Vyzkoušeno: Bosch představil nový motor - gamechanger pro závodění na ebicích

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.10.2022

Německý výrobce představil ve Finale Ligure svůj nový motor CX Race určený výhradně pro závodní použití. Jaký je? Má ostrý, až brutální výkon a vlastnost, která jej posouvá minimálně o level výše než konkurenci. Vyzkoušel jsem jej a musím říct, že být závodníkem na elektrokole, tak jednoznačně chci mít tento motor na svém závodním speciálu. Proč? Moje osobní zkušenosti najdeš v recenzi.

O co jde?

Finale Ligure přesedlává na ebike

Představovat Finále Ligure je asi zbytečné, přímořská oblast je mezi enduro jezdci velice proslavena. Lokalita se ale během posledních let proměňuje, i zde zaznamenávají výrazný narůst elektrokol. Na kopec jezdci již nejezdí pouze dodávkami, ale mnozí za dopomoci elektromotoru. S ebikem si zajezdíš totiž stejně jako s vývozem dodávkou, ale ušetříš nemalou částku právě za vývozy. I místňáci ebiky podporují, protože množství aut vyvážející cyklisty bývá v hlavní sezóně až neskutečně velké a pro místňáky omezující. A samozřejmě množství aut má i výrazný vliv na přírodu, občas se na vývozových cestách cítíš jako na autostrádě.
Ostatně nejen dlouhodobou udržitelnost ve všech slova smyslech ve Finale řeší, přečti si jak přistupují k získání peněz na údržbu trailů

 

Značka Bosch bude nově oficiálním partnerem Finale Ligure a není proto s podivem, že si tuto oblast vybrala pro představení svého nového motoru Performance Line CX Race Limited edition určeného výhradně pro závodní použití.

Závodění jako lidská přirozenost

Mnoho z vás si klade otázku proč závodit na ebicích. Odpovědí je lidská přirozenost. Je typickou lidskou vlastností, že se chceme srovnávat s ostatními. A stejné je to i v elektrokolech. 
A stejnou lidskou přirozeností je snaha získat výhodu nad ostatními. Právě proto Bosch navázal dlouhodobou spolupráci s UCI na "anti cheating" pravidlech. Tak, aby se z ebiků nestaly motorky. Aby je lidé vnímali stále jako kola. Cílem spolupráce je vytvořit jasná a transparentní pravidla.

Závodění bývá velmi často motivátorem pokroku a ani zde tomu není jinak. Požadavek na specificky závodní motor vyšel právě od závodníků. Ti se na vývoji a optimalizaci motoru i na jeho odladění podíleli ve velké míře.

Lehčí, ale nijak zásadně proměněný 

Bosch představuje motor "Performance Line CX Race Limited edition" jako jednotku pouze na závodní účely. Motor bude k dispozici jako limitovaná série pouze pro omezené množství výrobců kol (cca 20 značek) a přestože jsou montážní body shodné, tak nepůjde do prodeje pro běžné zákazníky.

V čem jsou hlavní odlišnosti?

Na první pohled je patrná jiná barva těla motoru, šedá "graphite grey metalic". Další změnou je materiál základního odlitku, ten byl vyroben z magnéziové slitiny, což zajistilo nižší hmotnost. To byl jeden z požadavků od závodníků - nižší hmotnost bez omezení výkonu. Oproti běžnému motoru CX Line je závodní motor lehčí o cca 150 gramů, hmotnost se zastavuje na 2,75 kg. Nicméně zásadní konstrukční rozdíl mezi CX Line a Race Line není. Takže stále stejný krouťák 85 Nm, stejné omezení maximální rychlosti pro dopomoc (25 km/h). Hlavní odlišnosti jsou odladění režimů a novém režimu Race. 

Race mode pro závodníky 

Race mode, to je speciální mód pro ty, kteří chtějí být rychlí.
Co se týče parametrů, tak u něj došlo k navýšení podpory šlapání, o 60 procentních bodů. U původního režimu Turbo dosahuje podpora hodnoty 340% a Race jde ještě dál, nabízí 400 procent. 
Jak popsat Race mode pár slovy? Ostřejší nástup, brutálnější podpora, agresivní a nekompromisní chování.

Nejlépe je rozdíl poznat při srovnání s Turbo režimem. Na testování jsme nafasovali kola vybavená motorem CX Race, já konkrétně sedlal Trek Rail a vyrazili jsme na traily na Finale Ligure. Kromě tradičních tratí jsme měli k dispozici i krátký okruh, kde byly rozdíly okamžitě patrné. Výjezdy ze zatáček, vyšlapávání z nich a následná akcelerace na Race režim byla ohromující. To samé při jízdě v kamenné rockgarden.
Co jsem si z této zkušenosti odnesl? Úplně se nabízí srovnání s motorkami, motorka s čtyřtaktním motorem versus s dvojtaktem. Turbo je režim jako pro děti a Race pro dospělé. Neskutečný, těžko popsatelný zážitek. Přičemž až do chvíle, kdy jsem osedlal kolo s motorem CX Race, jsem nikdy neměl pocit, že by v nějaké situaci byl režim Turbo nedostatečný. Rozdíl je ale dech beroucí.
Pro mne, jako 90 kg těžkého jezdce byla největší odlišnost v rychlosti nástupu síly. Navýšení podpory jsem totiž zásadně nepocítil, u "tlouštíka" jede motor na maximu a potřeboval by větší krouťák. U lehkého jezdce bude vyšší podpora znatelnější.

Není Boost jako Boost

Ale tím se nekončí. Je zde navíc i Extended boost. Jedná se o specifické chování, kdy motor kolo tlačí do kopce i chvíli po ukončení šlapání. Nemilosrdně bez ohledu na cokoliv. Hrubé, možná až neotesané chování na které je třeba si zvyknout. Využiješ jej v extrémní výjezdech a nebo při výjezdech ze zatáček. Stačí si trochu přišlápnout a motor na krátký okamžik dodá maximální sílu.
Dle profi závodníků (např. Jerome Clementz, Tracy Moseley) není třeba přepínat módy, celý závod se dá jet na race mode. Osobně bych si v trailové sekci vedoucí z kopce dolů právě kvůli Extended Boost dopomoc snížil. Aby mne náhodou kolo neposlalo při neopatrném při šlápnutí dopředu.
Pro praktické použití Race mode je telefonní aplikace Flow zásadní, využiješ ji pro nastavení a naladění Race mode a Extended Boostu, lze jej naladit s ohledem na podmínky nebo povrch, lze také upravit sílu dopomoci a agresivnost nástupu v rozmezí -/+ 5 stupňů.

Jde z toho strach

Ze začátku z toho výkonu jde strach, je třeba si zvyknout. A pro jistotu mít ve výjezdech připravený prst na brzdě a nebát se jej použít. Rozhodně režim Race není pro začátečníky. Rozhodně nejsem začátečník, na kole mám toho dost odježděno, odjel jsem během 20 let nespočet závodů a e-bike používám velmi často, nicméně mód Race a především Extended boost je fakt ostrá záležitost, která docela mění zažité ježdění na kole v extrémně náročném terénu ve výjezdových trialových sekcích. Představte si Power stage na závodech Světové Enduro série, brutálně prudký kopec plný kamenů a zavřených zatáček, to je přesně místo, kde režim využiješ a oceníš.

V jaké situaci je režim a jeho Extended Boost nejsilnější? Představte si několik po sobě jdoucích schodů s nepravidelnými mezerami s rozestupy tak, že mezi nimi nemáš čas na celou otáčku klikami. Maximálně na drobné přišlápnutí. První schod překonat je snadné, přijedeš k němu posuneš těžiště dozadu, přední kolo překoná překážku, posouváš těžiště dopředu, překážku překonává i zadní kolo a najednou je zde druhý schod. Nemáš rychlost a nemáš možnost si přišlápnout, na klasickém kole či elektrokole je to v podstatě neřešitelná situace. S Boschem velmi snadné, stačí drobné přišlápnutí, v podstatě jenom ťuknutí do pedálu a motor přidá neskutečnou dávku síly. Tato síla tě přes další schod přenese. 
Na začátku je tento přístup velice nezvyklý, protože je to úplně něco jiného než jízda na klasickém kole. Díky této dopomoci aktivované pomocí minimálního pohybu pedálu jsi schopen zdolat úplně nesmyslně rozbité terény s relativně "malým" úsilím.

Příšlapem do kopce

Dalším způsobem kde jde využít Extended Boost je jízda do kopce v drážce. Úzká drážka, tak na šířku pláště, která ti opět neumožní celou otočku klikami. Na normálním kole neřešitelná situace, v tomto se prostě nedá šlapat. S Boschem stačí pouze drobné příšlapy a kolo jede. Dopomoc není proporční, tedy čím víc dřu, tím víc mi motor pomáhá. Stačí opravdu jen lehký ťukanec do klik a motor dá maximální výkon. 
Je tohle ještě ježdění na kole nebo už se velmi blížíme k motorkám? Podle pravidel Mezinárodní cyklistické unie je toto stále možné v rámci pravidel pro kola s dopomocí.

Gamechanger pro závodění na ebicích

Performance Line CX Race Limited edition je jednoznačně gamechanger závodění na elektro kolech. Jedná se skoro až o nesportovní výhodu, protože rozdíl oproti ostatním motorům je za mě ve výjezdech zásadní. A výjezdy, power stage erzety bohužel v elektro závodění rozhodují. Co ztratíš do kopce, z kopce nemáš šanci nikdy dohnat. A vzhledem k vyrovnanosti startovního pole rozhodují i drobné detaily. Motor Performance Line CX Race Limited edititon s Extended Boost jen drobným detailem rozhodně není. Tento motor je jednoznačně mechanickým dopingem, nicméně v rámci pravidel. Být závodníkem na elektrokole, tak jednoznačně chci mít tento motor na svém závodním speciálu. Protože pokud jej mít nebudu, jen těžko budu vyrovnaným soupeřem.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel jOHANA (*) 3.10.2022 - 9:57

    Sakra proč ten motor nemůže valit furt bez šlapání, potřebuji e-bike na cestu do práce a nechcu se zpotit.
    Doufám, že to bude co nejdřív!!!

    • anonymní uživatel Shu Lin 3.10.2022 - 10:53

      VŠAK MŮŽEŠ CELOU CESTU DO PRÁCE JEN CUKAT JEDNOU NOHOU. U toho se nezapotíš.

      • anonymní uživatel jOHANA (*) 3.10.2022 - 11:02

        :D :D :D no ještě si chvíli počkám, třeba to bude další mód: Extended TURBO Boost, kde cuknu nohou a ujede to kilometr :D

      • anonymní uživatel šimpanz (šimpanz (a) bananovarepublika.cz) 4.10.2022 - 9:22

        :D

      • anonymní uživatel orm (orm (a) humlak.cz) 5.10.2022 - 10:02

        Jen krucek od toho pridelat plyn na riditka. Pokud uz nemusis slapat, aby to jelo, tak proc pridavat plyn klikama :-).

  • anonymní uživatel Kaktus 3.10.2022 - 12:47

    Komentář byl označen jako nevhodný, urážlivý, vulgární či nenávistný. Chci jej přesto zobrazit.

    Strč si ten motor do prdele klidně i s převodvkou…

  • anonymní uživatel Villain 3.10.2022 - 14:04

    emotionbikes.cz/...

    Tady jsem slušně pohonil.. ;)

  • anonymní uživatel tomik (tomik (a) joten.cz) 3.10.2022 - 22:40

    chapu spravne ze oslavovany motor se lisi pouze jinym materialem krytu a jinym software?
    je 'fajn' ze bosch jde na hranu pravidel ktera sami pomahali navrhovat.
    tim ze zmeny vypadaji ken v SW tak je konkurence dozene tak za tyden, pokud uz to teda davno pro sve jezdce taky nemaji.

    Ale jako placeny vylet do Finale, proc ne, ze... chapu to nadseni

  • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 4.10.2022 - 7:29

    Zde ty diskuze, to je marnost. Jenom závist a hejt :(

    • anonymní uživatel Kaktus 4.10.2022 - 10:26

      To není závist..svět se zbláznil..pak jezdí v bikeparku polovina lidí na elektrobiku….

      • anonymní uživatel daywak (daywak (a) gmail.com) 4.10.2022 - 12:49

        A je to problém? Ať si každý jezdí na čem chce. Tyhle zpátečnický názory....

      • anonymní uživatel @Kaktus 5.10.2022 - 8:14

        Pockej az zacnou ebajkeri skakat na dirtech..

  • anonymní uživatel Miloš 4.10.2022 - 11:59

    Jestli chtějí místňáci snížit počet všeho a chtějí udržitelnost, tak ať zavedou pravidlo sjeď jen to, co si za vlastní vyjedeš. A mají po problému.....není zač ;)

    • anonymní uživatel Mára 4.10.2022 - 20:43

      Jenže na tom nikdo nevydělá. Nebude na údržbu, z rozpočtu to asi neutáhnout.. a motáme se pořád v kruhu. Co jsem tak postřehl, tak z e-bikes zase tak nadšení nejsou, skoro víc jak 50% kol na Shutllech jsou e-biky. Věk 55+, technicky ne moc zdatní.. a podle toho taky traily vypadají.

  • anonymní uživatel PTBack 4.10.2022 - 13:43

    Já bych příští test eBiku nechal udělat Petra Letáka. To by byla nirvána, pro mnohý :D

    • anonymní uživatel Fridex 4.10.2022 - 15:10

      Myslíš pro homoklády?? :D

      • anonymní uživatel saintjv (xxpokusxx (a) seznam.cz) 5.10.2022 - 10:36

        A kluci z kapely rikali, ze petr uz jednu holku ma...:D

        • anonymní uživatel @saintjv 5.10.2022 - 12:10

          Rika se ji Zasterka ;)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí