Ředitel sliboval potok - ten byl - sliboval klouzavé traverzy - taky byli - a že poslední RZ bude ještě trochu těžší - rozhodně byla. :) Ale i tak to prostě v cíli smích vykouzlilo. Za sucha by to bylo asi úplně jiný kafe. Sobota byla spíš o přežití - minimálně pro polovinu startovního pole. Ti kdo přežili si ale v neděli mohli užít úplně jiné závodění. Nedělní probuzení do horka bylo jako přesun někam jinam. Slapy byli dobré místo a ranní koupačka to potvrdila. A ty eRZety? To bylo labůžo. Neděle byla vážně TOP. Velké překvapení byly uměle postavené části trailů, které asi nikdo nečekal. Pro mě osobně byla největší paráda RZ7 (Liška), to mě bavilo hodně. Ale na všech RZ jsem se bavil a užíval. Palba v poslední RZ to jenom podtrhla a mohli jsme propocení jet zase k vodě na koupačku. Sečteno podtrženo parádní lokalita s úplně jinými podmínkami než na ostatních Blindurech. Myslím, že se zase nechám ukecat."

Absolutním vítězem se stal Michal Pokštefl před druhým Frantou Žilákem (Rocky Moutain) a třetím Davidem Čunkem (Whyte Racing). Kompletní výsledky na sportsoft.cz.

Fotky Patrik Prochazka

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí