Test: Brýle KLS Dice Photochromic - malé brýle s obří velikostí

Autor: Čert, kategorie: Test, vydáno: 19.6.2018

Nejenom velkýma MX brýlema živ je člověk, občas je holt potřeba nahodit i malé sluneční brýle. Co když ale chcete sluneční brýle, co se velikostí zorníku víceméně přibližují svým MX kolegům?

Jednou z variant je novinka v nabídce firmy Kellys Bicycles, brýle KLS Dice Photochromic.
Obří skla, malinkatý zbytek. Brýle přijdou v pěkné a masivní krabičce, spolu s jedním fotochromatickým sklem, které mění zatmavení v závislosti na tom jak do vás pere sluníčko a jedním klasickým zrcadlem.

Výměna skel chce trochu cviku, naštěstí je v balení přibalen i návod. Může se to zdát jako hovadina, ostatně já jsem taky chronický odpůrce návodů, ovšem návod říká „nejdřív vyndej nahoře z obrouček, potom sundej nosník“ a "nejdřív cvakni do obrouček a až pak nandej nosník?. Pokud tenhle proces obrátíte, bude výsledkem pár nadávek a hodně dopiplané sklo. A nezacvaklé brýle.

Ne, s trochou cviku není problém, ale doporučuju si to párkrát vyzkoušet, než vyrazíte do lesa, kde se pokusíte propocení a s rukavicemi zoufale vyměnit skla.

Ad skla, zrcadlové, hodně zatmavená skla jsou vhodná asi spíš na silnici než do lesa. Zato druhé, samozatmavovací, to je jiná hra. Rozsah zatmavení je velký, rychlost změny zatmavení je…asi v pohodě. Samozřejmě nesmíte čekat okamžitou změnu, když vjedete z louky do lesa, ale nikdy jsem neměl pocit slepoty nebo naopak velkého oslnění při výjezdu. Prostě jedete na sluníčku, brýle jsou tmavší (ale zdaleka ne tolik jako zrcadla přiložené v sadě), když vjedete do stínu, začnou se rozjasňovat až jsou z nich čiré brýle. A pak znovu když ze stínu zase vyjedete. Zkrátka se změně světla přizpůsobují nejenom oči, ale i skla brýlí.

Brýle Dice u mě mají dva obří plusy, první – doopravdy velký zorník, takže šance že někde zahlídnete kousek rámečku, nebo vám bude foukat do brýlí, je fakt malá. Tím pádem je z nich doopravdy výborně vidět. A druhá pochvala je za miniaturní obroučky a nožičky, které jsou kompatibilní asi se všemi helmami ve vesmíru. To se sice může zdát jako hovadina, ale nic vám nezkazí den tak, jako když vám brýle nepadnou do helmy.

Samozřejmě, mimo výše zmíněného mají brýle spoustu dalších fičur, povinná je 100% UVA, UVB a UVC ochrana do 400nm, mimo vysokou ochranu očí jsou skla vybaveny mrakem technologií, mezi které patří povrchové úpravy: antiwater, antiscratch a antifog a horní výřez pro lepší proudění vzduchu. A můžu konstatovat, že žádný z popisků nijak zásadně nekecá. Skla skvěle odpozují vodu, takže kapka potu na brýlích nemá šanci a téměř se nemlží. A když, velice rychle se zase odmlží. Anti poškrábání jsem nijak exaktně nezkoumal, ale chovám se k nim docela jak dobytek a pořád na nich není nic vidět. Takže asi i tady v pořádku.

Samozřejmě i mouchy se najdou, nosník by mohl být širší. Oukej, možná mám malinko orlí klofák, nicméně kdyby byl nosník o něco širší, nic by se asi nestalo. A taky je potřeba při použití Dice zkontrolovat, jestli máte usazenou přilbu správně, protože pokud ji budete mít víc do čela, může vám na roletách klepat horní zvýšený rámeček brýlí o přední část přilby. Ale toť vše.

Podtrženo sečteno. Brýle se super fotochromatickými skly co se budou kámošit asi s každou přilbou, ochrání velkou část obličeje a je přes ně výborně vidět. Aby sedly na můj nos, mohly by být trochu širší, možná zbytku světa sedne. A cena je fér, snesitelných 2 999 Kč za brýle s dvěma skly a pořádnou krabičkou, díky které by mohly vydržet i opravdovým kazisvětům.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Rob 19.6.2018 v 9:32

    Jinak ste mohli rict ze se delaj i bez photochromatic upravy s jemne dymovym sklem za mene nez polovic. A v 4. farbach.

  • anonymní uživatel Tom 19.6.2018 v 21:46

    Uspesne pouzivam pracovni Uvex i-3 variomatic. Kvalitni zatmavovaci bryle za cca litr.

  • anonymní uživatel jolana (*) 20.6.2018 v 8:25

    tvl cena je fér :D :D :D, ale vy by jste si to nekoupili že?

  • anonymní uživatel Matrin 20.6.2018 v 10:20

    Vozim tu basic verzi a zatim dobry. Bal sem se ze nesedne pod prilbu ale no problem. Najvic mne prekvapila asi viditelnost dopredu za jizdy kdyz neni hlava uplne zvednuta. Siroky rozhled a nezavazi ramecek.

  • anonymní uživatel Jiri 20.6.2018 v 16:28

    jeste do 1000 bych nad nimi uvazoval cena trosku mimo:D

  • profilová fotka CanaLL 20.6.2018 v 20:01

    aliexpres to jistí

  • anonymní uživatel Dan 23.6.2018 v 8:26

    Decathlon za 800 Kč decathlon.cz/bryle-trail-560-photo-sede-id_8500975.html

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí