Test: Giant Reign 29 SX 2020 - verze SX přidá ještě kus sjezdových schopností navíc

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 14.10.2020

Test nového Reignu 29 už jste si tady přečíst mohli, jelikož tohle kolo zajímá fakt hodně lidí, máme tady ještě jeden test, dlouhodobější a jinak osazený. Konkrétně test nejvíc „drsné“ verze Reigna, „drsnější enduro specifikace“ s označením SX.

O úvod k tomuhle kolu už se postaral Keli, ale když to ve skratce shrnu, pro rok 2020 a velká kola se rozhodl Giant přistoupit k tradiční enduro mašině Reign trochu jinak. K 29 palcovým kolům přidali stále agresivní geometrii zaměřenou hlavně na jízdu z kopce. Ale taky zadní stavbu s nižším zdvihem, konkrétně 146mm a naladěnou na větší progresivitu a efektivitu při šlapání. Důležitý byl u postavený sedlový úhel, skoro 77°. A jak se ukazuje v testech, tahle kombinace se povedla, Reign neztratil zásadně moc ze svých sjezdových vlastností, ale hodně získal na těch výjezdových. Minimálně to tak je u „klasických“ provedení tohoto kola.

Pár chytrých hlav se ale dalo dohromady a přišlo s nápadem postavit Reign 29 na tvrdší zacházení, cílené hlavně na jízdu dolů. K tomuhle účelu vzali hliníkový rám a zaměřili se na klíčové komponenty potřebné ve sjezdu – podvozek a brzdy.

Dopředu putovala vidlice Fox 36 Performance Elite Grip2 (což v překladu znamená nejvyšší a nejlepší vidlice od Foxu, jenom nemá Kashima kluzáky, nastavení rychlé i pomalé komprese, rychlého i pomalého odskoku) se zdvihem 170mm (1cm víc než u ostatních Reignů) a vzadu se o vše stará pružinový tlumič Fox DHX Performance. Ten zvládá nastavení nízkorychlostního odskoku, nastavení pomalé komprese a „lock on“, páčku která přitvrdí tlumič na výjezdy. Brzdy jsou levnější sjezdová varianta Sram Code R. Zbytek osazení byl vybrán s ohledem na to, že bikepark velmi rád „požírá komponenty“ a tím pádem není potřeba šponovat cenu tím nejvyleštěnějším a nejmodernějším. O pohon se stará Sram NX Eagle vzadu – kdybyste přece jenom potřebovali občas někam vyšlapat s klikami Descendant. Jinak téměř vše (snad kromě plášťů Maxxis Minion Exo) si vyrábí Giant sám. Celý kokpit, teleskopická sedlovka, sedlo i zapletená kola. Pokud bych měl hodnotit čistě osazení, troufnu si tvrdit že jde o jediné 29 palcové kolo na trhu, které nabídne takhle kvalitní podvozek za cenovku 87 999 Kč.

Než se dostanu k samotné jízdě, je potřeba vypíchnout pár detailů o kole. Jednak se mi moc líbí, že Giant už ke kolům vůbec nedává duše, pláště jsou nahozené už z továrny na ráfcích rovnou, bez tmelu. Ten je, spolu s dvěma montpákami a náhradní patkou, v příbalové krabičce. Péče o zákazníka je výborná, ke každému kolu patka, to se moc nevidí. Na druhou stranu, s pružinovým tlumičem přichází samozřejmě mírná nesnáz z hlediska ladění pružiny. Mkový Reign přijde s lehoučkou pružinou Fox SLS 375lb, cílenou asi ideálně na jezdce okolo 70kg. To nemám, takže já testoval Reigna na pružině tvrdosti 550 pro 95kg živé váhy s vercajkem a tvrdost mi vyhovovala akorát. Já mám naštěstí náhradních pružin doma dost, ale pokud nejste hromadiči krámů, musíte při nákupu tohoto kola počítat s nutností výměny pružiny.

Samozřejmě, vyšší vidlice se mírně projevila na geometrii, Reign 29 SX má úhly položené plus mínus o 0,5°, tudíž hlavový je 64,5°, sedlový 76,3°, mírně se zkrátil reach na 451mm a asi o 4mm se zvedne střed od země. Nicméně, tohle platí ve statickém stavu kola. Jakmile na kolo sednete, rozdíl v geo je díky mírně většímu sagu na 170mm vidlici v podstatě zanedbatelný.

Od prvního nasednutí jsem zvědavý, jestli je pravda co o jezdivosti nového Reigna nabásnili moji kolegové u nás i v jiných médiích. No a nestačím se divit. I když dole naschvál nezapínám „podváděcí páčku“, tj. tlumič je plně otevřený, při sagu +/- 25% tohle kolo skvěle jede i po prudké šotolinové cestě. Na začátek trailu mě ale čeká 350 výškových metrů po zpevněných cestách, takže páčku nakonec použiji. Zavírám kompresi a z Reigna tím vytvářím skvělého stoupacího parťáka. Postavený sedlový úhel je něco, co podle mě musí mít každé kolo na kterém chcete jezdit do kopce a na Reignu se sedí prostě výborně. Zadní stavba se téměř nehoupe, já sedím vzpřímeně a šlapu pod sebe a i díky tvrdé směsi plášťů nám výškové metry výborně ubíhají.

Nečekal jsem, že někdy budu Giant Reign, kolo jehož hlavní vlastností byly vždy líné výjezdy a agresivní sjezdy, chválit za skvělou a pohodlnou jízdu do kopce. No ale nová 29 (i v provedení SX) šplhá ukázkově. Na cestě i po trailu je vidět, že tomuhle kolu se do kopce chce.

Když dojedu nahoru, mám dost síly a cukru v krvi na sjezd, to je fajn. Odemknu tlumič, nasadím brýle, spustím sedlovku dolů…a ouha. Tady něco není dobře. Reign má ve všech úrovních výbav jednu nepříjemnou vlastnost. Teleskopickou sedlovku se zdvihem 125mm v M a 150mm v L a víc. No a to na dnešní poměry není úplně moc. I při svých 175cm přemýšlím že jakmile mi doslouží „stopadesátka“, půjdu do 170mm sedlovky. Takže 125 na Reignu je něco, z čeho jsem už značně odvykl. No, nedá se svítit multiklíč do ruky a sedlovka jde do rámu, nenechám si zkazit výlet sedlem výš, než jsem zvyklý.

Z kopce je Reign SX, no, ohromující. Podvozek je prostě výborný. Samozřejmě s tolika nastaveními vyžaduje jezdce, kterému nevadí najít si referenční kus trailu a jezdit ho pořád dokola, dokud nenajde nastavení, které mu nejlíp sedne. Ale pokud si dáte tuhle práci, „Třicetšestka“ a DHX2 mají skvělý rozsah nastavení a hlavně absolutní citlivost, výbornou oporu ve zdvihu a přitom dechberoucí trakci. I kdyby zbytek komponentů bylo smetí, sotva si trochu vyladítě podvozek, rozhodně nebudete litovat peněz utracených za Reign 29 SX. No ale ono to úplně smetí není. Až na nízkou sedlovku jsem velmi příjemně překvapený, jak kvalitní a fungující komponenty si Giant sám vyrábí. Řídítka slušně padnou do ruky a gripy jsou měkké a příjemné i při použití bez rukavic, přitom díky zdrsnění výborně sedí. Zapletená kola Giant nejsou vůbec, vůbec zlá. Bezduše šly nahodit běžnou pumpou, relativně slušně jedou, a nejsou ani extrémně měkké. Zadní náboj má evidentně hodně západek, takže záběr při šlapání je velmi rychlý. A sedlovka, i když je nízká, tak má příjemnou ovládací páčku a vyjížděla bezproblémově po celou dobu testování. Ani jsem neposbíral žádný vakl.

Výtky bych měl asi jenom k sadě Sram NX, řadí relativně obstojně, ale ovládací páčka není úplně ergonomická. Abych Sramu jenom nenadával, brzdy Code R nejsou vůbec špatné, mají výborné dávkování i maximální sílu. Prostě tohle kolo zastaví i se skoro stolikovým testerem. Byly teda akorát dost cítit levnější organicke destičky, ty jsou sice tiché, ale při dlouhém a prudkém sjezdu začínají brzdy mírně vadnout. Při použití sintrovaných desek je výkon i u levnějších Code parádní.

Jak shrnout Reign 29 SX? Nová generace Reigna je překvapivě rychlá a přitom výborná ve sjezdu. Dalo by se říct, že „běžný“ Reign 29 je enduro s přesahem do trailova, výborně univerzální kolo, které vás nebude týrat v běžném trailcentru a zároveň se nezalekne enduro závodění nebo velkých kopců. No a verze SX přidá ještě kus sjezdových schopností. Cenťák na vidlici vpředu a pružinový tlumič drží kolo ještě líp na zemi když chcete a dovolí vám jet ještě o kus rychleji v ještě větším motokrosu. Zároveň musím ocenit, že díky zamykání tlumáku a výborné progresivitě rámu nepřišla verze SX o moc agility a schopností ve výjezdu. Ano, není to taková „palba“ do kopce nebo po rovině, pořád je i v tomhle „extrémním enduro“ setupu velmi univerzální a schopné kolo. Pokud máte pocit, že jezdíte spíš z kopce dolů nebo závodíte, je Reign 29 SX výborná varianta vysokozdvihového kola na devětadvíctkách. A to i v případě že nejste zrovna čahouni, Mko mi na mých 175cm přišlo velmi vyvážené a rozhodně jsem necítil, že by kola byla moc velká nebo kolo neobratné.

A jak to bude v následující sezóně? Všechny modely Reign 29 modelové kolekce 2021 mají zdvih vidlice 170 mm, konkrétně u SX modelu bude osazena vidlice Fox 38. Teleskopické sedlovky dostávají větší zdvih, u velikosti M už bude 150 mm (S: 125 mm, M: 150 mm, L-XL: 170mm).

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Duris 14.10.2020 v 10:12

    Dopředu putovala vidlice Fox 36 Performance Elite Grip2 (což v překladu znamená nejvyšší a nejlepší vidlice od Foxu...... No nevím, zrovna u 170mm je to podle mě 38 a ne 36. 38 je o hodně lepší než 36.

  • profilová fotka Keli 14.10.2020 v 10:16

    Na modelech pro rok 2020 nemohla být 38 protože byla prezentována až v průběhu roku 2020...

  • anonymní uživatel Martin (Mtutators69 (a) gmail.com) 14.10.2020 v 12:11

    I modely reign 29 2021 mají 170mm tak jako SX . Píšete že SX ma o 1cm vic než ostatní...jen do roku 2020

  • anonymní uživatel Lukáš 14.10.2020 v 12:16

    Duris: na modelový rok 2021 už tam 38 je, ale kolo stojí 103tis. Nevím jestli je ta Fox 38 lepší o 15tis.

  • anonymní uživatel Venca 14.10.2020 v 17:53

    DK: co ten zadni tlumic resp stavba? Nelimituje vykon kola ten mensi zdvih?

  • anonymní uživatel Ondra 15.10.2020 v 0:09

    Venca: dá se tam dát tlumič s delší pístnicí a tím zdvih malinko zvýšíš

  • anonymní uživatel Luk 15.10.2020 v 14:32

    Dovolil jsem si na jaře model 29 1(místo péra X2 a vepředu jen 160) a se vším co je v recenzi souhlas. (kromě drobnosti: grip 2 MÁ nastavení rychlé i pomalé komprese, rychlého i pomalého odskoku) Zadek z kopce v bordelu ve speedu taky docela ujde, člověk má tak nějak pocit velkého zdvihu, který tam není, takže na zadku funguje jen DH plášť jinak furt defekty, že ano. Ty technický výjezdy to mě dostalo, mě snad ještě budou bavit. Váha v Mku s DH pláštěma, 200ml mlíka, DX pedály, velkej blaťák, košík, tachák = 15,7kg. Zklamání: Barva se loupe, když kolo stáhnu do nosiče kol. Slabý dráty.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí