Spotcheck: Madesimo a Madebike

Autor: ZR, Oskar Jančík, kategorie: Spotcheck, vydáno: 21.8.2014

Jak víte z našeho závodního reportu a následné fotogalerie, koncem června jsme byli v Madesimu. Co nám tato lokalita nabízí mimo tří závodních tratí, které jsme absolvovali v rámci Superendura (report, fotogalerie)?

Madesimo najdete v údolí Valchiavenna asi 140 km severně od Milána. V létě se do něj můžete dostat z několika směrů, zatímco v zimě sem vede jenom jedna cesta.

My jsme přijeli od severu ze Švýcarska přes Splugen. V zimě je tento přejezd zavřený a do Madesima se dostanete jenom z jihu. Z ČR asi nejednodušší cesta vede přes Bormio-Tirano-Sondrio. Další možností příjezdu je přes Malojapass, od Svatého Mořice (tahle možnost je celoroční).





Proč tolik odkazů na zimu. Objevil jsem Madesimo letošní zimu, díky tomu, že dostalo, tak jako většina středisek v Itálii, pořádnou nálož sněhu. Možnosti na freeride a skitouring jsou nepřeberné. Časté srážky ale znamenají často špatné počasí. Něco za něco. Do zimy je ale ještě celkem daleko, takže se podíváme na to, jak je to s bikovanim v Madesimu.





MADEBIKE
Bikepark obsluhuje kabinová lanovka Larici. Nástupní stanice je ve výšce 1541 m n. m. Vyveze vás do výšky 1878 m n. m. Odtud se rozbíhá celkem šest tratí. Denní ticket pořídíte za 19 eur.

Začneme tratí BALLOON. Klasická bikeparkovka plná klopenek a přátelských lavic, kde můžete donekonečna pilovat své skills. BALLOON je dlouhá 2,4 km a má převýšení 230 m.





EASY PIPE
Trať podobného typu jako BALLOON. Je totiž jeho alternativou. Délka 1,3 km , převýšení 350 m.

Nedaleko nástupní stanice lanovky najdete obligátní SKILL PARK plný dřevěných překážek, kde si buďto zvednete sebevědomí, nebo trhnete pořádnou ostudu před zraky krvelačných turistů. Na konci tratě BALLOON taky najdete dnes naprostou nezbytnost PUMP TRACK. O jeho kvalitách nemůžeme podat svědectví vzhledem k tomu, jak nám vydatně pršelo. Ale soudě podle ostatních trati, bude určitě perfektní.





Tím se posunujeme v náročnosti ke trati LARICI. Ta je hodnocena jako červená (BALLOON a EASY PIPE jsou modré). Dlouhá je jenom 1,6 km s převýšením 230 m. Trochu sešup. I na tuto trať se napojíte z BALLOONu. Takže, pokud počítáte i to, co najedete na BALLOONu, trať bude mít opět něco přes 2 km. Její značná část je vidět pod lanovkou. Několik pěkných skoků, kde budete muset pořádně potáhnout, i když si myslíte, že to přece nic není. A bude na vás vidět z lanovky, tak se snažte!





MADE FOR FUN je dlouhá 2,2 km s převýšením 300m. Ale nic pro lenochy. Start této trati není hned u výstupu z lanovky a budete muset tak 5 minut traverzovat. Totéž vás čeká, abyste se dostali k trati CRESTINO. Ta byla pro závod Sueprenduro natažená ještě o pár set metrů výš, abychom si to užili víc. Při normálním bikeparkovém provozu se ale jezdí jenom z traverzu. Pokud jste si prohlédli fotogalerii ze závodu, většina fotek je z trati CRESTINO.





Obě trati MADE FOR FUN i CRESTINO jsou čistě přírodní. S výjimkou několika mostků přes potoky nebo bažinu nečekejte žádnou výstavbu. A pozor na lávkách není pletivo!

Hned vedle ní začíná i jediná černá VALLE DELLE STREGHE DH. Délka 1,2 km převýšení 325 m. Bohužel tuhle trať jsme jako jedinou nejeli.





Bez lanovky:
Madesimo, ale nabízí i spoustu jiných příležitostí pro ježdění mimo bikepark. Ryzí mtb nic víc nic míň, kozí stezky kam oko dohledné. Jedno ze zapomenutých údolí, kde vás rozhodně nebudou obtěžovat davy Anglánů a ostatních jako v Portes du Soleil. Vybržděné rolety tu taky nenajdete, protože, pokud tu budete ve všední den, je velmi pravděpodobné, že na trailech ani na turistických stezkách nikoho jiného nepotkáte. Tohle prostě není Morzine. A to je dobře. Naprostou specialitou jsou dva traily směrem ke švýcarské hranici. Den předem si můžete objednat taxíka, který vás okolo deváté ráno výzvedne na dohodnutém místě v Madesimu nebo na Spluga passu pozdeji odpoledne.





Jaké kolo?
I v bikeparku vám bude sjezďák spíše na obtíž, a tak je lepší něco okolo 150–160 mm zdvihu. Na všechno ježdění po okolí Madesima je potom 150–160 naprosto ideální volba. Pokud přijedete s „malým kolem” a přece jenom byste chtěli sjezďáka, v půjčovně za patřičný obnos dostanete GT Fury Elite. V další půjčovně najdete kola Scott. Pro každého něco.





Kde zůstat?
Přestože většinou hledáme kempování na parkovišti a máme rádi divoké kempování, v Madesimu musíme doporučit hotel K2 (Albergo Ristorante K2) hned naproti lanovce Larici. Typický horský hotel s atmosférou. Umožní vám parkovat v zóně s omezenou dopravou. Hotel K2 má i přízemní bikeroom, kde můžete v bezpečí nechat svého miláčka přes noc.
Jako většina podniků v Itálii je hotel K2 nevelký rodinný podnik s příjemnou obsluhou a skvělou kuchyní. Domluvíte se anglicky i německy. Italština samozřejmě taky funguje. Pokud přijedete mimo hlavní italskou sezonu, která je v srpnu zaplatíte za noc 45 eur, v srpnu je to o deset víc.



.<>



Kde jist a pít?
Mimo hotelu Albergo Ristorante K2 je ve městě spousta míst kam zajít. Ne všechny nálevny a osvěžovny jsou otevřené i v létě, ale na hlavním náměstí vedle kostela je najdete všechny. Italská kuchyně a nejlepší kafe na světě. I to je Madesimo.





Pro koho je Madesimo a MadeBike?
Pokud je vaší prioritou dávat roadgapy ala Airvoltage, jeďte do Chatelu. V Madesimu nenatrénujete ani sbíječku na ruce, abyste byli v příštím kole národního poháru strašně rychlí. Ale pokud hledáte transcendentní traily na konci světa, přijeďte do Madesima. Ideální je rozjezdit se v bikeparku a další dny můžete pomocí vlastního pohonu a třeba i taxíka objevovat krásy jednoho ze zapomenutých alpských údolí.





Foto: autoři, Mateo Cappé, Matt Wragg

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí