Test: Ion Raid Amp - platformové tretry

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.4.2018

Ať chceme nebo nechceme, každý výrobce bot na platformové pedály se musí vyrovnat s porovnáváním svých výrobků s botami FiveTen. FiveTen jsou etalonem, mají fantastický marketing, podporují spoustu profesionálních jezdců a samozřejmě mají i dost dobré produkty. Přilnavost jejich podrážky je prostě úžasná. Nicméně na trhu mají již docela pěknou řádku konkurentů, někteří jsou zcela vyrovnaní a jiní hrají druhé housle. Kam patří Ion Raid Amp? Na to se pokusím odpovědět v následujícím tes­tu.

Německá firma ION vznikla v roce 2004 jako výrobce oblečení na surfing, kite, wake a další vodní sporty. Postupem času se její portfolio rozšířilo o bajkové produkty, v nabídce má jak oblečení, chrániče, tak také obuv. A právě na novinku na rok 2018 boty Ion Raid Amp se podíváme podrobněji. Model Raid Amp je sportovnějším bráchou boty Raid, ty jsou stylové, vzhledově civilní, ale přesto stále velmi funkční na kolo. Amp si na civilní vzhled nepotrpí, tady se jede na výkon. Pokud si je ale obuješ a vyrazíš do města, tak stejně nikdo nepozná, že máš boty primárně určené na kolo.

Když jsem dostal Raid Amp poprvé do rukou překvapila mne jejich váha, jsou opravdu lehoučké a dost tuhé. Špičce a patě dominuje plastová výztuha, vepředu chrání prsty, vzadu poskytuje oporu pro patu a zabraňuje „sešmajdání“. Zbytek svršku tvoří umělá kůže a síťovina, tu najdeme v podobě až k špičce prodlouženého jazyka. Bude to dostatečně odolné proti vodě? Uvidíme. Boku boty dominuje čtverečkovaná perforace skrývající logo značky ION a na opačné straně pak zvýšená ochrana kotníku, ano, v místech, kde se můžeš bouchnout o kliku.

Uvnitř boty nenalezneme příliš mnoho výstelky, opatek ani jazyk nejsou příliš měkké. ION Raid Amp mají blíže ke klasickým tretrám než ke skejtovým teniskám, po více jak měsíci intenzivního nošení se velikostně nezměnili. Rozhodně nečekej, že když si koupíš menší velikost, tak se časem roztáhnou. Co se týče velikosti, tak zde jsou Němci malinko posunutí, délka mé nohy je 286mm, tedy dle tabulky IONu mám velikost 44, obvykle však mívám 45. Nicméně, optimální velikost pro moji nohu je až 46, tak až budeš vybírat, dej si na velikost pozor.

To, co tvoří platformové boty platformovými botami je podrážka. ION používá SupTraction_Rubber Soul FL, vlastní měkkou směs gumy, pro skvělou přilnavost, bla bla bla… Guma je dostatečně měkká, piny pedálů se do ní zapichují ochotně. Vyzkoušeno na pedálech DEITY Black Kat s většími piny, tak s pedály Azonic, které mají piny drobounké a nepříliš vysoké, na obou byl grip excelentní.

Podrážku lze rozdělit na tři nestejně veliké části, přední a zadní mají podélné výstupky, pro snadnější chození jak do kopce, tak z kopce. Tyto výstupky jsou skloněny, tak aby bota do kopce dobře zabírala a zkopce neklouzala. Nejdůležitější, prostřední část, tam kde se dotýká bota pedálu je podrážka hladší, tvoří ji kosočtverce, většina s drobnou drážkou.

Kruciální otázka, vyrovná se podrážka Ion Raid Amp FiveTenům? Ano a dokonce bych řekl, že je překonává. Tečkovaná podrážka u 5.10 boty je praktická do sucha, ale jakmile trochu zaprší, vylézt na nich sebemenší hliněný kopeček je často problém. Ten pohled, kdy se mi Čert směje na kopci a já se marně snažím k němu vylézt cca pět metrů, nezapomenu. S IONy to jde naprosto v klidu, na chůzi v blátě jsou lepší. Na chůzi celkově jsou trochu slabší než 5.10, protože jejich tvrdost je větší, mezipodrážka se méně ohýbá, je tužší. Tuhost však oceníš především při jízdě na kole, přenos síly na pedál je ukázkový, dalo by se říct, že se Raidy vyrovnají i SPD botám (myšleno, botám podobné kategorie, nikoliv karbonovým tretrám). I jejich celková tuhost je velmi dobrá, poprvé ji poznáš při obouvání, pokud si pořádně nepovolíš tkaničky, tak je nenazuješ. A přitom můžeš tahat za poutko na patě jak chceš.

Jak si stojí Raidy s voděodolností? Měl jsem obavy ze síťoviny umístěné na přední části a na jazyku, ta vypadá, že vodu bude nasávat, ale opak je pravdou. Testováno v průběhu února a března za sněhu, mokra, bláta, ale i sucha. Nikdy jsem domů nedojel s mokrýma nohama, takže vodě odolnost super. Horší je to s prodyšností, mám takový pocit, že v létě za horka poznáš, co jsou to zapařené nohy.
Ještě bych se vrátil ke svršku, umělá kůže má zřejmě nějakou zázračnou povrchovou úpravu, protože Raidy se téměř nešpiní. Vodu odpuzuje, ani bláto se na nich nedrží a téměř okamžitě odpadne, takže jejich údržba spočívá v otření mokrým hadrem a hotovo.

Nezbytná informace, cenovka, ION Raid Amp vyjde na webu dovozce FDF Bike Shopu na 3350 Kč, tedy je zcela srovnatelná s konkurencí. Mimochodem, nesmím zapomenout zmínit, že Raid AMP jsou celkem ve třech barevných variantách. A už poslední připomínka, model Raid AMP má i levnějšího bráchu Raid, který se dá pořídit už za 2690 Kč.

Až budeš hledat nové boty na placky, ION by rozhodně měl být v tvém hledáčku.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Jondy 18.4.2018 v 16:38

    Zdravím. Zajímalo by mě srovnání se SCOTT MTB AR LACE. A jak jsou na tom ve vyztužení špičce. Měl jsem na zkoušku IONy a tlačily mě do palce. Mám nehty lehce nahoru a nějak jsem se do nich nesrovnal. Díky

  • profilová fotka Keli 22.4.2018 v 14:26

    Ha, těžká otázka, každý boty testoval jiný jezdec. Zkusíme s Čertem nějak porovnat.
    Měl jsi u Ionu správnou velikost? Mě bolely palce právě u menší velikosti, když jsem si vzal větší bylo to už ok.

  • anonymní uživatel Jondy 23.4.2018 v 17:06

    Asi by větší bota mohla sedět, ale špičku palce jsem měl těsně za tím vyztužením špičky. Takže tam půl cm rezervy bylo.

  • profilová fotka Vít Majer 25.4.2018 v 21:53

    Boty top. Vyzkouseno jako trekkingove na Velkém Losinju pri svetaku,kde jsem si i parkrat kopl do prstu a ano,to je ono! Super grip a v tech hicach,co tam byly jsem v klidu vydrzel cely den. Na pujcenem kole a obyc welgo pedalech maximalni jistota. No a cestou zpět ze svetaku v aute bez klimy taky spokojenost. Dnes vyzkouseno na mojem kole a naprosta pecka po dvou generacich fivetenu. Jo a vzhledem k tomu,že mam spise užší nohu a nizky nárt,tak ty tkanicky... Ty tkanicky jsou letní Vánoční dárek!! Ještě k tomu gripu. Po vyhozeni nohy z pedalu v tocce ,pri driftu,nebo pri cemkoliv jsem nandal a nemusel hledat dále polohu

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí