Test: Caterpillar CAT S30 - telefon do nepohody

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 23.11.2017

Výrobci telefonů se každoročně předhánějí s tím, kdo představí výkonnější stroj. Výkon obří, počty jader procesorů se navyšují, paměti se zvětšují, foťáky líp fotí, ale když si je vezmeš na kolo, tak máš strach, aby takový stroj nezmokl, nespadl, nepoškrábal… A pak tu jsou mobily, které se deště a nebo pádu nebojí, například Caterpillar CAT S30.

Logo Catu ti může být povědomé, vzpomeň si na nějakou stavbu, kolem které jsi jel. Jasně, to je Catepillar, ten výrobce bagrů. Mobil patří pod tu samou značku i přesto, že jej bagristi nevyrábí, jen zaštiťují.

Caterpillar Cat S30 je mobil určený do nepohody, na práci a na outdoorové disciplíny. Není to novinka, na trhu je už nějaký pátek, ale pořád úplně do starého železa nepatří. Zajímavý je především kvůli své ceně, která klesla pod pět tisíc korun. Jeho následovníci jsou již cenově výrazně dražší a abychom k nim byli spravedlivý, tak i mnohem výkonnější ve všech parametrech vyjma odolnosti.

Jak je na první pohled patrné, je to telefon, který vypadá mnohem mohutněji než drtivá většina současné mobilnětelefonní produkce. Rozměry jsou obří (142×73×13mm), především jeho tloušťka je hodně výrazná.
Mohutná je nejenom velikost, ale i váha, 181 gramů. Kapsu ti samozřejmě neutrhne, aspoň v ruce aspoň cítíš, že něco držíš. A drží se dobře, masivní pogumované tělo neklouže a to ani v rukavicích.
Ostatně, v rukavicích jej můžeš používat taky, nemusíš ani mít rukavky se speciálním vodivým prošitím na prstech, stačí si aktivovat volbu použití v rukavicích v nastavení a můžeš na telefon matlat v jakýchkoliv. Funguje to poměrně přesně.
Telefon má již z výroby na skle nalepenou ochranou fólii po které prsty příliš dobře nekloužou a řekl bych, že v rukavicích se telefon ovládá lépe než holou rukou. Klasická mačkací tlačítka již na drtivé většině mobilů nenajdete, u S30 však ano, trojice tlačítek je přímo pod displejem, takže při prvotním seznámení s mobilem je použití nezvyklé, ale během krátké chvíle se na to dá zvyknout a oblíbíte si to – prostě víš, kdy mačkáš, ne až to elektronika vyhodnotí, že toto je už zmáčknutí.

Celkové zpracování je solidní, na materiálech a zpracování se nešetřilo a všechno dobře lícuje, nikde nic necvaká a nechrastí.

Co potěší – odolnost proti vodě, pádu, mrazu, CAT S30 splňuje certifikaci IP68 – úplnou odolnost proti vodě a prachu. Pokud ti telefon spadne z výšky 1,8 metru, tak pád v klidu přežije bez úhony, co se stane při pádu ze 181cm jsem ale netestoval! S30 také prošel armádním testem a může se chlubit certifikací MIL-SPEC-810G, takže pokud se chystáš do války, víš co nabalit. A pokud nebude válka moc dlouhá, díky 3000mAh baterii ji přečkáš i s nabitým telefonem. Výdrž je fakt obrovská, dva dny intenzivního používání a pořád bylo z čeho brát.

Operační systém to je klasický Android ve verzi 5.1 Lollipop. Jedná se o téměř čistou instalaci bez zbytečného balastu, k dispozici je celkem 8 giga místa, které lze samozřejmě rozšířit pomocí microSD karty. Telefon podporuje až dvě SIM karty ve formátu NanoSIM, které se zasouvají do rámečku a následně do těla telefonu. Všechny zdířky (na SIM, na SD kartu, nabíjecí Micro USB i na audio konektor) jsou kryty gumovou krytkou – pokud například vkládáte do telefonu SIM či SD kartu, tak vás telefon upozorní na jejich nezbytné uzavření pro zachování voděodolnosti.

Přestože je telefon na trhu již téměř dva roky, tak hardware je pořád slušný. Tedy, je potřeba říct, že co se týče hardware, tak S30 ani v době svého uvedení nebyla žádná extra pecka, která by trhala benchmarky, spíše nižší střední třída a dnes to není jinak. Čtyřjádrový procesor Qualcomm (4 × 1100MHz) najdeme i ve spoustě současných mobilů, výkon je stále dostatečný, zvláště když mobil má relativně malé rozlišení 4,5 palcového displeje (854 × 480 pixelů). Zobrazení je spíše podprůměrné, jemnost displeje není žádná hitparáda, ale aspoň je dobře čitelný na přímém světle. Co potěší je ochrana displeje tvrzeným sklem Gorilla Glass 3, poškrábat si displej vyžaduje už velkou snahu nebo smůlu.

Kromě dotykového displeje jsou zde k ovládání i tlačítka, tři pod displejem, k tomu dvě boční na pravém boku na ovládání hlasitosti, na levém boku pak jedno k zapínání či vypínání a pod ním jedno žluté, programovatelné, na které si nastavíš libovolnou aplikaci nebo třeba svítilnu. Praktické.

Telefon podporuje různé způsoby připojení, především ty smysluplné a využitelné, takže Wifi, Bluetooth, ale samozřejmě také mobilní datové připojení od GPRS až po LTE. Nechybí ani GPS, takže ti fungují libovolné mapové aplikace a nebo třeba Strava – GPS se fixuje velmi rychle, v řádu sekund. Taktéž příjem signálů mobilních sítí je nadprůměrný, tam kde se modlíš s jiným mobilem za jednu čárku signálu, si z CATem v pohodě datuješ.

Telefonování je bezproblémové, zvuk čistý, hlasitost dostatečná, při zapnutí vnějšího reproduktoru již kvalita zvuku trochu trpí, ale bez problémů se s tím dá telefonovat.

Nechybí ani dva foťáky, rozlišení zadní kamery je 5Mpx a přední pak 2Mpx, přestože telefon má přisvětlovací diodu (použitelnou jako blesk) a také automatické ostření, tak fotky z obou foťáků jsou slabé, na Facebook nebo Instagram asi v pohodě, ale vytisknout si fotku vyfocenou z tohoto mobilu – no nevím. Věrnost barev na nízké úrovni, taktéž je velmi patrný šum a to především při focení v horších světelných podmínkách.

Caterpillar CAT S30 neosloví mobilního maniaka, který od mobilu vyžaduje nejnovější technologie, nosí jej v ochranném obalu a telefonuje jen s umytýma rukama. Naopak, CAT 30 je určen pro ty, kteří chtějí mít telefon především k tomu, k čemu byl určen – k telefonování a používání za jakýchkoliv podmínek. Pokud nechceš řešit před každou jízdou kam telefon dáš, aby jsi na něj nespadl nebo do čeho ho zabalíš, aby se nenamočil, tak koukej na odolné telefony, jako je třeba tento CAT. Pro člověka, který má trochu větší ruce, například XL jako já, je velikost výhodou, drží se fakt dobře. Nové modely od CATu už mají výkonu dost, už i vybavení je na velmi slušné úrovni, ale bohužel s tím vyrostla i jejich cena. Výhodou této es třicítky je její super cena.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel mike 23.11.2017 v 12:33

    Připomíná to jejich první telefon :D co to jen bylo myslím že to bylo něco s 15kou nebo 10kou a byl to ten nejhroší telefon co se dal za nějakej 12 tisíc sehnat :D ještě že jsme ho dostaly ke stroju :D Divím se že je vůbec tak levnej :D PS stačí stím mrskout párkrát o zem a je kaput (nebo pád z 5m taky nerozdejchal - měli jsme jich víc a všechny už umřely)

  • anonymní uživatel mike 23.11.2017 v 12:37

    ještě se nám válí doma s60 zabalená a nepoužitá :D a s40,50 které byly používany ale brzo se přestaly používat :D

  • anonymní uživatel Ádoš (raziel87 (a) seznam.cz) 23.11.2017 v 17:04

    s láskou vzpomínám na Ericsson R310S (jak před cca 15 lety běžela v TV ta reklama, kde týpek vyhodí telefon z letadla - snad nějaká Cessna, ten následně zašlápne a posere slon a pak to najde nějakej domorodej afričan) Vydržel všechno :-) až jednou jsem v silné opilosti a z debility sobě vlastní chtěl demonstrovat nesmrtelnost telefonu a mrštil jsem s ním vší silou do potemnělého lesa.......a už jsem ho nikdy neviděl :-)

  • profilová fotka Anton 24.11.2017 v 17:41

    Nejhorší mobil co sem měl chystám se reklamovat, reproduktor odešel po třech měsícich takže telefonuju jen když to mám zaple nahlas, sem tam se vypne fakt super když to zjistis po pěti hodinách kdy ti mezi tím volalo 20 lidí,. Jo jednou mi spadl z kapsy, a praskl displej, nehledne na to že když rozjezdu instagram, Facebook, mail tak se to seká jako prase. Amen

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí