reklama

Test: lehký motor Bosch SX - je to všechno o kadenci!

Autor: Keli, Dan, kategorie: Test, vydáno: 2.9.2024

Elektrokola aktuálně hýbou bajkovým světem. To je prostě fakt.
Svoje osobní mám již několikáté a už to možná bude skoro 10 let, co sedlám ebike. Tvrdím o sobě, že nejsem typický uživatel elektrokola, tedy takový, který nastaví nejvyšší dopomoc a sotva šlape rychlostí co noha nohu mine. Snažím se jezdit stejným způsobem jako na klasickém kole, to znamená držet frekvenci a točit.
Z nabídky dopomocí motoru využívám téměř výhradně nejnižší dvě, Turbo jsem na všech kolech zapnul snad dvakrát, když jsem zkoušel, co dokáže. Ano, snažím se jezdit sportovně a vyšší hmotnost klasického elektrokola může být občas trochu limitující. Vlastně to není o vyšší hmotnosti, ale o odporu v motoru. Přestože každý výrobce s novou generací motorů hlásá, že vnitřní odpor motoru byl snížen o desítky procent, tak jakmile ti při překročení rychlosti 25 km/h vypne dopomoc, tak i při sebevětším úsilí se klasické plnotučné elektrokolo v podstatě zastaví. Takže ti v podstatě nezbývá než jezdit pod 25 km/h. V těžkém terénu to samozřejmě problém není, tam takhle rychle skoro nikdy nejedeš, v lehčím je situace zcela odlišná. Při troše snahy, jsi schopen na analogu dosáhnout vyšší rychlosti než na ebajku. 

       

A proto jsou zde lehké ebajky, mají za úkol překlenout rozdíl mezi analogem a plnotučným ekolem. Když jsem loni poprvé vyzkoušel kolo s motorem Bosch SX, říkal jsem si: "to je přesně ono". Tady Bosch trefil hřebíček na hlavičku. Nicméně zabralo skoro rok než jsem se dostal k plnohodnotnému a dlouhodobějšímu vyzkoušení tohoto, nebojím se říct, game changeru v elektrokolech.
I přesto, že Bosch do light ebike segmentu naskočil se zpožděním, tak náskok konkurence smázl okamžitě. Na papíře jsou si všechny light ebike motory velmi podobné, v praxi se však zásadně liší. 
Vyzkoušel jsem všechny rozšířené pohony na trhu a motory Specialized SL 1.2 či TQ HPR-50 přišly tak slabé, že vlastně nevidím důvod proč na kole táhnout o 4 kila více. Proč? Důvodem je slabá sila dopomoci v místech, kde to nejvíce potřebuji. V kopcích. Tam ani jeden ze zmíněných motorů nemá kde brát. A to ani tehdy, pokud udržíš opravdu velkou frekvenci šlapání. 
U motoru Fazua Ride 60 je situace odlišná, Fazua se výkonem blíží velkým ebikům. Obdobně jako Bosch SX. I když rozdíl zde je, v Bosch tě podrží o kousek dýl.

Na otestování motoru Bosch SX jsem dostal kolo Cube 144, které v kompletní výbavě vážilo s 400 Wh baterií necelých 18,6 kg (kompletní kolo, s pedály, 0,5litrovou láhví a dušemi v pláštích).

Na kole jsem najel spoustu kilometrů a neustále mě překvapila výdrž baterie. Když mi po jedné cca tříhodinové intenzivní vyjížďce svítily na ukazateli baterie na System controlleru stále tři buřtíky a jsem si říkal, vždyť to skoro nežere! Obvykle své vyjížďky nijak neměřím, jezdím pro radost a najeté kilometry mě úplně neberou. Ale zde udělám změnu. Spojuji kolo s aplikací Flow v telefonu a začínám měřit. Po 53 kilometrech mi dle appky mám stále 39% kapacity 400 Wh baterie. No nic, na vyzkoušení potenciálu a dojezdu je třeba pořádnou výzvu. Co třeba jet z chalupy na Vysočině do Brna? Jo, to bude výzva. Necelých 90 km, sice jen 1000 výškových v převýšení. Zvládnu to objet s malou baterií nebo budu muset od půlky šlapat za svý? 

Ujet 90 km na silnici a v terénu je zásadní rozdíl, takže, když mám horské kolo, musím do terénu. Ladím mapy.cz a navigaci po turistických značkách. Lehký náhled do mapy a vidím, že mě protáhnou přes všechny kopce, které jsou po trase. Přesně tohle chci, žádná cyklostezka anebo jet podél Svratky až do Brna, ale pěkně po cestičkách v lesích.

  

Je mi jasné, že nemůžu plýtvat energií a proto lehce upravuji Eco mód. V aplikaci Flow si trochu stáhnu dynamiku a snížím asistenci. Rozdíl oproti továrnímu nastavení je znatelný, ale kolo se chová ještě více přirozeněji. Nástup dopomoci je pozvolnější a nastupuje o chvíli později. Nestačí jen pootočit trochu klikou, je třeba šlápnout více a obkroužit pedálem větší část oblouku. Očekávám, že tímto kousek kapacity v baterii ušetřím. Uvidíme později, jak moc to pomohlo. V dřívějších jízdách jsem zkoušel snížit i maximální kroutící moment motoru, nicméně výraznější rozdíl ve spotřebě jsem nepociťoval. 

Vyrážím z chalupy a snad po pěti kilometrech špatně odbočuji a dám si půlku kopce na Bohdalec v jiném směru než bylo třeba, takže zpátky a lépe. 100 metrů výškových navíc se úplně neshoduje s plánem na šetření. Co jsem čekal, navigování s mapy.cz je vždy dobrodružství!

Po výjezdu následoval sjezd a lesní pěšiny nahradil krátký asfaltovo-šotolinový úsek, kolo do mírného kopce neskutečně letí a to, že moje rychlost klesla pod 25 km/h poznám jen podle zvuku motoru. Jakmile se připojí dopomoc, motor začne vrnět. Není to zcela neslyšné, takové TQ či Specialized respektive Mahle jsou tišší, ale zvuk není rušivý. Osobně zvuk neřeším, ale jde mi o jízdní pocit. Odpojení a připojení dopomoci je sotva znatelné, tohle je na SX zásadně jiné než u velkých motorů, Bosch CX nevyjímaje.

Zatím celou dobu jedu na Ekologa a vlastně nemám důvod přidávat dopomoc. Poprvé, kdy sáhnu po tlačítku dálkového ovládání Mini Remote je stojka do Bratrušína. Prudká, vodou vymletá písčitá stezka, která vyžaduje více techniky než jen točit nohama. Na takovém místě nejsem schopen udržet kadenci na Eco a jakmile kadence klesá, motor ztrácí na výkonu. Netočíš, nejedeš. Vyšší dopomoc, Tour+ přidá podporu a díky tomu zase mohu zvýšit kadenci a dostat motor do optimálních otáček.

  

Na kopci mi mizí první buřtík z ukazatele baterie. Po zhruba 30 kilometrech už nemám obavu, že by mi baterie nevystačila až do cíle. I kdyby to teď bylo furt do (mírného) kopce, tak určitě dojedu.
Kopců pár ještě bylo, sice ne moc dlouhých, ale zato šlo o pořádné stojky. S dostatek baterky nemusím tolik šetřit a jedu víc na Tour+ režim. Tento chytrý režim miluji i u velkého ebiku, motor dynamicky přidává na výkonu dle terénu, když potřebuješ víc síly, víc přidá. Na chvíli, přesně na těch pár nezbytných okamžiků, aby jsi přelítl pár metrů, kdy si už říkáš, že to nedáš. Ano, při nástupu maximálního výkonu je síla dopomoci hodně znatelná a motor dost slyšitelný, ale jde jen o pár chvil, kdy nějakou hlučnost nevnímáš a soustředíš se na svůj výkon.

Maximální výkon Bosch SX dosahuje 600 Wattů, shodná hodnota jako u velkého motoru Bosch CX. Avšak k jeho dosažení musíš točit nohama. Pořádně rychle. Čím více, tím lépe. Bez toho si na maximální výkon nesáhneš. CX dá maximální výkon už při kadenci 70 otáček za minutu, SX chce víc, teprve 85 otáček za minutu je ta správná hodnota. 
Pro mnoho jezdců takto vysoká kadence nemusí být komfortní, ale pokud máš fyzičku, máš najeto, tak bys neměl mít problém. Abych byl konkrétní, tak třeba v rámci této vyjížďky jel průměrnou kadenci 90 otáček za minutu. Vysokou kadenci jezdím vždy, ale této hodnoty na velkém ebiku skoro nejsem schopen dosáhnout, rozhodně ne po dobu čtyř hodin.

Jsem již na dohled domova, zbývá vylítnout a sjet Kuřimskou horu a už jsem tam. Neskutečné, furt mám na baterce dvě čárky z pěti. Po 87 kilometrech mi aplikace Flow ukazuje kapacitu baterie 31%. Za mě skvělý výkon a opět mě nízká spotřeba překvapila. Příjemně. Již po několikáté. 
Spotřeba vždy souvisí i s hmotností, každé kilo navíc je na ní negativně projeví. Fyziku neobčuráš, šedesátikilový jezdec ujede na stejnou baterku víc než 90 kg chlap jako já. Kolik bych ujel, kdybych měl o třicet kilo míň raději ani nechci domyslet...   

Jak to, že byla spotřeba tak malá? Jel jsem rychle, často hodně přes 25 km/h, díky tomu jsem vlastně jel dost často bez dopomoci. Nabízí se prozaická otázka, nebylo by lepší vzít si normální kolo? Za mě určitě ne, s ním bych určitě nebyl schopný dojet průměrnou rychlostí 23,0 km/h. Motor mi pomohl, přesně ve chvílích, kdy jsem pomoc potřeboval a v místech, kde již dopomoc nebyla k dispozici (kvůli rychlosti vyšší než 25 km/h) jsem jeho existenci vlastně vůbec nevnímal.

     

Možná se z recenze může zdát, že motor Bosch SX může nahradit silnější a výkonnější Bosch CX. Může, ale jen v určitých terénech. Hodně totiž záleží na jízdním profilu, čím více kopců, tím větší budou rozdíly mezi motory a především dojezdy. Čím delší kopec a prudší kopec, tím vice bude mít silnější CX navrch. Jeho vyšší kroutící moment při nižší kadenci šlapání usnadní jízdu. Naopak u lehkého SX je nutno šlapat s výrazně vyšší kadencí pro dosažení stejného výkonu.
Osobně bych si kolo s motorem Bosch SX na zdolávání alpských cestiček nevzal. Ale pokud bych jezdil spíše v terénu podobném Vysočině, tak velký ebike zde určitě nebude výhodou. Minimálně pro sportovně laděné jezdce.

Co na SX říká Dan?

A názor a zkušenosti jednoho jezdce mohou být zavádějící, dostal Kubánce s Bosch SX motorem na vyzkoušení i Dan Klimeš. Zde jsou jeho postřehy.

Úplně mi to časově nevycházelo, ale prostě tohle jsem zkusit musel. A tak hledám každou minutku, kdy se urvu a podařilo se. Vůbec neřeším kolo jako takové, ale soustředím se na pohonnou jednotku - motor Bosch SX. Vyrážím na trasu, kterou jsem už se dvěma light e-biky jel. Ty byly s konkurenčním motorem a jejich test na stránkách dolekop.com dohledáte.

  

Začínám dlouhým nekonečným stoupáním. Protože času nemám nekonečno, volím třetí dopomoc eMTB. Jedu svižnou kadenci a kolo uhání bez sebemenších výkyvů tahu. Dopomoc je velmi příjemná, nenásilná, netahá nohy a ani do nich nekope. Prostě žádné poklesky. Jedna čárka z displeje = 12 až 15 km. Vy výsledku bych se tedy i s touto větší dopomocí měl ujet 60 - 75 kilometrů. To je za mne slušná porce. Samozřejmě zkouším i ostatní režimy. Režim ECO je dobrý na roviny, kdy hranici 25 km/hod překonáte jako nic. Což vlastně ani tak nevadí, protože testované kolo s váhou lehce přes 17 kilo není problém ušlapat i bez pomoci. Jen si opět neodpustím poznámku, že na e-biky se holt musí šlapat. A čím je kadence vyšší, tím se e-bike odmění větší pomocí a může být i tělu prospěšnější.

Na trailu pomoc snižuji na TOUR+. Kolo si stále zachovává svoji agilnost a je to čirá radost se po stezce prohánět ať již dolů, nahoru nebo po vrstevnici. Nástup motoru ať již při rozjezdu nebo při jízdě je zatím nejlepší jaký jsem zažil. Tak ... hledám správná slova ... přirozený, neznatelný a přitom funkční. Bude velmi záležet do jakých kol se výrobci odhodlají SX od Bosch montovat a já doufám, že se bude často objevovat na těch, které nás zajímají. Protože tady se podařilo sladit váhu (motor + baterie), výkon a kultivovanost pomoci na jedničku s hvězdičkou.

  

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Michal Müller (muller.michal (a) gmail.com) 2.9.2024 - 9:45

    Díky za pěknou recenzi. Ze všech testů na SX to vypadá, že to bude opravdu povedený kousek. To téma kadence je velice zajímavé. Sám taky rád jezdím vysokou kadenci jak na svém lehkém (Shimano EP8 RS), tak na plnotučném (Bosch CX). A rád se taky koukám na ostatní lidi. A pak se nedivím kritikům elektrol a potenciálního sportovního výkonu :-) Kadence malá a naprostou většinu dělá motor. Ale nekaždý si chce máknout a je to jeho svobodná volba. Na druhou stranu ne všichni snesou dlouhodobě vysokou kadenci. To už chce nějakou fyzičku. Mě otevírájí e-bajky nové možnosti a zábavu.

  • anonymní uživatel SaintJV (jiri.vojta1 (a) seznam.cz) 2.9.2024 - 10:51

    Cau Kely, pardaní recenze! Mam par takovych dotazu, na ktery jsi uz urcite musel odpovidat 1000:) takze to snad budou pro tebe jednoduche odpovedi:))
    Velky Ecko 25kg+ a tyhle lehky Ecka se diky motorum a jejich vyvoji dost pripblizuji. Chapu tedy spravne, ze rozdily jsou tedy:

    1. velky ecko ma mod kde opravdu jedes ciste zadara a tudiz daleko vetsi spotrebu,je to tak?
    2. lehky ecko diky agilite a ne 100% podpore, ma dojezd v podstate podobny s velkym?
    3. vykon motoru u velkyho ecka vyjede daleko vic, nebo ted ty lehky vyjedou stejne veci jako velky ecka?
    4. kdyz vezmu v potaz aktualni vyvoj, ma smysl jeste kupovat velky ecka? pokud ano proc?
    5. jezdis stejny veci jako ja(technika je to hlavni co nas bavi), ses stejnej lehkej jako ja, koupil by sis dnes se svymi zkusenostmi radeji plnotuk, nebo by jsi jeste chvili pockal a sel by jsi do lehkeho ecka?

    • profilová fotka Keli 2.9.2024 - 11:50

      Díky za dotazy, neděláš mi to snadné, protože odpovědět není jednoduché.

      Ad 1) čistě zadarmo nejedeš nikdy, možná po rovině, v ostrém terénu musíš makat i na maximální dopomoc. Spotřeba je samozřejmě mnohonásobně větší než na eko režim
      Ad 2) dojezd velké vs. light ebike, závisí hodně na terénu, pokud pojedu hrozné kopce, Alpy atp. tak baterka na lehkém ebiku mizí doslova před očima a velké kolo s velkou baterkou má násobně větší dojezd, v lehčím terénu může mít lehké kolo s menší baterií i větší dojezd
      Ad 3) velký motor vyjede víc, bavíme-li se o opravdu prudkém kopci, s lehkým kolem neudržíš v takovém kopci frekvenci a bez frekvence není výkon
      Ad 4) záleží na použití, pokud chci mít jedno kolo (mít jen ebike), tak bych volil light ebike, pokud chci mít dvě kola, tak klasické kolo a plnotučný ebike je ideální kombinace
      Ad 5) popravdě nevím, souvisí to i s předchozí odpovědí, analogové kolo prostě chci a k tomu univerzální ebike, za sebe se mi hodně líbí ebiky s plnotučným motorem a malou baterií, který v případě nutnosti jsem schopen vyměnit za větší. Můžu tak mít kolo o fous těžší než light ebike, ale s mnohem větší variabilitou.

      • anonymní uživatel whatever 5.9.2024 - 19:50

        Plus bych zdůraznil, že odpovědi budou jiné pro 65kg a pro 90kg bajkera.

  • anonymní uživatel Hoža (hoza (a) email.cz) 2.9.2024 - 13:03

    Krásná recenze kluci. Jenže u ebiku je potřeba brát v potaz zásadní věc a tou je váha jezdce. Tedy před každým testem opravdu ukázat parametry jezdce. Ty motory se chovají dramaticky jinak. Spotřeba enormně jinak. A díky velké možnosti nastavení výkonu lze z cx motoru udělat lenocha i střelu aniž bych použil eco či turbo. Navíc s přibývajícími kg se životnost řetězů brutálně zkracuje bez dramatického vlivu řazení. Pro mne je lehký ebike nevhodný. Stejně vždy vážím víc než je maximální nosnost.

    • profilová fotka Keli 2.9.2024 000 13:15

      Hmotnost jezdce cca 91 kg, což je na cyklistu více než dost. Vyšší hmotnost má samozřejmě vliv na spotřebu, to platí všude nejen u elektrokol.

    • anonymní uživatel Dan 2.9.2024 - 13:43

      Váha mi ukazuje nějaký 76-77. Ano, můžeme ji brát jako ovlivňující faktur, ale rozhodně ne jako rozhodující. Kadence a převýšení je to, oč tu běží.

  • anonymní uživatel Jaroslav (jardajbd (a) seznam.cz) 4.9.2024 - 13:11

    Opět o ničem, mám elektrokolo KTM pohon Bosch baterie 500 reálný dojezd v Jizerkách kolem 100 km na spoustě míst dobíjecí stanice, není co řešit,

  • anonymní uživatel Pavel (p.bortel (a) seznam.cz) 4.9.2024 - 21:22

    Super recenze

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí