Test: konvertibilní přilba Cratoni C-Maniac 2.0 MX - levná a lehká

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 1.6.2020

Zcela jednoznačným trendem posledních let v segmentu endurových či trailových přileb jsou konvertibilní helmy. Helmy, které v sobě spojují malou „crosscountry“ helmu a velkou integrální přilbu. Značka, která tento model nenabízí, ztrácí. To si uvědomili i u Cratoni a světlo světa spatřil zcela nový model C-Maniac 2.0 MX. Nová přilba navazuje na předchozí model C-Maniac Pro, který taktéž nabízel odnímatelnou bradovou část, ale zároveň i podstatně méně bezpečí.

C-Maniac 2.0 MX

U přileb, které umožňují změnu jsou patrné dva trendy. První z nich je, že na malou přilbu přiděláme chránič brady, druhý je zcela opačný – z integrální přilby odejmeme tento chránič. Který z trendů je správně nelze jednoznačně říct, oba dva mají své výhody i nevýhody. U C-Maniac 2.0 MX sází spíše na první možnost, tedy k malé helmě u Cratoni doplnili náhubek. Je to patrné především v režimu malé přilby, ta je totiž velmi nízká, především ve své zátylkové části. I většina jen striktně trailových přileb nabídne v tomto místě větší ochranu. Nicméně vykrojení výrazně vylepšuje prodyšnost a odvětrání a v helmě je menší horko. Ostatně odvětrání by se dalo označit jako příkladné, 18 větracích otvorů zajišťuje tepelnou pohodu hlavy a to i přesto, že přední část otvorů je kryta síťkou proti hmyzu.

Dalším výrazným prvkem této přilby je ostře řezaný kšilt. Ten je v přední části až nezvykle úzký. To je samozřejmě především jen designová záležitost. Funkční záležitost je nemožnost jeho změny úhlu. Změna úhlu, bohužel trvalá, nastane až s prvním větším pádem. A dát si pod kšilt velké brýle nemožné…

Konstrukce

Když se budeme bavit o konstrukci přilby, nikoho nepřekvapí, že je vyrobena pomocí in-mold technologie, klasika, pěna vstříknutá do skořepiny. K uchycení na hlavě slouží klasická dvojice stahovacích pásků zapínatelných pod bradou a stahovací kolečko na zátylku. Zapínání pod bradou je řešeno pomocí tradiční spony, kterou mají Cratoni přilby, kombinace rohatky a odjišťovacího pásku je rychlá, funkční a lze ovládat i v rukavicích.

Kolečko na zátylku umožňuje upnutí po jemných, malých krocích, ale přitom dostatečně silně drží.
Výstelky jsou spíše nižší, vyrobené z antibakteriálního materiálu. Helma umožní a má přípravu pro montáž jak kamery, tak blikačky.

Brada dolů

Alfou a omegou konvertibilních přileb je způsob připevnění bradové části ke zbytku přilby. Způsobů a řešení je mnoho, každý z výrobců k tomuto problému přistupuje jinak. V ruce jsem měl již velkou řadu přileb, ale musím říct, že u mě Cratoni vyhrává jednoduchostí.

Použité řešení je velmi jednoduché a přitom funkční. Pokud je přilba v režimu integrálním, stačí zmáčknout dvě tlačítka na bocích náhubku a ten vysunout. Nasazení je ještě snažší, funguje přesně opačně, stačí jen nasunout na doraz, ozve se zacvaknutí a je hotovo. Není potřeba složité nacvičování, získávání griffu a podobně. Zmáčknout tlačítko a nasunout či vysunout část zvládneš napoprvé.

Safety first

Zásadním parametrem pro výběr přilby je její bezpečnost. Cratoni C-Maniac 2.0 MX splňuje, mimo jiné i sjezdovou normu ASTM F1952–15. Ač to možná na první pohled nevypadá, přilba je dost tuhá. Až nečekaně. Zmáčknout náhubek v předozadním směru je takřka nemožné, v bočním směru je jistá flexe patrná, ale rozhodně není to nic, co by budilo pocit nebezpečí. Přilba má velmi výrazné vykrojení pro obličej, takže není problém s velkými brýlemi i roztodivných tvarů. Ano, je dost otevřená, zde je pocit bezpečí trochu menší.

Na hlavě

Tak to byl obecný popis a teď jdeme na praktické zkušenosti. Připevňování a odepínání bradové části jsem již zmínil. Je třeba ale doplnit, že nasazení náhubku s přilbou na hlavě není úplně nejjednodušší. Je třeba být přesný a trefit se do správných štěrbin. Ty jsou na bocích, v místech kde nevidíš, takže pěkně po paměti a poslepu. V podstatě je snazší přilbu sundat a nasadit náhubek.

V režimu malé přilby je pocit na hlavě velmi příjemný. Přilba díky svému upínacímu systému sedí jako ulitá. Oceňuji výstelku i na segmentu stahovacího kolečka, takže i přesto, že nemám vlasy helma do kůže na hlavě netlačí. V režimu integrální přilby mám pocit, že je mi přilba malá, těsná. Je to především patrné v prostoru mezi bradou a bradovou částí helmy. Tam opravdu není prostoru na rozdávání. Důvod je jasný, pro zajištění pevnosti byl výrobce nucen tento prostor a délku náhubku minimalizovat. Celkově je pocit v přilbě spartánský, srovnávat ji s velkou MX helmou nelze. U ní vnímáš, že máš hlavu jak v pokojíčku, zde jak v komoře.

Pro koho?

Pro koho tato přilba je? Osobně se domnívám že je nejvhodnější pro jezdce kteří hledají lehkou trailovou helmu, kterou budou vozit primárně v xc módu a režim integrální přilby budou používat méně často. Pro jezdce, kteří chtějí helmu používat primárně jako integrální a do kopce si náhubek odnímají, tak jak to dělají závodníci, si myslím úplně vhodná není. Ano, je to o přístupu, pokud preferuješ pocit bezpečí jako ve velké přilbě, opakuji pocit (norma je jednoznačná), budeš muset sáhnout jinam. Pokud ale chceš univerzalitu a full face mód zvolíš jen párkrát, tak Cratoni helma C-Maniac 2.0 MX je přesně pro tebe.

Za přívětivou cenu dostaneš funkční, lehkou a bezpečnou přilbu. Ano, lehkou, protože kratony maniak váží jen 520g. S hmotností lehce nad půl kila a ASTM homologací je to hozená rukavice soupeřům o nejlehčí přilbu s odnímatelným náhubkem.

Infobox

Cratoni C-Maniac 2.0 MX
Cena: 3.699 Kč

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mejnijak 1.6.2020 v 10:04

    Brady do p*če!

  • anonymní uživatel PTBack 1.6.2020 v 11:07

    @mejnijak: "Ty budeš asi velkej drsňák?" "Jo, ten největší". (Pro vyšší ročníky). Hele, jako jeden z mála ještě vozím integrálu ale taky jako jeden z mála dám celou trať, co máme za barákem-kterou jsem si stavěl na sebe. Na rozdíl od kluků, co tam lítaj v ikscéčkovkách a po kterejch tam jsou vyjetý stopy okolo všeho. Jo, když jedu s velkou partou, tak si taky beru lehkou helmu abych spíš nezdržoval ale přijde mi, že je to víc o póze, než o rozumu a bezpečnosti. Ale tím neříkám, že nejsou dobří jezdci, co jezdí "nalehko". Každej to má jinak a každej si zajezdí víc nebo míň...v životě.

  • anonymní uživatel HTFront 1.6.2020 v 11:44

    @PTBack: ...sorry ale to se mi nezda prilis bezpecne :/

  • anonymní uživatel mejnijak 1.6.2020 v 12:52

    @PTBack: Jsem jeden z nejlepších tanečníků disko.

  • anonymní uživatel @mejnijak 1.6.2020 v 12:55

    ..tak to moc nerozbaluj, at ty nebozaky neztrapnis...

  • anonymní uživatel PTBack 1.6.2020 v 12:58

    Itsamejnijak@ To jsem pochopil.

  • anonymní uživatel mejnijak 1.6.2020 v 13:11

    @PTBack: tak aspoň něco prcko. Radost.

  • anonymní uživatel Shu Lin 1.6.2020 v 16:20

    Stejně jako nevěřim jiným než poplastovaným chráničům, ani tohle ve mě větší důvěru nevzbuzuje. Vypadá to jako kokoska s držákem na hadici od camelbacku.

  • profilová fotka Josef Jančáry 1.6.2020 v 17:37

    Konvertibilní :D

  • profilová fotka Josef Jančáry 1.6.2020 v 17:38

    Prostě enduro specifik no...

  • anonymní uživatel 123 1.6.2020 v 20:48

    už delší dobu přemýšlím, proč vlastně ty helmy maj ty plastový kšiltíky...má to vlastně nějakou funkci kromě designu, u MX to chápu, ale že by mě při MTB ze shora na helmu lítalo bláto, to se říct nedá..

  • anonymní uživatel Tom (slaby.tomik (a) gmail.com) 2.6.2020 v 8:48

    To 123: tak například kšilt je první, co narazí do větvě před obličejem. A většinou se díky tomu větev nepotká s brýlemi či tváří. On trochu pobere i protislunce a například část vody při dešti, ale hlavní plus bych viděl jako ochranu před větvemi.

  • anonymní uživatel AC 4.6.2020 v 12:01

    Prave ji zkousim a ten ksilt je nejaky moc dlouhy. Trochu mi vadi ve vyhledu. Skoda ze neni kratsi nebo polohovatelny

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí