Test: Ghost FRAMR 8 LC - trochu jiný test

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 4.8.2017

I my, autoři dolekop.com jsme jenom lidi a závodníci a tím pádem potřebujeme kola. Protože nejenom z testbiků živ je člověk, mým letošním „služebákem“ se stal Ghost FR AMR 8 LC. „Frejmr“ má za úkol mě letos vozit po závodech, nechat na sebe nasazovat testovací komponenty a nechat si týrat jinými způsoby (Čertovic jízdou, škodolibá pozn. red.).

Ghost FRAMR je nejvyšší variantou platformy AMR, kdy na stejném rámu jen s použitím různých délek tlumičů a jejich uchycení, tvoříte celkem 3 kola. Na jednom konci spektra je trailbike SL AMR se 130mm zdvihu a na tom druhém je právě FR AMR se 160mm zdvihu při použití 216mm dlouhého tlumiče. A jak už jeho název napovídá, je to freeridové kolo. Se vším všudy.

Na FRAMRu jsem měl možnost povozit se loni na Media Days v Kirchbergu a tam mi přišel jako geniální a zábavný univerzál, který snese bikepark, traily, ale i enduro závod. Testoval jsem ale velikost M, která má reach 423mm a jelikož moje závodní ambice nejsou malé, logicky jsem pro svoje účely při svých 175cm šáhnul po velikosti L. Reach 445mm považuju za ideální na závody, navíc v kombinaci s 430mm zadní stavbou a 66,5° hlavy bude Framr stabilnější, ale stále relativně „živý“. A tak se můj žlutý démon objevil doma.

Ze dvou možných modelů padla má volba na karbon, navíc na výborném osazení. Celý název zní Ghost FR AMR 8 LC a to znamená karbonový přední trojúhelník, vidlice Fox 36 Elite (nejvyšší verze Foxy, které chybí pouze Kashima), pružinový tlumič CaneCreek Inline. A že máte před sebou opravdové freeridové kolo potvrzuje nejenom pružina, ale třeba kokpit Race Face Atlas, kliky Atlas (převodník Race Face navíc vepředu hlídá poctivé vodítko s nárazníkem od E13) a široké ráfky ARC 30 od stejného výrobce nebo čtyřpístkové brzdy Shimano Zee. Samozřejmě, moderní freeride musí jet i do kopce a proto 1×11 pohon Shimano XT. Nechybí ani teleskop Lev od KindShock. Na první pohled prostě super osazení. Co mě ale ve finále potěšilo nejvíc, bylo použití plášťů. Nejdražší verze pneu od Schwalbe, nejlepší přední guma na světě Magic Mary vepředu, vzadu nejlepší semislick, co jsem kdy jel, Rock Razor. Je super, že i v tomhle "hardcore olepu? má tohle kolo v Lku i s pedály 14,2 Kg. Rám je opravdu lehoučký.

To, že je FRAMR „trailbike s vyšším zdvihem“ by určitě mohlo svádět k myšlenkám, že je odbytý. Ale už osazení vám jasně řekne, že nad tímhle kolem někdo doopravdy přemýšlel a není to „něco, co má zaplnit stránku v katalogu“, jako tomu občas bývá, ale plnohodnotný a dospělý bike. Promyšlené od kokpitu až po pláště.

Co k ježdění? Jelikož už jsem tohle kolo testoval, jenom v jiné velikosti, jsou moje závěry vcelku podobné. FRAMR je opravdu poctivý a zábavný frírajďák, samozřejmě, ve větší velikosti už s ním sice není tolik srandy v zavřených klopkách a na skocích, získá tím samozřejmě ohromnou porci jistoty ve vyšších rychlostech. Ale i tak to není neohrabaný sjezďák, asi i díky poměrně vysokému středu, ono 2mm bb drop už v dnešní době není kdovíjaké číslo. Každopádně vám umožní šlapat kde se dá a kolo zůstává živé. A o to jde u freeridu především. Prostě příjemné kolo do bikeparku, co snese ježdění okolo domu a vyveze vás i na kopec.

Toliko ke geometrii a projevu kola. Samostatný odstavec si ale zaslouží zadní stavba, potažmo odpružení. Ghost využívá klasický čtyřčep, o tlumení a pružení se v tomto případě stará pružinový CaneCreek. A je to právě pružina, která asi nejvíc definuje freeridovou náturu Framra. Čtyřčep totiž nikdy nebyl kdovíjak šlapavý a rychlý systém odpružení, takže nikoho asi nepřekvapí, že i v případě tohoto modelu se potýkáme s poměrně značným pohupováním. Navíc je pružení laděno spíš lineárně, což v kombinaci s pružinou znamená sice opravdovou citlivou a velice pohodlnou jízdu, na druhou stranu slabší oporu ve zdvihu. (Na svých 90 kg mám pružinu 400 lbs, sag 30%). Tenhle problém by ale samozřejmě dokázala vyřešit tvrdší pružina. Co ale pružina vyřešit nedokáže, jsou dvě negativa, která s sebou nese multi platformovost Framru. Průchodnost zadní stavby je variant s nižším zdvihem asi dostatečná, 2,1", případně i 2,3" guma na užším ráfku budou mít okolo sebe v zadní stavbě místa dost. Pokud ale na 30mm Raceface nahodím 2,4" sjezdový plášť, zbývá do hliníku pár milimetrů. Překvapivě jsem si už pár míst v bahně odbyl a kolo se mi motat nepřestalo. Na druhou stranu, lak dodřený od kamenů v nejužším místě říká, že to dobrá varianta není.

A s univerzálností rámu souvisí i druhý problém, a to tuhost zadní stavby. V rámci trailbiků je určitě dostatečná. Ale na ostré sjezdové trati se tenoučké trubky zadní stavby a ještě tenčí kyvky (které nejsou spojené) pod jezdcem mé váhové kategorie docela vlní.

V rámci testování jsem si samozřejmě i hrál s různými nastaveními, první na řadu přišel offset do spodního oka tlumiče, ten snížil střed o 5mm, položil všechny úhly o 0,5 stupně. A tím pádem tahle fičura z Framra udělá už regulérního moderního enduro závoďáka. Samozřejmě, pořád to není to není kdovíjaký sprinter. Ale pokud je to z kopce, rychle a drncá to (jako třeba Ještěď), je tohle kolo prostě super.

Krátká verze: FR AMR 8 LC je skvělé moderní freeridové kolo na kterém jde závodit enduro. Nečekejte kdovíjakého sprintera, ale spíš spousty pohodlí, případně vyměňte tlumič za vzduchový, ten dodá progresivitu i odezvu od kola. Zadní stavba by mohla být tužší, při normálním ježdění to ale nijak neomezuje a vzhledem k váze je to daň, se kterou je potřeba počítat. Čím ale Ghost vítězí na plné čáře je poměr cena-výkon. Karbonový freeride/enduro bike na XT, Zee, Foxu, RaceFace a pružinovém Canecreeku s MOC 109 000 Kč. To člověk asi jenom tak nenajde.

P.S.: Jelikož tenhle Framr slouží jako moje osobní vozidlo a tím pádem zařízení na testování komponentů, stav na fotkách úplně neodpovídá katalogu, viz třeba kokpit Max1, vidlice Sr Suntour Aion, kotouče Swiss-stop, napínák Manobike, převodník AbsoluteBlack další a další drobnosti, jejichž test se objeví už brzo tady.

Akční fotky jsou posbírané ze závodů nebo ježdění od Barbora Berdychová, Roman Kalous a David Bosák. Dík!

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Nathan Rennie 4.8.2017 v 14:52

    Když má jezdec s podprůměrnou výškou (v 21.stol) 175cm ambice sedlat "L" protože mu je "M" malé, tak na čem má doprdele jezdit (v dnešní době zcela standardně) rostlej chlap 185-200cm? Sakra je nás víc a víc.......už není středověk plný hobitů. Fakt zajímavé označování velikostí :(

  • anonymní uživatel F12 4.8.2017 v 15:56

    Nathan. Mám FRAMR 6 2016 a 191cm. Volil jsem L ale už bych bral XL. Ono mají trochu posunutý u karbonu, kde XL není. Tak jedině hlína

  • anonymní uživatel Jj 4.8.2017 v 16:38

    Merim 168 a mam Sko...vetsi bych si neuměl predstavit

  • anonymní uživatel Mike 5.8.2017 v 12:50

    Ta zadni stavba je poradny fail

  • anonymní uživatel Mike 5.8.2017 v 12:51

    Subtilni jak ze spejli

  • anonymní uživatel oretone 5.8.2017 v 17:11

    spis bych resil jestli se to lame nebo ne. pokud ne tak je uplne sumak jaky profil ma ta stavba

  • anonymní uživatel Roman 5.8.2017 v 18:14

    Oretone: Mě teda dost zajímá zda si stopu vybírám já, nebo kolo.

  • anonymní uživatel Martin (martin.lehocky (a) gmail.com) 6.8.2017 v 11:20

    Tento bike bol v mojom uzsom vybere,ale koncom minuleho a zaciatkom tohto roka,neboli o nom ziadne poriadne informacie ako to jazdi. Na obrazkoch vypadal super,ale dat na freeride bike 66,5 hlavovy uhol je fail si myslim. To bol hlavny dovod,preco som dal od neho ruky prec

  • anonymní uživatel Adam Simicek (adam.simicek (a) gmail.com) 16.8.2017 v 9:07

    Jak tady ctu Certovy testy, docela se mu asi styska po poradnem freeridovem kole :-D vyrabi se dnes jeste vubec nejake??

  • anonymní uživatel Dusan (dusankorenko (a) seznam.cz) 11.2.2020 v 11:24

    Jak přesně se zmenší ten offset ?
    Kolik stojí samotná zadní stavba ? Dá se vyměnit za tužší z nových modelů ? Víte o nějakých prasklých zadních stavbách?

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí