MojeKolo

Spotcheck: Kirchberg in Tirol

Autor: Keli, kategorie: Spotcheck, vydáno: 8.7.2016

Tento spotcheck vznikl víceméně náhodou, původním záměrem bylo v Kirchbergu pouze testovat kola v rámci Eurobike media days, ale když už jsme zde byli, tak jsme se s Čertem rozhodli spotcheck udělat.

Kirchberg in Tirol leží jak již název napovídá v Tirolsku, v jihozápadní části Rakouska. Samotný Kircgberg není příliš známý, ale má veleznámého souseda, Kitzbuhel se svojí sjezdovkou Hannenkamm je Mekkou všech lyžařů. Kirchberg leží jen malý kousek od něj, tedy pokud máte štěstí a zrovna neopravují tunel. Cesta v tom případě zabere okamžik, pokud ale nastane situace, že tunel je uzavřen a musíte jet objížďkou, která je po celé své délce naznačená jednou, ano jednou šipkou, tak máte na hodinu o zábavu postaráno.

Kirchberg je klasické alpské horské městečko, kde chod města zcela definuje turismus, především ten zimní; letní se však rozmáhá také, především turistika a zlehka i kola. Ač jsme v Alpách, tak okolní kopce nejsou klasické horské štíty, ale spíše kopce zhusta pokryté jehličnatými lesy. Ty „pravé“ Alpy jsou až v dáli na horizontu. Nicméně, zdání klame, i přestože jsou zde lesy, tak kopce v pohodě atakují dvoukilometro­vou výšku.

Kam oko dohlédne jsou vidět vleky, lanovky a sjezdovky, nicméně pro letní provoz fungují pouze dvě, jedna v části Klausen a druhá na opačném konci Kirchbergu. Dohromady bikové nabídka v Kirchbergu nabídne pouze tři dráhy. Dvě vedou z Gaisbergu a jedna z Fleckalmu.

Na Gaisberg vede stejnojmenná lanovka a vede jen do půli kopce, na první pohled se zdá, že převýšení nebude žádné extra číslo, ale čísla říkají 400 výškových metrů. Hned u horní stanice začínají oba dva traily, každý pěkně na jednu stranu, takže výběr je snadný. První dráhou, kterou jsme zde okusili byl Lisi Osl Trail, který jsme pojmenovali na Lysý Osel Trail. Lisi Osl je místní modla, XC jezdkyně, která v roce 2009 vyhrála Světový pohár. Takže jezdecké zkušenosti zajisté má, ale většinou je pro postavení dobrého trailu potřeba více než jen to. Celý trail je uměle postavený a vysypaný prosívkou, ale rozhodně se nejedná od žádný flow trail, které v současné době rostou jako houby po dešti. Spíše naopak, flow zcela chybí, nebo je alespoň velmi dobře ukryto, protože nám se ho nepodařilo nalézt. Dráha je hodně zkopce, plná klopených, ale hodně zavřených zatáček. Míst, kde by se nebrzdilo, není mnoho; vzhledem ke šmýkavému povrchu máš zadní kolo skoro pořád ve smyku a i přes veškerou snahu přání na cedulích Ride don't slide! (Jeď, nesmykuj!) prostě nejde splnit. My jsme byli z trailu hodně zklamaní, nebylo na něm nic, co by nás lákalo vrátit se znova.

Druhý trail na Gaisbergu je Gaisberg trail, který je o několik levelů zábavnější než Lysý Osel, obtížnost je sice vyšší, dle místního označení se jedná o střední level. Na tomto trailu najdeme jak hodně prudké úseky, tak mírnější, flow opatrně vystrkuje růžky. Drtivá většina prudkých úseků je zakončena zavřenou prudkou zatáčkou, kterou když přestřelíš, tak letíš někam do údolí. V sezóně zde najdete i pár umělých překážek, v době naší návštěvy však jen pouze jeden dropík.

Ve spodní části dráhy je i několik pěkně prudkých kořenatých lesíků a dojezd je po pastvinách, kde je třeba si dát pozor na překvápka v podobě kravinců a kraviček. Naštěstí, krávy jsou zde docela vychované a není problém se domluvit. V pohodě jsme se domluvili, že je obejdeme :).

Z našeho pohledu nestojí tratě na Gaisbergu za ztrátu času, vzhledem k nutnému přejezdu od nebo k druhé lanovce ve městě (na kole to vezme cca 15–20 minut) je škodat plýtvat časem. Ušetřený čas využijete na posledním trailu ovládáném lanovkou – Fleckalm Trailu.

Na začátek Fleckalm Trailu nás vyveze zlehka obstarožní gondola, vidět v Alpách lanovku starou 32 let se již moc nevidí, ale funguje pořád spolehlivě a tak asi není důvod ji měnit. Lanovka vás vyveze z 800 metrů do 1800 metrů nad mořem, ano, čeká na nás tisíc výskových metrů sjezdu a cca sedm kilometrů dráhy – je to tedy poměrně z kopce. Rychlost lanovky není závratná, ale doba cesty je tak akorát na odpočinutí.

Samotný trail nezačíná na u horní stanice lanovky, ale trochu níže, je třeba se přiblížit cca kilometr po šotolinových cestách. U výhledu na celý Kirchberg to začne, dráha vede jak po uměle vytvořených úsecích, tak po původních stezkách. Co se týče povrchu, tak na dráze najdeme vše si jen dokážeme představit, od kamennitých rockgardenů přes mohutné kořenové sekce až po hladké flow úseky. Nechybí ani dřevěné northshore lávky a na úplném závěru je možno zvolit ze dvou variant dojezdu, jeden lesem a druhý po fourcrossce, která je sice již zlehka za zenitem, ale stále je velmi zábavná. Dráhu si neužiješ hned první jízdu, je třeba si ji trochu načíst a najet, ale každá další jízda tě bude bavit víc a víc.

Ideální kolo na tuto dráhu je nejlépe enduro kolo se 160 milimetru zdvihu, s menším zdvihem budeš trochu trpět, s vyšším také, protože na dráze jsou i dva menší výjezdy, na sjezďáku nevyjetelné, ale vytlačit se dají během chvilky. Samotná trať není extra rozbitá, dá se sjet i na pevném kole, ale radost to není. Obtížnost je však daná délkou, tu a ani únavu neošidíš, my na trailu jezdili s minimem zastávek a jeden den jsme dali Fleckalm Trail čtyřikrát, jedno kolo, nahoru lanem a dolů na kole vezme cca hodinu času. Dalo by se to samozřejmě vyhrotit více, ale nás už pacičky bolely fest.

Ceny jsou vyšší, tak jak je v Rakousku obvyklé, denní permice pro oba areály, pro Gaisberg i Fleckalm vychází na 42 Euro, permice pouze pro Lisi Osl Trail a Gaisberg Trail na 30,50 Euro a na samotný Fleckalm Trail pak na 36,50 Euro. Samozřejmě jsou k dispozici wapky a sprchy, ty tedy při naší návštěvě byly zavřené, ale třeba budete mít při vaší návštěvě více štěstí.

Volit Kirchberg in Tirol za cíl bikové dovolené není asi optimální, ale jako zastávka po cestě to není špatný nápad, například do známého Leogangu je to jen cca 50 kilometrů Nabízí totiž zábavu na jeden den, na více dnů vzhledem k počtu jezditelných trailů to není. Tedy jen v případě, že chcete jezdit jen po oficálních trailech, jsme v Alpách, kde je mnoho pěších tratí a tím se rozmanitost střediska násobí.

Informace o trailech, lanovkách a otevírací době nalezneš na webu bergbahn-kitzbuehel.at.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí