Test: MAX1 řidítka a představec - když na velikosti záleží

Autor: Martin Trčka, kategorie: Test, vydáno: 10.7.2017

Patříš k těm, kteří neustále tvrdí, že na velikosti nezáleží? Budu tě muset poopravit. Na velikosti nezáleží, pokud v rukách svíráš něco pořádně dlouhého a širokého. Rocco by mi to jistě potvrdil. 800 mm dlouhá řidítka, 35 mm široká. Co víc dodat? Jsou i větší, ale na takovéto domácí blbnutí víc nepotřebuješ.

To mi takhle jednou píše Keli, že mám dnes narozeniny a ať si dojdu pro dárek. Nelenil jsem, z práce odešel dřív a těšil se, co si pro mě ten kluk šikovná opět připravil. A jelikož Keliho uši již dávno nejsou schovány pod porostem vlasů, nepřeslechl, když jsem nedávno nadhodil, že bych zkusil nějaké širší řidítka než stávající 740 mm „krátké“. Návnada zabrala a já tak přebírám pořádný klacek, se kterým už záchodovými dveřmi neprojdeš napřímo. Ba dokonce budeš škrtat i v normálních zárubních, jelikož standard 800 mm pro dveře se přenesl i do cyklobranže.

Takže co jsem si to vlastně odnesl z dolekop.com sklepa? Česká značka MAX1 bike components spadá pod CYKLOMAX a svým zaměřením odpovídá všeobecnému rozptylu do různých zákoutí cyklistiky. Pro letošní rok si připravili novinky na poli řízení, tj. řidítka a představce. Proklatě dlouhé řídítka 800 mm s průměrem 35 mm a minimálním výškovým rozdílem mezi prostředkem a konci doplňuje jednoduchý představec MAX1 ENDURO, průměr samozřejmě 35 mm, délka 45 mm (zde neplatí poučka o velikosti, právě naopak – méně je více!). Pokud holdujete staré škole, MAX1 myslí i na vás a připravil CNC obráběný představec s průměrem 31,8 mm, který testuje belzebubovo horší já – Čert. Žhavé zprávy z pekel dojdou již brzy.

Kombo řidítek a představce se nijak po cestě domů neproneslo, taky váží dohromady krásných 450 g (bohužel samostatně jsem komponenty nevážil), instalace proběhla nadšeně rychle. Chválím použití jedné velikosti inbusů, dostupnost k jednotlivým inbusům bez problémů. Řídítka jsou ergonometricky zahnutá, padnou do ruky na první dobrou a po dotažení nic nebrání ostrému testu.

Když jsem řidítka přebíral, dostal jsem základní radu – nic neřezej! Neřezal jsem, nad délkou 800 mm kroutil hlavou a čekal, kdy mi první dvojice stromů vystaví stopku. A hádej co? Zelená vlna jak se patří. Pocitově se pořád obávám, že se „tam nevlezu“, ale jelikož pak vždy projedu, pomalu ten pocit odchází, stejně jako moje 740 mm pidi řidítka (už jsou ve šrotu, tak moc jsem téhle délce podlehl!). Do budoucna žádné řezání nezvažuji, při své výšce 177 cm bych možná i centimetr navíc na každou stranu snesl, ale to je jen teorie. V praxi nedám na 800 mm dopustit a biju se do hlavy, že jsem nepřešel již před několika roky. Život je moc krátký, na to abys jezdil úzká řidítka.

V rámci lokálních brněnských trailů jsem vyzkoušel větší část spektra obtížností a nikde jsem nenašel negativa. Kombo je příkladně tuhé, nekroutí se (vážím v plné polní přes 90 kg) a díky větší páce lze lépe kontrolovat průjezd zatáček, stabilita ve vyšší rychlosti a v neposlední řadě i lepší opora pro skoky nebo jen zvednutí předního kola. Pokud nejste extra ladiči, po prvním správném natočení je toto kombo přesně ten komponent, na který časem zapomenete, jelikož prostě plní svůj účel a na oplátku vůbec nic nechce.

Přes všechny pozitiva jsem našel jedno potenciální negativum, které budou řešit ti, kdož 800 mm nezvládnou a rozhodnou se zkracovat. Chybí zde standardní rysky pro zkracovače délky. Asi tím holt v MAX1 chtěli naznačit, co by se s řidítky nemělo dělat, protože podle mě fungují v téhle šířce dokonale a jejich řezáním jen zbytečně snížíte jejich potenciál. A tím i vaše šance být zase o něco rychlejší, jistější nebo se jen více bavit!

A poslední důvod, proč si pořídit kombo od MAX1. Máš nemoderní kolo a chceš ho za co nejméně peněz vyšperkovat k dnešním enduro standardům? Jakmile zkusíš 800 mm, zapomeneš na své 26" kola, řazení s přesmykačem a další historické záležitosti. A vrátí se ti radost z ježdění, protože za málo peněz dostaneš permanentku na skvělé zážitky.

Za zapůjčení testovacího komba děkujeme CYKLOMAX, spol. s r.o., řídítka i představec jsou již k dispozici u distributorů. Ceny jsou více než příznivé, posuď sám: řidítka MAX1 Performance Enduro Fat 800/35mm 890 Kč, představec MAX1 Enduro 45/0°/35mm 660 Kč. Za skvělé fotky převelice děkuji Vladimír Marko, ty nehezké jdou na vrub autora, odpusťte tedy.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Luky Kuky 10.7.2017 v 7:38

    Nějaké řidítka? Nebo nějaká řidítka?

  • profilová fotka Roman 10.7.2017 v 8:04

    Ceny luxusní, škoda jen že nemají délku 35/40mm. Šel bych do něj hned.

  • profilová fotka SandWolf 10.7.2017 v 9:16

    Já přešel na Dh z 800mm postupně na 760m a jsem spokojené. I když musím říct že mi v některých situaci chybí jistota osmikil..

  • anonymní uživatel Ludwajs (ludovittomik (a) gmail.com) 11.7.2017 v 17:10

    Jéééj Trek Remedy, ked si odmyslim to vrzáni, tak je to super bike !

  • anonymní uživatel bok 11.7.2017 v 19:16

    spíš než vejška ridera by se hodila šířka ramen

  • anonymní uživatel zelwak (zelwa.remedy (a) gmail.com) 11.7.2017 v 22:23

    ludwajs - žádné vrzání! Nebo alespoň můj remy je tohodle nešvaru zbaven, a to mám druhého nevrzajícího.

  • anonymní uživatel zelwak (zelwa.remedy (a) gmail.com) 11.7.2017 v 22:32

    bok - šířka ramen 58 cm

  • anonymní uživatel Balanc 11.7.2017 v 22:49

    Ještě, že mám nemoderní kolo a baví mě na něm jezdit!

  • anonymní uživatel hnz 12.7.2017 v 12:48

    Zdarec, úhly by nebyly? nějak se mi nedaří dohledat. Dík

  • profilová fotka Redjuu 14.7.2017 v 10:38

    Škoda toho vykousnutí u představce. Pohled na nenalakovaný krk vidle mě moc nebere :-/

  • anonymní uživatel Kenai 9.8.2021 000 2:21

    Utahovacie momenty sa uz na predstavec vytlacit nedlao ? Su aspon v navode ? Vyrobca ich nema ani an stranke...

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí