MojeKolo

Pedály Funn Python - velmi nízké pedály z hliníkové slitiny

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 20.12.2018

Pedály patří k důležitým, bezesporu zásadním kompomentům kola, pedály a gripy jsou jediné dvě věci, které tě spojují s kolem. Nedržící, klouzající pedály dokáží zážitek z jízdy výrazně ovlivnit. Padající nohy z placek, to nechceš. Samozřejmě s příchodem specializované obuvi pro bajkování s měkkými skvěle držícími podrážkami by leckdo mohl říci, že význam pedálů pro lepší grip klesá. Já si to však nemyslím a hlavně i v pedálech mohou a jsou být velké rozdíly.

V tomto testu si představíme vlajkovou loď v oblasti volných pedálů značky Funn – model Python.

Funn Python je klasický hliníkový pedál s CrMo osou. Již na první pohled je pedál výrazný svým tenkým, štíhlým tělem. Rozměry jsou cca 101 × 101 × 11 mm (resp. 14 mm v oblasti napojení osy na pedál). Pedál nedisponuje a to ani minimalistickým prohnutím, naopak téměř neznatelně prostřední část s logem Funn vystupuje nad výšku vnějšího okraje, kde jsou přišroubovány piny. Ano, toto je holt daň za nízkou výšku. Absence prohnutí je způsobena vnitřní částí pedálu ve které je ukryta osa, resp. ložiska na ní. Na pedálu v oblasti osy najdeme i trojici míst s vyfrézovanými drážkami, které jsou spíše designovka než funkční prvek.

Nízká výška je to, co vás zaujme. V dnešní době, kdy kola mají velmi nízko umístěné středové osy je nižší pedál výhodou. Proč? S nižší výškou pedálu získáte výhodu v podobě lepší průchodnosti terénem a méně škrtání pedálem o podklad či kameny. S podrážkou blíže k ose pedálu se ti kolo bude lépe ovládat a také očekávej lepší přenos síly při šlapání.

Chrom-molybdenová osa zasahuje cca do dvou třetin šířky, do pedálu je uchycena, našroubována, pomocí plastového elementu s poměrně výraznou délkou. Na ose najdeme dva typy ložisek, dvě klasická kuličková jsou umístěna uprostřed těla, kluzné pouzdro pak najdeme u kliky.

Na oranžovo anodizovaném těle napočítáme zlatých dvanáct pinů, které jsou našroubovány do pedálu. Je třeba zmínit, že se nejedná o průchozí piny skrze celou tloušťku pedálu. Pin je tvořen špičatou horní částí, která se zapichuje do podrážky a na níž navazuje šestihranné osazení pro „trubkový“ klíč, který je přiložen v balení. Piny jsou poměrně ostré, dost hladové, i lehký dotyk s kůží znamená škrábanec.

Pedály jsem zkoušel jak s botami Five Ten, tak ION. U obou seděly boty na pedálech velmi ochotně, piny se snadno spojily s podrážkou. Přestože tvar pedálů kvůli svému malému prohnutí příliš nenapomáhá kvalitnímu gripu, v podstatě veškeré spojení tvoří jen zapíchnutí pinů do podrážky. Nezaznamenal jsem žádné sklouzávání a podobné nepříjemnosti. U obou bot bylo pro posun boty na pedálu odlehčit tlak na pedál, při zatížení botou pohnout v podstatě nešlo.
Nevýhodou tohoto řešení je větší opotřebení podrážky bot, ostřejší pin ji snadněji roztrhne než tupější.

Nezanedbatelným parametrem při výběru pedálů je hmotnost. Ačkoliv na první pohled vypadají všechny pedály velmi podobně, rozdíly v technologii výroby, následné opracování a drobné tvarové nuance dokáží udělat s váhou divy. Funn Python rozhodně tvoje kolo výrazně nezatíží, disponuje totiž velmi konkurenční hmotností, jen 354 gramů

Co za to? Hliníkové pedály Funn Python vyjdou na 2990,–, k mání jsou u českého dovozce Funnu Flowcycles. Je cena málo či hodně? Za mne rozhodně velmi konkurenční cena, konkurentů s podobnými parametry (nízký profil, kvalitní grip, nizká hmostnost) aby jsi pohledal. Slabina? Nic není jen růžové a i Python má svoji slabinu a tou je absence výškově nastavitelných pinů. Pokud bych dirtoval nebo jezdil slopestyle, tak ocením méně gripu a sáhnu po pedálech, na kterých boty méně drží. Ale pořádný grip vlastně slabina? Není, já raději jezdím z kopce dolů, dolekopcom, takže volím Pythony.

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Marek 20.12.2018 v 8:12

    že by bylo na trhu málo nízkoprofilových lehkých pedálů, tak to jsem si nevšiml. Cenovka super vysoká, jak to FUNN nastavené prostě má... Docela by mě zajímalo, co vydrží ložiska, protože např. u HT je to bída. Tady jsou ložiska dvě, což by mohlo držet...

  • anonymní uživatel Viba 20.12.2018 v 10:05

    "S podrážkou blíže k ose pedálu se ti kolo bude lépe ovládat a také očekávej lepší přenos síly"+lepší průchodnost terenem. Mám to chápat tak že těch cca5mm oproti "normálním" pedálům dělá takový divy?! Jako chápu že to není lež, ale má to cenu psát?

  • profilová fotka Keli 20.12.2018 v 11:03

    Minimálně na průchodnosti terénem 5mm poznáš, podívej se na délku klik jak velký rozdíl to je.

  • anonymní uživatel agrrr 20.12.2018 v 11:06

    pouzitie na dirt ? tak vysrobujem 5-6 pinov a je to ne ? :) Inak vyzeraju skvele... cenovka mi pride jak u kvalitnych pedalov dost OK

  • anonymní uživatel Jerry 20.12.2018 v 12:29

    Viba: Pisálci článku jsou placený za reklamu;-) Jinak si myslim, že to je pěkná pitchovina a nebo dotyčnej má jinou představu o terénu než já... Každá ti řekne že jestli ho máš o 5mm většího/menšího je ouplně uprdele :-DD...takovejch 50mm joo, to už by byl rozdíl..

  • anonymní uživatel Koli 20.12.2018 v 12:33

    Jerry: podle mě těch 5mm poznáš, respektive u délky klik nebo výšky středu 5mm poznáš moc dobře a přitom je to prd.. a jestli máš třícentimetrový HO-VADO tak i těch 5mm udělá tvojí holce velkou radost!

  • anonymní uživatel bok 20.12.2018 v 12:39

    5mm na bb, vejšce pedálu nebo dýlce klik je samozřejmě rozdíl jako kráva a ví to asi každej, o možnosti jít s nižšim pedálem do delších klik ani nemluvě

  • anonymní uživatel Tomato 20.12.2018 v 14:20

    Hipstersky fota jak cyp, bez fusekli v bikovejch botach .. urcite to bude i prakticky

  • anonymní uživatel karel (1) 20.12.2018 v 18:37

    na pedálu 5mm jde opravdu poznat...léto spd..na zimu race face atlas...

  • anonymní uživatel Mira (endůro (a) seznam.cz) 20.12.2018 v 19:46

    já jezdím funn mamba one side SPD a taky si nemohu stěžovat.
    Cenovka šílená, ale daly se objednat z chainreactionu za nějakých 85eur ... A to už se dá. Jsou taky celkem tenké a hlavně odolné. Jsem prasátko, 100kg... Párkrát už jsem s nima slušně zaryl do země nebo chytil o šutr a drží. Ložiska super, stačí před sezonou rozebrat a namazat.
    Hlavně máš SPD i placku ... Takže když se necítíš, vycvaknes a jedeš na platformách.

  • anonymní uživatel CanaLL 21.12.2018 v 0:30

    panebože... 2.5mm od podrážky k ose respektive od šutru k ose pedálu oproti normálnímu 16mm pedálu , nehledě na to že tady stojíš na těch matkách pod pinama, který maj tak těch 2.5mm... To teda musí bejt sakra znát! :D maximálně časem na tý podrážce...

  • profilová fotka Vencik 21.12.2018 v 8:25

    když přišly první flat pedály a člověk je vyzkoušel tak zjistil jak strašně velký rozdíl to jde... je to obdobný jako když člověk nasadí SPD, najednou zjistí že výška kufru a pedálu je strašně znát. teda.. zjistí to člověk co trochu rozumí kolům a nekupuje si na 180 cm mko rám... protože je hravej :D :D něco jako když si na rám co měl offset sedlovku bez rozmyšlení koupí sedlovku bez offsetu a diví se, že se mu blbě šlape...

    nízký pedály jsou dobrý pedály ,-)

  • anonymní uživatel Koli 21.12.2018 v 10:46

    Vencik: jak říkáš a taky by si člověk neměl kupovat velikost podle M a L, ale spíš podle geometrie, třeba moje Norco Sight v Lku je velký jako G. Reign v Mku :D ale jak říkáš, jak říkáš!

  • anonymní uživatel hobit 22.12.2018 v 14:19

    Líbí se mi poznámka o dirtu - proto bych nevozil botky 510 pač to už prostě moc drží, hlavně si nesrovnáš nohu mezi skokama což je uplně zásadní potřeba. Palec hore Keli.

  • anonymní uživatel Loda (????) 22.12.2018 v 15:46

    Mám podobné pedály od fireeye a ta vystouplá ploška je tam taky ale po celé délce, právě na dirt s mekejma 510 dirtbag mě pomůže si srovnat botu když trošku přizvednu špičku ale s impaktama který mají podrážku tvrdou a neohebnou to nejde a musím nohu nadlehcit, jinak taky pomůže trošku ty piny líznout a ztupit ale to asi jen na ten dirt na mx po lese radsi delší piny . No a životnost je asi o tom jestli na nich dupes nebo se jen vozis z kopce a ta vapka tomu taky dává

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí