reklama

Test: přední světlo KNOG Blinder E 1800 - bere si energii z baterie ebiku

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 19.8.2024

Australský výrobce Knog je specialista na doplňky na kolo, ať už to jsou světla, blikačky, či zvonky. Jejich novinkou pro letošní sezónu je světlo Blinder E

Komu písmenko E v názvu evokuje elektrokolo, tuší správně. Toto světlo ke svému provozu využívá baterii elektrokola. Logické a nabízející se řešení. Když téměř pokaždé jízdě je třeba elektrokolo nabít, tak proč zároveň ještě nabíjet i světlo? Světlo může fungovat z hlavní baterie a odpadne jedna starost navíc.
Knog si toto uvědomil a vyrobil světlo, které je kompatibilní s nejrozšířenějšími pohonnými jednotkami na trhu. Světlo lze použít jak s pohony Bosch, Specialized, Shimano, Brose tak i Yamaha.

Instalace není extrémně složitá, ale bez servisní diagnostiky (minimálně u motoru Bosch) se neobejdete. Do konektoru vedoucího ze světla zapojíte prodlužovací kabel na ten pomocí svorek či napájením připevníte konektory a ty následně připojíte do patřičné zdiřky v motoru. Pro to je samozřejmostí odkrytování motoru.

Zdroj energie v hlavní baterii elektrokola se zdá lákavý, ale má své i stinné stránky. Když budu zcela konkrétně mluvit o pohonu Bosch, tak pokud je v diagnostice aktivováno světlo, motor nemá k dispozici úplně plnou kapacitu baterie. Světlo má vyhrazenou kapacitu na dvě hodiny svícení, tak aby mohlo svítit i po vypnutí dopomoci z důvodu nedostatečné kapacity baterie. Prostě a jednoduše s aktivovaným světlem (bez ohledu na to, jestli svítí nebo nesvítí) nevymlátíš baterii pomocí motoru až do nuly.

Světla Knog jsou známá svým kvalitním materiálem a ještě lepším zpracováním a ani u modelu Blinder E tomu není jinak. Samozřejmostí je prachu i vodě odolnost, v řečí čísel plní IP67 (Ingress Protection 67), takže vydrží ve vodě až 30 minut v metrové hloubce. Ani obří průtrž mračen nebude problém.  
Tělo světla tvoří kvádr z hliníkové slitiny zaoblenými hranami s výrazným žebrování. To slouží k odvodu tepla a zajištění stálého nevadnoucího výkonu i po delší čas pomalejší jízdy nebo stání. Světlo nemá problém svítit na plný výkon aniž by se přehrálo, zkoušel jsem a po půl hodině beze změny. Tělo světla bylo teplé, ale nijak extra horké. 
Uchycení k řídítka je provedne pomocí hliníkového unašeče, který tvoří solidní spojení takže se světlo za jízdy nechvěje, nevibruje, prostě ani se nehne.

K dispozici je celkem šest světelných módů, při nejvyšší dosahuje hodnoty 1800 lumenů respektive 14 Wattů. Pro běžnou jízdu ve terénu bohatě stačí nižší výkon s 800 lumeny. Světelné režimy: 1800 lm, 800 lm a 350 lm, blikací režim se zapnutým světlem 900 lm, stroboskop 900 lm a klasická blikačka 650 lm.
Nejvyšší výkonový režim tlačítko signalizuje modrým podsvícením, dva slabší režimy barvou u zelenou. 

K zapnutí/vypnutí a změně jednotlivých režimů se používá malé tlačítko umístěné u gripu. Na jednu stranu je hned po ruce, na druhou stranu máte na kokpitu o další kabel navíc. Osobně bych raději ocenil čistší kokpit a ovládání na těle světla.
Tlačítko ve svém držáku není umístěno na pevno, ale drží pomocí magnetu. Proč? Netuším. Světlo totiž nelze ze svého unašeče snadno vyjmout, je třeba použít inbus. Tlačítko na magnet mi proto nedává smysl. Ale možná mi něco uniklo...

Dlouhým podržením zapínacího tlačítka se světlo rozsvítí nebo zhasne. Krátkým zmáčknutím se přepínají jednotlivé režimy respektive výkon. Silný, slabší, nejslabší. Dvojitým kliknutím se světlo přepne do režimu blikačky, a opět jsou zde tři možnosti blikání. Blikání je v podstatě použitelné pouze za denního světla, protože výkon světla je obrovský, a jakmile se sešeří, blikáni se stane velmi intenzivním až nepříjemně oslňujícím. Ve dne je toto naopak výhodou, i za ostrého světla bude jezdec nepřehlédnutelný.

Vyzařovaný kužel světla u KNOG Blinder E hodnotím velmi kladně, osvětlená oblast je dostatečně široká a dosvit více než dostačující i při rychlé jízdě v terénu. Obvykle jezdím v kombinaci silnější světlo na přilbě, slabší na řídítkách. U Blinderu jsem zkusil opačnou variantu a díky velké osvětlené ploše jsem neměl sebemenší problém, a to ani v zavřených zatáčkách.

Nicméně pokud elektrokolo nevlastníte, tak je dobré vědět, že u KNOG Blinder E 1800 se vlastně jedná o světlo Blinder X, upravené pro elektrokolo. Oproti X u Éčka absentuje battery pack a navíc jsou zde propojovací kabely k motoru. Jinak jsou světla zcela identická.

Nezbytná informace na závěr, cena. KNOG Blinder E 1800 vychází v eshopu českého dovozce na částku 2899 Kč.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí