Rozhovor: Růžová Dominika Durčáková to má jinak, tři čtvrtě roku tráví u moře, na kole!

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Rozhovor, vydáno: 3.7.2023

Dominika Durčáková je asi jedna z nejvíce výrazných osobností ženské enduro scény. Nedávno se s Danem potkali na Blinduro, kde pomáhala s organizací. Věčně usměvavá a nejspíš i dobře naladěné. Však taky proč ne, když ji po zimě strávené ve Finale Ligure koluje ještě italské prosecco. Ideální příležitost ji trochu vyzpovídat.

d:key: Ciao, o víkendu jsem tě viděl viděl jako jednu z Blinduro crew na bukovce. Taky jsem zaslechl, že tvoje zimní italská sezóna skončila. Takže už opět zpět na ČR?

Dominika: Ano, je to tak. Moje podzimní/zimní/jarní italská sezóna ve Finale Ligure bohužel skončila. Musím přiznat, že se mi domů opravdu nechtělo, ale do konce srpna to nějak vydržím a od září se vracím zase do ráje! V létě je ve Finale sice hodně turistů, ale minimálně bikerů, protože ti jezdí do bikeparků, takže tam nemám práci a ubytko má dost vyšponované ceny.

d:key: Jsi italský typ? Ráno pohodička, bez kafe ani ránu, v poledne siesta a pak dlouho do noci?

Dominika: Kafe moc nepiju, nejraději mám capuccino, ale to si můžu objednat v Itálii jen dopoledne, jinak bych byla za burana. Ale hodně dobře mi jde pití aperolu po ježdění, vína nejen u večeře a prosecca kdykoliv. To jsem se adaptovala velmi dobře. A taky už se učím chodit pozdě... 15 minut zpoždění je úplně normálka.

           

d:key: Jak vlastně vznikl nápad strávit zimu v okolí Finale Ligure?

Dominika: Klasickou zimu nesnáším a vždycky jsem zimy chtěla trávit někde v teple. No a s první návštěvou Finale v zimě 2016 jsem měla jasno. První zimu jsem tam byla 2x, pak každou další zimu cca 10x (kromě Covidu) a letos se mi tam konečně podařilo strávit v kuse 8 měsíců.

d:key: Byla to dovolená? Nebo práce? Spousta z nás tě zná z Růžového Slona (to si vlastně vybavuji naše první setkání, kdy jsem dlouho přemýšlel, odkud tu jemnou bajkerskou tvářičku poznávám), takže jsi měla homeoffice?

Dominika: Připadala jsem si jako na dovolené, ale vlastně to byla práce. Takže ideální kombo. Pro Slona už pracuju minimálně, cca 10 hodin měsíčně, nebaví mě sedět u počítače, raději lítám v lese na biku.

d:key: Samozřejmě, kdo tě sleduje na instagramu nebo facebooku, tak pochopil, že jsi sem tam guidovala nebo shuttlovala. Pouze pro Čechy nebo tě Italové vzali za svou a přitulili do své cyklistické rodiny?

Dominika: Byla jsem překvapená, kolik Čechů se mi ozvalo, že by se mnou rádi jezdili. Takže v podstatě skoro celou dobu (od října do května) jsem guidovala převážně Čechy. Ale samozřejmě i hodně lidí z celé Evropy a vlastně i světa.

d:key: Kdybysi někoho svým přístupem inspirovala, tak máš nějaké doporučení? Třeba kterou lokalitu vybrat, podle čeho jsi vybírala ubytování?

Dominika: Myslíš kdyby chtěl někdo dělat guida jako já? Pro mě to byla jasná volba, protože Finale byla láska na první pohled. Nic jiného mě neláká. On to vlastně není ideální full time job, protože hlavní sezóna je cca březen - květen a mezi tím je práce spíš méně. Navíc to není úplně dobře placené, ničíš si materiál apod. Ideální je to jako brigáda pro studenty a mladé lidi bych řekla. Já jsem tak trochu výjimka. Ubytování jsem vyzkoušela hodně, kvalita a poloha dost umí zamávat s cenou. Teď mám super apartmán na skvělém místě, ale protože je dost drahý, pomáhají mi s placením nájmu známí a kámoši, co si přijedou zajezdit.

d:key: Vlastně, jaká je tvá oblíbená bajkovací lokalita? Který trail je top?

Dominika: Myslíš ve Finale jako oblasti? Mám hodně oblíbených trailů z těch klasických ve Finale (např. Revenant, Kill Bill 1, Madonna della Guardia, Little Champery atd.) a pak pár lokalit, které nejsou tolik ježděné jako třeba Castelvecchio, Bardineto, Spotorno, Osiglia atd.

d:key: Slyšeli jsme a vlastně i pocítili, že to ve Finale hodně podražilo, i vývozy a vlastně, je to jasné, protože poptávka je stále větší než nabídka. Kolik dnes takový den s průvodcem a vývozem vyjde? Rozdíl léto a zima.

Dominika: Ano, stojí to dost, ale to protože tam nejsou lanovky a na každou skupinu lidí (7-11 při plném obsazení) potřebuješ auto s vozíkem, řidiče (1-2) a guida. Klasická tour stojí cca 70-75 EUR/os/den podle druhu auta (dodávka x offroad) a backcountry tour (vzdálenější traily ve 4x4 autě) cca 85 EUR/os/den. Je dost možné, že s novou sezónou půjdou ještě ceny nahoru.

d:key: Kdy už jsi zmínila ty tours, tak to mne zajímá. Jak to probíhá? Kam to směřuješ? Kolik se ta našlape nahoru a daleko?

Dominika: Pokud se chceš celý den vozit autem, tak shuttle tour je cca 9-17 hodin. Auto nás vyveze na trail a čeká na konci trailu, takže si můžeš nechat věci v autě a užívat si jízdu na lehko se servisním vozidlem v zádech. :) Já jako guide vozím základní nářadí, duši, lékárničku apod. Oběd si dáváme většinou v některé z místních restaurací, které nabízejí "bikers menu", kde se královsky najíš místních specialit za příjemnou cenu cca 18 EUR. Pokud chceš strávit celý den na biku, můžu tě provést po méně či více známých trailech různých obtížností. Nejčastěji využíváme jeden single lift, který nám ušetří prvních tisíc výškových metrů a pak už jezdíme traily, někdy šlapeme, jak kdo chce... Když nechceš šlapat vůbec, dá se využít více single liftů. Naopak můžeme i jen šlapat, např. pro e-bike jsou některé speciální kopce např. Ranzi je super. Plán se dá vždycky přizpůsobit skupině. :)

d:key: Kdybychom si jako partička s tebou chtěli zabajkovat, tak kdy se ti máme ozvat. Máš pod palcem i nějaké ubytko?

Dominika: Prosím co nejdříve, už včera bylo pozdě! :D Pokud chcete jezdit se mnou, tak určitě hned, co domluvíte termín, protože se může stát, že už budu "zabookovaná"... Hodně lidí bookuje i více než půl roku předem. S ubytkem ráda pomůžu. Některé pomáhám spravovat přímo já a pak mám i dost známých, kteří nabízejí kvalitní ubytování.

d:key: Na zimu se opět do Itálie vrátíš nebo máš jiné plány?

Dominika: Odpočítávám dny do konce srpna a fičím!

d:key: Postřel jsem, že jsi změnila i značku kola, chceš nám ho představit?

Dominika: Ano! Letos drandím traily na kolech značky Pivot, spolupracuju s Protocycles, českým distributorem. Nemohla jsem si přát lepší kola, fakt! Nejvíce mě překvapil Firebird. Netušila jsem, jak moc může kolo jezdci usnadnit a zpříjemnit ježdění. Tohle mám na dny, kdy jezdím shuttlem, tzn. že se vyvážíme autem na traily. Denně najezdíme průměrně 2500 - 3500 výškových metrů z kopce. Od února, kdy jsem ho dostala, kolo najelo cca 100 dní, tj cca 300 000 výškových metrů z kopce... To spousta kol nenajezdí ani za dva roky a musím říct, že bike je v super stavu. Někdy guiduju i při šlapacích tours, hodně lidí má e-biky, takže jezdím na Shuttle LT. Při sjezdech není tak hravý jako Firebird, ta váha je cítit, ale má silný motor, velkou výdrž a sjede taky všechno. :) Pak mám ještě na hraní sjezďáka Phoenix 29 a jako záložní bike na shuttlování Switchblade.

d:key: Ke kolům: tak to máš celkem plnou garáž. a pestrý výběr. Servis zvládáš sama?

Dominika: Zvládám poprosit kámoše nebo odvézt kolo do servisu. Ve Finale to mám asi minutu cesty a servisy jsou na každém rohu, takže to problém není.

d:key: Co tvoje závodní kariéra? Najeto mít musíš, tak máš nějaké ambice? Kam se chystáš?

Dominika: Jezdím pro zábavu, moje motto je RIDE4FUN, což napovídá i můj nick name na sociálních sítích (dominikaR4F). Dříve jsem trochu závodila, ale začala jsem s ježděním pozdě, první závod jsem jela ve třiceti letech, takže od začátku jsem věděla, že díru do světa neudělám a jezdila jsem pro zábavu. Pár úspěchů se mi sice podařilo zajet (např. 1. místo MČR a ME (kategorie masters) v downhillu, 2.+3. místo MS v downhillu (kategorie masters), vítězství v různých seriálech enduro + downhill v ČR, na Slovensku a v Polsku), ale teď už mě fakt více baví jezdit s lidmi po trailech a užívat si jejich radost a nadšení!

d:key: Chceš něco někomu ještě něco napsat? třeba to vyřídíme ;)

Dominika: Chci vzkázat všem bikerům, ať využijí podzim, zimu a jaro, kdy nejezdí bikeparky a přijedou si zajezdit do ráje, nasát pravou italskou atmosféru a vyzkoušet ty nejlepší traily, bary, restaurace, jídlo, pití, místa a mnohem více... 

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Dulos 5.7.2023 - 7:36

    Skvělý! Respekt Domče!

  • anonymní uživatel Vartmtb 8.7.2023 - 18:45

    Pracuje pro Slona? Co nebo kdo to je? :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí