reklama

Report: Enduro2 Meribel - třídenní enduro etapák, kde v 13 RZ závodíš víc jak dvě hodiny

Autor: Keli, vydáno: 14.7.2022

Letošní enduro dvojic přesunuli pořadatelé trailAddiction Ltd. pod vedením našich kamarádů Alistera a Gábiny do Meribelu (poslední 2 závody byly v Les Arcs). Jelikož jsme se loni testovali ve dvojici Milan Smetaník/Martin Pajma, jak a jestli nám půjde se trochu sehrát a po docela dobrém výsledku a nejlepším ježdění za celý rok jsme se tak nějak domluvili, že to zkusíme znovu. Trochu jsme se zapotili při registraci v lednu, kdy jsem nenechal nic náhodě a sednul si k počítači v danou hodinu a povedlo se mi registrovat nás a o půl hodiny později na mě vyběhlo - SOLD OUT. Takže závod o 150 párech byl vyprodán za 30 minut a na čekačce, jak mi na závodu svěřila Gabča, bylo dalších 100 párů. Takže tento závod je velmi žádaný. Několik českých riderů se na mě poté obracelo s prosbou, abych je do závodu dostal, ale vzhledem k velkému waiting listu to nebylo možné.

 

14 Čechů na startu

Do Meribelu jsme se letos vypravili půjčeným karavanem od Martinova bráchy Ondry, za což mu děkujeme. Vzal jsem s sebou i dcerku Verču, aby se pokochala horama. Vyrazili jsme nejdříve na jeden den do Soldenu se rozjezdit, jelikož lanovky v Meribelu začaly jezdit až v den závodu. V Soldenu jsme byli na pár dní před 2 lety a bylo tam parádní svezení. Letos to bylo taky super, i když, trošku k našemu zklamání, vyhladili některé traily a vysypali je jemným štěrkem. Což je sice super pro širokou veřejnost, ale nám to moc nevyhovuje. Nicméně i přesto si zde člověk dobře zajezdí. Večer přejíždíme směr Meribel a v pátek v poledne dorážíme na místo a parkujeme na vyhrazeném stání pro závodníky. Je po dešti a pod mrakem, tak doufáme, že se počasí trochu vylepší. Jdeme se registrovat, trochu pokecat s Gabčou, Alisterem a Kačkou (čti organizátoři). Koukáme do startovky a letos je nás 14 Čechů!!! To je velká paráda, trochu tomu prej přispěl i nějaký můj report, jak mi sami účastníci sdělili :).

 

Oficiální video Enduro2 Meribel

Začátek hodně z ostra

V sobotu ráno vylezeme z karavanu a je luxusní počasí. Bez mráčku a v Meribelu přes den kolem 23 stupňů. Na první erzetu jedeme lanovkou do 2400 metrů a odsud začíná hned první trail, 9 km dlouhý a 1000 metrů převýšení. Jak je to na oči, tak nevíš, jestli je tam nějaký stoupání a hlavně, jak rozložit síly. Dostali jsme číslo 111, což není úplně ideální, protože máš kolem sebe spoustu riderů, který jsou pomalejší a předjíždět jednoho závodníka tak nějak jde, ale dvojici, to je fakt někdy peklo. A hned na prvním trailu předjíždíme 8 dvojic, a to není jen tak. Někdo ochotně uhne, někdo neochotně a někomu se nechce vůbec. Na to doplatil i Martin a hned v prvním trailu jde přes řidítka a rovnání atd. nám bere nějaký čas. Hlavně, že je Martin v pořádku a můžeme pokračovat. Jinak výšlap byl a pořádnej :). 18 minutový trail fakt na rozehřátí opravdu bolel, časově vychází jako celý závod v rámci Enduroserie, stejné doba jako 6 erzet třeba na Zadově :).

Po jedničce si na nás Alister připravil transfer po svých na dvojku a to 700 výškových, takže hned po ránu nám dává zabrat. Po dalších dvou erzetách máme oběd v městečku Brides-les-Bains a už po půl dni jsme toho měli docela dost. Po obědě ještě 2 dlouhý erzety opět shora a jedna vede z části i po svěťákový DH trati. Velká paráda. Po prvním dnu jsem s Martinem na 4. místě s časem 5 erzet - 58 minut !!! v kategorii 85+, což je součet věku dvojice. Ty dvojice, které jsou s časem v naší kategorii před námi mají nízká čísla, mají kolem sebe rychlejší jezdce a nemusejí tolik předjíždět. A my máme zase vlažnější začátky, tak snad se víc rozjedeme a něco stáhneme. Den pro jistotu končíme v místním Jacks baru s českou partičkou North Czech Riders, kteří byli i loni v Les Arcs. Kluci tak nějak po česku bar zavírají :D

Traily rozmanité, nechybí ani kravičky

V neděli je opět čisté nebe, ale tentokrát je vedro už od rána. Dnešní starty erzet jsou každá ve výšce nad 2000 m.n.m., což je na dýchání peklo. Rozjedeš se a už nemáš dech. V transferech nás Ali letos vůbec nešetří a zase tlačíme kolo na start z nějakýho vrcholu. Složení trailů je v Meribelu trochu jiný než loni v Les Arcs. Hodně takových turistických cestiček, někdy až dost úzkých, u lanovek je dost parkových trailů - samá zatáčka a potom naletíš do lesa (příjezd z ostrého slunce v podstatě do tmy, chvíli není nic vidět), V lese zase letíš po kořenech a kamenech. Taková všehochuť, což je fakt super. Těchto 5 erzet se nám jelo o hodně líp.  
Občas je to legrace. Když třeba jedeš a na trailu máš přes celou cestu krávu, která si zrovna ulevuje. A ty máš jen zlomek času zareagovat, abys mohl nějak projet a neztratil moc času.
V půlce dne zase oběd, tentokrát v Les Menuires. Za neděli je to kolem 4300 metrů sestoupáno, což fakt chceš! Po neděli jsme stále na 4. místě a celkově na 19. místě a shodně na 2. a 3. místě jsou před náma borci se zhruba minutovým náskokem. Jelikož jsou v pondělí "jen" 3 erzety, zato výživný, tak sice za to budeme chtít ještě vzít, ale minuta je dost.

1100 metrů převýšení na jediném trailu

V pondělí už není tak hezky a čeká se i bouřka, proto se organizátoři rozhodnou prohodit erzety kvůli lanovkám. Nejdelší erzeta měla být nakonec, ale Alister ji dal jako první a tak se ráno přemisťujeme lanovkou do 2700 metrů. Tady se dýchá opravdu špatně, i když za ty 2 dny si tělo trošku zvyklo. Trail má kolem 10 km a 1100 metrů dolů. Byla to nádhera. S Martinem jsme jeli dobře. Opět předjíždíme asi 9 dvojic a jednu trojici. 
Dvojka na druhém kopci zase z 2400 metrů takový bikepark a pak poslední erzeta, no ta byla úplně TOP. Krásný lesní traily, samý kořeny, kameny i nějací turisti. Všichni jsme se shodli na tom, že tato byla nejlepší.

   

13 RZ a 133 minut závodění

Celkem tedy 13 RZ, s Martinem jsme je objeli bez technických problémů a pouze s jedním karambolem. Byli jsme v cíli spokojeni s výkonem (přeci jen nám je dohromady 93 let :D ). Ve výsledcích se dozvídáme, že jsme náskok na obě dvojice před námi hodně stáhli a od druhého místa nás dělí pouhých 14 vteřin a od třetího 13 vteřin. Součet 13 erzet dělá 133 minut! A rozdíl je opravdu minimální, že i organizátoři jej vyzdvihují na sociálních sítích. Jsme s tím spokojený, ale co nás nejvíc hřeje je 18. místo celkově ze 150 dvojic. Samozřejmě je to závazek pro nás oba na příští rok, jak řekl Martin: "To už musíme dát!"

Jinak skvěle jeli opět kluci Pažitný/Soukup, kteří skončili na 12. místě celkově. Kluci z NCR měli i trojici a ta skončila na super třetím místě. A také jsme tam měli smíšenou dvojici Sehnalová/Rouček a ty si dojeli pro skvělý druhý místo. Ostatní český rideři si vedli taky hodně dobře. Všem gratulujeme. 

Meribel se vyplatí navštívit

Meribel je opět další místo, kam se vyplatí zajet klidně na týden. Je tu trailů, že si každý určitě vybere. Na příští rok se plánuje, že se opět pojede zde. Doufejme, že se Alister s Gabčou domluví s místními provozovateli a majiteli pozemků a připraví nám další super ježdění na příští sezonu.

Ještě jednou díky organizátorům a díky Martinovi, že to se mnou jel. Pro nás je to zážitkový závod a to by měl být v podstatě pro každého.

Smety a Martin 

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí