Test: Fabric - pohodlné sedlo Scoop a extra široké gripy XL Lock On

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 3.2.2017

Fabric je mladá britská společnost, která začala svoji kariéru sedly a postupem času rozšířila svoje portflio o gripy, omotávky, držáky na láhve a nářadí. V dnešním testu se podíváme na dvě položky z jejich nabídky, sedlo Scoop Radius Race a gripy XL.

Sedlo Scoop Radius Race

Prvním kouskem na který se podíváme je sedlo Scoop Radius Race.
Sedlo ti dokáže vyjížďku zpříjemnit a nebo ti z ní udělat peklo, špatně zvolený tvar či špatná tvrdost se ti podepíše na sedince. Jsou sedla na která si musíš zvykat, zadek si takzvaně osedět a pak jsou sedla, na která sedneš a je to jako v bavlnce. Sedla od Fabricu dokáží pokrýt obě možnosti.

Výše zmíněné je důvodem proč, jsou všechna sedla od Fabricu jsou k dispozici v několika variantách a to jak tvarových, tak materiálových – od zcela rovných až po velmi prohnuté, od CrMo až po karbonové ližiny.

Sedlo Scoop je k dispozici ve třech tvarových provedeních, lišících se použitím a nejčastější pozicí jezdce na sedle. Variantu Flat volí jezdci, kteří preferují závodní aerodynamický posed, tedy především XC a silniční závodníci – váha jezdce je totiž více na řídítkách, Shallow je univerzálním variantou, která ti dobře poslouží při celodenní šlapání a poslední je varianta Radius – pozice jezdce na kole je vzpřímená a posed velmi komfortní – ideální pro enduro či allmountain, kdy nejde v první řadě o výkon do kopce a váha jezdce je především na sedle. Kromě tvaru se jednotlivé varianty liší také množství výstelky, Flat jí má nejméně a Radius naopak nejvíce.

Konstrukce sedla je odlišná než u většiny ostatních sedel, u Fabricu je pružná výstelka z polyuretanové pěny včetně mikrovláknového povrchu přilepena na základní nylonový nosný prvek sedla, potah tedy neobjímá i základní nosný prvek. Na rozdíl od standardně provedených sedel jiných značek je zde jasně patrné kde končí výstelka a začíná plast.

Testovaná varianta je vybavena dutými titanovými ližinami. Když slyším titan je to pro mne znamením nízké váhy – no, ale 257 gramů není nijak extrémně nízká váha, podobnou hmotnost lze snadno získat i u sedel s CrMo ližinami. Gramhoniči u Fabricu mohou ovšem sáhnout po karbonové variantě jejíž váha jen 180 gramů a to je už hodně zajímavé číslo.

Testované sedlo Scoop je ve variantě pro nejvzpřímenější posed (Radius), sedlo je proto relativně měkké a pružné. Kombinace měkké vnitřní pěny, silně polstrované špičky a pružného nylonového skeletu a relativně velkých rozměrů (šířka 142mm, délka 282mm) z něj dělá extra pohodlné sedlo. Velmi hladký povrch, na omak se jevící jak plast, umožňuje velmi snadnou změnu polohy na sedle, přesunutí ze špičky dozadu a opačně jde opravdu snadno. Taktéž hladký povrch brání ulpívání nečistot, to oceníš především pokud není mytí kola tvé hobby.

Gripy Fabric XL Lock On

Další testovaným kouskem z nabídky Fabricu jsou gripy, v nabídce firmy nalezneme opět několik typů, od klasických přes silikonové až po široké, právě testované, označené XL.
Gripy patří k nejdůležitějším, ale velmi často přehlíženým komponentům, patří mezi ty díly, na kterých výrobci kol snaží nejčastěji ušetřit. Já na jednom z mála dílů, který mne spojuje s kolem ale šetřit nehodlám.

Fabric XL Lock On jsou 145 milimetrů široké gripy, které výrobce doporučuje pro široká řídítka. Abych splnil toto doporučení, tak jsem je nasadil na 820 milimetrů široká řídítka Reverse Triple X (dřívější test zde). Pokud máš velké dlaně, často mi jsou malé rukavice velikosti XL, tak budeš za každý milimetr gripu navíc rád, u ikselek se jedná o cca centimetr více než mají běžné gripy – jejich šířka je 145 milimetrů. Navíc díky umně maskované semilockonové konstrukci se zámkem pouze na jedné straně gripu (té vnitřní) máš k dispozici opravdu plnou šířku gripu.

Samotná montáž byla docela překvapivá, říkáš si semi lock-on – to nasadíš snadno a lehce, ale minimálně s Reverse řídítky to byl doslova porod, grip na řídítko nechtěl, pomohlo mu až domluvení pomocí silikonu. I bez dotažení lock-onu se grip neprotáčel, takže zámek je spíše jen jako pojistka – minimálně u Reverse řídítek.

Složení gripu je dvousměsové, zeleně vybarvené logo Fabric je z měkčí gumy než zbytek a také množství materiálu okolo loga, tedy na straně, kde do gripu nejvíce tlačíš dlaní, je více jak dvojnásobné než na opačné straně (tam kde jsou prsty). Z tohoto důvodu nemá grip zcela kulatý průřez, jeho průměr se pohybuje v rozmezí 29 – 31mm.

Hladký tvar jsem si zamiloval, osobně jezdím bez rukavic, ty dávám maximálně na cestu dolekopcom (to kdybych se válel) a v holé dlani gripy sedí fantasticky, nikde nic netlačí, není to struhadlo s vystouplými logy, tak jak to má množství jiných značek.
Každý kdo gripy vzal do ruky okamžitě prohlásil, že jsou příliš tvrdé, ano i já jsem to prohlásil po vytažení z krabičky. Nicméně díky své hladkosti mě jejich tvrdost vůbec nevadila, ba naopak.
Po mnoha letech experimentování a hledání optimálních gripů ze kterých se mi nedělají mozoly a nebolí dlaně jsem je konečně našel, Fabricu díky.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka lada 3.2.2017 v 12:49

    Testoval jsem oboje celou lonskou sezonu a u me vyhrali na plne care ERGON GE1 jsou jeste kapanek nekde jinde ...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí