Spotcheck: Lipovské stezky - trailový spot u Rychleb

Autor: Čert, Kuba Tesař, kategorie: Spotcheck, vydáno: 9.11.2015

První víkend v listopadu jde proflákat různě, kombinace zavíračky Rychleb a Koutů je ale pro všechny enduráky i dánhyláky naprostá flákací povinnost. A v rámci tohohle zavíracího víkendu navštívila redakce d:key i nové trailové centrum, nebo spíš trailový spot, Lipovské stezky.





Lázně Lihová (na mapách najdete pod Lipová-lázně) znají všichni, kteří jezdí na Rychleby. Pokud jedete z české strany, je to ta vesnice, kde se odbočuje za benzínkou doleva. Pokud z polské, odbočuje se doprava. Teď už se ale v Lipové jenom neodbočuje, ale i trailuje. Pod dohledem bandy z RS vyrostla na dvou kopečcích kousíček od centra vesnice nenápadná, ale o to zajímavější pavučina trailů – Lipovské stezky





Zajet na parkoviště u cedule s kolem v zeleném kolečku, zaparkovat, oblíct, vyčůrat a nahoru. Lipovské stezky se dělí na dva okruhy, Helios a Toč. Parkujeme pod Heliosem, takže stoupacím trailem po mírně louce nahoru. Stoupák je sice velice mírný a tím pádem snesitelný pro všechny, ale jelikož chce nahoru spíš rychle než opatrně, volíme cestu na hulváta přes louku přímo. Tím šetříme pár minut a už naskakujeme na první sadu trailů. Dvojice modrých jsou velice users friendly, klopené zatáčky, boule co jdou buď skákat, nebo projet a prostě flow.





Poslední, černý trail vytěžuje takřka z roviny, na které je postavený víc, než by se dalo čekat. Po pár metrech od výjezdu doprava, tři boule a najednou jste v korytě, které se sestává z poctivě utažených a vysokých klopek, horizontů a spousty a spousty boulí/skoků. Super rychlý podklad, maximální přetížení v zatáčkách a kompletní rohlík. Dáváme jednou a třepeme se po mírné stoupající asfaltce k oblasti Toč. Tady je kopec o poznání delší a vyšší, ale stoupání příjemně odsýpá, podzimní les, zatáčky, listí a tak. Těsně pod vrcholem můžete buď doleva na kratší, červenou variantu plnou boulí, klopenek a tak vůbec, nebo nastoupat o pár výškových metrů víc až na vrcholek Toče (620 m.n.m.). Tam si užít „pee with a view“, nebo prostě jenom ten výhled a zase dolů. Nejdelší a asi nejlepší a nejzajímavější trail z celých Lipovských stezek. Projedete se jak lesem, tak planinou, která nemá atmosférou daleko k té mýtině, kde letos na MS ve sjezdu lehnul Gee Atherton až dokud vás to po milionu klopek a boulí zase nevyplivne ke stoupacímu trailu. Boží, super, toč to na Toč znovu!





Lipovské lázně nejsou žádný hardkór ani kdovíjak časově náročný, všechny traily jsou projeté v podstatě za hodinu. Není to na to, jet tam přes půl republiky, ale díky výborné poloze kousek od Rychleb, si na nich určitě zajezdí skoro každý, kdo si se vypraví si zarychlebit. Ať už jste moc vydrncaní za RS, máte za krkem Wiessnera už mockrát nebo potřebujete vyvenčit děti, jsou Lázně Lipová jasný cíl. Zábavné, rychlé a přitom relativně nenáročné traily kousíček od zábavného, rychlého, ale náročnějšího ježdění.





Lipovské stezky pobaví na hodinu i na půl dne, pořád je kde co vymýšlet a blbnout. A do kopce vás rozhodně nevyždíme. Určitě stojí za přibrždění a proježdění!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel stofan 9.11.2015 v 9:54

    jako hezky to vypada, trail asi aj odolny, no som zvedavi kedy pride doba, ked zacnu tie trasi lese asfaltovat ;(

  • anonymní uživatel sfls 9.11.2015 v 10:40

    si myslim že tam musí bejt v sezoně pěkně narváno... že to člověk ani pořádně nepustí

  • anonymní uživatel PAJA 9.11.2015 v 17:44

    Po předmínulém víkendu stráveném na Rychlebách mám docela obavy, po tom co jsem viděl na Superflow, tak v jakém stavu budou tyto stezky po sezoně až každej jouda bude brzdit před každou klopenkou smykem.

  • anonymní uživatel Bersekr 9.11.2015 v 19:03

    PAJA > vlastne ste si so stofanom vzajomne odpovedali :) bud to bude stale tak, alebo sa to spevni sutrom. Inak sa to na "masovkach" udrzat neda.

  • anonymní uživatel Kamil 10.11.2015 v 12:44

    :-D :-D ...Lážně LiHová... :-D :-D

    Super kouzlo nechtěného!

  • anonymní uživatel kj 11.11.2015 v 20:30

    to je vopravdu asfalt ne?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí