MojeKolo

Test: Norco Range C3 - když se kladka potká s virtuálem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 31.10.2022

Za pedálem dobře jdoucí kolo s dostatkem zdvihu i pro nejnáročnější dráhy. Kombinace, která je cílem snad všech konstruktérů kol. Někdy však zůstane jen u marketingových proklamací a v menší části případů se to podaří úspěšně realizovat. Do druhé kategorie patří jednoznačně Norco Range C3.

Základní parametry a geometrie

170 milimetrů zdvihu jak na předním, tak zadním kole, 29" kola, celokarbonový rám a výhradně pružinový tlumič. To je Range C3 v základních rysech. Vše ostatní najdeš v tabulce níže.

Kladka mixnutá virtuálem

Jaké jsou nejnovější trendy ve vysokozdvižných Enduro kolech? V podstatě dominují jen přístupy, jeden založený na mulletu a druhý pak sází na jednočep s vysokou umístěnou kladkou. Oba dva mají své příznivce i odpůrce. U Norca jsou fanoušci druhého přístupu. A ukázali to na nejnovější generaci kola Norco Range, která přichází se systémem nazvaný Virtual High Pivotem. O co jde? Pokud si rozklíčuješ název, tak je to jasné. Virtuál s kladkou skrze, kterou prochází řetěz. Virtuál a jednočep, jde to dohromady? Ano, jde. Zadní stavba se sice otáčí okolo jednoho čepu, nicméně díky přepákování řetězových vzpěr u šlapacího středu se zadní čep tlumiče pohybuje po křivce, nikoliv po kružnici.

Nevýhodou tohoto řešení je výrazně vyčnívající přepákování pod spodní rámovou trubku. Masivní čepy zlehka omezují světlou výšku a trochu limitují průjezdnost terénem. Naštěstí, čím více je zadní stavba ve zdvihu, tím více se přepákování schovává. A je tak méně na ráně. Nicméně trefit přepákováním kámen není nic složitého, u Norca si toto uvědomují a vybavili oblast v okolí čepů plastovým chráničem. Díky za něj, snad během každé jízdy pár zásahů vykryl.

Enduro kolo s DH DNA

Pocitově sjezdové, ale nečekaně ovladatelné. To byly moje prvotní dojmy. A postupem času jsem si potvrdil, že se nejedná o dojmy, ale přesně takový Range je. K tomu přidej navíc i neskutečnou jistota, kterou ti kolo dá. Tam, kde na jiných kolech jsem trochu na hraně, s Rangem jedu jako po kolejích. Tam, kam si vymyslím, kam to pošlu, tam Range jede. Ochotně. Rychle. Bezpečně. 
Posouvat své hranice jde snadno, kolo tě totiž neskutečně podrží. Přiblížit se jeho limitům není snadné, potenciál, který v sobe ukrývá je až neskutečný. Přitom je Range docela hodný a nenáročný na jezdce. Range tě zrychlí, tam kde jiná kola začínají být neklidná, se Norco teprve rozehřívá. Nerovnosti pod velikostí jeho zdvihu lze přehlížet, Range je polkne a ty o nich v podstatě ani nevíš. 

Průběh chodu zadní stavby má příjemně, konstantně narůstající progresivitu. Již od počátku bylo totiž plánováno kolo použít výhradně s pružinovým tlumičem. Nejen díky tomu je zadní stavba neskutečně citlivá, ale zároveň se nepropadá do zdvihu. Dát doraz na tlumiči bych označil jako téměř nemožné. Ani přepálený skok až na placku tě prostě nevyzuje z bot. Takto se chová enduro kolo? Není to spíš vlastnost DH bajku? U ostrého enduro kola s sjezdovým DNA takový projev chceš. Range není kolo pro česká vyhlazená trailcentra, jeho potenciál přesahuje i spoustu českých DH tratí. 

Prostoru na rozdávání

Kdykoliv jsem na Range jel uvědomoval jsem si kolik mám místa nad kolem. Kolo má velmi nízký rám a díky tomu máš dostatek prostoru pro manipulaci. A co víc, výhodou kompaktního rámu je nízko umístěné těžiště. Vše těžké se nachází v podstatě v úrovni šlapacího středu, vliv na stabilitu kola je zásadní.

Do vzduchu se mu moc nechce

Skákání na Range je lehce obtížnější, chybí mu typický pop, ono vystřelení do vzduchu při bunnyhopu či odrazu na skoku. Musíš s tím počítat a trochu víc si potáhnout. Nic zásadního, pokud na kole nebudeš skákat dirty. Trochu výše jsem psal o sjezdovém DNA, zde je to docela obdobné. To se ale bavíme o menších skocích, na větších je situace zcela odlišná. Jeden známý na tomto kole byl v Rakousku a zde jsou jeho pocity:
"Range je mega hustý ve skocích... na velkých a ještě větších skocích. Byl jsem na něm v Leogangu a co jsem si na něm dovolil jsem nikdy v životě nenalítal na jiném kole. A to jsem byl na enduru letos prakticky osmkrát po dlouhé pauze."

Stoupá dobře

Jede docela slušně, rozhodně lépe než všechny ostatní high pivot kola, která jsem měl doposavad možnost vyzkoušet. Delší řetěz a kladka navíc kladou odpor, ale nijak zásadní.
Samozřejmě je zde dost důležité používat lockout tlumiče, bez něj se i při maximální snaze a šlapání do kruhu výraznému pohupování nevyhneš.

Sto šedesát za SLX?!

Komponentové osazení není žádný oheň. Na papíře by jej leckdo označil jako tragické vzhledem k cenovce kola. V reálu to ale není vůbec špatné, žádný komponent není vyloženě propadák. Vše funguje spolehlivě, s dostatečným výkonem. Jen na kole nenajdeš žádný "fancy" komponenty. 
Co cením? Teleskopickou sedlovku s dostatečným zdvihem. 
Co rozhodně zlepšit? Kontrast mezi výkonem tlumiče a vidlicí bych se nebál označit jako výrazný. Chce to rozhodně lepší patronu.

Jsem nadšený!

Vzpomínám si jak jsem byl extrémně nadšený z kola Optic a úplně stejné pocity mám nyní i z modelu Range. Kombinace neskutečného sjezdového potenciálu s nadstandardní ochotou jít za pedálem mne hodně baví. A o fous slabší osazení, které ale funguje bezvadně, moji radost nemůže zhatit. Věřím, že když Range vyzkoušíš dáš mi za pravdu. 

Něco navíc

Možná by stálo zmínit ještě dvě docela zajímavé vychytávky, které má Norco. První je size specific geometrie, geometrie kola resp. jednotlivé rozměry jak rámu se liší u různých velikostí, a nejde jen o délky jednotlivých trubek, ale také o různé úhly, například hlavový úhel u nejmenší velikosti mí hodnotu 63,75 stupně a postupně klesá až k 63 stupňům u XL. Stejné je to u třeba u zadní stavby, ta se naopak s rostoucí velikostí prodlužuje (440 - 447,5 mm).
Druhou zajímavostí je webová aplikace usnadňující počáteční nastavení kola, zadáš pohlaví, hmotnost, výšku a pak zvolíš jízdní skill a pozici na kole. Systém data přechroustá a nabídne ti kompletní nastavení kola, včetně tlaků v pláštích, počtu kliků na kompresích na tlumičích atp. Nastavení funguje geniálně, já jej použil a nebylo třeba žádných zásadních změn.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel OTO 31.10.2022 - 6:22

    Kolo vypadá slušně, zároveň škoda toho klitorisu co se tlačí dole. Měl bych strach, že ho někdy pošimrám o přišel bych o něj. To pohupování je tolik výrazné na to, že je to virtuál s klitorisem? Ještě dotaz, stačí mi jedno klasické balení řetězu, nebo je potřeba kupovat v metráži?

    • profilová fotka Jiří 31.10.2022 - 14:27

      Co tě vede k myšlence, že po pošimrání o klitoris přijdeš? :D

      • anonymní uživatel Štika 31.10.2022 - 16:00

        Oto to popletl,má strach že se do vodítka dostane jeho klitoris,to by o něj určitě přišel, takže obavy jsou na místě.

        • profilová fotka Jiří 1.11.2022 - 7:36

          To je ale potom těžko. S něčím takovým pak nemůžeš ani jezdit moc rychle, neboť začne vlát za stehnama a hrozí, že se chytí do špic... Asi bych to zkusil připnout zipem do ledvinky, nebo za pásek, potom by nemusel být problém ani s high pivot kolama.

    • anonymní uživatel krabica 31.10.2022 - 23:37

      Nechápu tu paniku z delšího řetězu, skoro všichni zkracují, takže stačí říct kámošovi, nebo požádat o zbytky v servisu...

  • anonymní uživatel Pádlista 1.11.2022 - 6:49

    Takhle od stolu bych si tipl, že po křivce se pohybuje osa zadního kola, nikoli čep tlumiče. Prosím o znovuohledání na místě činu a případnou korekci ve spisu. Děkuji. "Zadní stavba se sice otáčí okolo jednoho čepu, nicméně díky přepákování řetězových vzpěr u šlapacího středu se zadní čep tlumiče pohybuje po křivce, nikoliv po kružnici."

  • anonymní uživatel Shu Lin 1.11.2022 - 7:41

    Se někdo při naceňování sekl o 100k… hnus velebnosti

  • anonymní uživatel Milan (milankohoutek (a) seznam.cz) 1.11.2022 - 14:11

    To je nový Canyon Torgue = vypadá tak ....

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí