Peatys Holeshot - aplikátor knotů a CO2 bombiček

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.12.2022

Vidlička na aplikaci knotů co vlastně není vidlička. Nebo je? Peatys má v nabídce pod označením Holeshot vícero produktů, která slouží pro bezdušová řešení kol. Dostal jsem možnost vyzkoušet aplikátor knotů Puncture Plugger a CO2 bombiček Tyre Inflator kit. Minimálně první jmenovaný si zaslouží pozornost, protože přichází s docela zajímavou modifikací tradičního nářadíčka.

Holeshot Puncture Plugger, tak trochu jiná vidlička 

Před pár lety nástroje jako Holeshot Puncture Plugger vůbec neexistovaly, minimálně tedy v horských kolech. Teprve s nástupem bezdušových řešení kol se s aplikátory knotů roztrhl pytel. Bez aplikátoru knotu knot totiž do pláště nedostaneš a nemáš tak možnost zacelit díru v plášti. Drtivá většina knotů vypadá velmi podobně, výjimku jsou snad jen NoTubes Darts a systém Dynaplug. Ucpávka, anglicky plug, vypadá skutečně jako knot svíčky jen je napuštěn lepkavou hmotou, která přilne ke stěnám pláště. Většinu knotů není potřeba jistit jakýmkoliv lepidlem, slouží v podstatě jen k zmenšení otvoru v plášti a zatěsnění provede bezdušový tmel.

Takže alfou a omegou je jednoduché zatlačení knotu do otvoru v plášti. Slovo jednoduché bych podtrhl, dvakrát. Především do pláště se silnějšími stěnami je občas knoty dost náročné dostat. Když už se ti podaří knot do pláště zastrčit, tak nastává druhý problém, vytáhnout aplikátor. Ideálně vytáhnout aplikátor tak, aby knot zůstal v plášti. 

Absolutní většina aplikátorů klasických knotů má velmi podobnou konstrukci. Jedná se o vidličku do které umístíte knot a aplikujete. Minimalizace postihla i toto odvětví a pokud máš aplikátor s menším držadlem, tak protlačit se skrz stěnu pláště je obtížné. Většinou se pak při aplikaci knot zdeformuje a vyprostit jej z aplikátoru je nesnadné. Vidlička je drží a nepustí. Hrubá síla většinou nepomůže, protože hrozí, že si vytrhneš aplikátor s knotem. Takže nezbývá než použít magii, domlouvání nebo opatrně a trpělivě vytahovat.

Všechny produkty Peatys mají jedno společné, usnadnit život. A platí to i pro aplikátor knotů Puncture Plugger. Je dost veliký i pro velké ruce, díky tomu jím lze opravdu zabrat a zatlačit knot do pláště velkou silou. Za sebe raději volím variantu jeden silnější knot než tři hubeňouři.

Druhou vychytávkou je upravená vidlička do které se knot umísťuje. Nejedná se o klasickou vidličku s oběma "pichláky" stejně dlouhými, ale jeden z nich je výrazně kratší. Díky tomu lze vidličku po aplikaci knotu zvláště vytáhnout opravdu jednoduše. Vidlička totiž knot nedrží při vytahování tak pevně jako u klasiky. Drobný detail, který ti neskutečně usnadní život.

Součásti těla vidličky je i rádlování, vytvářející pilníček, kterým můžeš upravit díru do které knot zasouváš. Zatím jsem nikdy neměl potřebu tento nástroj u jakéhokoliv aplikátor knotu použít, ale možná jej někdo používá.
Součástí balení jsou i dva průměry knotů. Výhodou je že všech šest knotu lze bez problémů schovat přímo do těla tubusu aplikátoru.

Holeshot Tyre Inflator kit - s velkou bombičkou optimální

Další zásadní součástí, kterou potřebuješ k opravě defektu bezdušového systému jsou aplikátory bombiček CO2, Peatys jej nazývá Holeshot Tyre Inflator kit. Popravdě řečeno, na tomto zařízení nelze až tak moc co vymyslet. Nicméně jsou detaily na které stojí se zaměřit. Prvním je tlakový ventil, bombičku lze pohodlně "narazit" mimo prostor kola a poté stačí snadno celé zařízení nasadit na ventilek a zatlačením na bombičku přesunout plyn do pláště.

Dalším detailem je standardně dodávaná velká bombička, na získání dostatečného tlaku u větších plášťů ti totiž obvykle jedna malá bombička nestačí, musíš použít dvě. Většinou druhou nespotřebuješ celou a část plynu nevyužiješ. Jedna velká, 25gramová je přesně tak akorát (v balení MTB verze jsou takové bombičky dvě). Posledním detailem, který stojí za zmínku je převlečný obal přes bombičku. Při expanzi plynu z bomby se tato dost výrazně ochladí a hrozí popálení kůže mrazem. S gumových obalem sice mrazu úplně neutečeš, ale dá se to vydržet i bez rukavic.

Peatys Holeshot, jak Puncture Plugger, tak CO2 Tyre Inflator kit jsou praktické, ale mají jeden společný nedostatek. Výrobce je nedodává s žádným držáčkem, díky kterému by jsi mohl namontovat na kolo a nemusel vozit dvě kovové "trubičky" po kapsách. Není to jen otázka bezpečnosti, ale i neustálého cinkání. Mít držák například pod košík na láhev, tak dávám Peatymu jednoznačně deset bodů z deseti.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí