Test: karbonové výplety od Duke Fury Jack s Acros náboji

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 8.1.2018

V Lukově, v obci o které pravděpodobně asi drtivá většina našich čtenářů v životě neslyšela sídlí obchod CykloMIRA, obchod s kolama, kde mají, co jinde nenajdete – tvrdí to aspoň slogan na webu www.cyklomira.cz. Samozřejmě ne cela doslova, kromě klasické nabídky, kterou mají všechy bajkové krámy se u CykloMira specializují na různé vychytávky a gramařiny. Jedním takovým produktem jsou i testovaná kola Duke Fury Jack napletená na Acros nábojích.

Karbonová kola chceš

Karbonová kola, tedy kola s ráfky vyrobenými z uhlíkového materiálu, jsou snem všech jezdců. Karbon má spoustu výhod a také i spoustu nevýhod, ale obecně se dá říct, že výhody převyšují nad nevýhodami.

Největším negativem je cena, to zcela bezpochyby, srovnatelný výplet s hliníkovým ráfkem bude dvakrát, spíše však třikrát, čtyřikrát levnější než varianta postavená na karbonu. Je to ranec, bez ohledu na jakoukoliv značku či místo původu.

Nebudeme chodit kolem horké kaše, Duke ráfky jsou z Francie, náboje Acros z Německa, dohromady je spojili zde v ČR a výsledná cena je 34390 Kč. Na první pohled je to šílená raketa, ale když se podíváš na konkurenci, tak budeš překvapen. Za nižší cenu seženeš jenom čínu a to kdoví jakou.

V čem je karbon lepší?

A jaké jsou výhody karbonu? Váha napadne tě jako první, ano i ne. Na trhu je velká řada karbonových ráfků, které jsou těžší než hliníkové. U těchto konkrétních Duke Fury Jack to tedy neplatí, ty jsou lehké dost, 420 gramů na ráfek, super váha, bez debat. Napsal jsem super, chyba, na široký ráfek s 32 milimetrů vnitřní šířkou je to mega dobrá váha.

Ale zpět, hlavní výhoda karbonu není váha, protože kdyby byla, tak karbonový ráfek těžší než hliníkový by si asi nikdo rozumný nekoupil. Hlavní výhodou karbonu je… tradadádá… tuhost. TUHOST s velkým T, pokud jsi nikdy na karbonových kolech nejezdil a sedneš na ně, budeš, nebojím se říct, šokován jak tuhé jsou. Každé šlápnutí je znát, průjezd každou klopenkou je znát, ale je znát i každá rockgarden a kořen. Hliníkový ráfek prostě pruží a karbon skoro nepruží. Podobná situace je i s osmicí, na karbonu věc téměř neznámá, karbonový ráfek je rovný a nebo prasklý.

Duke Fury Jack vs. Acros

Dost bylo teoretizování, jde se mluvit konkrétně, takže dostal jsem na vyzkoušení karbonové výplety od Duke Fury Jack s Acros náboji.

Duke Fury Jack je ráfek určený na enduro od francouzské značky Duke. Tu jsem poprvé zaznamenal v létě letošního roku na francouzském enduro závodě v Giromagny, kdy jsem pokukoval po kole Remy Absalona a ten je měl na svém Scottu. On je měl v 29" provedení a já zkoušel na Cannondale Jekyll verzi 650b, logicky, velký obruče se tam nevejdou.

Trochu technických dat: ráfky Fury Jack, průměr 650b (27,5" – ERD 552mm), disponují vnitřní šírkou 32mm (vnější 38,5mm), výška 25,1mm, provedení hookless (bez patky), 3mm asymetrie vrtání děr (díry jsou vyvrtány o 3mm mimo osu), počet děr 32, váha 420 gramů. Jsou určeny pro bezdušové provedení, ale lze je použít i s duší.

Německá značka Acros sídlící nedaleko Studtgartu se specializuje na výrobu špičkových komponentů horských kol, v nabídce má sortiment od hlavových složení, přes náboje až třeba po řídítka. Svoje komponenty si nechají zaplatit, ale za svoje peníze dostanete propracované kompomponenty, u kterých se nešetřilo na ničem, drobný detail, všechny nápisy či loga jsou vylaserovany, u Acrosu samolepky nehledej. Mimochodem náboje Acros měl na svém kole i Remy…

Náboje Acros Nineteen BOOST jsou jak je z názvu patrné kompatibilní se standardem Boost s šířkou zadního náboje 148mm a 12mm průměrem osy, resp. 110mm a 15mm u předního. Váhově se pohybují nízko, 145 gramů přední a 240 zadní.
A kromě nízké váhy má zadní náboj Acros i zajímavou vlastnost, jeho cvrk je stavitelný, resp. síla, kterou je rohatka přitlačována k protikusu (pomocí předepnutí tří pružinek). Proč? Kromě jiných výhod lze i regulovat hlasitost volnoběžky, vtipné řešení.

Ještě je třeba zmínit dráty a niple, tyto konkrétní výplety jsou vypleteny se zeslabovanými dráty Sapim Race 2,0–1,8 a výraznými, kontrastními zlatými niply Sapim Alu.

Váha kompletních kol s páskou a bezdušovými ventilky byla 1671 gramů (785g přední a 886g zadní) Slušná váha, ne?

Montáž

Výplety jsem osadil novinkami od Kenda, plášti Hellkat Pro a Nevegal 2 Pro, Hellkat na předek, obojí v šíři 2,4 palce (šířka přes štuplíky na 32mm ráfku – 61mm Hellkat a 60mm Nevegal). Samozřejmě jsou v bezdušovém provedení, samotná montáž byla trochu náročnější, protože žlábek v ráfku není příliš hluboký, ale nahodit plášť jen pomocí dvou montpák to nebyl problém, na jarovou vodu nemuselo dojít.

Na trailu

Na dráze, jak již bylo zmíněno výše rozdíl od hliníkových kol poznáš okamžitě, kolo prostě více jede, jde snadněji za pedálem. Především při akceleraci je to velmi znát a také v udržování setrvačnosti, tam kde jsem dříve musel už přišlápnout, teď jsem stále pokračoval bez šlapání. Klopenky jsou kapitola sama pro sebe, když nemáš srovnání, tak to nepozoruješ, ale s karbonovými koly tě klopky na výjezdu doslova vystřelují. Obecně, kola s karbonovými ráfky jsou tvrdá, ne příliš pohodlná a ani tyto Duke nejsou jiná, tím, že karbonová nepohlcují tolik vibrace a nárazy jako hliníková je jízda na nich trochu jiná. Poznáš to především na pláštích, ty totiž dostávají víc pokouřit, když ráfek neuhne, tak prostě guma na plášti musí víc. A často to doprovodí zajímavou zvukovou kulisou.

Vyplatí se?

Vyplatí se investice do karbonových kol? Pokud závodíš a řešíš setinky, tak není o čem diskutovat, lehké a super tuhé výplety se projeví asi nejvíce z celého kola. Můžeš mít ultra lehké komponenty, ale pokud máš výplety těžítka, tak ti je lehký zbytek kola k ničenu. Váha rotujících a pohybujících se součástí je znát nejvíce.

Samozřejmě, cena je limitem, dát 34 tisíc (cena testovaných výpletů 34390 Kč/pár) jen za výplety je pro spoustu jezdců nereálné. Vždyť za částku jen o málo vyšší pořídíš nové kolo. Pokud tě ale peněženka nelimituje, zkus si někde v obchodě karbonová testovací kola vypůjčit, vyzkoušet a pravděpodobně budeš mít v hlavě červíka. Pak si vzpomeň na značku Duke a CykloMIRA, který ti je naplete.

Podobné články

Diskuze

  • profilová fotka SandWolf 8.1.2018 v 10:43

    A co třeba Lightbicycle? Tam se dá sehnat ráfek za nějakéch 200 doláčů +-

  • profilová fotka Keli 8.1.2018 v 12:01

    SandWolf: identické výplety Lightbicycle nemá, ale obdobné výplety vychází od cca 1100 dolarů (cca 23 tisíc) a rozdíl ve váze cca 250 gramů... Stojí 250 gramů rozdílu a ruční práce v ČR za 10 tisíc korun? Na to si musí odpovědět každý sám.

  • anonymní uživatel Acanthophis (hrtanek.david (a) gmail.com) 8.1.2018 v 12:44

    A proč nevzít rovnou celý výplet od Acrosu? - cenově (pokud beru např. bike24 - tudíž ověřený e-shop), jsem na cca 32t a zároveň na 1419g (vážených) - tudíž budu na tom jak lépe cenově, tak lépe váhově...

  • anonymní uživatel Roman 8.1.2018 v 18:10

    Dám ten gap, nedám ten gap. No, mám kola za 35tis, tak radši nedám:)
    Víc než 5k za ráfek nedám, takže jenom LB, nebo nextie v akci.

  • anonymní uživatel Sandowlf 9.1.2018 v 15:29

    Tak to je jasny že to nebude stejný a popravdě já v zlatý Český ručičky nevěrím ta doba už dávno pominula. Ale zase když bych měl brát karbon.vyplety z Améru tak bych se nedoplatil takže by bylo stejně lepší vzít co je doma

  • anonymní uživatel bok 9.1.2018 v 22:45

    takže hlavní nevýhodou je cena? aha, doteď jsem za ni považoval fakt, že když uděláš dent na al ráfku, snadno opravíš a jedeš dál, zatimco na karbonu můžeš akorát začít reklamaci, což je i důvod proč většina startovního pole ews atd. jede na hliníku

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí