Report oficiální z WBS - Premiérový závod na Všemině ovládl Petr Malý

Autor: WBS media, kategorie: Report, vydáno: 28.6.2018

Gergel Wood Bike Series Round #3, s názvem ES bikerally Všemina, bylo ve znamení premiér a experimentů. Premiérové byly tratě na Všemině, v lese mezi Parkhotelem Všemina a cestou kolem bývalé koliby do Trnavy. Na jejich přípravě se podílela parta nadšenců pod vedením Jirky Gergela. Experimentem se pak jevila symbióza s multižánrovým festivalem Fair play, probíhajícím současně kolem vodní nádrže před Parkhotelem Všemina. Další malou premiérou byla ředitelská taktovka závodu v rukou Honzy Haferníka, protože jeho „slavnější“ bratr moderoval Fair play. A nutno předeslat, že se úlohy zhostil na výbornou. Prezentace se ujala Terka Kocfeldová, protože Marcela Černotová měla velký crash na cyklostezce a maroduje. Přejeme rychlé uzdravení.

Startovní listina lákala na vítěze z minulých sezón, kteří se však letos v kolotoči závodů WBS z různých důvodů ještě neobjevili. Tomáš Navrátil i úřadující mistr WBS Martin Kolajík kvůli vleklým zraněním, Petr Malý se zase letos věnuje hlavně enduru. A právě Maloch ovládl závod stylem start-cíl a vyhrál všechny měřené testy.

„K prvnímu letošnímu startu na WBS mě dovedly hlavně zkoušky, které mě čekají po víkendu ve škole… měl jsem v plánu jet Dolomity, ale kvůli škole to nešlo a tak se naskytla možnost jet konečně i WBS, na které se pořád neskutečně těším! Na Všemině to pro všechny jezdce bylo něco nového a myslím si, že se to hodně povedlo! Nádherné vlásenky v hrabance, to prostě chceš! Tratě se od rána hodně vyjezdily a bylo to velmi zrádné. Myslím si, že chybu udělal skoro každý. Vyhrál jsem všechny vložky a bylo to nejspíš tím, že jsem se snažil jet trochu jiné stopy než ostatní a ono to vyšlo!“, zhodnotil závod vítěz.

Na úvodní RZ držel krok s vítězem David Šůstek před Jiříky Frýželkou a Gergelem. Ve druhém průjezdu stejným úsekem zajel druhý čas Tomáš Huňa, který doháněl ztrátu z úvodní vložky. Ve shodném třetím čase prolétli erzetou Gergel a Šůstek. Před druhou dvojicí RZ následovala pauza, během které bylo třeba dát do pořádku časy z první RZ, kde vinou špatného nastavení startovacích hodin docházelo k chybně změřeným časům. Pluto však dokázal tuto mimořádnou situaci (ke které dochází max. jednou za deset let) vyřešit a každý dostal dopočítaný svůj skutečný čas, který zajel.

Po přestávce zajel shodný čas s Malochem Jirka Frýželka, o dvě desetiny před Davidem Šůstkem. Huňa je o další dvě desetiny zpět. V poslední RZ zajíždí druhý čas Tomáš Navrátil a jistí si celkové páté místo: „Byl to pro mě první letošní závod, protože před začátkem sezóny jsem měl pád a odnesl to kotník. Právě až na Všeminu jsem se dal dohromady a mohl opět závodit. Tratě se mi líbily, hlavně to, jak bylo vše přírodní, žádné umělé překážky.“ O místo před ním nakonec skončil pan učitel z bike school Jirka Gergel, na bednu za Malochem vystoupali Jirka Frýželka (3) a Dejv Šůstek (2).

Celkový vítěz loňského seriálu WBS 2017 Martin Kolajík ke svému návratu na Všemině řekl: „Kvůli zranění s ramenem jsem z kopce dolů pořádně nejel devět měsíců a šlo to poznat. Nejrychlejším jsem vůbec nestíhal. Doufám jen, že se do toho zase brzo dostanu a že nepřišla fáze, kdy se už jízdy na limitu budu bát. Jinak musím pochválit novou lokalitu. Jen vyhrabané tratě v listí byly pravá bikerally. Po pátečním a sobotním tréninku se neskutečně vyjezdily a vylezlo na povrch spousta kořenů, které dokázaly potrápit. Příjemným zpestřením bylo, že to proběhlo v rámci akce Fair-play.“

Juniorskou kategorii ovládl Tom Škarek před Tomem Kolečíkem. Trojku bral Honza Bronczek. V kategorii Střelci do 15 let zvítězil Ondřej Kolečík, dvojku bral Adam Kappel před Štěpánem Bartošem.Tradičně vyhrocený ale kamarádský boj se odehrával v Hartdailech. Zvítězil nakonec Ondra Doležel před svým „team mate“ Dominikem Slováčkem. Na bedně je doplnil Martin Bednařík. Až na poslední RZ přišla o vítězství v ženské kategorii suverénní Míša Šantavá, když po defektu a zablokovaném zadním kole musela spodní část trati dobíhat. Propadla se na třetí místo za Moniku Čejkovou a vítěznou Denisu Martínkovou.

Gentlemen nad 35 ovládl Petr Šantavý, Legendy nad 45 let potom Leo Mácha. Vložený závod 4kolových DH vozíků handicapovaných sjezdařů vyhrál Erik Fojtík.

Spojení downhillu s Fair play má svou tradici od vzniku tohoto festivalu. Vždy se však odehrávalo formou exhibice, ukázky tohoto sportu veřejnosti, s možností zapojení místních kluků na kolech. Letos poprvé jsme se odhodlali k uspořádání přímo jednoho závodu WBS v rámci Fair play. Dovolím si tuto symbiózu hodnotit jako úspěšnou, protože pro Fair play se závod stal jedním z hlavních sportovních motivů a pro WBS spolupráce přinesla větší diváckou kulisu a atmosféru. Bylo příjemné se zase po nějaké době potkat s lidmi, se kterými jsme trávili společné víkendy v rámci DH závodů a pokecat s nimi. A taky přinesla jeden rekord, který se asi jen tak nepodaří překonat. V rámci Capri-Sun bike školky si překážkovou dráhu a základy ovládání kola v terénu vyzkoušelo neuvěřitelných 143 malých bajkerů! Nápad multifunkčního Kikina se jeví životaschopný a doufejme, že nám tato líheň v budoucnu přivede nové jezdce do kategorie Střelců. Mimochodem, Ondra Krhánek měl na starosti ještě skoky do vody (na kole) a souboj o bednu v hardtailech. Akorát kontrolu bezpečnosti předal pro jistotu Pajovi Vyoralovi.

Víkend se vydařil, polovina seriálu je za námi a do té závěrečné části odstartujeme začátkem srpna v Podkopné Lhotě.

Absolutní pořadí ES Bikerally Všemina:
1. Petr Malý Maloch Racing team 3:32,8
2. David Šůstek SK Gienger RPM-Stav A + 2,1
3. Jiří Frýželka + 2,8
4. Jiří Gergel Rumová sebranka + 4,3
5. Tomáš Navrátil Heartattack Racing + 4,4
6. Martin Kolajík + 5,7

WBS media, www.bikegeneration.cz

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí