reklama

Dobrodružství: Okolo masivu Babia Góra - začneš na trailu, skončíš na trailu

Autor: Keli, vydáno: 24.1.2024

V rámci zářijové akce KTM e-KSPEDYCJA Bosch e-Powered jsme měli možnost vyzkoušet a srovnat si dvě pohonné jednotky Bosch, lehký motor SX a plnohodnotný CX, na tuto činnost jsme měli vyhrazený první den, druhý den patřil vyjížďce okolo masivu Babia Góra. Ptáte se proč právě zde? Protože se jedná o jediný masiv v Polsku, který lze bez problému obkroužit na kole za jeden celý den.

Objedeme celý masiv Babia Góra

Masiv Babia Góra, nacházející se na pomezí Polska a Slovenska, se svým nejvyšším vrcholem Diablak 1725 m.n.m. patří v velké dominantě celé oblasti. Ať se podíváš, kam se podíváš, v polských západních Beskidách vidíš vždy Babia Góru.
Plán našeho výletu byl jasný, po co nejvíce trailech obkroužit Babia Góru. Výchozím místem naší výpravy byla obec Zawoja a sem jsme se měli, po absolvování necelých šedesáti kilometrů, také vrátit. 

Vyrazili jsme v poměrně velké skupině, což poměrně zpomalovalo postup vpřed. Každý, kdo kdy jel v grupě skoro dvaceti lidí, ví, jak moc se vše protahuje. Osobně to není úplně můj šálek kávy, já raději řezanku, bomby nahoru, bomby dolů... čekat můžeš v cíli na baru. Ale když jede velká banda, individuální potřeby musíš potlačit a přizpůsobit se. Ale bolelo to...

 

Kdo nemá 60%  dál jede!

Musíš šetřit baterkou! Takový byl povel hlavního velitele výjezdy, Milosz, byl přísný, kdo nebude mít na Gajdošským chodníčku, prvním sedle trasy, víc než 60 procent baterky dál nejede. Letmý podle do mapy a vidím, že je to kousek. To asi nebude nic složitého. Podrobnější pohled napovídá, že se vzdáleností určitě problém nebude, problém by mohly být vrstevnice. Je jich tam nějak moc a nějak nahusto. Uvidíme.

Vyrážíme ze Zawoja asfaltovým výšlapem a ten teda zadarmo není, procenta kapacity baterky mizí před očima. Na trip jsem dostal Cannondale Habit osazený závodním motorem Performance Line CX Race Limited Edition a "malou" 650 Wh baterkou. Race motor je super výkonný, ale na druhou stranu není moc úsporný. Logicky, šetření energie a závodění moc nejde dohromady.

Navíc, chybí mu ECO režim, takže pokud je třeba opravdu šetřit baterku, musíš vytáhnout mobil a skrze appku si stáhnout výkon motoru. Naštěstí, Bosch má tohle mega vychytané a je to otázkou okamžiku. Z režimu Tour vyrábím Ekologa a věřím, že to bude stačit. Nebudu napínat, stačilo. Za mě ale omezení výkonu na úkor dojezdu trochu sráží kouzlo ebiku.

Přescesťák na stoupacím trailu?!

Na konci asfaltu najíždíme na trail Tabakowy Chodnik. K čemu sloužil dříve, je jasné už z jeho názvu, blízkost hranic přímo vybízí k pašování, tabáček, kořalka, cukr... Každý, kdo viděl film Krakonoš a lyžníci, ví, o jaký kontraband tehdy šlo.

Stoupáme trailem s příjemným sklonem, nechybí klopené zatáčky, boule, nabíráme výšku a přitom to ani moc nebolí. Tempo rozhodně není vražedné, spíš se dost vlečeme.

S Márou Bělovským jedeme špic pelotonu a najedou do protisměru skok, za chvíli druhej, cca 4 metry dlouhý přescesťáček. Ty kráso, představa, že si v klidu šlapeš do kopce a najednou ti pod kolem přistává jezdec z protisměru, není úplně příjemná.

Ptáme se Milosze, to je asi nějaká ilegální úprava, ne? Nene, tohle je oficiální varianta, trail je totiž obousměrný. Inu Polsko, jiný kraj, jiný mrav...

Trail odněkud nikam

Na vybudování trailu posloužily dotace pro rozvoj přeshraniční spolupráce. Trail Tabakowy Chodnik by se dal označit jako odněkud nikam. Ze Zawoja do slovenské divočiny. Na slovenském "konci" nic není. Jakože opravdu vůbec nic. Prostě skončíš na lesní cestě a do nejbližší vesnice či města trvá cesta neskutečně daleko.

Rozdíl najdeš i ve stavu tratě, polská strana byla krásně udržovaná, posekaná tráva okolo, dráha opravená. Na konci sezóny, klobouk dolů a nezbývá než poděkovat trailbuilderům. Stačí ale přejet hranici, na druhé straně za kopcem, na Slovensku, trail musíš v suché trávě dosahující výšky dospělého hledat. Když k tomu přidáš probíhající těžbu, tak je jen otázkou času, kdy si příroda slovenskou část Tabakowého Chodniku vezme zpátky. Když to platili dotace, tak to asi nikoho netrápí.

Beskidský trail tě vydrncá

Pokračujeme dál, najíždíme na lesní cestu a klesáme a klesáme. Co jde dolů, musí, jíž i nahoru. A když nahoru tak pořádně. Čeká nás powerstage, prudký výjezd po kamenné a kořenové lesní cestě. Na normálním kole by tě ani nenapadlo se o vyjetí pokoušet. I na ebiku je to výzva. Gaspi a Mára dojedou nejdál, ale až nahoru to nedá ani jeden. 

    

Na kopci, počkáme na zbytek a frčíme dál. Čeká na nás přejezd obří smradlavé kaluže, škodolibě čekáme, kdo si do ní ustele. Nedočkali jsme se, ti co se odhodlali, projeli se ctí, zbabělci ji obešli.

Kudy dál? Tudy! Zarostlá lesní cesta uprostřed ničeho, tohle už začíná zavánět dobrodružstvím. Jsme ve velmi odlehlé oblasti, kde lišky nebo spíš vlci a medvědi dávají dobrou noc. Po pár kilometrech přijíždíme k prvnímu "beskidskému trailu". Co to je? Představ si kamenitý trail vedoucí kolmo na vrstevnice, prostě hrozně drncající palba rovně. Vyklepe z tebe duši. První trail tě překvapí, na dalších už víš co čekat.

Tatry na dohled

Pokračujeme dál, množství šotolinových úseků narůstá, a tak dáváme pauzičku v místě, kde jsou v dáli vidět hory, prý Tatry, ale kdy řekli, že jsou to Alpy, tak jim to sežereme taky. Zbývá pár kilometrů do koliby, kde hodíme něco za žebro a ebikům trochu šťávy do baterek. Bylo na čase, protože už mi to tady svítí oranžově a na cestu domů, navzdory maximálnímu šetření, by baterka určitě nevystačila. Nemít s sebou nabíječku, tak budu smutný.

Vyhrál jsem!

Po obědě zbývá v podstatě už jenom jeden kopec a pak víceméně jen dolů zpět do Zawoji. Vydusáme na vrchol a zde na nás čeká start speciálního sjezdového závodu. V čem je jiný? Nepojede se totiž na čas, ale na styl. Na styl jsem ve sjezdu nikdy nezávodil, ale plán je jasný, pro vítězství udělám maximum.

Zkontroluji konkurenci a určuji taktiku. Nemá smysl spěchat, jde o štýlo.
Někdy ráno na startu tripu nám Milosz říkal, že na jednom z trailu do cesty vyčuhuje klacek. Po pěti hodinách jsem tuto informaci vytěsnil z hlavy a najednou ležím na zemi a bolí mě krk. Aha, tak toto byl ráno zmíněný trail. Naštěstí se mi nic nestalo, jen mě klacek sundal z kola. Ulomím jej, ať se ostatní nenapíchnou také a jedu dál. Už slyším fandění, tam někde asi bude porota. V zatáčce v kamenném poli vidím porotce. Jsem ještě trochu rozhozenej z napíchnutí na klacek, jedu si na klid, pomalu a najednou zase ležím. Před porotou vyšlu elegantní OTB, kutululů přes ródla a první flek je doma. Prostě jednou závodník, vždycky závodník!

  

Celý den na kole, to se počítá!

Blížíme se závěru, čeká na nás horská hřebenovka v kamenech a borůvčí, to mám rád, to se líbí. V dáli již vidím rozhlednu na kopci Mosorný Groň, tady to poznávám, tady se jezdilo včera. Zde, v okolí kopce se nachází asi 20 kilometrů stezek v rámci centra Babia Góra Trails, na výběr jsou dráhy rozličných obtížností, od floučka až po skákací lajnu, na kterou se (a nejen na ni) v sezóně dostaneš sedačkovou lanovkou. My si švihneme lehkou modrou Sokolicu a jsme doma.

Význam slova expedice označuje průzkumnou výpravu, to jsme jednoznačně naplnili. Objeli celý masív, viděli Tatry, jeli úplnou divočinou... zážitek to každopádně byl. Navíc strávili jsme v podstatě celý den na kole. Co víc si přát? Asi by se něco našlo. Pokud bych byl zcela upřímný, tak znova stejnou trasu už bych jet nemusel. Na mě trasa vedla až moc po šotolinách a trailů či pěšinek bylo pomálu. A když znova, tak zase jedině na ebiku!

Bartek Pawlikowski / Pawlikowski Media

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Strejda 24.1.2024 - 7:20

    A jak dopadlo srovnání motorů ?

    • profilová fotka Keli 24.1.2024 000 7:47

      Dobře dolekop.com/...

      • anonymní uživatel Strejda 24.1.2024 - 8:29

        Díky, zajímavý. Jezdím SP8 a nastavil jsem si eko mód na minimum(právě kvůli definici ,,pro jezdce, kterému motor rozšíří obzor") a střední skoro na max když to rychle potřebuješ. Používám tedy v podstatě jen tyhle 2 módy. Projev mi dost připomíná popis rozdílu mezi SX a CX (subjektivně). Tedy stačí jedno kolo (Husa MC6 2021) Takovej tank ;-)

  • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 24.1.2024 - 9:42

    A z dolekopcom je najednou horekopcom a jezdimesalinoucom

    • anonymní uživatel Strejda 24.1.2024 - 10:05

      ..spíš mě zaráží, že na takovým webu má ještě v dnešní době někdo podobnej názor jako šulin..ale proč ne, od toho je diskus...

      • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 24.1.2024 - 12:00

        :)))

        • anonymní uživatel Strejda 24.1.2024 - 12:10

          ...no vlastně se s tim uvnitř taky tak nějak furt rovnám, ale pak, vzhledem k pokročilejšímu věku i atroze si řikám, ať mi každej vylíže (!)....a komu připadá dobrodružný šlapat nahoru do umření jen aby si dokázal že na to má, tak proč ne..já dobrodružství ,,rači" dolů.....a nahoru...a dolůů...;-))....

          • anonymní uživatel Nohy v plamenech 24.1.2024 - 13:08

            Do umření nahoru šlapou jen ti, co na to nemají :))) a pro ty je samozřejmě aku sekačka správná volba.

      • anonymní uživatel Ádoš 24.1.2024 - 12:59

        mě to připomíná zákaz kouření v hospodách. Nekuřákům to strašně vadilo, tak se kuřáci přemístili ven a to začalo nekuřáky strašně srát, protože se zábava začala odehrávat venku bez jejich přítomnosti. Tak začali lézt ven a tam tlačit kuřákům, ať nekouřej. Kuřáci už neměli kam ustoupit, tak je poslali do prdele....stejně s těma nekuřákama/abstinentama - Mirkama Dušínama nikdy nic nebylo. DK byl od svého vzniku v roce "2004" zaměřen na gravity, tak nebuď nakrknutej, když to někdo na rovinu napíše. Jak se říká, proti větru nenachčiješ :-) Jinak, tvoje argumenty chápu, jsou pochopitelné, ale tady tím moc lidí nedojmeš. Tady to neni vyloženě hyperkorektní fórum pro všechny, pro malé, i velké, pro tlusté i hubené. Zastání najdeš ale určitě na jiných webech a zde od podobně nalazených kumpánů jistě též. Jen jich tu prostě není moc. Pííís. Mejk lav :-)

        • anonymní uživatel Strejda 24.1.2024 - 13:45

          ..dávám palec nahoru tobě i Nohám v plamenech, jen aby bylo jasno, páč chápu vaše pohnutky ;-)...DK registruju od jeho vzniku ( nejni mi bohužel už 20) takže vidim jak se vyvíjí....a právě, slovo ,,vyvíjí " je asi to správný když vidim kolik mladejch a dobrejch (ba co nejlepších) jezdců na tom jezdí.. v 2004 se nejen neřešila elektřina která byla v plínách a možná ani tam ne, ale ani tolik různejch fíčur jako dneska...noo a tady po letech narazím na test e-motorů...tak jsem přispěl do mlýna aniž bych chtěl někoho dojmout, nobóže ;-). P.S. jezdim i konvenčně, ale na alpy už prostě nemám, přiznávám:-(HOWG

          • anonymní uživatel Shu Lin (tyvogo (a) lepra.cz) 24.1.2024 - 13:53

            At si kdo chce dela co chce, klidne si piglujte segry, ale nechodim na dolekop kvuli tomu abych koukal na clanky o nejakech aku kolech, motorech atp.

          • anonymní uživatel Nohy v plamenech 24.1.2024 - 14:28

            Před 10 lety jsem kolo s 38z pilou a silniční 28z kazetou do kopce normálně tlačil. Před 5 lety si koupil endůro s 32x46 pohonem a zjistil, že se to dá celkem pohodlně vyšlapat. A dneska si tu čtu o tom, jak se vlastně zbytečně dřu :D Naštěstí zatím ještě pořád, když chci jezdit rychle do kopce, vezmu si žiletku 50x26 a jedu do umření. Sem chodím kvůli článcích o gravity.

          • anonymní uživatel Strejda 24.1.2024 - 15:03

            ...tak to je třeba sdělit Kelimu, páč tohle je článek o výletu na éčkách :-))..

          • anonymní uživatel Nohy v plamenech 24.1.2024 - 15:09

            ...však jsem ho nečetl.

          • anonymní uživatel Strejda 24.1.2024 - 15:31

            ...to je období negace, to přejde...vim to podle vnučky...:D-))))

          • anonymní uživatel Nohy v plamenech 24.1.2024 - 15:35

            ...to asi ne. Prostě mě to jen nezajímá. Trpělivě si počkám na půlroční dávku gravity. Hlavně aby to u vnučky bylo jen období, dost ženských si to přenese i do dospělosti :)))

          • anonymní uživatel Strejda 24.1.2024 - 15:43

            ..tak to už je ale diskuse na úplně jinej web :-D))...nebo že bychom to tady trochu odlehčili aka odelektrizovali ? :-)

          • anonymní uživatel Shu Lin (tyvoge (a) lepra.cz) 24.1.2024 - 21:34

            Jako že bys tomu vzal náboj? :DD

            Jinak v momentě kdy máš vnučku je elektrický kolo uplně v pohodě....

          • profilová fotka Strejda 25.1.2024 - 6:42

            Díky táto

          • anonymní uživatel Ádoš 25.1.2024 - 10:01

            2 Strejda

            Já tvůj postoj naprosto chápu a proti e-biku veskrze nic nemám. Jen si nejsem jist, zda je tohle vývoj nebo degrese - když je řeč o Dolekopu. Bývalo to úzce specializované fórum. Je mi jasný, že už to není nadšenecké fórum pro grupu bajkerů jako to bylo v dobách 720. Proto se tak diametrálně změnil od léta 2015 obsah webu. Holt se z toho udělalo fórum pro masu, protože kliky znamenají prachy z reklamy a daleko lépe se navazuje spolupráce s partnery, z čehož plynou další výhody pro toho, kdo web spravuje. Za mě je to škoda, protože těhle sourodejch, korektních webů pro masovou společnost, které jedou podle víceméně stejné šablony je plná prdel, Dolekop byl jen jeden.

          • profilová fotka Strejda 25.1.2024 - 12:08

            Jo jo, takhle jsem DK dřív vnímal a moc se tady nemotal. DH ambice jsem nikdy neměl. Jezdim totiž stejně jako žiju (pořád jsem napřed a myslim na to co se může stát) a to mě dost limituje. Tedy spíš enduro v rytmu hobby. Takže rozumím tomu co mi tu od začátku říkáš a respektuju to. Jen si myslim že kdyby to tu nepojali víc ze široka a zůstali speciálkou DH, asi by tu už dneska nebyli a my tu nemudrovali (z práce :-)). P.S. všude je toho jako sraček a v různý kvalitě a já se nikde nezapojuju, jen tady jsem to zkusil a ajajaj :-)) P:P.S. a vozim blatníky - dlouhý MuckyPutzky - a zvonek -malej(to jen pro pořádek ) :-)) ČUS

          • anonymní uživatel Ádoš 25.1.2024 - 15:19

            2 Strejda
            Já bych nerad, aby můj (pro některé) kontroverzní příspěvek bral někdo osobně. Není to nic proti jedinci. Každý ať se věnuje tomu, co ho baví. Já rozhodně nemám právo pokoušet se moderovat směřování DK, to mi nepřísluší. Jsem vobyčejnej plájboj Éda, prostý pobíječ much. Ale myslím, že není nic proti ničemu, když někdo ctí původní zaměření tohoto webu a jde veřejně s kůží na trh. Paradoxně se tu už ani moc nediskutuje a přitom to tu dřív žilo fakt hodně! Domnívám se, že to není proto, že by se lidi přemístili na sociální sítě nebo že změnili koníčky. Fejsbůček se stal vcelku masovou záležitostí už před rokem 2010. Ten brutální odliv nicknamů přišel po roce 2015, po tom co se změnila vizualizace a částečně i obsah a struktura těchto webovek. Po 20 letech si už člověk nějakej obrázek (více, či méně zaujatý) prostě udělá. Zdar a sílu v bidlu!

          • anonymní uživatel Velryba 25.1.2024 - 20:06

            Amen

          • anonymní uživatel Velryba 25.1.2024 - 20:09

            Kurňa, AMEN měl být tu.

  • anonymní uživatel <i>BachaNaMe</i> (knicka.marketa (a) gmail.com) 24.1.2024 - 10:25

    <b>BAcha rikam</b>

    • anonymní uživatel Fuck Shu Lin 24.1.2024 - 20:56

      jako proč?

  • anonymní uživatel MD 24.1.2024 - 11:57

    To musí být fakt super dobrodružství, když jediné, co člověka zajímá, jsou procenta na baterce. Nevim, tohle asi ještě není pro mě.

  • anonymní uživatel Karel 24.1.2024 - 21:12

    Já jsem pokročil do stavu že bych chtěl elektroauto ale to elektrický kolo prostě furt nic bojím se že jsem divnej

    • anonymní uživatel jmeno@prijmeni.cz (Honza S.) 24.1.2024 - 22:02

      Neboj se, jsi divnej.

  • profilová fotka Strejda 14.2.2024 - 9:50

    ..4Ádoš..tak jsem včera čuměl jak blázen, kdo že to u Besipu v pořadu Ne-riskuj propaguje e-bike ježdění (nemyslím Rosáka, kterýho roztomile vůbec nezná Teo v Pelotonu :-))...a pak se k tomu ježdění hlásí ještě v podcastech...a mluví mi z duše (z duše jako z duše ne z duše jako z duše)... ;-)

    • anonymní uživatel Ádoš 14.2.2024 - 11:07

      Jo, ty myslíš Kamila Tatarkoviče, ať si to pořád nepleteme s Marošákem, že jo... No jo, ale ten už má po kariéře a nějak se v tom odvětví udržet musí, takže Bike školy a propagace a popularizace e-bike apod. prostě patří k jeho náplni práce. Těžko bude ve svém věku na pracáku podstupovat rekvalifikační kurz. Znova, ja proti éčkům nic nemám...na Creamfields a Summerech jsme na nich jezdili celou noc :-D ale ve smyslu "Dolekopcom" ta kombinace pořád nepůsobí úplně sourodě a myslím, že se to nikdy úplně nepovede, ať se budou investoři snažit sebevíc. Je mi jasný, že to s DH a FR musí jít ruku v ruce, protože DH a FR vždy marketingově fungoval nejlépe, takže těžko někdo prorazí s reklamou na důchodce, kterej se spokojeně projíždí po Jeseníkách. Na mě to prostě působí jako křeč. Ne e-bike jako takový, ale ta snaha udělat z toho ultimátní dolekopcom náčiní.

      • profilová fotka Strejda 14.2.2024 - 11:14

        ...tou už se do mixu MRSN a Gaspi (je to on ten démon) míchá i Tatarkovič ? aby se to nepletlo ...tak to se ztrácim ;-))..já to tady otevřel jen proto že mi to udělalo radost, že zrovna on :-)

      • profilová fotka Strejda 14.2.2024 - 11:19

        ...je teda pravda že v nějakým podcastu přiznal, že mu scénář BESIPu dal do huby věty který by normálně neříkal...ale jak řikáš, práce je práce

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí