Test: vidlice RockShox ZEB - nabídne dvě nezávislé komprese, ale revoluce to není

Autor: Keli, vydáno: 8.8.2022

Předem několika týdny spatřila světlo světa nová generace vidlice RockShox Zeb. Kromě jednoznačných vizuální změn se odehrávaly hlavní změny uvnitř, změnami prošly technologie tlumení Charger, pružení DebonAir a mnoho dalšího. Vidlici jsem měl možnost pár týdnů jezdit a nabízím odpověď jaký je nový Zeb.

Nejvíc zdvihu na jednokorunce

Vidlice RockShox Zeb je určena pro nejtvrdší zacházení, jedná se o vidlici pro endurová kola s přesahem do freeride. V podstatě je to, to nejvíc, co můžeš od RockShoxu získat na jednokorunce. K dispozici je několik zdvihových verzí od 160 do 190 mm zdvihu, já vidlici Zeba vyzkoušel na kole Cannondale Jekyll v 170 mm verzi s označením Ultimate. Jednalo se o nejvyšší model vybavený všemi novinkami a vychytávkami.

Charger 3 odděluje pomalou a rychlou kompresi

Třetí generace patrony Charger 3 přišla se změnou tradiční koncepce tlumících patron, kdy pomalá a rychlá komprese je spolu propojena. A některých v částech chodu může být ono propojení, překrytí rozsahu působnosti jednotlivých kompresí na škodu. RockShox tento problém u Chargeru 3 vyřešil šalamounsky, obě komprese udělal nezávislé. Jak pomalá, tak rychlé komprese fungují izolovaně. Tedy žádný přesah a žádné ovlivnění jak pomalé, tak rychlé komprese tou druhou.

Zvenčí rozdíl v podstatě nepoznáš, protože k dispozici máš dvě kolečka, jednu na rychlou a druhou na pomalou kompresi. Ale uvnitř je revoluce, již žádný kompresní měch, ale stará dobrá klasika IFP (Internal Floating Piston) s plovoucím pístkem a ocelovou pružinkou. Řešení jednoduché na servis i pro případný tuning. A jak to funguje?

Jak to funguje?

Olej v patroně tlumiče se při zmáčknutí vidlice (kompresi) vytlačuje směrem vzhůru. nejprve se olej dostane do vysokorychlostního okruhu (HSC) a teprve potom do nízkorychlostního okruhu (LSC). Pokud jsou oba okruhy HSC a LSC v otevřené poloze, olej volně protéká oběma okruhy, což zajistí "neutrální" kompresi. V případě, že například otevřeme HSC okruh a uzavřeme LSC okruh, tak dojde k plnému průtoku oleje okruhem HSC (který přichází do cesty oleji jako první) a poté se olej pohybuje okruhem uzavřeným LSC, což způsobí větší tlak oleje, a tím pádem většímu tlumení v okruhu LSC.  Pokud tě zajímá detailněji jak funguje patrona Charger 3, pak není nic snazšího než si nastudovat článek na stránkách RockShoxu

Čtyři a čtrnáct poloh

Rychlá komprese má pouze čtyři polohy a pomalá celkem čtrnáct. Není to málo Antone Pavloviči? 
V podstatě systém funguje tak, že je továrně nastaven do neutrální pozice a ty jako uživatel si můžeš přidat a nebo ubrat kompresi, plus resp. minus dvě kliknutí (v případě rychlé komprese) a sedm (u LSC). Je to velmi intuitivní, např. propadá se mi vidlice při brždění příliš do zdvihu? Ok, pak přitlačím a cvaknu si jeden klikanec na pomalé kompresi. A opačně.
Ani jedna z kompresí neumožňuje ovlivnit celý průběh dané části chodu. Tedy nelze mít zcela zavřenou pomalou ani rychlou kompresi. Lze pouze přivírat a nebo otevírat. Na jednu stranu je to nevýhoda, nicméně na stranu druhou, v podstatě při i špatném nakroucení kolečky vlastně nemůžeš nic pokazit, protože rozsah změn není "od zavřeno po otevřeno".
Tradiční přístup RockShoxu a sice blbuvzdornost i zde zůstala zachována. To samé platí i pro odskok. Stále máme k dispozici pouze jeden, protože nastavit dva odskoky (pomalý a rychlý) je pro velkou část uživatelů na jejich síly.

Zapomeň na čvachtání

Chod vidlice je tichý, RockShox vidlici osadil i vychytávkou nazvanou Rebound Silencer, která eliminuje nechtěné zvuky jako je čvachtání, šplouchání a podobně. Jak "ztišovač" funguje netuším, ale funguje. Praktický přínos nedokáži posoudit. Osobně mám rád, když odpružení zvuky dělá, ale velká část jezdců vyžaduje neslyšné kolo a ti Silencer zajisté ocení.

S nastavením komprese ti nepomůžou  

Co se týče nastavení, tak aplikace na stránkách RockShoxu ti poradí jen s počátečním nastavením tlaku a odskoku, ale co se týče kompresí tak mlčí. Z mé zkušenosti má s nastavením kompresí většina uživatelů mnohem větší problém než s odskokem. Alespoň základní info by neškodilo.

I v továrním nastavení skvělá

S novým Zebem přišla i upravená vzduchová pružina DebonAir+, která jako všechny předchozí měla přinést citlivost na začátku chodu, oporu ve střední části chodu a progresivitu na konci zdvihu. Dříve, u předchozích generací, mi toto tvrzení přišlo hodně nadsazené, ale nyní musím říct, že RockShox heslo skutečně naplnil. A to i bez nutnosti tuningu v podobě zmenšení vzduchové komory za pomoci tokenů. Se svými 90 kg jsem si vystačil s jedním továrně dodávaným tokenem a chod jsem měl přesně jaký jsem vždy chtěl.
Navíc přepracovaný DebonAir+ je pro každý zdvih jiný, jak vizuálně, liší se barevně, tak především funkčně. Kolo s menším zdvihem má trochu jiné požadavky na průběh chodu vidlice než kolo více zdvihové a opačně.

ButterCups, inspirace motorovou pilou

Jednou z dalších novinek jsou tak zvané Buttercups. RockShox se inspiroval u motorových pil a vidlice osadil speciálními elastomery, které mají pohlcovat vibrace. Najdeme na obou šaftech, tyčkách, které propojují spodní a horní nohy vidlice. Spodní a horní nohy totiž u nových Zebů nejsou propojeny na tvrdo, ale skrze silentblock. Elastomer odfiltruje část drobných vibrací, které by jinak přešli na jezdce, do jeho svalů. Ve výsledku by v podstatě měl být jezdec méně unavený. Funguje to? Přímé odpovědi se vyhnu, protože tohle jednoznačně nemůžeš kvantifikovat. Rozdíl je asi takový jako když jezdíš hliníková a nebo karbonová řídítka. Obojí svojí funkci splní, ale s karbonovými řídítky máš lepší komfort. Já ale Zeba zkoušel na kole s karbonovými říditky a navíc karbonovými koly Zipp. Takže vliv Buttercupsů uplně jednoznačně posoudit nemůžu.

Nedělej ofuky. Ne, dělej ofuky!

Jednou z dalších novinek jsou i odfuky přebytečného tlaku, který vznikne při zasouvání a vysouvání vnitřních nohou. Mačkací ventily, které by jako z oka vypadly vidlicím Fox najdeme na stejném místě jako u zmíněné americké konkurence. Jsou potřeba? Rozdíl po odvzdušnění a před je znatelně cítitelný. Asi jej nepoznáš za jízdy, ale při parkovišťovém testu s zamáčknutím vidlice je znát větší citlivost po odfouknutí tlaku. Já ufukoval často a rád.

Větší pouzdra, větší tuhost 

Rockshox už u nového Zebu také zvětšil plochu kluzných pouzder ve kterých chodí vnitřní nohy. Bushing overlap by měl přinést vyšší tuhost a odolnost. Popravdě řečeno ani u předchozí generaci Zebu jsem rozhodně neměl problém s nedostatečnou tuhosti, takže navýšení tuhosti je z mého pohledu nepříliš znatelné. Ale možná jej extrémně agresivní jezdci poznají.

Lepší, ale o kolik?

O kolik moc je nový lepší než předchozí? Pokud se mě zeptáte jestli bych jako majitel starší generace jej okamžitě chtěl vyměnit za nový tak upřímně musím říct, že výhody zde jsou. Ale že by byla vidlice zásadně jiná, lepší o desítky procent, to si tvrdit nedovolím.
Nicméně, pokud vlastníš starý ZEB, tak ten se dá upgradovat, ostatní starší vidlice (Pike a Lyrik) vybavit nejnovějšími vychytávkami nelze, u těchto modelů nejsou novinky zpětně kompatibilní. 

https://www.sram.com/en/rockshox/rockshox-technology/charger-3

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 8.8.2022 - 13:27

    To je bike Znojemské rakety?! Nabombene to má!!!

  • anonymní uživatel mi mo 11.8.2022 - 8:43

    článek super ... polopaticky vysvetleno ... jen jedna pripominka : korektor ma dovolenou? nektere preklepy sou ale funny napr : " stará dobrá klasika IFP (Internal Floating Piston) s plovoucím pískem..."

    • profilová fotka Keli 11.8.2022 000 22:02

      Je to jak píšeš, korektorka si užívá písek na dovolené!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí