Rozhovor: Pavel Horník a jeho jarní zpravodajství z Rychlebských stezek

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Rozhovor, vydáno: 28.4.2023

Pavel Horník, duchovní otec Rychlebských stezek v družném rozhovoru s Danem. Probrali toho spoustu, bavili se nejen o počasí, stezkách, o nových trailech, ale třeba i o plánech do budoucna.

Pavle, neděle dopo a ty sedáš na kolo. Sedlovka nebyla úplně v top kondici, ale i tak asi lepší jet na kolo než jít do kostela, co?

Sedlovka se chvilku tvářila jako neodpružená, ale naštěstí to naši kluci dali hnedka do pořádku. Já se technickýma věcma na kole nikdy moc nezabýval. Spíš jdu radši makat na traily. A vyjížďka je pro mě něco jako jít do kostela. Pořád je to svátek a super vyčištění hlavy. Taky pořád cítím vděk za všechno.

Ale kdybys nebyl alespoň trochu věřící, tak jsi to na RYSech nedotáhl tak daleko.

Je to tak, věřím, že svět funguje a že člověk může dokázat cokoliv chce. Pokud je ochoten se do toho celý položit. A dát tomu ze sebe maximum. A snaží se prostě dělat dobře to, co dělá.

Toto jaro většinou v republice prší. Ale u Vás díky kamenům docela pohoda. Už lidi začali jezdit?

Apríl je vždycky apríl. Počasí je nepředvídatelné, předpovědi nic moc. Tudíž jezdí spíš větší drsňáci. První víkendy byly klidnější, ale kolem 100 lidí tu vždycky bylo. Na první brigádě nás bylo přes 40, takže dobrý. Traily byly v cajku, jen velikonoční víkend přinesl i sníh a mráz a úseky, které jsme opravovali na podzim, byly rozměklé. Hned jsme do nich naštěstí navezli trošku štěrku, aby se to zpevnilo. I dneska jsme vozili kolečka celý den. A budeme v tom pokračovat i v dalších dnech. Chceme, aby byly traily stejně sjízdné za mokra i za sucha. Aby to nebyly žádné bahenní koupele nebo oslizlé klouzačky.

       

Otevíračka byla 1. dubna společně s brigádou, viděl jsem, že účast byla nemalá. Vaše brigády jsou již legendární. Od několika lidí jsem slyšel o jejich pohodové atmosféře, skvělém cateringu včetně kavárny. 

V tu sobotu sprchlo jen ráno a pak byl hezký den. Dokonce vylezlo sluníčko a my jsme po brigádě vesele dopíjeli lahváče a užívali si pohodu v lese :-).

Co jste dělali? Nějaký nový úsek?

Po kůrovcových těžbách opravujeme staré traily. Trošku jsme ladili Tajemný mezi Velrybou a Velbloudem. Od podzimu máme navezené hromady štěrku, které teď musíme v kolečkách rozvozit. Trošku se u toho vždycky porovnají i kameny. Teď to zase hezky jede a je to větší zábava.

Nějaký nový úsek bychom letos na brigádách taky chtěli začít. Ale ještě je to v jednání a papírování.

Když už jsme u novinek, co chystáte na letošní rok?

Do prázdnin chceme dostat traily do top stavu a postupně je ještě vylepšovat. Staráme se už o cca 55 km tras. Je to hrozně moc. Díky dlouhotrvajícím těžbám nemělo v minulosti smysl některé úseky opravovat. Teď to chceme doladit. Superflow je teď v hodně dobrém stavu, ale i tam máme nachystanou hlínu a budeme ho taky pomístně ještě zlepšovat a přidávat skoky. Opravovat budeme hodně starý Prokletý, po kterém se jezdí k Jestřábovi. Taky musíme dát lásku i druhé půlce Tajemného. Ta dostala těžbou a přibližováním dřeva hodně zabrat.

Vyhladíme i Černý potok, aby to bylo zase víc pro rodinky. V podstatě budeme průběžně makat všude. Vždycky je to navíc i o vylepšení daného úseku. Přidáváme stále nějaké nové vtípky nebo skoky. Vytěžená místa k tomu dávají prostor. Zítra budeme šejpovat Hup cuk, kterému chceme přidat velkou porci zábavy.

Takže to není o novém trailu, ale o spoustě malých radostí na všech trailech. Třináct let jsme měli každý rok jeden nebo více nových trailů. Teď je na čase trošku to zklidnit. V tuto chvíli máme ještě několik návrhů trailů schválených z minulosti, které bychom hned mohli začít stavět. Bohužel jsou to téměř kompletně vykácené plochy. Tam teď nechceš stavět. Tudíž máme několik nových návrhů, které teď budeme probírat s majiteli pozemků. Jsou mezi nimi i dvě esa, která by mohla být ještě zajímavější a zábavnější než Jestřáb. Tak uvidíme. Ale budou to stavebně hodně náročné úseky. Spíš projekty třeba na dva roky. Opět téměř komplet ruční práce a do toho obrovské balvany atd. Tak uvidíme jestli nám budou hvězdy nakloněny.

    

Dnes jsem kromě superflow projel vše. Fakt po deštích ani památky. Teda kromě mnoha potoků. Stezky vyčištěné, problematická místa vysypaná, makali jste i přes zimu. Jaký tady vlastně byla zima? Provozovatelé lyžařských areálů důvod ke spokojenosti neměli.

Zima byla taková nahoru dolů. Několikrát za zimu tady sice napadlo přes 40 cm sněhu, ale obvykle to vydrželo tak týden. Ani nahoře na Pradědu to nebylo nic moc. Trošku jsme sice prohnali splity v prašanu, ale podstatně míň než předešlé roky. Makali jsme jako každý rok až do vánoc. Pak jsme leden únor nabírali síly a od 1. března už jsme zase chystali traily na sezonu. Vcelku nám počasí v březnu přálo.

Na to, že je půlka dubna, jsou traily fakt v dobrém stavu, což nás těší. Nicméně seznam úkolů je pořád obrovský. Během každé vyjíždky si dělám poznámky. Snažíme se řešit každou kaluž nebo každé zasekávací místo. Prostě jedeš a pořád přemýšlíš, jak by se daný úsek dal ještě vylepšit. Prostě je to nemoc.

Díky za tvůj čas a držíme palce, ať se z té nemoci brzy neuzdravíš! Byla by to škoda, RYSu zdar!

Foto: Eduard Bainar, Jakub Ferenčík, Pavel Horník, Petr Slavík

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Ondmtb 29.4.2023 - 17:29

    Borec!!!

  • anonymní uživatel Mojmir 29.4.2023 - 20:06

    Hodne uznavam co Hornik vytvoril a uz se tesim az se budu zase prohanet po Rychlebech na svem Kenevu. Diky ze to pro nas delas!

  • anonymní uživatel Vojta Vondra 2.5.2023 - 10:03

    Už se letos moc těším, až na Rychlebky zajedem, konečně si i kámoši na mé doporučení pořídili e-bajk a můžeme tam spolu drandit :) na éčku se to dá uplně v klidu otočit za den třeba 5x - 6x :)

  • anonymní uživatel Štěpán Vávra (pepa.chytrous (a) seznam.cz) 2.5.2023 - 10:21

    Vojto, na Ečku tam ale nemůžeš. Teda pokud nejsi už dedeček nebo nemáš po třech infarktech :D

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 2.5.2023 - 12:00

    Taky se tam těším na ebike. Jinak to nemá ani cenu :)

  • anonymní uživatel Gabosh 2.5.2023 - 12:19

    Rychlebky díky za to, že tam máte ve stanovách toto a všeci éčkoví pořádně čtěte ! www.rychlebskestezky.cz/...

    • anonymní uživatel zdechtishulin (tshurak (a) dolu.com) 2.5.2023 - 13:35

      Spis by se ty radoby tramvajaci meli sebrat a tahnout si udelat svuj elektrobuzno park...a nezapomente obcerstveni jen bio

      • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 2.5.2023 - 14:59

        zdechlotipero - mindrák? Chápu, předjel tě důchodce do kopce :) měl by jsi spáchat sepukupako.

        • anonymní uživatel zdechtishulin (tshurak (a) dolu.com) 3.5.2023 - 13:28

          Ani ne hele, spis by ses asi mel zamyslet ty nad sebou jestli potrebujes vsude bejt prvni a potrebujes k tomu ebike ses ubohej

          • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 3.5.2023 - 16:07

            zdechltiptak - zoufalče buranský, ebike není o tom být někde první. to je většinou problém analogů. Musíš být se svým projevem velmi oblíbený člověk. a doufám že takový pako nikdy nepotkám.

          • anonymní uživatel Ebikejeprolenivce (A (a) b.cz) 4.5.2023 - 9:36

            Neboj, nepotkas. My jezdíme na Rychleby kam se ty s motorkou nepodivas.

          • anonymní uživatel Drahos 4.5.2023 - 10:32

            Ja teda nechci uplne kalit vody do cerna, ale koupil sem deckam emotorky, podobny, jak maji kluci z bike-o'clock a dycky po sezone projedem Rychlebky kdyz tam nikdo neni, abychom nezavazeli. Uz je nas celkem banda starejch fotru a deckama, takze par prujezdu uz sme dali a teda musim rict, ze to po nas upne nevypadalo ponicene na trailu. A to jezdime i v protismeru. Jasne, decka obcas zlobi s plynem, ale ten pocit, kdyz tomu ohulis a klopka na super flow te vystreli ven, ten je k nezaplaceni.

          • anonymní uživatel zdechtishulin (tshurak (a) dolu.com) 4.5.2023 - 10:06

            Seres si do huby sam blbecku, nedokazes ani udrzet konstantne svuj narativ a menis ho s kazdym komentarem. To ze ani neumis napsat seppuka je uz jen detail. A projev, muzes si hodnotit co ches...moulo

          • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 4.5.2023 - 14:13

            nestojítišulinbachanaprostatu - pokud si píšu s takovým pakem, nač řešit písmo. Už víš kam půjdeš po základní škole?

      • anonymní uživatel Lukass 2.5.2023 - 18:22

        Presne tak! At si jezdi treba do Val di Sole...zhulky jedny liny :))))

    • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 2.5.2023 - 15:05

      Ahoj, nepochopený vtip, alespoň z mé strany. Všichni vědí, že se na rychleby na éčku nejezdí. Tak si z toho děláme srandu. Análogové jsou agresivní pořád, proč by jsme si nedali trošku srandy. :)

    • anonymní uživatel smartfish (smartfish) 4.5.2023 - 9:42

      Fakticky tam žádnej zákaz e-biků ani bejt nemůže, nebo to máš někde v zákoně ?
      Je to jejich pozerský přání, toť vše.
      Asi tak jako nemůže bejt zpoplatněný jěždění na trailu, vše je dobrovolné.

  • anonymní uživatel Kadros 2.5.2023 - 15:25

    Jasne a dole me budou kontrolovat opcanku, uz to vidim. Jezdim tam na ebyku uz 3 roky a nebil problemy zatim

    • anonymní uživatel Gabosh 2.5.2023 - 16:07

      Ty dobrý češtin :) asi další joke .....

  • anonymní uživatel Vojta 2.5.2023 - 21:20

    kluci tady to vtipem jenom srší. nestačim se za břicho popadat jak jste hrozně vtipný ... to jako vážně máte takovejhel smysl pro humor vy joudové ?

  • anonymní uživatel Marcel 3.5.2023 - 7:39

    Horík zakazuje e-biky z jednoho prostého důvodu a to aby lidi traily "neničili" a nemusel je tolik udržovat,
    přitom ty jeho kamenné chodníčky, nějaký e-bike těžko poničí.
    Další věc je, že na normalním kole to otočíš dvakrát a máš dost. Pak abys mu šel dělat kšeft na tu jejich slavnou "základnu", kde ti arogantní obsluha
    neumí normálně načepovat pivo a kde ti z nějakého mně neznámého důvodu tykají, jako kdybys byl jejich kamarád a pásl s nimi husy. Další dost pro mě zarážející věc
    jsou ty dva hajzlíky na velkou potřebu pro takhle dnes už obrovský camp. Divim se, že to hygiena ještě nezavřela... Ty ranní fronty borců až ven, kterým boban líže trenažry, jsou prostě peklo.
    Děkuji, ale tohle opravdu ne.

    • anonymní uživatel Honza S. (jmeno (a) prijmeni.cz) 3.5.2023 - 9:25

      Myslím, že se nic moc nestane, když tam jezdit nebudeš...

    • anonymní uživatel Gabosh 3.5.2023 - 9:30

      Tvl... tolik hejtů tady ..... Tak se přeměň na ženskou, to je dneska moderní, kupodivu všude v trail centrech a bikeparcích si konečně člověk libuje, že fronty na ženských hajzlíkách jsou nulové:). Když byste někdo někdy postavili alespoň nějaký malý traily, sokoky, hned byste mluvili jinak! Kolik dřiny a práce za tím stojí, celoroční údržby, hlavně na Rychlebech ta práce s těžkými kameny. Ale hejtit a být sobec to je asi IN .... Borci proberte se ! Bajk má být o radosti, POKOŘE a ne o tom, kdo co skočí, sjede, kdo má jaké kolo, oblečky !

      • anonymní uživatel Eda 3.5.2023 - 13:10

        Hehe, to je sranda. Postavil jsem toho už docela dost a nevidím jediný problém v tom, že by e-bike ničil traily víc, než normální kolo. Vždycky je to o jezdci a ne kole!

      • anonymní uživatel @Gabosh 3.5.2023 - 13:40

        ano a prave proto chodi na Rychlebech vsichni kadit na damske :)

    • anonymní uživatel Roman 3.5.2023 - 19:52

      Tak jestli to dokážeš otočit jen 2x, tak to chce asi míň pindat a víc jezdit

    • anonymní uživatel mates2502 (mates2502 (a) gmail.com) 12.7.2023 - 12:35

      Kdo ti brání v tom tam nejezdit . Pokud tě to tam tak sere ulev si tím, že pojedeš někde úplně jinde. Myslím, že tam nikomu ty ani tvé prachy chybět nebudou.

  • anonymní uživatel @Gabosh 3.5.2023 - 9:41

    prosim o vysvetleni jak se stavi a hlavne zdolavaji ficury ktere nazyvas "sokoky" . Predem diky :)

    • anonymní uživatel Gabosh 3.5.2023 - 10:16

      A já prosím - vykašli se na @ neměj no name měj hrdost! hoď sem email, domluvíme se a nejlíp ti to vysvětlím přímo na trailu s rýčem v ruce, jo a nezapomeň si vzít dobré rukavice, u mě je půda těžký jíl :):).......

      • anonymní uživatel Mara 3.5.2023 - 12:57

        Budovani patri profesionalum jako je Hornik. Mam kolo i les. Nechal jsem si vypracovat studii na fakulte a pro budovani trailu neni vhodny a tak jsem od tohoto planu upustil. Doufam, ze i ty mas pozemek s povolenim a schvalenym projektem, protoze pokud ne, dopoustis se protipravniho jednani, ke kteremu navic nabadas dalsi verejne na internetu. A to by nebylo prilis chytre.

        • anonymní uživatel Gabosh 3.5.2023 - 14:13

          Nikoho nenabádám, jen mě vytáčí do běla i tyto "rádoby vtipné" komenty o ebikách u Rychleb, stavění , údržbě a nakonec poměřování pindíků, jestli umím stavět a kolik skočím, co sjedu, naštěstí pindík nemám - takže nebudu psát, co skočím a jak stavím. Dokážu dát ego hodně nízko:). Ale na tyto debilní komenty si prostě "přihodit" musím :) A nebýt některých ilegálů, tak borci nemají kde jezdit, všichni víme,... Někdo to udržovat musí, No dig no ride ! To stále hodně lidí nevnímá ani nevidí.. A stojím za tím, co mají Rychleby ve stanovách vzhledem k ebikům. A ano, vše je o lidech, to píšu pořád. Ale ta tolerance a pokora se fakt vytrácí....Každopádně ebike to ničí více, je těžší a vyjede vícekrát.

        • anonymní uživatel Makro 3.5.2023 - 16:13

          illegal's never die ! stavet budem proste dal ;)

  • anonymní uživatel MD 3.5.2023 - 20:34

    Panu Horníkovi a jeho bandě patří obrovský dík za to, co dokázali. Rádoby vtipné nebo urážlivé komentáře tady píšou buď děti nebo dospělí s myšlením dítěte.

    • anonymní uživatel Ludva 4.5.2023 - 6:59

      "Kůň je jednou hříbětem, člověk dvakrát dítětem"

      • profilová fotka Jiří Hošic 4.5.2023 - 9:16

        No tvl, uplně se mi vybavila teta Kateřina. :-)

  • anonymní uživatel Jaroslav Metelka 4.5.2023 - 10:01

    Zajímalo by mě vyjádření pana Horníka k tomu, že dostal dotace ve výši 450 000,- na vybudování infrastruktury pro cyklisty, včetně zázemí pro elektrokola... Mohl by se tu k tomu laskavě vyjádřit? Děkujifoto ke komentáři

    • anonymní uživatel Honza 4.5.2023 - 11:20

      Četl jsem tu smlouvu, je to jeden z bodů na které je možné dotaci použít, ne povinnost použít přesně na každý z uvedených.

      • anonymní uživatel Vojta 4.5.2023 - 11:59

        ty taky neznáš význam slov vid? "která splnují následující kriteria" neznamená vyberte si jedno z následujících kriterií .... začnete přemýšlet vy hlavy tupý ...

        • anonymní uživatel Mirek Dušín (Mirek (a) rychlesipy.cz) 5.5.2023 - 7:54

          Vojto, ty hlavo pomazaná, to slovíčko "včetně" v tý větě znamená, že do toho bodu můžeš započítat i zázemí pro elektrokola, pokud jej stavíš. Je to stejné jako když se napíše: “Poskytuji vám dotaci na ovocný sad, včetně odrůdy elektrošvestka”.

          • anonymní uživatel Eda 5.5.2023 - 11:00

            @Mirek slovíčko včetně ale nedává možnost výběru. To přesně určuje co všechno včetně čeho všeho.

        • anonymní uživatel dolekoplower (dole (a) kop.com) 5.5.2023 - 12:12

          Tady na ten ,,výklad,, by to chtělo asi někoho od fochu....Na kolik procent je tento měsíc Leták sportovec a na kolik právník? Třeba by nám to rozseknul?

          • anonymní uživatel Lukass 5.5.2023 - 13:45

            Marty by to mohl rozseknout ne? On vlastne nema cas ted...dela istruktora:
            youtu.be/...

          • anonymní uživatel Mara 5.5.2023 - 14:08

            Vzdy se muzes obratit na prislusny urad s konkretnim dotazem. Take by bylo zajimave si tu precist vyjadreni p. Hornika.

    • anonymní uživatel Taky Honza (obda (a) seznam.cz) 4.5.2023 - 12:23

      Přikládám celé znění bodu 1 - zázemí pro elektrokola je jen jedna z možností, na kterou je možné dotační titul využít. Přesný účel dotace je ve smlouvě popsán následovně "Příjemce je oprávněn dotaci použít pouze na úhradu výdajů na stavbu a opravu stezek vlastními zaměstnanci (mzdové náklady, vybavení pracovníků, nářadí), výrobu brigádnických triček, ochranné pomůcky, obnovu značení stezek, opravu lávek zničených během zimních vichřic a během kalamity." Plný text smlouvy: smlouvy.gov.cz/...

      • anonymní uživatel Taky Honza (obda (a) seznam.cz) 4.5.2023 - 12:24

        ještě ten bod 1foto ke komentáři

    • anonymní uživatel PTBack 5.5.2023 - 14:09

      Člověk kterej fakt něco dělá a má za sebou výsledek se fakt nebude vyjadřovat každýmu vocasovi :*

      • anonymní uživatel Mara 5.5.2023 - 14:19

        Prave naopak!

        • anonymní uživatel PTBack 5.5.2023 - 15:00

          Proč myslíš? :)
          Aby bylo jasno, já byl v Rychl. dvakrát, před 11. lety a předloni a ani mne to tam nějak zvlášť neláká, hlavně ten přecpanej kemp. Zlatej popílek :)

          • anonymní uživatel Mara 6.5.2023 - 12:14

            Protoze jsi to jeste nezkusil na ecku

          • anonymní uživatel PTBack 7.5.2023 - 11:23

            Myslíš jakože éčko by mi ten kemp udělalo míň nacpanej?
            Jinak všem, kterým to tak vyhovuje to přeju :)
            Proti tratim nic nemám, je hrozně příjemný občas si zajezdit někde, kde prostě nejsou "zrady" a člověk se až musí tlemit, jak je všude vyřešený, že se to dá normálně projet. No, snad mne to nevytrestá příště :D

          • anonymní uživatel Mara 9.5.2023 - 19:00

            Presne! Udelalo by ho to min nacpanej!

    • anonymní uživatel Igor Jícha (i.jicha (a) seznam.cz) 5.5.2023 - 17:24

      ...myslim, ze ma trochu jine starosti, nez odpovidat každému netahlu co umi jen stourat. Pokud nekdo chce kontrolovat dotace, tak je to nekdo uplne jiny .

  • anonymní uživatel @Jaroslav Metelka 4.5.2023 - 10:05

    Ja to chapu tak, ze kdyz tam letos vyrazim se svym dedou na elektrokole, bude si mit kde dobit baterku, ze?

    • anonymní uživatel Mirek Dušín (Mirek (a) rychlesipy.cz) 5.5.2023 - 7:56

      Jarku tys byl z nás pěti vždycky po Červenáčkovi největší guma. Ale s tim byla aspoň prdel. Takže to chápeš klasicky blbě. Jak už tu píšu, "včetně" v tý větě znamená, že do toho bodu můžeš započítat i zázemí pro elektrokola, pokud jej stavíš. Je to stejné jako když se napíše: “Poskytuji vám dotaci na ovocný sad, včetně odrůdy elektrošvestka”.

      • anonymní uživatel Cyril 5.5.2023 - 10:31

        a kde prosim najdu ten sad? jake odrudy planujete? Myslim, ze i memu dedovi by se tam urcite libilo…

  • anonymní uživatel Richard (Rgold (a) seznam.cz) 5.5.2023 - 21:55

    Jsem rád za to že si to musíš dát za své. Pokud něco vybudoval proč by si nemohl dát podmínky! Já Rychleby miluji pro jejích surovost. Na ebiku můžete jezdit kde chcete, tak nebuďte nasrani že tady zrovna ne. Na Rychlebech je svět ještě v pořádku - co se týče bojování.

    • anonymní uživatel Mara 6.5.2023 - 12:15

      Davej si za sve, kdyz ti to dela radost, ale hlavne bud ready nezavazet na stoupaku. Neni nic otravnejsiho nez zpocenej zadejchanej jouda kerej neumi uhnout. Diky!

  • anonymní uživatel Anonym 6.5.2023 - 18:22

    Uz nechte Hornika na pokoji! Videli ste nekdo co ma doma? To bych byl taky cele dny schovany v lese a prilezitostne si delal radost zproneverovanim dotaci.

    • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 7.5.2023 - 11:50

      Ty jsi taký chudák až mě je ti líto ty cype...

      • anonymní uživatel Anton 7.5.2023 - 14:04

        Vole anonym má recht! Viděl jsi tu jeho starou? V podstatě mu ty dotace přeju, když vím co má doma…

  • anonymní uživatel Radis 7.5.2023 - 21:09

    Tam jsou porad ty sprchy na zetony? Me se jednou stalo ze jsem tam nasel velkou potrebu. Nekdo ma stejnou zkusenost?

    • anonymní uživatel Lord Hoven 9.5.2023 - 9:07

      To by měla být tradice každého bajkera - alespoň jednou ročně se vysrat na rychlebách ve sprše…

      • anonymní uživatel Uklízečka 9.5.2023 - 10:28

        S takovou mentální retardací bys měl raději hrát třeba fotbal.

        • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 10.5.2023 - 7:31

          Touché!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí