Test: G-Code Magnetic Revolver 2.0 - nářadí, které schováš do krku vidlice. Zespodu!

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 14.11.2022

Víš co je to G-code? Je to strojový jazyk, kterým se řídí chod obráběcích strojů a nebo třeba 3D tiskáren. A ty právě dnes jde. G-Code Magnetic Revolver 2.0 je multiklíč vytištěný na 3D tiskárně s možností uschování v hlavové trubce.

Od SUP k Mtb

Martin Zach, který stojí za značkou G-Code se specializuje na výrobu pomocí 3D tisku, v jeho portfoliu najdeme jak doplňky na horská kola, tak třeba na stand up paddleboardy.
Jedním z doplňků pro MTB je i G-Code Magnetic Revolver 2.0, multiklíč vytištěný na 3D tiskárně. 3D tisk umožňuje poměrně jednoduše a velmi rychle vytvořit výrobky, které by jiným způsobem byly v malých sériích v podstatě nerealizovatelné nebo s nepřiměřenými náklady. 
Nevýhody 3D tisku jsou obvykle ve vzhledu, povrch obvykle není tak pěkný jako u výrobků vyrobených jiným způsobem například lisováním či litím do formy. Platí to i u G-Code Magnetic Revolver 2.0, povrch není úplně zcela hladký, nicméně na funkci to vliv nemá a vzhledem k tomu, že nářadí není v podstatě vidět, tak s tím nemám problém.

 

Zespodu do krku vidlice tím se liší

Umístění nářadí do hlavové trubky není zcela originální, na trhu je několik výrobků, které toto místo využívají namátkou OneUp EDC, Specialized SWAT, Bontrager BITS a jsou i další. Jejich společným jmenovatelem je způsob uchycení, všechny se zasouvají shora. To s sebou nese zásadní nedostatek, průměr hlavové trubku (1 1/8") výrazně omezuje velikost nářadí, všechny jsou docela drobné. Na rozdíl od výše zmíněných G-Code Magnetic Revolver 2.0 se do hlavové trubky vidlice zasouvá zespodu a díky tomu může být základna nářadíčka silnější. Samozřejmě předpokladem je využití tapered hlavové trubky, ale vidlic s takovým krkem je v současné době absolutní většina.

Krk vidlice bez úprav

Pro vložení nářadí není třeba žádné úpravy krku vidlice, nářadí v krku drží "na tření". Závěrná matice při zašroubování drobně roztáhne svůj průměr a skrze gumový o-kroužek zafixuje nářadí v krku. Jedinou podmínkou je čistý vnitřní povrch trubky. V opačném případě by mohl nastat problém v podobě horšího zajištění nářadí. Takže před prvním použitím to chce vnitřní stranu krku vyčistit.

Já jsem vnitřek odmastil, ale přesto se mi utahovací šroub utáhnout úplně na krev dotáhnout nepodařilo, celé víčko se při opravdu silném zabrání v krku drobně protáčí. Síla, kterou je ale v krku víčko jištěno je dostatečná, nikdy jsem nezaznamenal ani sebemenší vysunutí víčka z krku. Vyzkoušel jsem jak za jízdy, tak na skocích či dropech.

 

Univerzál, co není zcela univerzální 

Nezbytným předpokladem je kruhový průřez vnitřku krku vidlice, bohužel tato podmínky diskvalifikuje G-Code Magnetic Revolver 2.0 pro použití ve vidlicích Fox 38, které mají oválný průřez.
Stejně tak je nezbytná "správný" průměr, ač se výrobce snažil o maximální univerzálnost, tak vnitřní průměry vidlic jsou dost rozmanité a to i v rámci jedné značky. Když budu konkrétní, tak nářadí lze vložit modelů RockShox ZEB, Lyrik nebo 35 Gold, ale třeba do Reba už se mi jej vložit nepodařilo. Stejně tak se třeba nevejde do vidlic Formula či RST. Zásadní číslo je 30,8 mm, to je vnější průměr nářadíčka.
Na problém může potenciální uživatel narazit i s celkovou délkou nářadí (délka 134 mm, zasunutá část 120 mm), u rámů s extrémně krátkou hlavovou trubkou může nastat kolize nářadíčka s ježkem držící víčko hlavového složení. Druhý možný problém je u vidlic s menším zdvihem, prostor mezi spodní korunkou a pneumatikou nemusí být dostatečný pro snadné zasunutí do krku vidlice.

Bit či nebit, to je oč tu běží

Nářadí využívá klasickou bitovou hlavu a do ní lze zasunout jeden ze šesti dodávaných inbusů (2mm, 2,5mm, 3mm, 4mm, 5mm, 6mm), torx T-25, plochý šroubovák s šířkou 3 mm a křížový šroubovák HP1. Samozřejmě, lze použít jakýkoliv max 25 mm dlouhý bit.
Nasazený bit v bitové hlavě je jištěn, pro jeho vysunutí je třeba zamáčknout pojistný kroužek. Kdyby byl k dispozici navíc i "ráčnový" mechanismus, to by byla pecka. Ale není, možná v další verzi. 
Jednotlivé bity jsou umístěny v kruhovém zásobníku, připomínající bubínek revolveru, jak vznikl název je nasnadě.

Za vším hledej magnety!

Zajímavý je způsob uchycení nářadí do matice fixující jej ve vidlici. Víčko krku drží na tření a zbytek samotné "nářadíčko" k němu připojuje magnetická síla. Měl jsem obavy zda-li magnet udrží nářadí na místě a třeba při dopadech skoků nebo v drncavějším terénu se neodpojí. Neodpojilo se ani jednou, nebo o tom aspoň nevím. Nářadí v krku vidlice je naprosto neslyšné. 
Stejným způsobem, magnetickou přitažlivosti drží i záslepka zásobníku bitů. Také je na magnet. 

Jsou magnety těžké? Není to tak strašné. Kompletní nářadíčko váží 137 gramů, samotné bity pak 46 gramů.

 

Funkční, ale praktičnost je otázkou

Nářadí G-Code Magnetic Revolver 2.0 s netradičním umístěním zespoda do krku vidlice funguje. Ve vidlici je zafixováno bezvadně a v podstatě o něm nevíš. Nicméně za mne má jeden nedostatek, pokud potřebuješ vytahovat nářadí častěji i víckrát během jedné vyjížďky (zdravím Oskare), tak nářadí není příliš "po ruce". Ve srovnání se zmíněnými řešeními od Specialized či OneUp vytažení nářadí prostě dýl trvá. Osobně bych v prostorách hlavovky viděl ideálně CO2 bombičku s ventilem a nářadí měl někde víc na ráně. To je však jen moje osobní preference.

Nářadí Magnetic Revolver 2.0 na stránkách výrobce za částku 990 Kč a prý lze na přání vyrobit i v jiných barvách, než je standardní oranžová a černá.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Mára (Nevesely (a) centrum.cz) 14.11.2022 - 8:53

    Není pointa 3d tisku v tom, že si to každý vyrobí sám a prodává se pouze stl, případně ten g-code?

    • profilová fotka Keli 15.11.2022 000 8:59

      Prodávat vlastní know how mi nepřijde úplně rozumné. Ale asi to každý vidí jinak :)

    • anonymní uživatel exot 15.11.2022 - 12:02

      Open source varianta existuje: www.thingiverse.com/...

  • anonymní uživatel psedma (p.sedma (a) gmail.com) 14.11.2022 - 14:55

    Přesně to mě napadlo... Nápad pěkný, ale prodávat něco a "chlubit" se, že je to vytisknuté na 3D tiskárně je trochu úsměvné... Kdyby aspoň nabízeli balíček s netisknutými věcmi, se souborem pro tisk a návodem k sestavení, tak to dává trochu většísmysl...

    • anonymní uživatel Roman 15.11.2022 - 6:01

      A ty kovové části si vytiskneš jak?

  • anonymní uživatel Granule 14.11.2022 - 15:51

    Jak se z toho ty bity vytahuji?

  • anonymní uživatel Ewa Farna (zanusuvagina (a) pokemon.com) 14.11.2022 - 19:26

    K cemu je to dobry?

    • anonymní uživatel Barbora Plápoláková (zanusuvagina (a) pokemon.com)) 16.11.2022 - 14:51

      Na zpěv, mikrofon milá kolegyně.

      • anonymní uživatel Ewa Farna (zanusuvagina (a) pokemon.com) 16.11.2022 - 15:15

        Och diky moje mila kolegine.

  • anonymní uživatel saintjv (xxpokusxx (a) seznam.cz) 15.11.2022 - 8:38

    No a hlavne jeste jedna podstatna vec, pri utazenejsich sroubech si uplne neumim predstavit jak zabarat. Chybi mi tam nejaka paka kterou bych povolil vice utazeny srouby...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí