Novinky od Foxu, Kony a Intense pro rok 2017

Autor: Čert, vydáno: 5.9.2016

Český dovozce Foxu a Kony, N Distribution se pro letošek docela opřel do byznysplánu a nově začal na český trh distribuovat i kultovní kola Intense. No a my si zajeli na prezentaci, abychom pro vás zjistili, co je nového u Kony a Intensu na rok 2017.

Pro ty z nás, co prožili zasvěcení do světa sjezdového bikování prostřednictvím filmů NWD a prvními zkušenostmi s testovacími koly v bikeparcích, bude značka Kona vždycky něco víc. Doby Stinkyn a Coilerů jsou sice víceméně pryč, to ale neznamená, že Kona nemá co nabídnout.

Právě naopak. Je pravda, že posledních pár let sice Kona nedělala žádnou velkou parádu okolo nových kol. Pokud si ale vezmeme kompletní nabídku kol na rok 2017, je z hlediska sjezdařů na co koukat. A začneme od nejvyššího zdvihu.

Vlajkovou DH lodí je už několik let model Operator. Sedmadvacítkový sjezďák postavený na hliníkovém rámu s geometrií, která vypadá ještě zábavněji než fantastický a nedávno testovaný Canyon Sender. Určitě se pokusím sehnat testovací kolo, protože Operátor má asi nejkratší zadní stavbu na trhu, středně dlouhý předek, opravdu nízkou polohu řídítek (stack) a nizoučký střed. Podle všeho, kolo co má být primárně zábavné a pokud si vezmete o jednu větší velikost, než jste zvyklí, mohlo by být i pekelně rychlé.

Každopádně je v nabídce ve třech výbavách, Supreme Operator na RockShox Boxxer WC a Kage RC, jinak vlastně komplet na Sram X01DH s top brzdama Guide Ultimate a koly Novatec Demon za 194 999 Kč. Nižší je Operator DL, jakože Deelux, je o víc jak 100 tisíc levnější a za 99 999 Kč dostanete Sram GX, Boxxer RC, levnější brzdy, kliky od Zee a kola Mavic. Nejvíc ekonomická varianta se jmenuje už jenom Operator, stojí necelých 88 tisíc Kč. Tlumení je stejné jako u DL, ale cena se ořezala na levnějších kolech i řazení, které je namixované z X5 a X7.

Pro staromilce nebo nostalgiky má Kona v nabídce i upravenou Stinky. Hliníkový rám se 200mm zdvihu na 26 palcových kolech ve velikosti S nebo M ocení zvláště bikeparkové krysy, navíc i osazení je vymyšlené tak, aby když se něco rozbije, neutrhne to srdce a kapsu. RockShox Kage, Domain RC, Sram X5/X7, Guide R za 79 999 kaček.

Kona myslí i na bikeparkové děti, takže v nabídce nechybí Stinky 24. Dětský freeride se 100mm zdvihu za necelých 42 tisíc udělá radost nejednomu tatínkovi.

V oblasti trail a enduro kol má Kona má dvě kategorie, ekonomické modely s osvědčenou geometrií a klasickým přepákovaným jednočepem Precept a top modely Process s vlastním systémem pružení, kterému u Kony říkají Rocker.

Precepty jsou celkem tři, podle zdvihu označené jako Precept 120, 130 nebo allmountain/enduro Precept 150, za snesitelných 38, 49 nebo 56 tisíc Kč. Nutno dodat, že ačkoliv jsou Precepty spíše ekonomické modely, po stránce geometrie jim na papíře nic nechybí a rozhodně se nejedná o nějaká nedochůdčata, ale o kola s oveřeným rámem i osazením. Enduro použitelný Precept 150 má 11 rychlostní Sram NX, vidlici Suntour Aion, teleskopickou sedlovku, tlumič Monarch, kliky RaceFace a pláště Maxxis High Roller. Ošizené jsou jenom brzdy Shimano Acera. Ale za 56 tisíc je to podle mě docela fér.

Processy jsou dva na sedmadvácách, zdvihově nejnižší Process 111 má devětadvácy. Mimo 29" kola má 130mm zdvihu vepředu, 111mm vzadu, Pike, mix 11 Shimana Xt a SLX a mělo by jít o jednu z nejzábavnějších 29 na trhu. No uvidíme, každopádně cenovka říká 98 999 Kč.

O dva cenťáky zdvihu a o „dva palce“ menší kola má Process 134. Ten je ve dvou variantách, buď klasika nebo dražší DL, osazené mixem SLX a Xtčka, tlumení RockShox, To, že je nabízena ve velikostech od XS až do XL jasně naznačuje, co považuje Kona za nejprodávanější kategorii kol. Cenovky jsou 95 tisíc za DLko a 70 za „obyč“.

Nejzajímavější je pro mě ale samozřejmě model Process 153. Velice nízký a dlouhý rám s položenou hlavou a krátkou zadní stavou slibuje spousty zábavy a přitom hromadu rychlosti. I 153 má DL i normální osazení. Levnější je za 88 tisíc Kč a komplet na Sram GX, s Yarinem, Monarchem a 29mm širokými ráfky WTB. Za DéeLko už si páni v Koně říkají skoro 125 tisíc Kč, každopádně tohle kolo už má Lyrika, X01, Monarch plus, Guide RSC, megaširoké 35mm ráfky. A potěší i gripy Odi Ruffian. Prostě není co ladit.

Je vidět že Kona se snaží, geometricky je oproti spoustě evropských značek výrazně vepředu a navíc má velice snesitelné cenovky. Kompletní geometrie i osazení 2017 Kon už najdete na jejich webu.

Co se týče cenovek, druhá ze značek, které N Distribution zastupuje, je už má trochu jinde. Když jste ale kultovka, nedá se čekat, že budete řešit nějak moc rozpočet. O to je ale pro sjezdaře smutnější, že Intense na 2017 žádnou zásadní DH nebo enduro novinku nepředstavil, snad až s výjimkou nového AM/trail modelu Recluse. Ten je sice geometricky velice zajímavý, na druhou stranu mu 140mm zadního zdvihu trochu ubírá sjezdový potenciál. Ale jedno po druhém.

Samozřejmě top DH modelem zůstává M16, buď v karbonu nebo v hliníku. Čistý závodní sjezďák co nic neváží a šíleně jede, test už brzo. Lahůdkou ovšem byla přítomnost modelu M16 Palmer. 330 tisíc Kč, unikátní lak, unikátní olep, prostě Napalmův promodel.

Stejná je na příští rok i freeridová Uzzi, 190 mm zdvihu a teleskop… prostě moderní freeride.

Novinkou je právě zmiňovaný Recluse, ten se profiluje jako rychlý moderní all-mountain, prostě kolo na všechno a nejenom na závodění z kopce dolů. Dělší vepředu, kratší vzadu, naladěné tlumení VPP, 140mm vzadu, 150mm vidlice je vlastně protipól staršího Traceru, který je spíš kratší a lehčí „skoro freeride“ kolo se 160mm zdvihu. Zdvihově níž se pak nachází 130mm trailbike Spider, případně 29 Carbine. Ceník jsme bohužel nedostali, ale nemusíte se bát, N Distribution se hecnul a dovezl spoustu testovaček jak od Intensu, tak Kony, takže nás čeká velice testovací podzim.

Mimo kol stála za zmínku i výstavka Foxu a bot NorthWave, obzvlášť zajímavá novinka je megadíravá a megaendurová fullface přilba Fox Proframe. Sice se do ní přes velké lící vycpávky trochu blbě leze, na druhou stranu fullface se spoustou větrání, MIPSem a s cenou pod 8000 Kč, to jde.

Tohle bylo to nejzajímavější u Kony a Foxu jenom tak pro ochutnání, testování už je na spadnutí.

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí