Vyzkoušeno: ebike motor Bosch Performance Line SX - jede si ve vlastní kategorii

Autor: Keli, vydáno: 21.6.2023

Nástup lehkých e-bike neminul ani německý Bosch a ten na něj reaguje novou řadou označenou Performance Line SX. A po několika testovacích jízdách tvrdím, že se jedná o zásadní inovaci v ebike segmentu. Nový motor Bosch Performance Line SX je totiž zástupcem úplně jiné, vlastní kategorie light ebike motorů.

Malý a překvapivě výkonný

Motor Bosch Performance line SX ve zkratce: velikostně malý, hmotnostně lehký a přitom překvapivě výkonný.
Při porovnání nového motoru a standardního motoru Bosch Performance Line CX je okamžitě vidět několik změn. Velikost Motor je opravdu malinký a působí velice lehce. Oproti velkému motoru prošel odtučňovací kůrou, ušetřilo se zhruba 750 g, hmotnost SXka díky magnéziovému tělu atakuje 2 kilogramy. Druhou výraznou změnou je jiné uchycení, SX motor je v rámu zavěšen na dvou šroubech, větší, silnější CX motor na třech.
Dalším rozdílem je i tloušťka motoru, ta je určující pro rozestup mezi klikami takzvaný Q-factor. Rozdíl mezi novým SX a CX je znatelných 15 mm (160 vs. 175 mm).

   

55 Nm a 600 W

Důležitou informaci týkající se motoru na elektrokolech je točivý výkon. Lehké motory jej mají obvykle v rozmezí od 50 Nm (například nedávno testovaný TQ HPR-50) do 60 Nm (motory Fazua RIDE 60). Bosch svůj motor označený SX posadil mezi, točivý moment dosahuje hodnoty 55 Nm.

Další zásadní hodnotou je maximální výkon motoru, u TQ je to 300 wattů, Fazua 450 W. Bosch oba motory výrazně překonává, jeho maximální špičkový výkon dosahuje hodnoty 600W.
Je důležitější krouťák nebo výkon? Ani tak, ani tak. Oba parametry jsou důležité, existuje mezi nimi závislost, ale každý z nich však vyjadřuje něco jiného. Nejlepší je velký kroutící moment i výkon, u SX tomu tak je.

Baterie 

Lehký motor bez lehké baterie nedává úplně smysl, takže k motoru je k dispozici i baterie s kapacitou 400 Watthodin a hmotnosti 2 kg. Hmotnost kompletního systému je přibližně 4 kg (pohonná jednotka Performance Line SX, CompactTube 400, Mini Remote, System Controller).

Kapacitu baterie lze rozšířit pomocí rozšiřovacího akumulátoru PowerMore s kapacitou 250 W a hmotností 1,6 kg. Při použití rozšiřujícího modulu systém čerpá energii z obou baterii zároveň a balancuje zátěž mezi oběma.
Baterie s přidává do držáku na rámu, pro který Bosch dodává také držák na láhev. Takže buď vezeš druhou baterku a nebo bidon.

Jak SX jede?

Nový motor jsme dostali vyzkoušet na nízkozdvihovém trailbiku s nebrandovaným rámem. Bezdrátově ovládaný pohon Sram GX doplňovalo odpružení DT Swiss. Kolo bylo taktéž osazeno ABS systémem z dílny Bosch, který bude k nově využívat i brzd TRP Trail Evo. 

  

V rámci prezentace nám bylo několikrát opakováno, že cílem nebylo vyrobit nejlehčí a zároveň nejvýkonnější motor, ale důraz byl kladen na přirozený jízdní projev. Musím přiznat, že se to značce Bosch opravdu povedlo. Protože tento pocit jsem měl hned od nasednutí a prvních pár šlápnutích.

Za jízdy je víceméně ve všech režimech dopomoc motoru citelná, ale velice nenápadná a citlivá. Nástup dopomoci je přirozený a hrozně příjemný. Motor tě v podstatě nikam netlačí, tak jak to často bývá u velkých e-biků. Hodně ale záleží jak šlapeš do pedálů. Zásadní je dostatečně vysoká frekvence šlapání, pokud se pohybuješ někde v oblasti okolo devadesáti, možná lehce míň, šlápnutí za minutu, motor jede naprosto úžasně a má skvělou sílu.

Pokud ale šlapeš pomalu, stylem "noha nohu mine", tak můžeš narazit na nedostatek krouťáku. Když budeš ale jezdit jako typický jezdec na křiklavě růžovém elektrokole, kterého potkáš na každé cyklostezce, tedy se zařazeným nejtěžším převodem a veškerou práci necháš na motoru, tak u SX úplně neuspěješ. 

Ano, prostě je třeba šlapat jako na klasickém kole a správně řadit. Musíš držet motor ve správných otáčkách. Kadence je klíčem k úspěchu. Pak pocitově nepoznáš rozdíl mezi "velkým" Bosch CX motorem a SX motorem.
Během vyjížďky jsme nenarazili na kopec, kde bych se dostal na limit motoru, do situace, že by motor už nechtěl dát síly. Věřím, že na extrémně těžkých, velice prudkých výjezdech například jako jsou power stage v závodech ebike enduro, limit nižšího krouťáku rychle odhalíš.

   

Stejně jako silnější Performance line CX má i model SX v režimu dopomoci EMTB takzvaný Extended boost, drobné prodloužení záběru motoru po skončení šlapání. To využiješ v technických výjezdech, například když už nemáš možnost udělat záběr klikou a je třeba překonat další kořen.

Stejně jako všechna evropská elektrokola, tak i kolo s SX musí splňovat limit dopomoci nastavený na hodnotu 25 km v hodině. Po jejím překročení dopomoc plynule klesá a při jízdě často ani nepoznáš, že motor již nepřidává. Odpojení motoru je prakticky neznatelné. Díky prakticky nulovému vnitřnímu odporu motoru je šlapání po rovině v rychlosti nad 25 km (s odpojenou dopomocí) zcela srovnatelné s jízdou na klasickém kole.

A když jsem u srování s klasickým kolem, líbilo se mi, jak mám díky užšímu Q-factoru pedály blízko sebe, na ebiku si občas připadám jako bych šlapal rozkročený. Na SX dupu jako na klasickém kole. 

Není zcela neslyšný 

SX motor je také docela tichý, srovnávat se s téměř bezslyšným motorem TQ nemůže, ale za jízdy se musíš extrémně soustředit, aby si zvuk motoru slyšel. Jemné bzučení motoru prakticky nevnímáš.  

Kolik vydrží baterka?

Menší krouťák a lehčí motor by teoreticky měl znamenat i menší spotřebu energie. Nicméně v kombinaci s baterií s menší kapacitou bych neočekával zásadně veliký dojezd. Naše testovací kolečko vedoucí z kopce Gross Feldsberg nad Frankfurt nad Mohanem spočívalo v jednom docela zábavném a relativně jednoduchém flowtrailu s pár skoky, po kterém následoval návrat zpět na kopec v podobě několika snadných výjezdů. Polovina z nich vedla po šotolinové cestě a druhá půlka v lehčím a následně techničtějším terénu. Nejednalo se o nějak zásadně těžký terén.
Celkem nastoupáno cca 200 výškových metrů a bez jakéhokoliv šetření baterie, téměř vždy na dynamický režim dopomoci EMTB, mi zmizelo cca 15% baterie. Což mne relativně překvapilo, čekal jsem větší spotřebu.
Jízdní projev motoru lze ovlivnit pomocí aplikace Flow, v ní lze nastavit dynamiku dopomoci a další věci a potenciálně tak lze ušetřit nějakou energii a dojezd si prodloužit.

Srovnání s konkurencí

V živé paměti mám kolo Trek Fuel EX-e s motorem TQ. U něj jsem byl velice zklamán z malé síly motoru, téměř v jakémkoliv kopečku jsem byl na limitu motoru. Bosch Performance Line SX to byla zcela jiná písnička. U TQ jsem do kopce hrozně dřel a na SX jsem jel skoro jako na ebiku s velkým motorem. 
Když to řeknu zcela upřímně, kdybych neviděl na motor, tak nejspíš nepoznám, že jedu na light ebike kole. Celou dobu jízdy jsem přemýšlel nad tím, jak může být tak malý motor tak výkonný. 

Kdybych si vybíral light ebike, tak za sebe jednoznačně sáhnu po kole Bosch Performance Line SX. 
Mnohem složitější rozhodování bych měl, kdybych volil mezi light emtb s SX motorem a velkým ebikem. Rozhodnout, zda-li potřebuji a hlavně jestli využiji větší kapacitu baterie a silnější motor nebude snadné. Osobně po krátkém vyzkoušení zatím jednoznačnou odpověď nemám. Každopádně mám dost času na přemýšlení, první kola s Performance Line SX by měla přijít na trh na podzim 2023.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel villain 21.6.2023 - 11:07

    ..a další evoluce bude kolo bez motoru! Hmm, počkat..

    • anonymní uživatel šimpanz (šimpanz (a) bananovarepublika.cz) 22.6.2023 - 8:41

      ale kdeže, tak hluboko už pokroková generace nikdy neklesne! :)

  • anonymní uživatel DD 21.6.2023 - 13:25

    Podle fotek soudim ze jsi to jezdil bez extendru, ad ten ubytek baterky?

    • profilová fotka Keli 22.6.2023 000 9:01

      Ano, jen s baterií ve spodní rámové trubce.

  • profilová fotka ivanb_cko 23.6.2023 - 17:22

    motor dobrý, ale spíš co vidla a tlumič...to by mě zajímalo?

    • profilová fotka Keli 23.6.2023 000 17:42

      Motor skvělý, ale vidlice a tlumič na hranici použitelnosti. Za mne velké zklamání.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí