Test: tretry Mavic Deemax Pro - nabízí pohodlí a bezpečí

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.6.2018

Na letošní sezónu francouzský výrobce Mavic, výrobce legendárních výpletů osazenými žlutými ráfky, výrazně rozšířil své portfolio co se tzv. měkkého zboží týče, bot a oblečení. Tretry Mavic Deemax Pro však jsou v nabídce delší dobu, ale teprve nyní jsme je dostali do rukou. Jaké jsou?

Představovat Mavic je asi zbytečné, tuto značku zná snad každý. Její výrazně žlutá barva je prostě nepřehlédnutelná. A to ať již ze silničních závodů v podobě žlutých mechanických vozů, třeba na Tour de France a nebo v podobě žlutých sjezdových výpletů Deemax, není snad jediného sjezdaře, který by po nich netoužil.

Deemaxová kola byla vždy strikně sjezdová, ale to nyní s mohutným nástupem endura už neplatí, Deemax kola si v současné době můžeš pořídit i na méně ozdvihované kolo. A stejné je to i Deemax Pro botami. Prostě Deemax už není jen sjezd. A to přesto, že jej spolunavrhoval Fabien Barel… on vlastně už není sjezdař, taky se přešaltroval na enduro.

Mavic Deemax Pro jsou boty sice zařazené do kategorie All mountain, ale jsou určené pro enduro, ale rozhodně bych se je nebál použít i na sjezd. Na první pohled zaujme agresivní podrážka, zvýšený kotník a celková mohutnost. Rozhodně to nejsou tenké šlupičky, tady se materiálem nikde nešetřilo a budí velkou důvěru, co se bezpečnosti týče. Hodně mi připomínají sjezdové boty Shimano DX, ty původní, šedé a černé.

Subjektivní vložka: Deemaxy jsou vizuálně velmi podařené tretry, minimálně v této, typické žluto černé barevné kombinaci (v nabídce je i decetnější, celočerná varianta).

Kde začít? Začněme od podlahy, teda od podrážky. Ta jak již bylo zmíněno je velmi výrazná, vzorek na ní je hodně hluboký a výrazný. Kufr pro nášlapné pedály je hodně utopený, hodně pod povrchem. Tak hluboko, že Shimano kufr nejde skoro našlápnout, jezdil jsem tak cca 14 dnů a zvykl jsem si. Až při psaní testu jsem si všiml malé poznámky na webu Mavicu, která doporučuje použití 1 mm podložky pod kufr pro pedály Shimano a Crank Brothers…
Mimochodem, Mavic nevyrábí žádné boty pro platformové pedály, pouze nášlapy. Hluboký vzorek na podrážce oceníš až budeš chodit a tlačit kolo do kopce, podklouznutí neznáš, záběr je prostě neuvěřitelný. Na podrážce je použita salamoňácká směs Contagrip, kterou Salomon používá trekových botech, takže fakt, chůze v Deemaxech je jako v pohorkách.

Tvrdost podrážky a mezi podrážky Mavicem označenou Energy Grip AM má blíže k cyklistickým tretrám než k skate teniskám. Přenos síly skrze ni na pedál (Index Energy Transfer) má hodnotu 60, maximum je 100. Pro představu silniční top model Cosmic Pro má index 80.

Jdeme od podrážky dál, ke svršku, ten je tvořen kůží a síťovinou. Zavazování je na tkaničky a stahovacím páskem na suchý zip. Kvůli odvětrání je kůže drobně perforovaná, ale hlavní váhu větrání nese síťovina na přední části boty, zhruba v oblasti záprstí a samozřejmě jazyk. Odvětrání je opravdu kvalitní, eliminace pocení je velmi dobré úrovni, bohužel ruku v ruce s tím jde i náchylnost na promočení. Síťovina dobře větrá, ale také skoro neodpuzuje vodu. Takže v dešti nepočítej, že by jsi měl nohy v suchu.

Zavazování klasickými tkaničkami je funkční a naprosto neprůstřelné řešení, v kombinaci se stahovacím páskem si nohu v botě dokážeš stáhnout naprosto dokonale. Stahovací pásek má chytře umístěnou gumu, tak aby nohu stahoval přes nárt a přitom neškrtil. Lví podíl na to má i 3D tvarovaný jazyk, který nohu dokonale obepne a nikde se nic nekrčí, nekrabatí.
Ještě by se mělo zmínit, že svršek je ušit asymetricky, vnitřní kotník je zvýšený. Myslelo se i na ochranu prstů.

Vnitřek boty tvoří ergonomicky tvarovaná vložka Ortholite, známá zase z pohorek… Vložka je dobře profilovaná, s dobrou oporou pro klenbu, vyjímatelná, takže případné sušení se trochu protáhne bude jednodušší.

Jak se Deemaxy nosí? Velmi dobře. Jsou hrozně pohodlné! Tedy, hodně záleží na výběru velikosti, protože u Mavicu na to jdou po francouzsku a číslování je netradiční. Klasické číslování EUR je zde zkomplikováno třetinovými a dvoutřetinovými velikostmi. Takže velikost 45, celé číslo, budeš hledat marně, stejně jako 41, 43 a další. Moje nohy jsou velikost 45, u Shimano treter 46, takže sáhnu po velikosti 45 1/3 a …, tohle nedám, to ani neobuji. 46 je o fous lepší, ale nakonec končím až na 46 2/3. Boty jsou mi o malinko větší, tak akorát na silnější ponožku. Volba velikosti není snadná a je třeba zkoušet, i sám Mavic doporučuje brát o jednu velikost větší než obvykle.

Malinko jsem si musel zvykat na málo staženou oblast záprstí. Ze začátku jsem měl pocit, že byt nemám pořádně stažené, jak jsem stále mohl hodně hýbat prsty. Tolik prostoru pro prsty nebývá zvykem. Nebude to vadit při silovém šlapání, při tahání kliky nahoru? Takové byly moje obavy. Nevadí to, i když za to rveš jak to jde, tak touto oblastí v podstatě nezabíráš a veškerá síla jde přes nárt a tam jsou tkaničky a stahovací pásek. A obráceně, když tlačíš do pedálu, tam Deemax excelují. Přenos síly na pedál je příkladný, cítit na šlapce kufr – na to zapomeň.

Pohodlí a pocit bezpečí. Tak popsat dvěma slovy Deemaxy na nohou. Nikde na ně nic netlačí a i s velmi staženými botami se dá vydržet v podstatě celý den.
Mavic je prémiová značka, takže se dá očekávat vyšší cena, necelých 4.800 Kč není málo, ale než prošoupeš tuhle podrážku, tak jiné boty budeš měnit třikrát.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Sandwolf 8.6.2018 v 15:25

    Tak jsem asi prvni sjezdar co netouzi po Deemaxech

  • anonymní uživatel DD 8.6.2018 v 22:29

    Koukám že hláška "zvykneš si" se ujímá :D taky začnu používat :D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí