Devilwork Build and Ride Camp na vlastní kůži (tak napůl)

Autor: Čert, Viktor Novák, vydáno: 7.9.2016

O tom, že slovenští DW cycles pořádají camp pro mlaďochy naprosto zadarmo už jsme informovali, DK byl samozřejmě u toho, já (Čert) jsem byl dokonce jako jeden z instruktorů. Jelikož mě ale ve stejný víkend bohužel čekalo i závodění na Enduroserii v Kopřivné, z mého pohledu můžu popsat jenom první dva dny Campu. O zbylých dnech už vás bude informovat Viktor „JesusMetalFre­erider“ Novák, marketing manager DW cycles.

Pro účastníky začínal Camp oficiálně až v pátek, my, instruktoři, jsme ale měli ještě důležitý úkol a to naladit kopec, aby bylo možné začít rovnou stavět.

Celá myšlenka Build'n'Ride Campu byla totiž nejenom naučit kluky jezdit, ale ukázat, jim co všechno za ježděním stojí. Takže nejdřív postavit trať, pak na ni trénovat, pak ji vyznačit a připravit závod a nakonec si zazávodit. No a já se účastnil akce vyznač-postav.

Takže jsme si ve čtvrtek ráno vyšlápli na kopec a začali kolíkovat budoucí trať. To je věc, co mě prostě baví, navíc když je hlav víc a víc hlav doopravdy víc vědělo, takže diskuze nad každou klopkou a každým skokem byla prostě super způsob jak strávit den a vymyslet trať. Jakmile bylo doznačeno, ještě jsme mohli obdivovat to, co dokázali vlastně v 3 lidech a bez jakýkoliv techniky, vybudovat kluci v Bikepark Jasenská Dolina. Endurová – velice přírodní a super zábavná trať s ohromným flow, ostrá sjezdová trať s jednou z nejhezčí rockgarden, kterou jsem kdy viděl a pak krásně uplácáná Freeride skoková trať, která má asi nejvíc skoků za sebou, co jsem kdy viděl. Klobouk dolů za tuhle dřinu, rozhodně se sem vrátím a přinesu seriózní spotcheck, tahle malinká lokalita kousíček za Martinem za to stojí.

No ve čtvrtek už začali najíždět kluci/účastníci, takže posedět u ohně, opíct buřty, vyděsit všechny tím, že v noci můžou instruktoři/se­xuální predátoři, vyrazit na kontrolu stanů a pak padnout, zejtra to bude na dýl. Ráno nafasovat lopaty, každý instruktor dostal svou skupinku 5 otroků za kterou měl odpovědnost a šlo se. Pro všechny z nás, co někdy stavěli trail, je neuvěřitelné, jak rychle dokáže vyrůst trail, pokud máte cca 30 otroků s hromadou nářadí. Úkol zněl – zábavný flowtrail, co sjede každý, místo skoků boule. Ale přitom musí být zábava jak pro pomalejší, tak pro rychlejší jezdce. A dělat boule a srovnávat hodně odkloněné úseky chce dost času. Pokud nemáte výše zmíněných 30 otroků! Za nějakých 8 hodin na kopci máme hotovo, cca 500 metrů trailu, všude skoky, klopky, boule, sranda!

Ostatně i na klucích bylo vidět, že mají dost, ono dokázat celý den rýpat hlínu, to je o zvyku. Následoval přesun k ohni, kde začali instruktoři ladit burgery a do toho se bavit o všem, co kluky zajímá, ať už jde o ježdění, sponzoring, jak začít atd atd. No a já se musel spakovat a vyrazit směr závod. Takže teď už Viktor:

Streda
Je upršané ráno. Ja som s plne naloženým autom na ceste do Jasenskej doliny, lyžiarskeho strediska na úpätí Veľkej Fatry, kde organizujeme netradičný camp o budovaní tratí a jazdení. Účastníci majú stanovený príchod na štvrtok no my, inštruktori to v Jasenskej pripravujeme už v stredu, aby bolo všetko tip top. Rozkladáme depá, pripravujeme priestory na jedenie, úschovňu bicyklov. Na záver dňa ideme obzrieť les v ktorom budeme budovať nový trail. Kráčame okolo už vybudovaných tratí. Na to, že chalani budujú bikepark prvý rok stihli postaviť skvelý FR Flow trail, zjazdový trail a enduro trail ktorý má ešte zopár chybičiek. Dnes sme sa tu zišli ja (Viktor Novák ), Vladimír Hučko, Matej Lipcsei a večer z Čiech dorazil Vladislav Vaverka aka. „Čert“.

Štvrtok
V štvrtok sme vstali do slnečného rána. Do obedu ešte pred príchodom účastníkov sme šli vyznačiť trať drevenými kolíkmi. Okolo dvanástej sa začali zbiehať účastníci. Koncový počet bol okolo 30 ľudí. Vekový priemer bol väčšinou do 20 rokov, no pár chalanov malo aj viac rokov. Chalani si postavili stany, zabývali sa a všetci sme zasadli ku ohňu a špekačkám. Počas zoznamovania, sa chlapci naučili aj poskladať náradie. Večer dorazil aj ďalší inštruktor pre Hardtail Pavol Magda aj s fotografkou z portálu Bang Nikou.

Piatok
V piatok sa účastníci zobudili na zvuk motorovej píly ktorou ich budil Vladimír. O chvíľu neskôr nasledovala rozcvička, spoločné raňajky a rozdeľovanie do skupín. Každý dostal do ruky náradie a bol pridelený inštruktorovi, každý inštruktor mal pod sebou 5–6 ľudí, ktorých celý deň viedol. Po rozdelení nám zapli lanovku, vyviezli sme sa na vrch kopca a rozdelili sme si stanovištia.

Chceli sme postaviť jednoduchý flow trail bez skokov, ktorý prejde každý no zabaví sa na ňom aj skúsenejší jazdec a to sa nám presne aj podarilo. Chlapci makali celý deň naplno no na konci už bolo vidno, že nie sú zvyknutý na celodenné stavanie. Naši inštruktori im ukázali ako stavať klopenky, ako vyrovnať odklopené úseky a rôzne ďalšie užitočné veci.

Okolo piatej sme celý trail dokončili a presunuli sme sa dole ku stanom. V piatok večer dorazili aj ďalší inštruktori a to Matúš Korýtko- vicemajster slovenska v DH, Richard Gendiar – majiteľ gravity-shop.sk a Martin Kováčik – jazdec za tím Devilwork racing. Večer prebehli prednášky a diskusie o bikoch, sponzoringu, tréningu, budovaní tratí, strave a mnoho ďalších veciach.

Sobota
V sobotu ráno sa chalani opäť prebúdzali na zvuky motorovej píly. Nasledovala rozcvička, ktorú viedol Matúš Korýtko. Po raňajkách bola na programe výučba základných prvkov jazdy na biku. Skúšali sa rôzne veci ako manuály, jazda na zadnom, akcelerácia, brzdenie. O 10 hodine nám začala ťahať lanovka a tak sme sa presunuli na kopec. Rozdelili sme sa na dve kategórie a to Hardtail a Full a začalo sa jazdiť. Hardtail boli z väčšiny začiatočníci a tak sme im vysvetlili ako prechádzať zákruty, korienky, kamene. Full kategóriu vyškolil Matúš ukázal im rýchlejšie stopy.

Po jazdení sme sa všetci zišli dole. Nasledovali prednášky o organizovaní a aj reálne organizovanie pretekov. Preteky sa konajú na ďalší deň a to v nedeľu. Účastníci boli vypáskovať trať, zalaminovali štartové čísla, a Vladimír im dal cenné rady z organizovania dvoch kol SPDH na Košútke.

Nedeľa
V nedeľu ráno sa v stredisku začali okrem našich účastníkov campu schádzať aj ďalší bikeri, ktorý sa chceli zúčastniť pretekov. O desiatej začal tréning a 12:30 finálové jazdy. Konečné poradie bolo nasledovné:

Hardtail : 1.miesto – Frederik Gubáni, 2.miesto – Christián Cigáš, 3.miesto – Peter Kyseľ
Full : 1.miesto – Jakub Linda, 2.miesto – Adama Jesenský, 3.miesto – Peter Ogurek.

Na to, že to bol nultý ročník campu dopadol skvele. Aj my aj účastníci boli nadmieru spokojný a určite camp budeme organizovať každý rok.

Na záver by sme sa chceli poďakovať našim partnerom, ktorý nás podporili : Richard Gendiar – gravity-shop.sk, Lubomír Víglašský – Absolute racing team, Alessio Daniš – Blatníky, dolekop.com.

A opět se slova, již naposled ujímá Čert:
Udělat bikový camp zase nějak jinak je super, i přes hodně punk podmínky nultého ročníku jsem si ho jako „instruktor na dva dny“ užil a doufám že se ujme, rozhodně by byl přínosem pro spoustu kluků, co by rádi do ježdění a světa kolem něj pronikli trochu víc. Protože ježdění už prostě není jenom ježdění.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Schimanski 7.9.2016 v 15:27

    Bylo to tam kurwa luxusní!!

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí