reklama

Report: Norco Enduro Race Morávka - tradiční závěr prázdnin nezklamal ani letos

Autor: Dan Klimeš, kategorie: Report, vydáno: 3.9.2024

Na přelomu srpna a září se již několik let potkávají nadšenci do enduro ježdění v bikeparku Kopřivná v Malé Morávce, předposledním závodu T-mobile České Enduroserie. Formát závodu se nemění - akce, kterou mnozí započtou již brzkým čtvrtečním útěkem z práce, aby urvali nějaký slušný flek na kempování, páteční a sobotní trénink a nedělní závod. Fajn prodloužený víkend plný bajkingu, doprovodného programu přátel a známých. Čtvrteční večer se dá příjemně protáhnout, protože lano se v pátek začne motat až v deset, navíc, když ti práce povinní dojíždí až kolem půlnoci a je třeba počkat s welcome drinkem. Hvězdy nad námi, teplo, spát někde zavřený je škoda. 

  

Ranní paprsky, káva a jdeme na to. Začínáme zlehka, projetím bikeparku než se vrhneme na trénování závodních lajn, co pro nás domestici připravili. S radostí kvituji větší či menší změny na vše erzetách. Taky oceňuji připadé držáky na kola na sedačkách místní lanovky a přístup její obsluhy, takže byť je fronta občas delší, než se mi líbí, tak většinou to jde hodně rychle. Závodní eliťácká RZ dostala podstatnou změnu, a to v podobě vynechání obtížného úseku. Nová trasa je taky zábavná, technická, divácky možná méně atraktivní, protože je lehčí. Ale závodníci ji ocenili. Druhý trail začínal na staré DH. Vrchní divácky velmi atraktivní sekce zůstala, pak přibylo pár změn, natažení k nově vznikající nové Spicy a přes sjezdovku dál. Jako každý rok organizátoři bojují s povolením k nějakým změnám na trati, takže palce hore, že to letos vyšlo. Stejně jako na další trailu - na tom nejdelším - do Karlova. Jen, co většina dole popadla dech, tak se začala smát jak měsíček na hnoji. Vlastně ony se ty úsměvy závodníků a jejich doprovodů a fanoušků prolínaly celým víkendem. Skoro si troufám říct, že to je důvod, proč tam většina jede. 
Nejmenších změn doznala karlovská erzeta. Ale i tu, si v tom nekonečném moři  prachu, který celý víkend provázel celé startovní pole, vychutnalo. V pátek a sobotu jsme si zde pomáháme lanem, v neděli již za svý. Pak už zbývá jen  návrat nad Kopřivnou a napálit poslední dvě erzety. Jedna stalkuje fun trail a druhá gravity. 
A pokud je fronta dlouhá, tak se dá chvíli zevlit u několika hospůdek na Kopřivné nebo v Karlově. Anebo flexit mezi stánky s koly a doplňky, namátkově FDF bike shop, Bikeporn, Kastar, Horsefeathers, katmar.cz atd. Dál máme možnost otestovat kola od NORCO, TREK a MERIDA. A pokud toho večer nemáme ještě dost, tak to ještě můžeme protáhnout. V pátek se výborně bavíme na vlasovými kreacemi Mystery Wheel Hair - riskneš svoje vlasy za brýle Viper? OK, zatoč si kolem "štěstí" a uvidíš, jaký účes na tebe vyjde. Vlasy dorostou, brýle zůstanou. A pak následuje FDF Bike shop party night. A ta se protáhla. Tak to má být.

   

Lano v sobotu tahá už od devíti, tak není čas, ztrácet čas. 550 startujících zaplní prostor před lanovou během chvilky. Vzduch se dá krájet, ale jak část závodníků a závodnic odjede do Karlova, fronta povolí. V těchto chvílích se nám e-závodící zlehka vysmívají. Lano neřeší, na kopec jim pomůže motor. Celý závod e-biků se letos jede až v neděli, takže elektriku i unplugged stihnout nelze. Čemuž se vzhledem k množství přihlášených (22 ve dvou kategoriích) nelze divit. Jedna power stage navíc a jinak se éčkaři motají mezi námi. 
Ale ještě k sobotě - máme odjeto, tak kola i svá těla odkládáme do polštářů o dolní stanice, bavíme se slušnými kreacemi, co borci dávají při AIR BAG JAMu. Poté následuje NORCO SPEED DUAL - pár překážek na rovině, slušná rychlost, otočka přes překážky zpět. Kategorii do 15 let a nad. Tam vyhrál Adam Maxa. Místy to byla slušná řežba.
A se setměním letňák a premiéra filmu ANYTIME.  

       

Ráno první vyráží o půl deváté. Startovní pole je dost pestré - kromě Čechů i pár Němců, Poláků, Slováků a jeden Švýcar a Rakušák. Supr, vidět tolik mladých na startu. Nálada je skvělá i proto, že ranní sychravé počasí vytlačilo slunce. 

Pro mne ovšem závod skončil hned po pár metrech, kdy moje tělo mělo jiný směr než kolo. Po dojetí do cíle první stage beru na sebe roli fanouška a užiju si závod úplně jinak. Ono to závodní zdravotní pojištění od sporthelp.cz asi není taková hloupost. Vystřídám několik míst a fandíme bez rozdílu teamu, národnosti a značky kola všem. I tato verze závodu je zážitek, a jak jsem pak dostal zpětnou vazbu, závodníci to ocení. Proč taky vsadit jen na jednoho koně, když krásní jsou všichni. 

Do cíle dojíždí většina v univerzální hnědé barvě. Kombinace potu a prachu udělala své. Naštěstí umýt kola problém není cyklostar myčce. Zbývá už jen zapleskat vítězům i poraženým a sbalit sakypaky a tradá do školy nebo do práce. 

Za absolutního vítěze a vítěze kategorie Race byl vyhlášen Přemek Tejchman, před Adamem Maxou a Jakubem Pivničkou. V ženách kralovaly Kristýna Havlická, Barbora Vojta a Katarzyna Burek. E-enduro kategorii ovládli v RACE Vojta Moudrý (Trek-Kur enduro team) a v hobby Róbert Vagáň za Norco No Limit. 
Komplet výsledky jsou zde.

   

Slova Přémy po dojezdu: "Počasí nám přálo, na rozdíl od loňska, kdy jsme závodili za mokra. Morávka je taková klasika - každá rz je úplně jiná a za ta léta se trať výrazně vyjezdila, takže to není žádné floučko. Letošní sezóna je dost nahoru a dolů, takže mám velkou radost, že se mi po dlouhé době podařilo absolvovat závod bez problémů, a o to víc mě těší, že z toho hned bylo první místo. Kolo fungovalo skvěle a to mě motivuje do další práce."
O jeho kole se můžeš dozvědět něco víc tady.

Kristýna moc nemohla popadnout dech: "Jeden ze závodu, kdy jsem si říkala, že šlapu skoro pořád. Ale byly místa, které byly pěkně technické a některé pasáže, kde se dalo pálit full speed v hrabance. Já si to užila na plné obrátky. Pěkně s hrou "catch me if you can" s mým best buddy Luďou Šebkem. Ve zkratce - mega užitý víkend!"

Vojtova slova v cíli: "Byl to opět hezký závodní víkend s perfektním zázemím a nabitým programem. Závodní tratě byly na Morávce letos hodně prašné a kořenité, řekl bych, že téměř každý s tím bojoval. Pro kategorie E-Bike byla připravena hodně zajímavá powerstage - ostré zatáčky, technický výjezd přes kámen, šlapavé sekce do kopce. Přesně nějak takhle by to mělo vypadat, jelikož takové powerstage jsou i na světových pohárech. Nedělní závod E-Biků se mi podařilo vyhrát, druhý byl letošní mistr Polska Michał Topór, rychlý rider který si vyzkoušel jeho první E-Bike závod a sám mi říkal, že ho závodění na elektrokole hodně nadchlo. Bylo super strávit slunečný víkend s kamarády z Treku, týmovými parťákami z Kur Enduro teamu a všemi fajn lidmi co pravidelně na Enduro Sérii přijíždí."

        

Robertovo zhodnocení: "Do Kopřivnej sa vždy rád vraciam keďže som tu bol prvý krát ešte na bikefestivale v roku 2016, len v trochu inej disciplíne.
Na Morávke bola atmosféra super, aj keď trochu ma mrzí absencia sobotných pretekov pre nás e-bikerov. Predsa to má inú atmosféru keď je okolo powerstage-u kopu divákov. Samotná powerstage trochu potrápila, len neviem či viac potrápil výjazd cez skalu alebo to "esíčko" o pár metrov ďalej. RZ-ty sú na Morávke už celkom ohrané ale bolo na nich pár zmien oproti minulým rokom. Osobne sa mi nepáčia zatvorené zákruty, ktorých mám pocit, že bolo až moc. Najkrajší trail bola jednoznačne trojka, tú by som si dal aj dvakrát (kľudne miesto štvorky). 
Celkovo by to chcelo viac prírodných trailov a menej tých v bikeparku (áno viem, nie je to jednoduché).Traily boli v nedeľu už extrémne rozbité, ale to nie je problém iba Morávky. Organizačne nie je čo vytknúť, super ako každý pretek enduroserie."

  

Z Honzy z Norco, jako jednoho z hlavních sponzorů, jsem toho fakt moc nedostal, ale vzkaz je jasný: "Norco Enduro Serii na Kopřivné hodnotím velmi kladně. Bavilo mě, že si enduro zkusili i freestyle jezdci jak Kuba Vencl a Ondra Slez (tomu jsem půjčil kolo Sighta a byl nadšen). Super zázemí, skvělá atmosféra hlavního závodu, výborný vibe a nejlepší doprovodný program. Promítání videí včetně filmu LOCAL, to bylo super - zazněla tam historie bikingu v údolí. A v neposlední řadě super DJ a pořádná párty, jak to k bikerům patří i super feedback od návštěvníků. Jako vychválil bych to do nebes, protože to bylo fakt úplně jinde, než předešlé Endura."

Foto: Jára Sijka / Enduroserie.cz

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí