Spotcheck: bikepark Malino Brdo - slovenská bikeparková jednička

Autor: Keli, kategorie: Spotcheck, vydáno: 22.8.2016

Při příležitosti Banshee Bike Campu v Ružomberku jsem prozkoumal i tamní bikepark na Malino Brdu. Nebyl jsem zde snad pět, šest let a zajímalo mne co se za tu dobu změnilo.

Na Slovensku rozhodně není tolik bikeparků jako u nás v ČR, těch fungujících i přes pracovní týden by jsi napočítal na prstech jedné ruky. A je to rozhodně škoda, protože slovenské kopce a hory mají rozhodně co nabídnout. Mezi rozhodně nejznámější i patří bikepark na Malino Brdo v Ružomberku.

Nebyl jsem zde snad pět nebo šest let a zajímalo mne co se za tu dobu změnilo. Popravdě řečeno, skoro nic, žádná překotná stavba nových tratí neproběhla. Ano, nějaké nové dráhy přibyly, ale základ zůstal stejný. Stejná zůstala i kabinková lanovka, které slouží k dopravě na kopec. Letos nově na ni i v létě navazuje sedačková lanovka, která vás vytáhne o další výškové metry nahoru, takže startovat můžete až z vrchu Malinné z více jak 1200 metrů nad mořem, odkud vede v letošním roce otevřená modrá dráha Malina.

Ke značení tratí je třeba uvést, že modrá na Malinu Brdu není klasická modrá dráha jakou znáte z jiných bikeparků. Tedy dráhy, kterým se vyhneš obloukem, protože je to tak obtížnost pro malé děti, zde je obtížnost vyšší, spíše bych ji označil za červenou. Lehčí úseky se střídají s těžšími. A platí to na Malino Brdo pro všechny dráhy.

A k zmíněné trati Malina, to je super hravá zábavná dráha plná klopenek vedoucí po okraji sjezdovky a na chvíli zavítá o do lesa. Za mě velmi zábavná dráha, kde si užiješ full speed na spoustě místa. Když dorazíš do jejího cíle, můžeš to buď otočit znova a nebo pokračovat po další modré Blizzard. Ta začíná na loukách a jejich hladkost tě ukolíbá, ale v lese, tam se to změní. Především za mokra, mnoho kořenů tě dokáže slušně potrápit. Dráha místy není snadná, některé úseky jsou poměrně těžké. Blizzard je krásná enduro dráha, na které ale nechybí lávky a pokud ji jedeš fakt v kalupu, tak najdeš mnoho odpalů a z enduro dráha se stane pěkná skákačka. Za mokra trochu zamrzí, že některé lávky nejsou pokryty pletivem a to platí pro všechny dráhy na Malinu.

Poslední modrá, kterou v parku najdeme je Modrý zamat, nádherně namotaná trať na dohled dráhy lanovky. Její povrch je hladký, nedrncavý, se spoustou skoků, které by ovšem mohly být výrazně větší, no jo, ale pak už by to nebyla modrá… Tuto trať jsem jezdil nejčastěji, protože je fakt zábavná. Malou vadou na kráse je výšlap v cca její polovině, nicméně je to místo, kde si odfrkneš a pokecáš a frčíš dál. Ze Zamatu se odpojují dvě červené dráhy Low ryder a Monster dog a jedna černá northshorová Biďasken, takže můžeš Zamat točit celý den a střídat druhou půlku dle libosti. Tato strana parku, vpravo při pohledu ze spodku kopce se dá označit jako jednodušší, protože to, co je nalevo, to je minimálně o level jinde.

Pokud tuto stranu volíš, již nahoře se může rozhodnout co si dáš, lehčí Intro DH, dráhu, na které se jel bezpočet sjezdových závodů, nebo DH PRO těžší sjezdovou variantu a pak je tu ENZED, trať, kterou postavil Matěj Charvát a novozélandská banda před pár lety. ENZED bylo pro mne překvapení, je to naprostá pecka, protože je prudká, těžká, technická a přitom fakt zábavná. A hlavně, je tu hrabanka! Ano, hrabanka v bikeparku, to je věc naprosto nevídaná – důvodem je malé vytížení trati, dráha je opravdu náročná a pokud si fakt nevěříš, budeš litovat, že jsi na ni jel. Nejtěžší úsek na dráze je cca v její polovině, skalka, která ti bude vrtat v hlavě dlouho. Já ji nedal a tak mám pro příště brouka v hlavě, s malým kolem a jen chrániči kolen jsem si ji sjet prostě netroufnul.
Všechny dráhy na levé straně se nakonec spojí do červené Monster dog, která přijíždí z opačné strany a po ní dojedeš až dolů k lasu.

U lanovky jsou k dispozici hadice na umývání kol a třeba i sprcha, pokud ti nevadí sprchovat se na veřejnosti a studenou vodou, tak mytí máš zajištěno. Samozřejmostí je půjčovna kol, servis a vše ostatní, co najdeš v zázemí každého pořádného bikeparku. U spodní stanice je i velké parkoviště, kde se dá kempovat. Kromě spaní získáš i zážitek v podobě pohledu na všechny milovníky aut ve stylu „tuzing and sound“ z Ružomberku a širokého okolí, kteří zde mají snad každý večer sraz. Cena denní permice je 20 Euro, od 1. září se pak jede za cenu sníženou na 14 éček.

Ružomberok a jeho bikepark Malino Brdo rozhodně stojí za návštěvu, nabídne super zábavu na víkend, klidně i prodloužený. Jen drobnou nevýhodou je dopravní dostupnost, protože až k městu zatím nevede dálnice a cesta okolo Váhu je na hranici své kapacity, takže skončit v zácpě je na denním pořádku, ale do budoucna se to změní, všude je vidět stavební ruch a nová dálnice a tunel, který se vyhne frekventované silnici bude co nevidět.

Kompletní info o parku najdeš na webu www.bikepark.sk

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel HiPP 22.8.2016 v 9:47

    dovolím si tvrdiť, že bikeparková "jednička" na SVK je bikepark Kálnica ! ..Malino na to aký má potenciál tak neinovuje a ak ano velmi slabo ..

  • anonymní uživatel jezo (jezo (a) centrum.cz) 22.8.2016 v 11:58

    A diaľnica keď bude 2020, budeme veľmi oslavovať... ;)

  • anonymní uživatel jezus 22.8.2016 v 14:44

    Přesně tak , Malino má obrovský potenciál, a nevím z jakého důvodu zaspalo dobu. Možná cíleně, aby bylo míň úrazů??
    Tudy ale zřejmě v dnešní době cesta nevede. Je to škoda no... protože pro zdatnější jezdce tam toho moc není :-(

  • anonymní uživatel wladeq (wuadeq (a) gmail.com) 22.8.2016 v 20:20

    Pro zdatnejsi je tam DH lajna. Kalnica je proti malinu mamlasplac, akorat se tam kuci maximalne staraji, v malinu na to serou jak na placaty kamen. "enzed" lajnu bych rek postavili kuci ze zelandu, nebo tak jsem to slysel od mistnich. A ta skalka je maximalni vyplach, ale byla mnohem, mnohem horsi, kdyz byla cerstva

  • anonymní uživatel HiPP 23.8.2016 v 11:28

    wladeq ... ano Kalnica je uplne iny styl bikeparku aj co sa tyka povrchu a členitosti ,ale stale sa tam inovuje a staraju sa o to ...a keby ma Malino pristup ako Kalnica tak je to TOP bikepark na SVK dovolim si tvrdit ,ale pozoruhodne je v akych v dostupnych podmienkach vytvorila Kalnica bikepark ,aky tam sucasne je za mna klobuk dolu.

  • profilová fotka Keli 23.8.2016 v 12:52

    HiPP: Kalnica bohuzel nema kopec a lanovku, to jsou dve zasadni podminky pro bikepark. Jinak naprosto souhlasim, vzhledem k podminkam jake maji v Kalnici, udelali super bikepark.
    Jinak spotcheck Kalnice bude zde na dolekop.com co nevidet...

  • anonymní uživatel jezus 24.8.2016 v 8:51

    to Wladeq: DH lajna je pro zdatnější málo. Na Malinu by byl prvotřídní A-line s mnoha skoky, super zábavný, sjízdný pro všechny jezdce (objížďka skoku, dva odpaly atd). Tím by si získali o 300% víc klientely. Dokud to nepochopí a nerealituje holt to bude furt průměrný bike -párek.

  • profilová fotka Tibor 24.8.2016 v 12:46

    Prajem pekný deň. nedalo mi aby som sa nezaregistroval a to len kvôli tomuto ćlánku, autorovi touto cestou ďakujem. Nejdem moc vyplakávať, ako je štandardom pri podobných adolescentných fórach, či kometároch. Fakty: na zaćiatku výstavby stuff v zloźení 8-12 ĺudí v 90% bikerov, každodenná otročina, takmer celoroćne s dobrým náradím, prípravkami a jasnou misiou - súčastnosť 2-3, príležitostne, výnimočne možno aj 4, keď vydá,nemáme už 18 všetci už platíme voľáke tie "účty" a bajky nám nikdy nekupovali a nekupujú rodičia, hovorí sa tomu neutíchajúca vášeň -tá ostala. Pokusy formátu osloviť a skúsiť nových greenhornov končila poničeným náradím , neochotou poriadne sa zahnať čakanom, výhovorkami aká je to extra ťažká a špinavá robota a samozrejme ČO ZA TO?
    Všetci máme sny a chceli by sme s toho mať Whistler a vieme ako na to myslím že by si to vyžiadalo isté povedzme materiálne, finančné a personálne zabezpečenie na inej úrovni, ale....(Inak Všetci ste vítaní na pomoc pri realizácií našich/ Vašich spoločných snov) Kálnica milé, VEĽKÝ rešpekt ten kto niekedy kopol do zeme asi tuší aký je zrejme rozdiel starať sa o niekoľko 100metrové trate a niekoĺko kilometrové trate s ťažkým prístupom.
    Všetci, ktorý si k nám nájdu cestu, verím tomu že budú zdielať podobnú radosť , pokoru a uznanie ako mamé my. Želám rešpekt, všetkým čo stavajú a veľa radosti z jazdenia, hundralom vlastne tiež, ak by mal niekto problém zo slovom čakan tu je link : www.zahrada-magnolia.sk/... , Vášeň je to správne slovo, btw. sú tu fakt veĺké hory okolo a to je fajn..... pedal to the metal..

  • anonymní uživatel jezus 25.8.2016 v 10:12

    to Tibor : jasne beru, vím o čem to je ... ručně to chce hodně motivace a hlavně vášně, vím o čem mluvím protože jsem čakanem nakopal fakt hodně na místních tratích. Na Malinu to je jiná - tam pomůže pouze velká finanční injekce ( třeba z fondů EU) zkušený stavitel a dobrý bagrista :-)

  • profilová fotka Tibor 25.8.2016 v 12:16

    Skúsený staviteľ a aj dobrý bágrista je samozrejme najmenśí problém

  • profilová fotka Tibor 25.8.2016 v 12:18

    Tí tam sú, inak vďaka aj stredisku aj napriek jeho "malosti" si dovolilo vystreliť úctihodný projekt ala bikepark

  • anonymní uživatel martin (mt.sabo (a) zoznam.sk) 9.9.2016 v 11:56

    Kalnica a top bikepark ? ved tam nemaju ani poriadne miesto na umytie bajku :D :D keby ste este vedeli ake su tam pomery u debilka :) vyhodil chalnov co mu postavili drahu na slopestyle na bikefest .... pre tych kto nevie o pozadi kalnice je to dobry bikepark ... za mna hnoj najvyssej triedy, som tu z okolia a poznam par ludi co tam robili - zvlastne ze nikto z nich nehovori o kalnici v dobrom :) A nemaju hambu pytat za pumptrack 7 eur :D este to ze na bikefest zvysil vstupne z 13 na 15 eur , clovek bez chrbtovej kosti :)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí