reklama

Test: all-mountain přilba TSG Scope - sedne na téměř každou hlavu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.10.2022

Kolik je na trhu k dispozici přileb na kolo? Tisíce nebo asi možná desetitisíce modelů. Některé jsou výraznější a vyčnívají z řady, jiné jsou méně výrazné, ukryté v průměru. To ale neznamená, že jsou špatné. Jednou z takových je i all-mountain helma TSG SCOPE.

 

Ač jsem SCOPE zařadil do průměru, tak její zpracování je kvalitní. Full in-mould konstrukce k tomu prodloužený zátylek i nastavitelný štítek. Co víc si od přilby tohoto typu přát?Tvar vnitřního kopyta je spíše širší, ale nijak extrémně. Stejně tak i hloubka vnitřního prostoru je trochu hlubší, ale zase ne nějak extrémně. Hlava je v přilbě příjemně zasazená a to přidává na pocitu bezpečí. Vzhledem k univerzálnímu tvaru sedne na hlavu asi téměř komukoliv.
Štítek lze nastavit v dostatečném rozsahu, bez problémů se pod něj vejdou i velké brýle. K jejich použití se váže drobná výtka, zadní strana přilby nedisponuje žádným zachytávacím systémem či protiskluzovou úpravou na pásek brýlí.

Samozřejmě nechybí ani stahovací systém s možností výškového nastavení, typické kolečko umístěné pod zátylkovou části přilby. Kolečko nabídne příjemný rozsah stahování. Nicméně stahovací systém nelze utáhnout zcela natvrdo. Při určité míře stažení začne kolečko přeskakovat po zoubcích stahovacího systému a neumožní větší utažení. Při běžném použití to není problém, ale pokud by jsi si pod štítek přilby přilepil například akční kameru, tak potřebuješ přilbu přitáhnout větší silou a zde by mohl být kámen úrazu.
Přilba je k dispozici ve dvou velikostech. Já volil vzhledem k obvodu 56 cm své hlavy menší velikost M, která je určena pro obvody 54 až 56 cm. Přestože bych měl být spíše u horní hranice obvodu pocitově tomu tak není a musím přilbu poměrně dost stahovat.

 

Při pohledu dovnitř přilby nalezneme antibakteriální výstelky a také několik v pěně umístěných zácvaků. K čemu zde jsou? Domnívám se, že se jedná o uchytávací systém pro MIPS fólii. Ta však u této přilby není přítomna. Zmíněnou fólii najdeme u stejnojmenné přilby s přídomkem MIPS.

Malá přilba musí dobře větrat u SCOPE najdeme 20 větracích otvorů což by napovídalo, že se dá očekávat kvalitní odvětrání. Bohužel v praxi se mi to to úplně nepotvrdilo, umístění větracích otvorů v kombinaci se systémem obtoku vzduchu okolo lebky ve výsledku fungovalo tak, že nemůžu říct, že by tato helma patřila mezi jedny z nejlépe odvětraných přileb, které jsem měl kdy na hlavě.

 

TSG pod názvem SCOPE nabízí pěkně vypadající dobře padnoucí univerzální helmu. Nabídne funkce a výkon za které by se žádný výrobek ze stejného průměru nemusel stydět. To samé platí i o hmotnosti, 380 gramů je hmotnost nijak nevyčnívající z průměru.

Infobox

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí