MojeKolo

GT představuje inovovaný model Force - ostřejší a rychlejší

Autor: Keli, vydáno: 11.8.2021

Populární model GT Force se po letech dočkal velkých změn. A nejedná o změny pouze kosmetické, ale naopak zásadní. Inspirován větším bráchou, sjezďákem Fury, dostává výhradně velká kola a také idler pulley, kladku skrze kterou vede řetěz. Pojďme se na nové Forsiště podívat z blízka.

      

Podoba s Fury nelze popřít 

V čem se liší od stávajícího modelu? I změn v podobě úpravy geometrie si lze všimnout pouhým okem, ale nejvýraznější změnou je použití kladky vedoucí řetěz a také zcela upravený tvar zadní stavby. Inspirace modelem Fury je zřejmá, nejvíce je to patrné právě na zadní stavbě. Dlouhé rameno přepákování tlumiče jakoby z oka vypadlo tomu, které je použité na DH kole. Stejně tak jsou velmi podobné linie zadní stavby.

Rám tvoří kombinace karbonového předního trojúhelníku a zadní stavby z hlíníkové slitiny. Přední trojúhelník má snížený standover a je celkově dost nízký, tak nízký, že velikost S bude mít teleskop se 150 mm zdvihu a dvě největší velikosti dokonce 200 mm zdvihu (takové sedlovky najdeme ve specifikaci model Pro LE).

LTS opružení a kladka navíc

Na nejnovějším Force neabsentuje systém odpružení LTS, čtyřčepové zavěšení s Horst Linkem je nejrozšířenějším chytrým systémem odpružení. Má své neduhy, ale ty právě řeší řetězová kladka. Její umístění do oblasti hlavního čepu je strategické, omezení vlivu sil řetězu na chod odpružení je výrazný. Charakteristika odpružení byla od předešlého modelu výrazně upravena a to ve všech parametrech. Například, zadní osa v průběhu zdvihu couvá až o 10 mm, díky tomu bude Force lépe přejíždět překážky. Optimalizovaný anti squat bude znát při šlapání a navýšení hodnoty anti rise o deset procentních bodů bude naopak znatelné při brždění. Když tomu přidáme navýšení progresivity na 12,5%, a použití delšího tlumiče, které zajistilo zmenšení poměru přepákování, tak jízdní vlastnosti nového Force budou zcela jiné než u dosavadního modelu. 
Ač bude GT nabízet modely Force výhradně se vzduchovým tlumičem, tak tvrdí, že lze bez jakéhokoliv negativního vlivu na odpružení použít i tlumič pružinový. 

Hodně zdvihu a ostrá geo

Force má velmi moderní a hodně agresivní geometrii, k tomu zdvihy 170 a 160 mm. To jednoznačně napovídá kam je kolo určeno. Do neostřejšího terénu, na závodní enduro či do bikeparku. A zařazení výrobcem do kategorii Enduro to jen potvrzuje. Force nebude kolo pro každého, dlouhatánský reach a extrémně položená hlavová trubka budou vyžadovat hodně umění od jezdce, pokud nebude mít zažitý new school styl jízdy, Force mu zatáčet nebude. Kompletní geošku si načti níže, já jen vypíchu několik hodnot: 63,5 st. hlavový úhel, 78 st. sedlový úhel a reach ve velikosti  L 480 mm.

FlipChip nechybí

Force bude disponovat i Flip Chipem, otočnými kameny v oblasti zadní osy, jejichž otočením lze zkrátit či prodloužit zadní stavbu o 10 mm. Zajímavé je, že menší velikosti S a M budou továrně montovány v kratší konstelaci 435 mm a větší velikosti pak v dlouhém provedení. Důležitou informací je i ta, že Force bude dostupný pouze s 29" koly a tzv. "mullet" provedení s menším zadním kolem není výrobcem doporučeno.

Kabeláž vnitřkem

Na Force je opět zpět vnitřní kabeláže, praktické vnější vedení nahrazuje systém Tube in Tube, uvnitř rámové trubky jsou vodící trubičky, které kabeláž vedou. Snadná výměna je zaručena, ale praktičnost vnějšího vedení je ta tam. Hodně netradiční je křížení hadice zadní brzdy a řadícího bowdenu za sedlovou trubkou.

 

Nezapomnělo se ani na ochranu rámu, zadní stavba  je bohatě obložena gumovými nárazníky, takže řetěz nemá šanci. Využití našel i trojúhelník spojující sedlovou a horní rámovou trubku, do této oblasti lze snadno umístit duši, nářadíčko i bombičku. K integrovanému úložnému prostoru jak jej známe například u Specialized to má daleko, ale zajisté to svůj účel splní.

     

Tři modely

Na výběr budou k dispozici tři modely, lišící se výbavou, společným prvek však bude odpružení postavené na RockShoxu, pohon a brzdy v režii Sramu a obutí od Maxxisu. 

Model Barva Cena
FORCE CRB PRO LE Gloss Indigo w/ Silver 159 999 Kč
FORCE CRB PRO Satin Military Green w/ Mustard 129 999 Kč
FORCE CRB ELITE Gloss Tan w/ Black 99 999 Kč

Jak se vám nový Force líbí? Nám velmi a nemůžeme se dočkat až jej osedláme. Nicméně je dobré vědět, že na českém trhu budou kola v dispozici až v prvním kvartálu příštího roku...

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí