Test: Kellys GIBON 70 - první plusko od Kellysu

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 29.5.2017

S pevňáky se poslední dobou roztrhl pytel, přesněji s trailovými pevňáky, které jsou obuty do pluskových kol. Ty mají nyní v nabídce snad všichni. A výjimkou není ani slovenský Kellys, jejich nejvyšší model s označením GIBON 70 jsme si vzali na paškál do redakčního testu.

Přiznám se, že nejsem fanouškem pluskových rozměrů kol, ale jediné dvě kategorie, kde mi široké pláště dávají smysl jsou elektrokola a právě pevné trail biky. Všude jinde moc význam nevidím, ale to je jen můj názor, jako prognostik jsem se mnohokrát neosvědčil, takže se necháme překvapit, zda-li pluska umřou na úbytě nebo ne.

Osazení

Ale vraťme se k testovanému kolu Kellys GIBON 70, to jako již bylo předesláno, je postaveno na kolech o rozměru 650b+ a ohromných pláštích Schwalbe Nobby Nic s šířkou 2,8 palce. Komponentové osazení je v režii Shimano a jeho řady SLX, kterou nalezneme na všech důležitých postech od pohonu až po brzdy.

Kokpit (představec, řídítka i gripy), sedlovka, sedlo a ráfky jsou z vlastní produkce Kellysu.
Vidlice je od Rockshoxu, model Relevation se 140mm zdvihu a určená pro Boost náboj s Torque cap (tedy rozšířených koncovek, pro zvýšení tuhosti), přední náboje je od Novatecu, Torque cap ale nemá. Stejně zamrzí i absence rychloupínáku, zde je RS Maxlelite je pouze na imbus, upínák zadního kola nesoucí stejné označení však kouzelnou páčku má.

Geometrie

Srdce Gibonu tvoří hliníkový třikrát zeslabovaný rám, který má relativně dlouhou zadní stavbu 439mm a taktéž i přední trojúhelník. Reach u Kellysu neuvádí, ale krátký, minimálně v L velikosti mi nepřipadal. Vidlice je skloněna pod úhlem 67,5 stupně, tedy takový trailbikový standard a úhel sedlové trubky je pak 73 stupňů, na určením „spíše jezdivé kolo“ by mohla být postavenější.

Rám umožňuje vnitřní vedení kabeláže, ale na díru pro sedlovku s vnitřním vedením se zapomnělo, možná proto, že teleskopická sedlovka na Gibonu 70 absentuje.

Co je vidět na první pohled, tak malý sloping rámu, prostoru nad horní rámovou trubkou není na rozdávání, a také hodně dlouhá sedlová trubka (490 milimetrů). Střed je proklatě nízko a že slovo proklatě není použito náhodou dokazuje číslo BB dropu, tedy o kolik je střed níže než spojnice os nábojů, zde je to 51,5mm, ano čteš správně, pět centimetrů!

Za jízdy

První nasednutí a hned jsem věděl, že v této konstelaci si rozumět nebudeme. Kokpit je totiž jako z doby před x lety nebo trialových kol. U Gibonu se délka představce a šířka řídítek mění dle velikosti, moje testovaná velikost L měla extra dlouhý představec 90mm a naopak mega úzká řídítka 720mm.
S takto dlouhým představcem je kolo v podstatě neovladatelné, nebo možná je ovladatelné, ale alespoň pro mne nejezditelné. A tak přišly ke slovu imbusy a výměna kokpitu. Nasadil jsem 780mm řídítka a krátký 45mm představec a nastala velká proměna.

Pevné trailové kolo není určeno na žádné hardcore dráhy, ale na plynulé lesní cestičky, které naplňují význam slova flow. Přesně na takových místech je Gibon doma a je mu tam dobře. Delší zadní stavba, položená vidlice z něj dělají klidné kolo, které ledasco nepřekvapí. Na změnu směru reaguje ochotně, ale nijak zbrkle. I přes plusková kola jde Gibon dobře za pedálem a jede slušně, na pluskové kolo samozřejmě. Nevýhoda tlustých pneumatik tedy horší odvalování je dokonale vykoupena lepším gripem, obecně platí, že na plusku to drží všude líp a ani u tohoto Kellysu to není jinak. Důležitá je alchymie s tlaky v pláštích, najít kompromis mezi super gripem a ještě snesitelným odvalováním není snadné, pokud máš totiž extra grip, tak kolo vůbec nejede, poznáš především na asfaltu… Co chválím, je použití 38mm širokých ráfků a vyztužených plášťů, které se při použití nízkého tlaku nebortí a díky tomu jsou jízdní vlastnosti o dva levely jinde.

V hodně zavřených zatáčkách, kde je třeba pracovat s tělem a těžištěm je omezující vysoký rám s nízkým slopingem a dlouhá sedlová trubka rámu. I když možná to nebude jen vysoký rám, ale také hydroformingem upravená horní rámová trubka, ta je totiž zploštělá ve vertikálním směru a dotyk kolena rámu není zrovna příjemný. Absence teleskopky zamrzí, manipulace s rychloupínákem totiž není můj koníček.

Pro koho je Gibon? Osobně si nedokáži představit mít jedno kolo, a už vůbec ne jedno kolo v podobě pevného pluska. Jako další kolo do domu, proč ne. Kolo, které vytáhneš párkrát do roka, na sníh, na flow traily… kolo, na kterým se nespěchá a nehoní vteřinky. Kolo, na kterým si plyneš krajinou a užíváš si. Nápis na rámu „Race concept geometry“ ti možná chce ale tvrdit něco jiného… Cena, necelých 42 tisíc, odpovídá pluskům, u nich je totiž všechno dražší, další informace o kole hledej na webu Kellys Bike.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel kowmen (patrikrich (a) seznam.cz) 29.5.2017 v 11:36

    Kolo má hroznou geometrii jako to fakt. Sám se teď stavěl kolo, univerzální na vše po x letech na BMXku a zkoušení všech kol jsem si řekl proč nepostavit plusko, mám radši pevnáka a plusko bude drobet jak full. Bál sem se toho a po 2 mesících pravidelnýho ježdění si ho nemůžu vynachválit, projezd přes traily, enduro všechno možný uplně v klidu. Chce to jen si pohrat s tlakama to je to podstatný ale pokud člověk nehrotí km nahoru a po rovninách a užívá si hlavně traily dolu SUPER, včera 50 km na turistu a uplně v klidu. Za mě plus PLUS.
    Jinak postaveno na DARTMOOR PRIMAL PLUS

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 29.5.2017 v 15:26

    Ta geo je hrozná. Vzhledem k tomu co tlustý gumy umožní v terénu bych vidli min. o stupeň položil. Zadní stavba jak autobus. :(

  • anonymní uživatel Luke 29.5.2017 v 18:45

    Ono to neni kolo pro sjezdare. Pro jezdce kteri vyrostli na xc je to zrejme trailove az az. Takove can-do-it-all kolo na vikend i drsnejsi svezeni

  • anonymní uživatel Sibal (sibal.lapaj (a) gmail.com) 30.5.2017 v 13:56

    No jo primal je vytecna geometrie jenom muj po 2 letech prasknul u svaru sedlove trubky :(

  • anonymní uživatel lutte (jandakar (a) seznam.cz) 30.5.2017 v 14:41

    Luke: Vyrostl jsem na XC. :)

  • anonymní uživatel Alexandr 1.6.2017 v 6:39

    Hmmm, megaúzký řidíta...720mm asi su jediné komu to přijde úchylný.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí