Test: plášť Maxxis Shorty

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.5.2015

Upravování plášťů je poměrně obvyklý jev mezi sjezdaři, hodně často upravovaným pláštěm byl Maxxis Wetscream. Tato guma určená do těch nejnepříjemnějších podmínek, do bláta, vody – prostě tam, kde jiné gumy nestačí. Ale často je vidět wetka i na povrchu, který jí teoreticky absolutně nemá sedět, na suchu. Jak je to možné? Snadno, stačí vzít kleštičky a všechny štuplíky zkrátit na cca polovinu. Na svěťáku to dělají mechanici, všude jinde si to holt jezdec musí udělat sám.
Proč tady mele něco o Wetscreamu, když se test má týkat modelu Shorty? Protože Shorty je v podstatě ostříhaný Wetscream. Maxxis nám totiž ušetřil práci s kleštěmi.





Vzhledově si jsou s Wetscreamem velmi podobní, čtvercové a u Shortyho i obdélníkové výstupky, hodně zeširoka umístěné. Průřez pláště je také podobný, hodně hranatý, téměř čtvercový. Na rozdíl od Wetky jsou výstupky u Shorty skloněné pro lepší odvalování a tak není jedno, jak je obujete, je to směrový plášť.





Shorty je dostupný jak pro malá „all mountain“ kola, tak pro sjezdová. Prvně jmenovaná kategorii je dostupná ve všech MTB průměrech 26, 27,5 i 29 palců, v šířce 2.3" a pouze s kevlarovou patkou a 3C směsi (běhoun pláště je tvořen trojicí gum s rozdílnou tvrdostí, podklad je tvořen tvrdou, která je potažena uprostřed měkčí a na krajích nejměkčích). Samozřejmostí je Tubeless ready u všech enduro modelů a taktéž jsou dostupné varianty s EXO protection, zesíleným bokem proti průrazu a také zvýšenou ochranou proti proříznutí. Hmotnost začíná na 780 gramech.

I Znojemská raketa si oblíbila tento plášť a natočila s ním video

Sjezdové varianty jsou k dispozici v šíři 2,4" a to jak v 3C, tak v měkké Super Tacky směsi, drátovou patkou a butylovou výztuhou boku jako ochrana proti proražení. Váha je obdobná jako u ostatních DH plášťů od Maxxisu – lehce přes 1,2 kila.
Cena začíná od 899 Kč a tato testovaná varianta 3C MAXX TERRA EXO Protection TR vychází 1299 Kč.





Mnou testovaná varianta byla 2,3" široká enduro verze s označením 3C MAXX TERRA EXO Protection TR. Plášť jsem nahodil jak na přední, tak i na zadní kolo. První vyjížďka potvrdila očekávané, 3C směs fantasticky drží na všech podkladech a díky své lepivosti příliš nejede. V terénu to ani nepoznáte, ale na asfaltu ano. V odvalování rozhodně není na špičce enduro plášťů, odvalování nepomáhá i lehce vyšší váha (náváženo 838 gramů). Ale síla Shorty je jinde, z kopce dolů! Díky řídkému vzorku se velmi ochotně čistí a ani ultra lepivé bláto se neudrží. Hodně hranatý profil nabízí očekávané chování, přesně víte kdy plášť ještě drží a když je jeho adheze již za hranou a utrhne se. A v šikminách se plášť zařezává snadno, doslova jako nůž do másla.





Ani u brzdění není problém, na prostřední části umístěné výstupky jsou naříznuté, takže se ještě zvýší počet efektivních brzdných hran – na měkčím podkladu guma pod brzdama doslova vytrhává podklad.
I se svými 90 kily jsem vozil na předku tlak kolem 1,9 atm a plášť na ráfku seděl ochotně a neměl tendence se žvejkat, natož vyzouvat.





Odolnost vůči opotřebení je poměrně slušná, focený plášť má najeto cca 350 kilometrů, včetně tří enduro závodů (Dabo, Sušice a Kouty) a opotřebení je minimální.





Maxxis Shorty na enduro rozhodně není univerzální guma, pokud ale jezdíš jenom v terénu s absolutním minimem asfaltových přesunů, nezáleží ti jak snadno vyjedeš na kopec a naopak ti záleží, jak to drží dolů, pak minimálně na přední kolo je Shortyna guma právě pro tebe. Sjezdová varianta i přesto, že má stejný vzorek, je určitě univerzálnější, dokáži si představit na ní odjet na sjezďáku celou sezónu, snad jen na hodně tvrdých tratích budeš ztrácet.



Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel hoffman 29.5.2015 v 7:17

    práveže je to konečne spomedzi dezénov do bahna guma, aj s univerzálnejším využitím.

  • anonymní uživatel lín 29.5.2015 v 9:31

    a v porovnání třeba s klasikou MINION si tenhle plášť stojí jak?

  • anonymní uživatel Pipindes 29.5.2015 v 10:06

    S blatom tato guma nema nič spoločne! Jedine využitie môže byť do zadu na plastelínu, inak je to totalne k ničomu guma!

  • anonymní uživatel Jiří Fikejz 29.5.2015 v 11:51

    Jezdim zatim 3C MaxGrip na predku a je to fakt dobry. Jistota v hrabance, korenech nebo blate je uplne jinde nez Minion. Na zadek bych to ale nedaval, tam to bude na jeden vikend.:-) max na fakt narocny podminky nebo neco sypkyho.

  • anonymní uživatel RB 29.5.2015 v 16:16

    Nejlepší guma co jsem kdy na předek měl. Vozím jako Jirka 3c maxxgripp v butylu a je naprosto boží ve všech podmínkách, vyjma přeschlé tvrdé hlíny se štěrkem, ale ani tam není vyloženě špatná. Přes zimu jsem jí vozil i na endurko, teď jí tahám do parků. Až slítám co tu mám koupím ji i v exo.

  • anonymní uživatel medvěd 1.6.2015 v 7:40

    podobnost s magic mary čistě náhodná :)))

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 1.6.2015 v 11:05

    což je v podstatě Muddy Mary, která je na trhu od roku cca 2008? :-D jen ten Shorty bude mít přecijen o něco lepší valivej odpor - Muddy Mary byla v šířce 2.5 jako plášť od Maxxisu v šířce 2.7

  • anonymní uživatel Domíšek 1.6.2015 v 11:32

    RB a Jiří Fikejz a co byste doporučili na zadní kolo pokud shorty ne? Dost uvažuju o téhle gumě zatím vozím minion f/r. Díky ;-)

  • anonymní uživatel jelimán (kubajsz778 (a) gmail.com) 1.6.2015 v 12:30

    dozádu HIGH ROLLER II?

  • anonymní uživatel hoffman 1.6.2015 v 14:25

    Ardent

  • anonymní uživatel Jiří Fikejz 1.6.2015 v 14:34

    Ja mam vzadu Highroller II SuperTacky a myslim ze ve spojeni se Shortym 3C na predku to je fakt top univerzalni kombinace. Na sucho a hodne tvrdy trate spis klasika Miniony.

  • anonymní uživatel Bručoun 1.6.2015 v 15:00

    ještě by bylo možná vhodné neznalým připomenout ( pořád jsem chodí a boudou chodit nový a nový začátečníci ), že SUPER TACKY je sice perfektní směs a všichni jí milujeme a nedáme na ní dopustit, leč je to plášť, kterej můžeš po tejdnu aktivního ježdění v Rakouskejch Alpách, ve Slovinsku atd. směle hodit do prdele, protože je z něj slick....takže mlaďoši, študácí a všichni kdo nemá kaček nazbyt - raději na zadní kolo volte směs 62a

  • anonymní uživatel Jiří Fikejz 1.6.2015 v 15:13

    Jasne to je o prioritach jezdce. :-) mekka smes= jistota, vyssi valivy odpor a nizsi zivotnost. Ale stoji za to i na zadovku protoze kdyz ti v Alpach zaprsi tak na 62a muzes jit pod kopec pesky...mysleno s nadsazkou. :-D

  • anonymní uživatel syflus 1.6.2015 v 15:26

    jak píše jirka, nebojte se cpát shortyho i na zadek, jistota je přece jistota :D

  • profilová fotka Keli (keli (a) dolekop.com) 1.6.2015 v 21:07

    Bručoun: ano, ale 3C směs je jiná, má tvrdé štuple potažené měkčí gumou. Super Tacky je jednosměsová, tudíž vydrží míň, špunty se začnou odtrhávat, toto se u 3C neděje (teda ne tak často).

    Maxxpro aka 60a směs není vzadu až taková tragédie, kór v Alpách na tvrdém podkladu :)

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 1.6.2015 v 22:15

    Jiří Fikejz: Zas bych to nedramatizoval, odjezdil sem v Norsku 3 dny na bahně s HighRoller II předek ST a vzadu 60a a nikde sem neměl větší problémy. Jediný co mne napadá tak vápenec v alpách víc klouže. Teď za deštivý otvíračky na Špičáku sem měl problémy jen na wallridu, tam ta tvrdší směs prostě nedrží, což jsem zjistil po tom co mě předjelo zadní kolo :)

  • anonymní uživatel Mike 1.6.2015 v 22:25

    Ja napriklad dost castou pouzivam vpredu Swampthinga (a vzadu highroller alebo specialized butcher) ako univerzalny plast, ktory drzi na bahne, ale nema take vysoke spunty ako wetscream, a navyse ma ich umiestnene rovnomerne bez ostrej bocnej hrany v profile plasta, takze to drzi pri naklone aj na tvrdom podklade. Tento Shorty mi pride teda v principe podobny tomu swampu ale este viac univerzalnejsi aj na suchsie povrchy.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí