Test: Garmin Enduro 2 - funkcemi nadupané hodinky. Dokonce se svítilnou!

Autor: Dan Klimeš, vydáno: 30.9.2022

O tom, že enduro ježdění je cool se asi nemusíme bavit. Navíc mít na sobě nebo jezdit na něčem začínajícím na E je prostě IN. Takže mnozí z nás máme endurový kola, endurový hadříky, endurové boty, endurový helmy a někteří i endurový e-biky. Tak proč k nim nepřihodit další E v podobě "nových hodinek" od Garminu s označením Enduro 2?
A proč ty uvozovky?
Tak za prvé nejsou zas tak úplně nové a za druhé nejsou to hodinky. Ale postupně...

Na zápěstí jsem toho měl mnoho

V prvé řadě bych řekl, že Garmin Enduro 2 nejsou hodinky, ale sportovní nástroj. Možná i tak trochu životní styl. Pamatuji si doby, kdy se na trhu objevily Garmin Fénix 3, jejich uživatelé se zdravili a téma k hovoru - po pohledu na ruku - bylo vždy na světě. Stejně jako jablíčkářská komunita, tak i tato garmiňácká se za ty roky neskutečně rozrostla. Přibylo modelů, velikostí, barevných kombinací, tak už to není tak easy. Mně za tu dobu prošlo rukou, resp. mým zápěstím a řídítkama mnoho: Edge 705, Fénix 3,5,6, Vivoactive i Vivosmart. Mezitím  jsem vyzkoušel i Polary a Suunta. Troufám si říct, že zkušenosti na objektivní test mám.

Enduro jako endurance!

Garmin se snaží ze svého veleúspěšného modelu Fénix vytřískat, co to jde a hodil do placu další model, který v tomto případě bohužel neznamená, že by cílil na enduro jezdce, ale na vytrvalost. Na vytrvalost v podobě výdrže baterie při aktivitách delších než tělo většiny nás - bajkerů vydrží.  Což se do doby přeelektrizování všeho a téměř dennodenního dobíjení kol, přehazovaček, sedlovek, aut, mobilů a hraček všeho druhu hodí. Enduro 2 dostaly baterii s o 134 mAh větší kapacitou než standardní verze Fénixů. Takto se ten údaj zdá zanedbatelný, ale první co na mne po spuštění vyskočí, je 110 denní doba výdrže. To jako budu hledat nabíjecí kablík třikrát do roka?!

Tak fajn, aspoň je během testovacího období nebudu muset dobíjet. Trochu chyba lávky, ale jsem životní optimista. Nebudu vás napínat: Garminy mi vydržely na jedno nabití 11 dní při každodenní aktivitě! Dvakrát turistika v již podzimním pošmourném počasí a zbytek několikahodinová cyklistika. Na ruce jsem je nosil více jak měsíc a za tu dobu jsem ten kablík hledal přesně 3x, ale z toho pouze jednou byly hodinky úplně bez šťávy.

30 hodin záznamu a baterka na 60%

Pokud jsem s kámoši vyrazil na čtyřdenní bajkovačku po Karpatech, tak jsem nabíječku ani nebral. 4 dny navigace a záznamu trasy =  cca 30 hodin, žádný úsporný režim, plné připojení k telefonu a v neděli večer mám přes 60% baterky. Že by výrobce nekecal?!

Když už jsem u té navigace, tak né, že by Garmin a Mapy.cz byli největší kámoši, ale v telefonu stačí naklikat mapu, dát export a po dotazu v čem otevřít, klikneš na Garmin Connect. Pak už jen uložit a dát odeslat do zařízení. I v průběhu započatého záznamu jde trasu dohrát a použít v navigaci. Simply clever! (aha, to je zase jiná světová značka, pardon). Tento postup mám vyzkoušení na Androidu, ale prý i pan Jabko umí.

 

Solární nabíjení, spíše zklamání

Překvapilo mne, že i když je pod mrakem, tak soláry hodinky dobíjí. Maximální dobíjení funguje při 50 000 luxech a minimálně třech hodinách denně. Já se v tomto počasí dostal někam k hodině a 25 - 75 %. Efektivita tedy nejspíš menší. A můj pokus s úplně vybitým přístrojem a jeho vystavení přímému slunci nedopadl moc dobře. Hodinky byly přehřáté a vypnuté se nejspíš nedobíjely nebo dobíjely velmi velmi málo. Po zapnutí vykazovaly kritický stav baterie a ani několik hodin na parapetu jim nepomohlo. Baterii nepřibylo ani procento. Takže jsem z této fičury mírně rozladěný.

Úžasně lehké

Z čeho ale rozladěný rozhodně nejsem, je váha hodinek. Garminy jsou lehké. Úžasně lehké. Díky použitým materiálům: luneta je z titanu, tělo z tvrzeného plastu (fenixy a endury z nich vycházející se liší nejen softwarem, ale i hardwarem, resp. materiálem, ze kterého je tělo vyrobené, tím pádem je odlišná i váha) a textilní pásek. Ale ani po třech dnech nemám pocit, že je při nějaké příležitosti potřebuji nebo chci sundat z ruky. Díky tomu pásku drží přesně tam, kde držet mají. Netlačí, při jízdě neposkakují a nebouchají do zápěstní kůstky. A jestli někdo je alergický na silikon, tak tento pásek je skvělý. A přitom taková blbost.

Hodinky jako životní styl?!

Jsou hodinky Enduro 2 pro enduro jezdce? Dávno jsou ty doby, kdy enduro bylo pro pohodáře, co nic neřešili, kdy nahoru byla pohoda a dolů vlastně taky. Oukej, takže máme vypilovanou techniku, ale stále ten výsledek není ono. No možná bude problém ve fyzičce. Garminy nám rozhodně pomůžou ji zlepšit. Jsou totiž nejen skvělým motivačním nástrojem (podobně jako KOMy na Stravě), ale teoreticky nám mohou pomoci zlepšit život. Stačí jen vnímat a sledovat, doplňovat informace o hmotnosti, případně spojit s jídelníčkem a pitným režimem, najít si svůj tréninkový program a výsledek se nejspíš dostaví. Minimálně budeš mít přehled o svém srdečním tepu, připravenosti k tréninku, vyhodnocení zátěže, body battery, kvalitě spánku apod. Znamená to jediné - nesmíš Garminy už nikdy sundat z ruky. Jejich nošení a sledování je silně návykové. 

Stejně jako jejich smart funkce. Jasně, nejsou to smart hodinky. Takové cíle si ani nekladou. Ale pro uživatele Androidu mají výhodu v podobě reakce na příchozí události (volání, zprávy) formou přednastavených odpovědí. Uživatelům Apple tato funkce umožněna není, ale aspoň zmeškané události vidí. Já - uživatel Google systému - ji teda využívám moc. 

S vydáním Enduro 2 se někteří pozastavili nad tím, že už to nejsou hodinky na ultra výdrž. Že doplněné funkce jako mapy, přehrávání hudby, svítilna apod. zbytečně baterku ždímají. Já si to rozhodně nemyslím. Prostě když funkci nechci, tak ji nevyužiji. Když ji nepustím, baterii nežere. Ano, možná kdyby tam nebyla, ušetřím nějakou kačku. 

Světlo v hodinkách?!

Osobně jsem si třeba nedokázal představit využití světla v hodinkách. A světe div se, je to skvělý. No možná i skvělý je slabý slovo. Tři intenzity svícení bílé a jedna červené. Pecka. Rozptýlení světla je tak akorát. Mobil má záběr širší, Garminy intenzivnější. Navíc máš volný ruce. Ano, možná si nesvítím přesně tam, kam potřebuji, ale při této intenzitě se světlo rozptýlí a je dostačující. 

Mapy i GPS velmi dobré 

Mapové podklady jsou dobré. S hodinkama jsem brouzdal několik dní po Slovensku a používal jsem je k navigaci s nahranou trasou. Velikost displeje i čitelnost na slunci je výborná. A opět se vracím k dlouhé výdrži a vlastně i kvalitě záznamu. Čas od času si některý z uživatelů postěžuje, že mu záznam trasy jde přes budovy respektive místa, kudy se nepohyboval. Ano, i endury občas střihnout zatáčku víc, než je reálné, ale díky technologii SATIQ, která sama nastavuje nejvýhodnější režim pro příjem satelitního signálu, je tento neduh minimální. Navíc asi i díky tomu jsou po spuštění velmi brzo připravené k záznamu trasy. Celkově je rychlost ovládání všech funkcí vysoká a bezproblémová. S tím je spojené i duální ovládání. Můžu si vybrat, zda chci hodinky ovládat dotykem nebo tlačítky. Oboje je velmi intuitivní a rychlé. Stejně jako spárování hodinek se sluchátky, platební kartou... ještě by mohly umět zamknout a odemknout byt a kapsy bych mohl mít prázdné.

Odolné, ale i stylové

Je dobré, že jsou hodinky hodně odolné. Safírové sklíčko je jistota. Zbytek už záleží na uživateli, jak se k nim chová. Černá luneta se poškrábat může. Osobně bych volil stříbrnou. Ale pokud není, neřešil bych. Když jsem u těch barev, tak Enduro 2 jsou doplněné zelenou barvou v podobě tlačítka start/stop a designových čárek okolo ciferníku. Jo, je to hezký. 

Displej se dá upravit na ručičkový nebo digitální. Díky tomu není problém hodinky vzít i "na slušno". Stejně tak jde v Garmin obchodě najít ciferník s různou velikostí písma, takže i ti, co už mají nějakou dioptrii nebudou mít s čitelností problém. A při nejhorším když to nepřečtu na hodinkách, tak to mám v mobilu a pokud už ani tam ne, tak pak rozeberu svůj trénink na pc v online Garmin Connectu.

Body Battery, skvělá funkce

Ještě se vrátím k několika oblíbeným funkcím. Za prvé: Body Battery je jedna z mnoha a podle mne hodně důležitá. Zvlášť s nějakým křížkem na hrbu. Tělo už neregeneruje tak rychle a tahle funkce mi fakt velmi dobře naznačuje, jestli si mám ještě naložit nebo raději ne. Za druhé stav a vyhodnocení tréninku: na základě mých aktivit, regenerace a tělesných hodnot mi Garminy predikují, co a jak zvládnu. Většinou se moc nemýlí. Další je funkce Power Guide aneb vytvoření výkonové strategie na míru. Je jedno na jakém jedu kole a jakým terénem. Prostě chci potrénovat, znám trasu, pár kliknutí a mám svého virtuálního trenéra.

Umí hrozně moc!

O těch fičurách by se fakt dalo psát do nekonečna. To raději ale pojedu na kolo. Ale abych to nějak shrnul,  co mne na Garmin enduro 2 baví:

  • pocit totální lehkosti na ruce (jde vyřešit u jakýchkoliv garminů jiným páskem)
  • výdrž (až tak velká, že se může stát, že zapomeneš nabíjet)
  • tréninkové, odpočinkové a motivační funkce (některé z nich dostávají díky aktualizacím i jiné nebo starší modely)
  • rychlost s jakou přeneseš trasu z Mapy.cz do Garminu, stačí pár kliknutí a máš fajn navigaci

Co mne naopak nebaví:

  • vlastně asi fakt jediná funkce, ze které jsem zklamán, je solární dobíjení. Pásek solárních článků zmenšuje užitnou plochu displeje a jeho přínos je ... mno spíš není.

Cena? Asi přiměřená

A co cena? (26.990 Kč pozn. red.) Nejspíš je přiměřená. Když si vezmu, že první Fénix 3 jsem posílal do světa po více jak 6 letech a nejspíš ještě někomu dobře slouží, tak bych se tohoto výdaje nebál. Tento nástroj je silně návykový pro profíka, ale i ryzího amatéra. Každý, kdo aspoň trochu sportuje, si najde svoji oblíbenou aktivitu, která se dá měřit. A kdyby náhodou ne, tak může hlídat jiné hodnoty. A pokud ani to ne, tak prostě na ruce budou vypadat hodně moc dlouho dobře.

A to je asi tak všechno, co bych ke Garmin Enduro 2 chtěl říct. Vlastně ještě jedna: škoda, že nejsou moje!

PS: Něco tě zajímá, chceš něco vědět, zeptej se, pokusím odpovědět.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Radek 30.9.2022 - 13:33

    Dobra a vecna recenze. Diky

  • anonymní uživatel nula 1.10.2022 - 13:10

    Nestacily by treba Instict 2?

    • anonymní uživatel Lukáš (zeber (a) centrum.cz) 3.10.2022 - 6:00

      Mám Insticty 1 a bohatě mi stačí,záleží co ale vše od hodinek čekáš ? :)

  • anonymní uživatel Roman 1.10.2022 - 19:02

    Rozhodně lepší investice než Apple ultra

    • anonymní uživatel Fifik 3.10.2022 - 19:41

      Podle čeho soudíš? Já mám AW Ultra a řekl bych, že jsou to nejlepší hodinky na světě.

      • anonymní uživatel Roman 4.10.2022 - 8:06

        S jednodenní vydrží? To je tak na běhání po městě.

      • anonymní uživatel whatever 4.10.2022 - 9:09

        Podle čeho soudíš? hodinky co musíš nabíjet každej den sou absolutně k ničemu každýmu, kdo aspoň jednou za život odejede na víkend někam, kde není šalina. Takže každýmu.

        • anonymní uživatel Vojta 4.10.2022 - 13:27

          stejně vozíš powerbanku aby sis mohl dobít tu svojí nokii, na ktery pak pises tyhle chytry komentare ...

          • anonymní uživatel Roman 4.10.2022 - 16:22

            Fakt nechápu jak někdo může nabíjet hodinky každý den. To je zařízení k ničemu. Mám garmin a nabíjím jednou týdně a kdybych nepoužíval GPS, tak jednou za měsíc.

          • anonymní uživatel Vojta 4.10.2022 - 22:11

            to éčko na kterým jedeš, taky nabíjíš každej den

  • anonymní uživatel Oto 4.10.2022 - 13:36

    Já bych je koupil hned, ale musel by tam být nápis KUNDURO :D :D :D

  • anonymní uživatel stofan 4.10.2022 - 15:14

    ten solar skor redukuje vybijanie pocas aktivity, cez leto docela bolo poznat rozdiel

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí