MojeKolo

Test: iXS CARVE EVO+ - chrániče, které klamou tělem

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 4.9.2024

Dostal jsem příležitost vyzkoušet kolenní a loketní chrániče CARVE EVO+ od firmy iXS. Jedná se o model, který má tato švýcarská firma v nabídce již delší dobu, a dalo by se říct, že se jedná o zlatý střed v její nabídce. Ale i přesto má spoustu technologií, které najdeme u top modelu této značky.

Vypadá, ale není neopren 

Základní materiál chráničů na omak připomíná neopren. Můj první dojem byl, tohle snad v dnešní době nikdo vozit nechce. Neopren má spoustu dobrých vlastností, ale rozhodně mezi ně nepatří odvětrání. Naštěstí, základní materiál chráničů na pohled a na omak neopren pouze připomíná, ale jedná se o mnohem sofistikovanější tkaninu než jakým je neopren. Aero mesh, jak iXS látku nazývá, sází na propracovanou 3D strukturu, která je lehká antibakteriální, ale zároveň i dobře odvádí plot a taktéž je dostatečně prodyšná. Obrázek je za tisíc slov.
Aero mesh  na zadní straně chrániče doplňuje prodyšná síťovina. Jemný materiál síťoviny na noze cítit není, ale zároveň neodolá ani lehkému kontaktu s piny pedálů. Stačilo jedno lehké sjetí nohy z platformy a dvě díry byly na světě.

Chytrá pěna zepředu, ale ani ochran boků nechybí

Přední stranu kryje otěruvzdorný materiál, který skrývá chytrou viscoelastickou pěnu Xmatter. Ta se chová stejně jako všechny ostatní obdobné pěny, v běžném stavu ohebná, při nárazu mění svoji strukturu a absorbuje energii a tuhne. Ochranná pěna je vložena do kapsy v těle chrániče, lze ji snadno vyjmout a chrániče pak vyprat, třeba i v pračce.
Kromě hlavní chráněné části. přední strana kolena s lehkým protažením směrem k holeni, výrobce myslel i na ochranu bočních stran kolena. Zde nalezneme několik panelů, které kryjí boky více než dobře.
Poslední ochranným prvkem je drobný panýlek chránící horní část kolena v oblasti napojení na stehno. 

Komfortní ježdění

Chrániče na noze sedí velmi dobře. Vděčí za to ve všech směrech pružnému základnímu materiálu. Když k tomu přidáme silikonový pásek na vnitřním okraji horní strany chrániče, tak ve výsledku není třeba dva stahovací pásky stahovat příliš silně. V mém případě se skutečně jedná o zapnutí jen pro formu. I bez stáhnutí, chrániče nemají tendenci se posouvat ani nijak sjíždět.
Prvotní pocit po nasazení chrániče na noze je trochu stahující, po pár minutách jsem jsem toto přestal vnímat a o existenci chrániče v podstatě nevěděl. iXS CARVE EVO+ jsem měl několikrát v bikeparku, tak na enduro vyjížďkách a vždy mne příjemně překvapily, jak komfortně jsem se v nich cítil.

iXS nabízí samozřejmě i loketní variantu, jedná se v podstatě o shodnou konstrukci jen upravenou pro horní končetiny. I v ní najdeme chytrou pěnu Xmatter a stejně jako u kolenního chrániče i zde je splněná norma EN 1621-1:2012 level 1.

Opravdový univerzál

Ačkoliv jsem byl před používání chráničů iXS CARVE EVO+ poměrně skeptický již po první jízdě jsem byl nucen změnit názor. To, co vypadá jako neopren ve skutečnosti má nesrovnatelně lepší vlastnosti. I v opravdovém horku se v chráničích dalo bez problémů vydržet a nohy se v nich nijak extrémně nepotili. Při srovnání s velmi lehkými trailovými chrániči nich samozřejmě bylo větší teplo, ale zase na druhou stranu iXS CARVE EVO+ nabídnout mnohem lepší ochranu. Jedná se skutečně o opravdový univerzál ve kterém jste schopni objet dlouhou enduro vyjížďku, parádně si zařádit v bikeparku, tak v pohodě zvládnout sjezdový či enduro závod.

Foto: @trivet.photo

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Topprotectfil 4.9.2024 - 23:15

    Už jezdím dost dlouho na to, abych věděl, ze všechny chrániče, co tu recenzujete a vychvalujete, jsou oproti kvalitě, co se dá koupit, celkem nízko. Change my mind

    • anonymní uživatel Eda 5.9.2024 - 8:03

      Škoda, že nedáš nějakej příklad k diskuzi!

      • anonymní uživatel Ádoš 10.9.2024 - 13:02

        Dyk dal Édo - Top Protect. A má recht chlapec! evidentně mu to politicky myslí, rošťákovi. Ty žluté škopky sednou jak pudel na hrnec kemane. Taky mám v kanclu jednu, to je must have pro každého stavaře!

  • anonymní uživatel dick-in 5.9.2024 - 8:07

    Jezdím je už dlouho a za mne jsou parádní !

  • anonymní uživatel Luk 10.9.2024 - 12:54

    Jezdím je druhou sezonu, mám i ty trailový a lokty. Odvětrávání dobrý, seděj taky dobře, jen při delším šlapání se mě někdy vyhrnou a ta spodní stahovací páska tlačí do šlach za kolenem (i trailový). Tu síťku protrhne i smrková větvička a xmatter se láme. Děkuji za recenzi.

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí