Spotcheck: Zevl a pohoda v DEMA Bikepark Kálnica

Autor: Pepa Kašík / Zevl Team, kategorie: Spotcheck, vydáno: 1.9.2016

Při odjezdu z GÓRA ŻAR jsme se standardně začali bavit, nebo spíš dohadovat o tom, co podnikneme příště. Výjimečně jsme se shodli, že drncání máme každej plný ruce. Skoky v Polsku na nás udělali dojem a tak jsme si řekli, že chceme lítat ještě víc. Naše volba padla na naši oblíbenou, slovenskou Kálnici. Nikde jinde v okolí 300km od baráku si totiž tak dobře nezalítáme.

Slovenské Bike centrum Kálnica patří mezi několik málo míst, které alespoň podle mého názoru můžeme právem nazývat Bikepark. Nejedná se totiž o lyžařské středisko, které mimo jiné provozuje v letní sezóně bikepark. Jedná se o bikepark, který sem tam v zimní sezóně roztočí lano i pro lyžaře. Za vznik parku, jeho celkovou kvalitu a zimní cyklo provoz vděčíme zejména nadmořské výšce, ve které se nachází. Leží něco málo přes 200 metrů nad mořem. Sněhu pro lyžaře málo, lákadel pro pěší taktéž, tak se tady ve velkém bajkuje!

Jak už jsem naznačil, park je proslulý svým zimním provozem. Zatímco eliťáci a jim podobní borci odlétají trénovat do teplých krajin, my obyčejní sedláci jezdíme do Kálnice. Nezměrnou výhodou zimního bajkování je fakt, že z jara nedržíš bajk, jako pana ocas, ale máš ho pěkně v ruce a nic ti nebrání posouvat tvoje skills! Traily za barákem „na tlačenku“ jsou taky dobré, ale nic ti nenahradí lano a třicet jízd v parku s necelou dvacítkou trailů. V našem případě se tak Kálnica stává poměrně často navštěvovaným místem. Za celodenní ježdění tady necháš 13 éček, což by se někomu za vlek s kotvou mohlo zdát příliš. Na druhou stranu platíme hlavně za to, po čem jezdíme dolekopcom. Nikoliv za vývoz kabinkou, osmi-sedačkou a podobně.

O přítomnosti Bikeparku vás ihned po příjezdu přesvědčí obří socha Démana tvořená rámy horských kol. Déman je na fotce níže ten vlevo, neplést s trafostanicí vpravo. O návrh a zhotovení sochy se zasloužili mladí umělci z Bratislavy Martin Porubovič a Soňa Ševčíková. Kdybyste náhodou přehlédli sochu Démana, tak stoprocentně nepřehlédnete neskutečné množství skoků, trailů a vlnících se pumptracků. Ty jsou do okolí zasazeny tak, že si takhle sedíš, griluješ párek, a kámoši si to okolo tebe vesele pumpujou a dávají rotace na dirtech.

Nachází se zde traily od lehkých po velmi těžké obtížnosti. Necelá dvacítka tě bez problémů zabaví na celý víkend. Při takovém množství tratí se o bikepark v průměru stará 10 lidí a jeden bagr.
Nestaví se zde pouze srdíčkem, ale i hlavou. Majitel parku Mgr. Michal Feník vystudoval Fakultu telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského a při stavbě trailů rátal s biomechanikou a fyzikou. Spolupracoval s nejlepšími staviteli na Slovensku a jako vášnivý lyžař chtěl i nám bajkerům poskytnout volnost ve výběru stopy, sklonu a celkového flow, se kterým se pustíš dolů z kopce.
Výsledkem jsou široké tratě, utažené zatáčky, dlouhé zatáčky, náskoky, výskoky, dřevěné i hlíněné překážky, rychlé tratě a kombinace všeho možného. Stavitelé pak sledují bajkery, jak po sobě vykřikují, hecují se, jsou v rauši, komunikují mezi sebou a jsou v pohodě, to je pro nich nejlepší výsledek a motivace pro stavbu dalších prvků a trailů.
Jednotlivé traily, jejich obtížnost, flow, umístění nebo snad překážky na nich, zde s prominutím odmítám rozepisovat, bylo by to na dlouho. Jestliže vás to zajímá, sbalte se a zažijte to na vlastní kůži!

Prostě si to meteš krajinkou a najednou se přistihneš u toho, jak se usmíváš, nevíš čemu, prostě je ti dobře. Není to dáno jen úrovní trailů, ale celkovou „domácí pohodou“, která v Kálnici panuje. Nic ti zde nechybí a nic nebrání tomu si víkend tady pořádně užít.

Důkazem pohody a komunikace s ostatními bajkery je fakt, že jsme se potkali a seznámili s partičkou střelců s podobnou mentální poruchou, jakou disponuje většina členů Zevl Team, říkají si Patkan CREW! Následovala výměna zkušeností ve formě jejich borovičky a naší slivovičky. Po kopci se prohnalo několik nekonečných vláčků a neoficiálně se závodilo v tom, kdo vyzuje zadní plášť v luxusních klopkách na konci „malé“ Air line. Důkaz místo slibů dostaneš v našem videu.

Kempeři jako my jistě ocení informace typu: pytel i bajk si můžeš umýt hadicí, potřebu na místních WC vykonávat nonstop, pivo vychladit v Kálnickém potoce, točený pivko, luxusní presíčko a jiný dobroty dostaneš v krčmě pod vlekem, parkovisko je gratis, na bednu s vercajkem vidíš od vleku, na elektrice není problém se domluvit (ti naši si tentokrát vzali i playstation, nic neříkej, taky nechápu), sámošku najdeš ve vesnici a podobně.

Za fotografie děkujeme Dušanovi Bartošovi

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí