Bikecheck: Zyklordův Predator

Autor: Zyklord, kategorie: Bikecheck, vydáno: 22.6.2017

Spousta z nás to zná, a spousta z nás to má. Nějakou tu plečku na cestu do hospody a po městě, někdo si jí možná i z nostalgie natřel, Zyklord to ale posunul ještě o level výš.

Vzhledem k tomu že se jedná o homemade produkt, opřu se v úvodu o vznik a nějaké ty technické věci než o výčet komponent. Zde se jedná o poměrně běžnou plečku, kterou známe dobře pod pojmem „ukrajina“. Predator má přesně tu minulost která je zmíněná v úvodu, vozil mě do hospody a z hospody a dostal obyčejný nátěr na černo. Po letech služby ale prokázal svou spolehlivost a jednoho dne se zrodil nápad kolo nabarvit pořádně, dát ho do komaxitu.

Jak už to tak chodí, když člověk něco rozebere odhalí se nedostatky a tak započaly změny.

První na řadu šly kliky.
Původní kované monstra nahradili moderní X5 od Sramu.
Nebylo to zadarmo.
Průměr středu byl naštěstí větší nežli menší a tak stačilo vytvořit redukci.
Jednoduše stočit vnitřek původních misek na potřebný průměr a říznout závit.
Jenže poctivá práce našich dědů v kombinaci s poctivě zakalenou ocelí jejich dědů neměla zájem být obráběna. První technologická výzva tak bylo vyžíhání.
Tady by se na to asi spousta lidí vy…a, ale kliky tam jsou.

Další krok se nabídnul hned sám. Kliky jakož to zásah do pohonného ústrojí si žádali možnost šlápnout dozadu. Chtělo to zkrátka cvrka, stávající torpédo bylo navíc i příliš necitlivé při brždění. Hned mi bylo jasné že nový náboj přinese i inovaci v brždění.

Jenže i ta nejmenší varianta 135mm byla na rám z minulého století příliš. Nedalo se nic dělat, ke slovu přišla hrubá síla a deformace.

A další zásahy do rámu byli ještě krutější.

Při vrtání upnutí třmenu tak hned vznikly další otvory pro vnitřní vedení lanka. Díky většímu průměru středu zbylo kolem osy dostatečné množství místa, takže z rámu bovden vychází ven až kousek před třmenem.

Přes to všechno mě chuť vyvrtat ještě něco dalšího neopouštěla, ale co?

No jasně, světla. Začínalo to mít úroveň, byla by škoda to podcenit. Takže integrované osvětlení bude kompletně také vnitřkem rámu, půjde snadno rozsvítit a baterie půjdou snadno vyměnit. Nikde nic nesmělo kolo hyzdit.

Tady chvíli trvalo to promyslet. Přední světlo se skládá z 12ti LED diod s vysokou svítivostí, je integrováno a vizuálně napojeno na horní rámovou trubku pomocí laminovacího kompozitu. Zadní světlo se skládá z 6ti červených LED diod a je integrováno vždy po třech diodách, po vzoru zaměřovače filmového predátora, v horních trubkách zadní stavby. Od obou světel vede kabeláž vnitřkem rámu ke středu kde jsou snadno dostupné baterie, 3× klasické AA. Od baterií jde dvojce vodičů po obvodu bovdenu s brzdovým lankem, přes který je ještě jedna vnější vrstva zajišťující jednotvost kabeláže, až k brzdové páčce skrz kterou jsou vodiče provlečeny do řídítek v nichž je voděodolný spínač.
Tenhle krok byl asi nehloupější nápad, realizace byla plná vulgarit :-D avšak povedlo se.

Teď už stačilo doladit jen detaily, pedály, gripy… Jo a tady byl další problém. Oni dnešní řididla mají úplně jiné průměry a běžný grip, vlastně ani páčku, na ně nedostaneš. Páčka doznala drobné mechanické deformace a gripy jsem si holt musel udělat.

Takže jsem se dal na šití kůže a když už jsem u toho byl, doznalo přečalounění i historické sedlo. To muselo být exklusivní, takže s rudým švem aby ladilo.

Na závěr už jen barvy, většina kola je polomatná černá a detaily jsou rudou. Ve hře byla ještě kombinace se zlatou ale to třeba příště…

Predatora v tomhle stavu mám už rok a půl a stále bez potřeby zásahů spolehlivě jezdí a funguje. Baterie ve světle jsou stále stejné, sice zoxidovaly kontakty, ale proud tam furt teče.

Není to sjezďák, dirťák, elektro, ani silnička. Terén ale snese, má poměrně slušnou tuhost, což se projevuje na váze, 16kg, je to prostě ocel. Na oplátku je extrémně pohodlné, díky původnímu sedlu, díky původní geometrii, díky krásně zahnutým řídítkům. A na rovinkách valí, 28" kola dneska už nejsou v módě ale fungujou skvěle. Někomu třeba tenhle bikecheck přijde jako nesmysl, někoho pobaví, a někoho třeba inspiruje. To už je jen na vás.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel greg minářů 22.6.2017 v 12:19

    krasavica.... pěkná práce..

  • anonymní uživatel Aaron Gwinhůů 22.6.2017 v 12:25

    Moooooc pěkné

  • anonymní uživatel cert (panmrkev (a) email.cz) 22.6.2017 v 12:36

    Super luxus. Taky bych bral.

  • anonymní uživatel Filip 22.6.2017 v 12:53

    Hodně dobrýý ????!

  • anonymní uživatel Petr 22.6.2017 v 14:05

    Moc pěkná práce!

  • anonymní uživatel Kulinský (shit (a) seznam.cz) 22.6.2017 v 15:31

    Tolik práce a přitom taková blbost.

  • anonymní uživatel Mirra (m.krizek (a) email.cz) 22.6.2017 v 18:14

    Pěkně zprasenej veterán :-(.

  • anonymní uživatel Pedro Sanchez 22.6.2017 v 20:13

    ten rockring k tomu je boží :)

  • anonymní uživatel Radek 22.6.2017 v 21:46

    Super prace

  • anonymní uživatel PAJA 22.6.2017 v 22:26

    Pěkná práce, jediný, co bych vytknul je použití AA baterií, 18650 by daly světlům mnohem větší výkon.

  • profilová fotka tiborski 23.6.2017 v 16:04

    Za mě palec nahoru, hlavně že to není elektrokolo, i když baterky to má..... Hezká práce!

  • profilová fotka Burďas 23.6.2017 v 20:48

    Zdarec,solidní mašinka.

  • anonymní uživatel Zyklord 26.6.2017 v 17:41

    Hoši díky za názory.
    V budoucnu třeba baterie předělám na vyšší výkon jak píše PAJA ale i teď to svítí dostatečně.

  • profilová fotka Tomáš Thürl 26.6.2017 v 23:00

    Super dílo!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí