Test: Pivot Firebird 29 - neskutečně rychlé, ale zároveň zábavné kolo

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 7.11.2022

Portfolio Pivotu není nijak rozsáhlé, v každé kategorii mají v podstatě jednoho do dokonalosti vyladěného zástupce. V kategorii enduro je tímto zástupcem model Firebird. Kolo, které má jediný úkol - být nejrychlejší! 
Podařilo se? Odpovím v testu.

Pivot Firebird ve zkratce

Pivot Firebird ve zkratce: zdvihy 170/165 mm, 29" kola (ale umí i mullet), celokarbonový rám vyrobený hollow-core technologií, odpružení DW-Link s možností úpravy geometrie pomocí flip chipu.
Pokud vás zajímají technologie použité na rámech a kolech Pivot, tak vše podstatné najdete v článku, který jsem sepsal po setkání s Johnem Pentecostem, sales managerem z Pivotu.

Rychlé, ale zároveň zábavné

Přestože se jedná o kolo, které je určeno na nejtěžší enduro tratě včetně závodů Světové enduro série, tak je zároveň i neskutečně zábavné. Rychlé, agilní, ale silně hravé, tak si typické závodní kolo asi většina lidí nepředstavuje. Pivotu se podařilo skloubit několik zcela odlišných vlastností do jednoho bajku, který umí jet neskutečně rychle a přitom jezdce nelimituje ani v pomalých utáhlých zatáčkách, kde je nutné odhodit si zadní kolo. Potřebuješ něco projet po zadním? Postavit Firebird do manuálu, snadné jak facka. 
Ale samozřejmě není jen o hravosti, zapnout autopilota, poslat Firebird do rockgardenu a neřešit nějakou stopu, i v tomto rozhodně slabý není, spíš naopak. Ochotně polkne překážky velikosti lidské hlavy. Jízda je i v brutálním terénu až neuvěřitelně klidná

Přiblížit se k limitu kola je obtížné, to dokáže opravdu jen skvělý pilot. Pro mne byly navíc i limitem platformové pedály. Přestože Chromag Dagga jsou nekompromisní a boty na nich drží dokonale, tak s nášlapy bych z kola dokázal asi vymáčknout více. Pokud nejsi Sam Hill, tak jezdit Firebirda na plackách je za mne škoda. 

Zrychluje neskutečně

Jestli bych měl vyzdvihnout jednu vlastnost čím je Firebird naprosto unikátní, tak je to jednoznačně generování rychlosti. Na jakékoliv drobné muldičce či bouli jsi schopen nabrat neskutečné zrychlení. Ani ježdění na pumptracku není problém, při pumpování nemáš pocit, že se veškerá tvoje energie ztrácí v odpružení, ba naopak. Na takto vysokozdvihohém kole je to až překvapivé. 
Kolo nemá tendence chodit příliš do zdvihu a opora v oblasti zdvihu za sagem je neskutečná. Extrémně je to znát v zatáčkách, kolo má doslova tendence na výjezdu ze zatáčky vystřelit do neskutečné rychlosti. Závody se vždy rozhodují v zatáčkách, a v nich je Pivot Firebird opravdu neskutečně silný.

Hodně zdvihu, který není znát

170 mm zdvihu vepředu a 165 mm vzadu, to jsou hodnoty, které stačí i na nejbrutálnější enduro tratě. Ale drtivou většinu času o velké kapacitě zdvihu v podstatě nevíš, velký zdvih tě nijak nelimituje ani na tratích, kde se k maximální hodnotě zdvihu ani nepřiblížíš. Vytáhnout Firebird na floutrejl je jako vzít kanón na vrabce, ale rozhodně to bez problémů lze. Potenciál kola je neskutečný a poznáš jej teprve v hodně rozbitém terénu.
Dostatek zdvihu a minimální vliv brzdných sil na odpružení umožní brzdit o pár metrů později a mnohem razantněji než na jiných kolech. Je až neuvěřitelné o kolik víc agresivněji můžeš brzdit

V ruce lehké

Firebird je v ruce pocitově velmi lehký a to i tento, který není čistě katalogovou stavbou. Byl stavěn s cílem maximální odolnosti bez ohledu na hmotnost. Osobní stroj Indoše, (jednoho z majitelů Protocycles, dovozců Pivotu do ČR) se oproti katalogu liší osazením komponenty Chromag, teleskopickou sedlovkou 9point8 a dalšími komponenty z nabídky Protocycles.
Kolik přesně váží kolo, když jej vytáhnete z krabice? Verze Firebird 29 PRO XT/XTR s vzduchovým tlumičem a výplety Reynolds s karbonovými ráfky ve velikosti L, bez pedálů má hmotnost přesně 14,9 kg. U vysokozdvihové devětadvacítky takto nízká hmotnost rozhodně potěší.  

Letí jako pták

Hodně zdvihu a nízká hmotnost, parametry, které by měly velmi ovlivnit stoupací vlastnosti. Měly, a u Firebirdu to platí dvojnásob, stoupá do kopců velmi dobře, až nečekaně dobře na kolo s poměrně velkým zdvihem. Ano, i bez zamčení tlumiče, míra pohupování je nízká, v podstatě vyjma dlouhých asfaltových přesunů nemáš potřebu sáhnout na zamykací páčku tlumiče. V terénu už vůbec ne, naladění odpružení je přesně akorát, tak aby pobralo drncání a přitom se jezdec nedře jako mezek.

Co ty kabely?

Je to dokonalé kolo? V mnoha ohledech ano, jeden nedostatek, který by kolo této kategorie mít nemělo, jsem objevil. Vnitřní vedení kabeláže není úplně vychytané, kabely jsou v rámu zafixovány pouze skrze cable stopery u vstupů a uvnitř rámu nevedou v trubičkách. Při běžné jízdě nedochází k pohybu kabelů v rámu, nicméně jakmile se trochu více rozjedeš, začne to víc drncat, zvuky se začnou ozývat. Nicméně, pro šikovného mechanika to není neřešitelný problém.

Nářadí hned po ruce

Specialitou kol Pivot je speciální uchycení "úložného prostoru" nebo spíše pouzdra pod horní rámovou trubkou, Pivot Dock Tool System. Do plastové krabičky se skvěle vejde nářadí Topeak a klasický multitool máš doslova hned po ruce. Pro snadnější vyjmutí nářadí lze držáček otočit od 90 st. a pak snadno otevřeš klipsu jistící víčko krabičky a pohodlně vytáhneš nářadí. Tohle se mi moc líbilo.

Vyvážené kolo s potenciálem

Firebird na papíře nezaujme, prostě jedno kolo z mnoha, v podstatě v žádném z parametrů nevyniká. Ale papír snese všechno. V reálu se jedná o kolo, kterému bych těžko mohl něco vytknout. Obtížně se hledá jízdní slabina nebo i jen trochu slabší místo. Firebird je neskutečně vyvážené kolo s obrovským potenciálem. Rychlost a zábavnost, dva klíčové parametry, kterými Pivot Firebird vyčnívá.

Do ČR kola Pivot dováží firma Protocycles, která kolo Pivot Firebird 29 do testu zapůjčila

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel saintjv (xxpokusxx (a) seznam.cz) 7.11.2022 - 9:23

    Az to jednou bude s dirou v ramu, a bez toho dementniho superboostu, tak je to TOP kolo ever:)

    • anonymní uživatel Drak 8.11.2022 - 14:15

      Ten superboost ma nejaky duvod, treba aby byla vetsi tuhost zadni stavby.

  • anonymní uživatel filous (aaaa (a) bbb.cz) 7.11.2022 - 13:38

    jj, naprostej souhlas, i kdyz trosku overkill na nase kopecky.

  • anonymní uživatel Shu Lin 7.11.2022 - 15:34

    tohle osazení jsem nenašel v ceníku Protocycles, každopádně 370k je už slušná darda

    • anonymní uživatel TRLos 7.11.2022 - 21:33

      Tohle kolo v testu urcite nestoji 370K ale minimalne o vic jak 100K min! Jinak firebirda jsem mel moznost otestovat akorat to bylo na kratkou dobu bohuzel. Super kolo. Chtelo by to ale jeste glovebox na veci.

      • anonymní uživatel Shu Lin 7.11.2022 - 21:44

        To by ten rám musel mít hodnotu 170k

        • anonymní uživatel Villain 8.11.2022 - 9:16

          Co si tak rozkliknout odkaz a nedělat chytroprda?! Úplně dole je tabulka s ceníkem.

          • anonymní uživatel Ádoš 8.11.2022 - 11:03

            Slušný řachy. Rozpětí cen cca 180.000 - 370.000kč. Tohle si může dovolit málokdo a je jedno jestli v ČR nebo zbytku světa. Kór v dnešní době, kdy se celej západní svět potápí do recese.

          • profilová fotka Miki 8.11.2022 - 22:28

            Vzhledem k tomu kolik jsem jich letos potkal na kopcích a to i u dětí tak ta cena asi takový problém nebude.

          • anonymní uživatel Shu Lin 8.11.2022 - 11:32

            co takhle nedělat chytroprda a přečíst si můj první komentář ještě jednou?

          • anonymní uživatel sejra 8.11.2022 - 11:59

            Pivot do evropy kola dováží v trochu jiném osazení - sedlovka od modelu pro neni factory ale performance, kola nejsou dt swiss nebo reynolds ale newmen a řidítka nejsou one up ale pivot factory. každopádně to kolo co je v testu skoro odpovídá na specifikaci pro xt/xtr coil s karbonovými koly je cca 255000 kč.

          • anonymní uživatel Béčko (becko (a) centrum.cz) 8.11.2022 - 13:38

            PRO už má sedlovku factory, ostatní komponenty pro Evropu sedí. Jinak je potřeba vychytat slevu ( nespoléhat jen na Protocycles, PEPE či Radotín), pak se dá tento Fénix sehnat za docela slušný peníze.

          • anonymní uživatel sejra 8.11.2022 - 13:59

            Obchod kam chodím s kolem jednoho firebirda na krámě ve verzi PRO XT/XTR s karbon výplety má, a je na tom sedlovka fox performance, taky jsem se divil ale je to tak.

          • anonymní uživatel LosKos 8.11.2022 - 14:14

            A kde se da sehnat sleva? Tech prodejcu je po CR jenom par ve vetsich mestech.

          • anonymní uživatel Luky94 8.11.2022 - 17:43

            Můžu doporučit Andreje www.flowcycles.cz/... , umí poradit a je možné si kolo taký u něho půjčit ;) A taky se dá dohodnout sleva. Za me nejlepší prodejce Pivotů!

          • anonymní uživatel Mlocistrevo 9.11.2022 - 8:11

            Jonito.com občas se tam objeví za supr cenu. Doprava v krabici bez problému.

          • anonymní uživatel Béčko (becko (a) centrum.cz) 9.11.2022 - 8:40

            Dokonce mají dopravu i krabici zdarma na rozdíl třeba od Yt nebo canyon.

  • anonymní uživatel mara 8.11.2022 - 12:41

    Mám za to, že komentáře o přiliš velkým zdvihu dělají dvě skupiny lidí: Jedna jsu ti, kdo neví kde jezdit a pro ně mám pochopení. Pokud je největší daunhil v okolí žlutá ze Soběšic, tak ok. Pak je ale druhá skupina a to jsou starý profesoři, co mají naježděno a ano, zvládnou se 120-140 mm pohodlně cokoliv, jenže jejich jistota vychází z toho, že měli možnost jezdit na větším kole. A takoví ať jsou s těmahle rozumama doprdele, protože lidi, co jsou v tom noví si kvůli tomu úplně zbytečně kupujou kola moc malý. Zdvih prostě přidá začátečníkovi skill, je to zábavnější a sám o sobě je větší zdvih jednoznačně lepší. Říkat opak je jako když v minulým tisíciletí byla 40+“ televize údajně „moc velká do panelákovýho obýváku“.

    • anonymní uživatel GABOSH 8.11.2022 - 13:46

      Nemyslím si, že je to jen o zdvihu, ale o celkové geometrii kola a také váze jezdce. Mě při 54 kg absolutně 150/140 stačí i na enduro, vyšší dropy, bikeparky, ale je to trailová geo ještě s úhlem vidle 67..což je naprd...tam ty limity třeba na Německé Klínovec a pod vnímám....Na DH to není, to je jasné...Ale zase na "dirtovějších" skokách a místních lokálních trailech je to super. Začínala jsem dokonce na 125/125. A začátečníci by měli právě sednout na HTčko, to že jim kolo vše dovolí skill nepřidá... Kamarádka má Pivot Switchblade 160/142 mm - jezdí drsné enduro i bikeparky Rakousko, ČR, Polsko a myslím, že je to univerzální kolo, co zvládne vše. Na zdvih si neštěžovala a bývá rychlejší než kluci a fakt dává :):). Ale ty prachy - Pivo je pecka, ale dost drahý...

    • anonymní uživatel Marinoo 8.11.2022 - 14:17

      Ty fotky tady jsou ze žluté v Soběškách?

  • anonymní uživatel Brnee 13.11.2022 - 15:43

    Chtel bych videt co delaji ty rodice, kdyz muzou koupit synackovi kolo za ctvrt mega!!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí