MojeKolo

Jak zvolit cyklistickou helmu

Autor: Shotek Tiskarz, kategorie: Obchodní sdělení, vydáno: 27.11.2022

Cyklistická helma je zárukou bezpečnosti během jízdy. Je nezbytná bez ohledu na věk a úroveň pokročilosti cyklisty. Napovíme vám, jak ji zvolit podle stylu jízdy a terénu, a jak zvolit velikost. Zjistěte, čemu je vhodné při výběru cyklistické helmy věnovat pozornost.

Cyklistická helma - je povinná a nezbytná?

Přestože nošení cyklistické helmy není povinné, vyplatí se zvážit její pořízení, protože minimalizuje riziko velmi nebezpečných (a dokonce smrtelných) nehod. Je užitečná zejména pro děti a mládež, ale i pro dospělé, kteří plánují jízdu na kole po náročnějších trasách. A je nezbytností, pokud chceme vyrazit na trail (jízda v terénu) nebo na horskou stezku, či pokud chceme provádět akrobacii. Speciálně navržená skořepina a vnitřek cyklistické helmy rozptylují energii vznikající při nárazu a minimalizují také otřesy. Závisle na modelu chrání: hlavní část hlavy, spánky, čelist, a ve spojení s brýlemi nebo lyžařskými brýlemi také přední část obličeje a oči.

Jakou cyklistickou helmu zvolit pro dospělou osobu? Druhy cyklistických helem

Výběr správné cyklistické helmy závisí především na podmínkách, ve kterých obvykle jezdíme, a na stylu jízdy. V nabídce najdete modely pro rekreační, silniční, horskou jízdu, a dokonce i pro akrobacii. Základními druhy helem jsou:

  • Cyklistická helma MTB - určená pro agresivnější a dynamičtější jízdu v těžším terénu, a dokonce po horských trasách, kde je nezbytná větší ochrana a ventilace. Tento typ helmy má zvětšenou ochrannou plochu v oblasti týlu. Může mít kšilt. Byla vybavena velkými ventilačními otvory. K některým modelům je možné pomocí klipu připnout cyklistické brýle.
  • Cyklistická helma MTB enduro - typ MTB helmy, který je vhodný pro začátečníky nebo cyklisty mající v oblibě velmi rychlou jízdu. Má rozšířenou zadní část. Je vybavena kšiltem a velkými ventilačními otvory.
  • Cyklistická helma MTB fullface - podobá se helmě na motorku, protože je vybavena dodatečnou ochranou čelisti. Jedná se o profesionální cyklistické helmy na extrémní horské trasy a sjezd.
  • Cyklistická helma cross country - určená pro cross country jízdu a rekreační výlety ve městě a v terénu. Má vylepšenou aerodynamiku a ventilační vlastnosti. Je lehká. Není vybavena panely chránícími spánky.
  • Silniční cyklistická helma - podobá se cross country helmě, avšak má větší ventilační otvory.
  • Cyklistická helma typu meloun - cyklistická helma charakteristického tvaru typu meloun. Hodí se pro extrémní jízdu, cyklistickou akrobacii a na nejtěžší trasy, protože zajišťuje zvětšenou ochranu.

Při výběru cyklistické helmy je také nesmírně důležité věnovat pozornost tomu, z čeho a jakým způsobem je sestavena. Pokud to výrobce neuvádí, může se ukázat, že komponenty nejsou kvalitní a v případě nehody vás dostatečně neochrání. Například cyklistická helma MTB Rudy Project byla vytvořena pomocí technologie In Mold a její konstrukce je 3-vrstvá. Skládá se z exoskeletu, EPS výplně (silniční modely mají EPS jádro o dvojí hustotě) a skořepiny z odolného polykarbonátu. To pomáhá rozptýlit energii při nárazu. Vyplatí se také zkontrolovat, zda helma splňuje bezpečnostní normu EN 1078. Všechny podmínky pro bezpečné užívání splňují cyklistické helmy Rudy Project a POC.

Jaká cyklistická helma je správná pro děti?

Obzvláště chráněny by během prvních jízd na kole měly být malé děti. U nezkušených mladých cyklistů může k pádu dojít velmi snadno. Nezbytná je kvalitní cyklistická helma od osvědčeného výrobce. Je lepší nekupovat je z druhé ruky, protože i malý náraz z minulosti by mohl poškodit vnitřní konstrukci, která se v budoucnu místo chránění jednoduše rozpadne.

Cyklistická helma pro dítě musí mít také nezbytné certifikáty a splňovat požadavky Evropské unie. Zkontrolujme, zda jsou na něm viditelná CE označení (hledejme je ve vnitřní části). Normou, kterou musí splňovat dětská cyklistická helma, je EN 1078 (pro cyklistické helmy) a EN 1080 (helmy pro děti mladší 7 let).

Pokud hledáme helmu pro dítě mladší 7 let, měli bychom věnovat pozornost rovněž hmotnosti konkrétního modelu. Aby nezatěžovala vyvíjející se kosterní soustavu, krk a páteř, musí být velmi lehká. Stejně jako u helem pro dospělé je však důležité to, z čeho byla vyrobena a zda konstrukce zajišťuje odolnost a odpovídající ochranu.

Jak zvolit velikost cyklistické helmy?

Velikost cyklistické helmy zvolíme na základě obvodu hlavy a jejího tvaru. Důležité je, aby dobře držela na místě i při zatřesení, ale nikde netlačila. Nevhodná bude jak příliš malá, příliš těsná, tak i příliš velká helma, a proto bychom například neměli kupovat příliš velkou helmu pro dítě, aby mu vydržela až vyroste.

Jak správně změřit obvod hlavy? Měření je nutno provést v jejím nejširším místě, a proto se obvykle krejčovský metr přikládá zhruba 1 cm nad obočím. Musí těsně přiléhat k hlavě. Stojí za to vědět, že cyklistické helmy obvykle umožňují nastavení o zhruba 5 cm.

Pozornost stojí za to věnovat také systému zapínání a regulace, který se často nachází vzadu v podobě otočného knoflíku. Cyklistické helmy POC mají například regulaci 360°, díky které se dokonale přizpůsobují tvaru hlavy.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Roadrunner Email Settings | Contact Roadrunner Cus (carpaint2121 (a) gmail.com) 30.11.2022 - 11:48

    Were you able to solve your roadrunner email problems? If you got stuck or couldn't figure out how to do something, contact the technical expert. Their job is to solve all of the problems that customers have. Users just need to get in touch with them and send them your question. They will help you understand the steps you were having trouble with. All customers can use this service at any time of day or night.
    For more info: www.roadrunner.support/...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí