Test: brzdové obložení a kotouče Galfer

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 13.11.2018

Galfer je španělská firma specializující se na doplňky k brzdách, brzdové kotouče a obložení. Galfer je sice většinu z nás možná neznámá firma, ale její tradice sahá až do půli minulého století. Galfer silně působí v motosportu a hodně času věnuje testování. A tím se myslí pořádné testování v reálných podmínkách, k němu to nemá daleko, sídlí totiž na závodním okruhu Circuit de Catalunya v Barceloně.

Od motosportu ke kolům není cesta příliš dlouhá a před časem Španělé do nabídky zařadili i produkty pro bajky, já od českého dovozce Protocycles dostal na vyzkoušení brzdové destičky Standard G1053 a kotouče Disc Wave Fixed.

Mimo vlastní produkce Galfer produkuje i prvky brzdové soustavy pro jiné značky, například britskou kultovní značku Hope.

Galfer se chlubí, že brzdové destičky mají následující výhody:

  • Absence zvuků a pískání.
  • Lepší pocit, progresivita a brzdná síla.
  • Minimalizace vibrací vůči kolu.
  • Menší opotřebení brzdových kotoučů.
  • Odolnost vůči vysokým teplotám.
  • Zvýšená trvanlivost

Výše zmíněné platí pro všechny nabízené varianty. Uvidíme. Na vyzkoušení mám „nejobyčejnější“ verzi Standard G1053, mimo ni lze pořídit verzi červeně označenou Advanced směs určenou do extrémně mokrého počasí, do deště a sněhu a poslední směsí je Pro G1554T – závodní směs, které nabídne nejvyšší brzdnou účinnost, ale také samozřejmě nejnižší trvanlivost. A pak je tu ještě jedna verze fialové barvy, ebike specific destičky s vyšší tepelnou odolností.

Všechny destičky jsou v klasickém provedení, tedy bez jakéhokoliv systému chlazení pomocí přidaných lamel a podobně. Proč? Protože to dle Galferu není třeba, v cyklistice jsou teploty brzdových desek a kotoučů řádově menší než v motosportu, a když to bez chladičů špičkově funguje na závodních motorkách, tak na kole to bude obdobné.
Otázkou je, zda-li slabý článek v řetězu není spíše než brzdová destička menší množství brzdové kapaliny či oleje v brzdové soustavě horských kol. Ve srovnání s motorkami je kapaliny opravdu minimálně.

Brzdové destičky jsou k dispozici snad pro všechny typy brzd na trhu, já zkoušel model pro Shimano XTR, XT a SLX, rozměrově standardní, shodná jako originál, celková tloušťka destičky je 4 mm, tloušťka brzdné směsi 2,6 mm.

K deskám jsem osadil i brzdové kotouče téhož výrobce, základní model nesoucí označení Disc Wave Fixed, o průměru 203 a 180 mm v šesti děrovém provedení. Kotouč s černě lakovanými vnitřními paprsky a broušenou brzdnou plochou disponuje tloušťkou 1,8 mm a jeho hmotnost činí 151 resp. 121 gramů. V balení mimo samotného kotouče najdeme i potřebné šroubky. Kotouče jsou velmi děrované, brzdná plocha je ve srovnání s plochou děr zaručeně menší. Více děr znamená jediné, lepší chlazení, ale nebude menší aktivní brzdná plocha mít vliv na brzdný účinek?
Na kotouči vyříznutého laserem absentuje jakékoliv zabroušení hran, vnější hrany jsou opravdu ostré a možnost škrábnutí či říznutí zde rozhodně existuje.

I přesto, že mi Indoš (jeden z majitelů Protocycles, dovozce Galferu do ČR) říkal, že brzdové destičky Galfer není třeba zajíždět a je možno je rovnou nasadit do ostrého provozu, tak moje zkušenost velí, že správně zajeté desky jsou základ. Je to stejné jako v autě, když dáš nové desky, tak prvních pár set kilometrů je třeba jezdit „ofafrně“, pokud možno se vyhnout razantnímu brzdění.
Způsob zajetí je různý, já volím opakované zpomalování z menší rychlosti, poté chvíli nebrzdit a opakovat. A opakovat, opakovat mnohokrát. Nebo si můžeš pomoci čistou vodou, u nenasazených destiček namočit brzdné plochy a obě desky proti sobě chvíli „šudlit“ těmito plochami.

Pro otestování brzdných schopností je potřeba velký kopec, proto padla volba na italské Livigno a následně na rakouský Serfaus-Fiss-Ladis, tady na horách se projeví vlastnosti nejlépe. Testovací brzdy Shimano SLX M7000 rozhodně přebytkem výkonu nebo přesněji konstantním výkonem neoplývají. Velmi u nich záleží na jak jsou zahřáté, tím se u nich ovlivňuje délka kroku páky, proto by se menší zahřívání desek mělo projevit výrazně.

A jak to bylo v praxi, je to poznat? Ano, musím říct, že změna délka kroku páky během dlouhé jízdy byla menší. Zda-li na to mají ale vliv destičky samotné nebo spíše více chladící se kotouče nedokáži posoudit. Možná kombinace obojího. Každopádně brzdný výkon ve srovnání s metalickými deskami Shimano bez chladičů a Shimano kotouči je u Galferu vyšší, brzdy jsou ostřejší a nevadnou. Oproti Shimano není třeba počátečního zahřátí desek pro dosažení optimálního výkonu, ten je u Galferu v podstatě od prvního zmáčknutí brzdové páky.
Brzdovou soustavu jsem měl možnost vyzkoušet jak za sucha, tak za mokra. Brzdný výkon je velmi podobný, za mokra o fous slabší, ale za mokra brzdy kvičí a pískají, za hustého deště i docela vytrvale a dlouho. Prý se dá vyřešit seřízením adaptéru či brzdy, nicméně předchozí brzdové destičky nekvikali.

Nedalo mi to a vyzkoušel jsem kotouče Galfer i deskami Shimano, subjektivně mi přišlo, že brzdný výkon je velmi podobný, ale změna kroku byla menší, proto si dovolím tvrdit, že největší výhodou jsou velmi dobře teplo odvádějící kotouče. O kolik by brzdy brzdily lépe s kotouči s ocelovými unašeči, které má Galfer také v nabídce? Zřejmě asi ještě líp.

Jedním z důležitých parametrů je i výdrž, po více jak pěti dnech sjezdování v Alpách z brzdového obložení na zadní brzdě ubylo přesně 0,5 milimetru. Až překvapivě málo, trvanlivost je tedy více než dobrá. Co se týče kotoučů, tak díky tvarování brzdné plochy, kde dominují otvory nad brzdnou plochou je jasné, že více chladí, ale samozřejmě je na nich méně masa, místa kam se zakusují destičky. A to důvod, proč na lamelách spojující horní a spodní část brzdné plochy jsou patrné stopy obrždění. Viditelné nejsou, ale při přejetí prstem po brzdné ploše je jasně cítit prohlubeň v místě lamely. Není to nic zásadního, kotouč vydrží ještě spoustu kilometrů, ale o výdrži to leccos napoví.

Na závěr by se slušelo přidat informaci, že produkty Galfer do České republiky dováží Protocycles. Cenově Galfer vychází relativně přívětivě, pro kotouče budete muset sáhnout do peněženky pro 790 Kč u 160 mm průměru (180 mm – 850 Kč, 203 mm – 890 Kč), pro brzdové desky a to bez ohledu na model pak vysolíš 359 Kč za pár.
Zajímavost na závěr, Galfer jako jeden z mála na trhu nabízí i kotouče s obřím průměrem 223 mm, na sjezdovou devětadvacítku by to asi nebylo k zahození.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Andrew (ondrej.naplava (a) gmail.com) 13.11.2018 v 8:41

    Ta suplera ma dost :) Vypada jak roky zakopana v hnoji :))

  • profilová fotka Keli 13.11.2018 v 10:19

    Andrew: je pravda, že za svůj téměř 50letý život nebyla vždy skladována optimálně, ale měří se s ní pořád dobře.

  • anonymní uživatel HeavyDutyFruity 13.11.2018 v 10:34

    Přečíst si, že i ty obyč desky maj oproti Shimano vyšší sílu mě odkazuje k tomu nějaký koupit na vyzkoušení/do popelnice. Co se týče chladiče, tak snad u všech Shimano metal s chladičem jsem měl problém, že při sjíždění cest ve stylu bobový dráhy, kde opakovaně jezdíš ve 40km/h+ se ta směs podivně zapejkala, mazala kotouč a s tim zvyšovala počáteční bite studenejch desek. Ale záleží na profilu trasy, často se to zas hned obrzdí. Jinak Shimano resin maj ten brzdnej nástup opravdu slabej a nejistej, což je znát hlavně když místo pro stisknutí brzdy počítáš na decimetry, ty jsou tak do 70kg.

  • anonymní uživatel Pepa (pepa.srostlik6 (a) seznam.cz) 13.11.2018 v 13:37

    U brzd od Shimana je lepší mít na deskách chladiče, kvůli tomu že pístky ve třmenech jsou z keramiky a ta nevede teplo tak dobře jako třeba ocel, proto se destičky nechladí přes třmen a olej, ale jen přes kotouče. Otázka je jestli je to prakticky poznat.

  • anonymní uživatel HDF 13.11.2018 v 14:25

    Podle mě rozpálený brzdový destičky poznáš už po pár minutách sjezdu, ale asi spíš v technickejch pasážích než při klasickym sjezdu, kde to před zatáčkou jen zahamtneš. Ale nebude to o tom jestli to brzdí/špatně brzdí, ale že je třeba brzdu stisknout trochu víc, takže se zároveň zhoršuje i přesnost. Kdybych na to měl kolo, tak nasadim 203mm kotouče místo 180mm, protože tu preciznost brzd využiju hlavně při ježdění pro zábavu, kdy se toho zároveň naučim mnohem víc než když honim bednu.

  • anonymní uživatel Vacan (Vacan222 (a) gmail.com) 13.11.2018 v 16:27

    Obyč desky orig Shimano se dají koupit za cca 120 korun a s náhradním párem v batohu mi to přijde jako nejlepší varianta. Těm, kteří věří na účinnost chladičů, bych poradil “slepý” test, při kterém nevíš, jaké desky máš na kole. Jinak jsem názoru, že vlastnosti destiček ovlivňuje jejich směs - a ta bude u všech výrobců podobná, ne-li stejná a zásadní rozdíl dělají kotouče - průměr. Zkoušel jsem sendviče od Shimana a vrátil jsem se k ocelové klasice, protože měly poloviční životnost. A na tom, že množství oleje hraje velkou roli, určitě něco bude. A ještě slovo do pranice - dávat na terénní kolo menší kotouč dozadu je blbost, protože na rozdíl od silnice je zadní brzda mnohem víc používaná...na enduru spotřebuji dvoje destičky za rok na předku a čtvery vzadu, kotouč ve předu původní, zadní 2x za rok nový.

  • anonymní uživatel Odrazka 13.11.2018 v 18:57

    Za mě super desky - brzdí fakt líp než shimano, ale kotouče bych bral jinde...

  • anonymní uživatel HDF 13.11.2018 v 20:10

    Stejně se mi ta lepší brzdná síla než Shimano metal moc nezdá, zkusim ještě popátrat v zahraničí, ale Galfery se ve velkejch zahraničních shopech moc neprodávaj, tak asi stejně nic nedohledám. Kdybych nějaký bral, tak FD 426 Pro G1554T a ty jsou za 650 Kč, což je docela velká pálka na to je vzít na dvě vyjížďky na zkoušku a pak je hodit do šuplíku. Co se týče zajíždění desek, tak doporučuju vyhledat na Youtube "The Syndicate - Pit Tips" 4:50 min, ověřenej návod jak mít zajetý/funkční brzdy už na první křižovatce cestou do lesa.

  • anonymní uživatel HDF 14.11.2018 v 9:27

    Každopádně nejlepší by bylo udělat nějaký testovací polygony na otestování brzd, odpružení, velikosti kol, plášťů, geometrie a vydat k tomu návod a vysvětlení proč se co kde jak chová. Ale na to je třeba hodně moc jízdních zkušeností, kdy si zapamatovávám pro komponenty problémový místa po cestách a hledám je v okolí a ty zkušenosti budou mít asi spíš xcčkaři než enduristi na vysokejch zdvizích. Trošku jsem doufal, že to postupem času jako obsah zdarma za peníze klientů vymyslej enduro kouči, ale moc to nevypadá, navíc prvky na takovýhle testování za pár týdnů nesesbíráš a je třeba časem přidávat nový. Je teda pravda, že by se pak spousta článků stala zbytečná, ale nejspíš bysme se jen posunuli o kousek dál.

  • profilová fotka Wrist 14.11.2018 v 9:54

    Máte někdo zkušenosti s metalickými destičkami od českého výrobce Goldfren? Chci pořídit nové metal desky a vzpomněl jsem si že jsem je měl před cca jedenácti lety na pevňáku. Zároveň není od věci podpořit českou firmu místo Španělů :-)

  • anonymní uživatel Marty (4ymartin (a) seznam.cz) 14.11.2018 v 10:02

    enduro-mtb.com/...

  • anonymní uživatel DD (shop (a) punkbike.org) 14.11.2018 v 12:27

    Goldfreny prodáváme, vozí to řada zákazníků a spokojenost...resp. nikdo mě nenadal :D

  • anonymní uživatel HDF 14.11.2018 v 14:01

    Ten test na enduro-mtb je moc pěkně provedenej, ale hrozná škoda, že u toho nejsou grafy pro každou brzdu, který maj určitě naměřený. Protože průměrná brzdná síla a síla stisknutí páky je dost relativní a až když vyzkoušim víc brzd, tak to tu jejich tabulku dokážu částečně dekódovat, ale stejně z ni nezjistim jakej má brzda průběh. A jako neznalej se můžu domnívat, že větší brzdná síla se může rovnat horší dávkování, ikdyž ve skutečnosti to je spíš tak, že slabá brzda se ve větší rychlosti "kousne" v dost náhodnou chvíli kdežto u silný brzdy to lze mnohem líp předvídat.

  • anonymní uživatel Marty 14.11.2018 v 15:18

    HDF:
    Je možné, že se k těm grafům půjde proklikat. Oni to tam vysvětlují na závěr, že je to věc preference jezdce. Za mě chybí v testu jedna věc pro spotřebitele a to je životnost brzd samotných (vůle v páce atd.). Galfer desky jezdím roky, ale dali se koupit pouze pod značkou Hope. Ze své zkušenosti může říct, že největší podíl na lepším bržděním nejsou samy destičky (Galfer jsou za mě nejlepší) tak je výměna klasického kotouče za plovoucí.

  • anonymní uživatel Luke 15.11.2018 v 0:14

    Wrist: KLS (Kellys) sintry brzdí výrazně lépe než GOLDfren sintry, ty spíš jen tak přibržďovaly :-)

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí