MojeKolo

Test: X-Factor chrániče z Polska - vykoušeny kolena Flow a lokty Qbi

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 17.8.2017

Zvolit název pro značku chráničů stejný jako má známá televizní soutěž asi nebyl nejlepší nápad, X-Factor, jak se tato polská firma jmenuje je téměř nedohledatelná na internetu, zastíní ji totiž stovky zpěváků, žonglérů a dalších exotů, které milióny lidí obtěžují neděli co neděli v televizi.

Já osobně jsem o značce neměl nejmenší tušení až do okamžiku, kdy jsem ji potkal na festivalu v Kopřivné, slovo dalo slovo a testovací chrániče byly na světě.

X-Factor Body Protection píše svoji historii od roku 2005 a specializuje se výhradně na chrániče trupu a končetin pro sport – kola, snowboardy, lyže či motorky. V portfoliu mají vše, od ochrany kotníků až pro sjezdové brnění. Já vyzkoušel lehké kolenní chrániče Flow a chrániče na lokty Qbi.

Chrániče kolen Flow

Chrániče kolen Flow jsou jednoduché, lehké, dobře odvětrané chrániče vhodné na trailování, enduro či allmountain – tak aby přinesly ochranu, ale přitom se s nimi dal objet i dlouhý výjezd.

U chráničů je samozřejmě na prvním místě ochrana, tak je na nejvyšší normu, kterou v současné době mohou kolenní chrániče získat (splňuje CE Level 2). Základem je viskoelastická pěna, která má stejné vlastnosti jako například d3o, Sas-Tec a mnoho dalších, tedy je pružná, ale při nárazu ztvrdne a absorbuje část nárazu. Vložka z této chytré pěny je anatomicky tvarovaná a na koleni sedí velmi dobře.
Alfou a omegou všech chráničů tohoto typu je zabránění kontaktu pěny s ostrými předměty, kameny apod., u X-factoru Flow k tomu slouží kevlarový potah.

Vložka s pěnou je našita na elastické „ponožce“ z polyesteru, jejíž zadní část je prodyšná díky perforaci. Aby nákolenka nesjížděla jsou na vnitřní části horního a spodního lemu silikonové pásky. A aby byl popis kompletní, tak zbývá zmínit poutko, které usnadňuje oblékání.

Stupeň ochrany je sice na nejvyšším levelu, ale velikost samotného chrániče a s tím ruku v ruce také rozsah chráněné oblasti není největší, v podstatě se jedná pouze o oblast čéšky a kousek pod ní. Takže je jasné, že na sjezd tyto chrániče nejsou, jsou uzpůsobeny na šlapání a spíše jako pojistka kdyby to náhodou někde nevyšlo. Ale šlapání v nich jde fakt dobře, jestli máš na noze jen termo návlek nebo tyto chrániče nepoznáš, sedí totiž velmi dobře, nikde nesjíždí, nikde se nic nekrabatí. Jsou prostě dobře ušité a velmi příjemně se nosí. Jen nesmíš zapomenou zastrčit si poutko, protože jinak tě bude pořád šimrat a lechtat.

A co jsem ještě nezmínil je cena, cena je totiž fakt hustá, za cenu jen trochu přes litr, 40 Euro, dostaneš super vychytané chrániče, za které u konkurence zaplatíš dvojnásobek i víc. A kromě kolenních mají u X-Factoru v nabídce i Flow chránič na lokty, takže může být vyladěn do aleluja.

Další informace hledej na webu výrobce X-Factor.



Chrániče loktů Qbi

Dalším kouskem, na který se podíváme jsou chrániče loktů Qbi (mají také i na kolínka), ty stejně jako Flow chrániče jsou určení na ježdění s menší pravděpodobností padání a také spíše na padání v menší rychlosti. Qbíčka jsou jiná než běžné chrániče, možná to snad ani nejsou až tak chrániče. Ano, jsou to kompresní návleky s ochranou lokte.

Na dlouhém a poměrně úzkém návleku je v oblasti loketního kloubu našita kapsička ve které je vložena perforovaná dvouvrstvá pěna, náraz pohlcující vložka je tvořena mnoha šestiúhelníky a tím je docíleno maximální flexibility a poddajnosti. Pohyblivost je jedna věc, ochrana věc druhá, když spadneš, kam se ti zapíchne kámen na který padneš? No samozřejmě do mezery mezi šestiúhelníky, zákon schválnosti funguje spolehlivě.

Jak jsem již zmínil jedná se spíše o kompresní návleky se všemi výhodami a nevýhodami, výhodou je lepší cirkulace krve v končetině, oddálení únavy, nevýhodou je neustále stahující pocit. Na ruce díky velmi upnutému střihu a silikonovému pásku na horním vnitřním lemu sedí návlek velmi dobře. Neklouže dolů, neškrtí, ale spíše drobně tlačí, pro mne je nošení velmi nepříjemné, ale možná je jen to otázkou zvyku. Nevýhodou je i délka návleků, v parných dnech je to stejné jako v dlouhém dresu, jezdit se v něm dá, ale příjemné to není.

Cena je stejně jako u koleňáků Flow velmi příznivá, 32 Euro tj. cca 850 korun.
Ale nejsou to jen chrániče loktů, pokud máš doma malého nebo malou bajkerku a sháníš pro ně chrániče, tak víš, že pro děti je výběr opravdu malý, ale často je jedinou záchranou použití loketních chráničů na dětská kolínka. Tyto sedí skvěle na dětský nožičky, tenký jako hůlčičky, vyzkoušeno.

Další informace hledej na webu výrobce X-Factor.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Petr 17.8.2017 v 7:28

    Co se týče dětských chráničů, tak my vozíme Leatty (v podstatě stejné, jako vozím já). Leatt dělá jak různé Kids velikosti, tak Junior velikosti, a to jak kolena tak lokty - ale dost nepříjemné je, jak to leze do peněz.

  • anonymní uživatel Petr 17.8.2017 v 7:37

    Jo a ještě jeden dotaz: nějakou tlamu jsi s těmi nákoleníky absolvoval? Jak moc ty silikonové pásky udrží chránič na noze... - já s těmi kevlarovými mívám dost problém, že jak zaberou o zem, tak se začnou posouvat, což jednak spálí kůži pod tím, a další zásah už pak jde snadno do odkrytého kolene. Sám používám podobné Leatty se stahovacím páskem nahoře (X-Factor má podobné pod názvem EVO), ale tohle je dost otravný problém...

  • profilová fotka Keli 17.8.2017 v 8:34

    Petr: Ano, pár pádů jsem absolvoval a chránič vždy zůstal na místě. Ale byly to spíše takové nestandardní vystoupení z kola, než těžké pády.
    Se silikonové pásky mám problém v tahaní za chlupy při nasazovaní :)

  • anonymní uživatel Petr 18.8.2017 v 21:24

    Keli: no jo, pokud to má člověk jako zahřívače na kolena, tak je to fuk... ale chtělo by to, aby to někdo otestoval při držkopádu a podal report. Bez toho je test chráničů poněkud neúplný. Co se týče chlupů na nohách, ono to může taky negativně ovlivňovat funkci těch silikonových pásků při držce... ale nohy si fakt holit nehodlám :-D

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí