Test: inovovaná přilba Endura MT500 dostala MIPS a je ještě bezpečnější

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.9.2022

Řada MT500 je určena u skotského výrobce Endura pro prémiové modely, a právě do ní patří i přilba MT500, kterou jsem měl možnost si vyzkoušet. Pětistovka je na trhu již nějaký ten pátek a patří k velice oblíbeným. Už předchozí model byl velmi vychytaný co se týče bezpečnosti, ale inovovaný model je na tom ještě o hodně dál. Má totiž MIPS, ale nejen ledajaký! V čem dál se liší model s přídomkem MIPS? V recenzi najdeš odpověď.

Jsem neobjektivní!

Předem této recenze se omlouvám za možnou neobjektivitu, ale v zásobě mých helem má Endura MT500 místo hodně vysoko. Skvěle mi totiž sedne na hlavu a proto si ji na kolo beru dost často. Jak si bude stát inovovaný model? Nahradí předchozí na piedestalu?

Původní MT500 je stále znát

Na první pohled je patrné, že inovovaný model jednoznačně vychází z původního. Základní rysy jsou shodné. Jedná se o klasickou přilbu s prodlouženým zátylkem určenou pro all mountain, enduro či trailování. Stejně jako předchozí model i tato přilba je vyrobena pomocí full in-mould technologie, tedy vnitřní pěna je vstříknuta do vnější skořepiny. V současné době se jedná o asi nejrozšířenější způsob výroby helem, vyjma těch úplně nejlevnější.

Při detailnějším pohledu jsou patrné výrazně zvětšené ventilační otvory. Také nasávací otvor přivádějící vzduch k hlavě umístěný v oblasti helmy na temeni povyrostl, jeho průřez je snad dvojnásobný. 
Další rozdíly najdeme v oblasti spánků, tato část přilby byla lehce prodloužena a hlava je v helmě více utopena. To samé platí i pro zátylkovou část, i ona je o fous delší než u předchozího modelu.

Koroyd? Ano, stále na místě

Stále zůstává Koroyd technologie přicházející z leteckého průmyslu, kterou jednoznačně prozrazují v otvorech helmy snadno viditelné tvary připomínající včelí plástve. Důvodem použití Koroydu je zvýšení bezpečnosti, jednotlivé polykarbonátové trubičky tvořící plástve jsou spojeny pouze teplem a tlakem. K jejich spojení není třeba použití jakéhokoliv pojiva či lepidla. Při potenciálním nárazu dojde díky absenci pojiva k deformaci trubiček ve všech směrech přičemž se pohltí část energie. Oproti tradiční EPS pěně je Koroyd lehčí a dokáže "absorbovat" o 24% více energie.

MIPS pro ještě větší bezpečnost

Zásadní novinkou je použití technologie MIPS, ta je všeobecně známá, ale opakování je matka moudrosti. MIPS je technologií, která má ochránit mozek před účinkem rotačních sil vzniklých při pádu. Tenká fólie vložená mezi hlavu a helmu umožní při potenciální pádu pootočení a díky tomu část síly z nárazu nepřejde do mozku. Drtivá většina výrobců používá MIPS způsobem, že mipsovou fólii vloží do stávající přilby. V drtivé většině případů je stahovací systém součástí přilby (kolečko na zátylku) a nikoliv fólie MIPS. Fixace lebky k přilbě určitě limituje optimální funkci MIPSu. Tento problém si u Endury uvědomili a proto stahovací systém spojili přímo s MIPSem. Hlava v podstatě není spojená s přilbou, ale je na přímo spojena s MIPSem a až ten je následně pružně spojen s helmou. Za mne logické řešení, ne?

Myslelo se na kameru, světlo i brýle

Stejně jako dříve, i modernizovaná přilba nabízí vychytávky jako nastavitelný kšilt či odnímatelný držáček kamery. Upraven byl prostor, který zachytává pásek od velký MX brýlí, dříve používaný háček nahradil gumový proužek, funguje stejně spolehlivě, ale mnohem snáz se používá. Pokud používáš "sluneční" brýle, tak i ty je možno k helmě připevnit, zasunout zepředu pod kšilt, bohužel ne úplně všechny do uvažovaného prostoru jdou umístit.

Co zůstalo shodné jsou stahovací pásky, ty stále sází na jednoduchou uzavírací sponu, mít MT500 magnetickou přezku Fidlock, tak dávám jedenáct bodů z deseti. Ze stejného materiálu jako minule jsou také výstelky, stále příjemné na dotyk a zároveň rychleschnoucí.

Větrání v nadstandardu

Hned při první jízdě jsem si uvědomil o kolik víc přilba větrá předchozí model. Přitom ten s odvětráním nebyl vůbec špatně, ale inovovaná přilba je o level dál. Zvětšené otvory a menší množství "polystyrenu" na hlavě jsou znát. Když k tomu přidáte i komínový efekt koroydích trubiček a zvětšený nasávací otvor na temeni, tak i v největším parnu budeš mít hlavu v komfortní teplotě.
Především proudění vzduchu skrze temenní otvor je skvělé při jízdě do kopce s velkými brýlemi pod kšiltem, ty totiž blokují přední otvory a vzduch se jimi k hlavě nemůže dostat. Díky nasávání shora však hlavu nedostatek vzduchu netrápí.

Sedne snad každému

Alfou a omegou přileb je jak sedí na hlavě. Můžeš mít přilbu plnou vesmírných technologií, ale pokud nesedí na hlavě, její ochrana nemůže být stoprocentní. Endura používá kopyto, které vnitřní prostor tvaruje tak, že na hlavu dost dobře sedne drtivé většině uživatelů. Alespoň taková je moje zkušenost. Ze pěti lidí, kteří měli tuto helmu na hlavě, nikdo neřekl, že mu nesedí.

Bez nedostatku

Přilba Endura MT500 MIPS i přesto, že pokrývá větší plochu hlavy nabídne lepší odvětrání než její předchůdce. K tomu navíc přidává i bezpečnost navíc v podobě MIPS folie s integrovaným stahováním. Závěrečné hodnocení? Za mne, skvělá přilba bez jakéhokoliv nedostatku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Shu Lin 2.9.2022 - 8:36

    a barvy?

    • profilová fotka Keli 3.9.2022 000 7:47

      Černá, šedá, zelená, červená, tmavě zelená a bílá.

  • anonymní uživatel Karel Adam (kareladam2321 (a) gmail.com jim) 5.9.2022 - 20:40

    Bezpečnostní prilba

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí