Report: WBS - Na Trnavě kraloval Gergel

Autor: WBS media, vydáno: 3.10.2018

Když kdysi dávno uspořádali zapálení tatíkové nově vzniklého Speedbike teamu Fryšták první ročník Emseko bikerally, bylo nynějšímu řediteli závodu Lukáši Nášelovi něco kolem 13ti let… Závod se jel ve Fryštáku na Skalce, byl součástí WBC a vyhrál ho tehdy nestor českého downhillu Vlasta Hynčica před Michalem Červenkou… No a po patnácti ročnících uzrál čas předat taktovku mladší generaci, jezdcům tehdy vzniklého SBT…

Už termín závodu byl tak trochu sázkou do loterie. Přeci jenom, pořádat závod v pátek, kdy je sice státní svátek, ale kolik Slováků si vezme v pátek volno kvůli WBS? O Francouzech ani nemluvě… Jenže kalendář bajkových akcí je čím dál nabitější, časomíra nám vymetá všechny rally po Evropě a svatby na lyžařském svahu na Trnavě se taky těší čím dál větší oblibě, takže moc termínů na výběr nebylo. Ale myslím, že to ničemu nevadilo, necelá stovka jezdců si čas našla a odměnou jim bylo báječné babí léto a pohodový závod, předposlední v letošní Gergel woodbike sérii.

Shakedown byl na pořadu ve čtvrtečním odpoledni a už na něm si někteří jezdci na vlastní kůži vyzkoušeli záludnost a především tvrdost zdejších tratí.

Téměř kompletní špičku WBS si přijel „srovnat do řady“ jeden z nejlepších českých jezdců současnosti a odchovanec WBS Standa „Sehny“ Sehnal (Kellys factory team) a tak o atraktivní podívanou bylo postaráno.

Sehny, jestli jsem se dobře díval, byl to návrat na WBS po šesti letech. Co tě přivedlo „zpátky ke kořenům“?

„Jsem rád, že jsem zde zase zavítal. Po hrozně dlouhý době mi to vyšlo, že jsem neměl už žádný jiný závod nebo jinou akci a mohl jsem si zazávodit jako "za mlada?. Říkal jsem si, to bude pohoda, jen tak zajezdíme a užijem pohody s kámošema a lidma okolo, který jsem hrozně dlouho neviděl. Pohoda byla, ale ne na trati… haha. Všichni kluci jedou strašnou střelbu, všichni. Nebyl jsem už zvyklej na ježdění tak na úzko a jedna zatáčku za druhou. O to mě to více bavilo. Bylo to fakt super.“

Hned na prvním testu za to vzal nejvíc Petr „Maloch“ Malý, vítěz předchozích dvou závodů. O desetinku zpět byl Jiří Gergel a třetím nejrychlejším časem začal Sehnal. Při druhém průjezdu stejným úsek předvedl Maloch hrůzostrašnou kolostřešní kombinaci a propadl se na samý konec výsledkové listiny.

Nejrychlejší byl Gergel před Sehnym a stejné bylo i absolutní pořadí po polovině závodu. Třetí flek držel Vojta Šimek. Ten se stal nechtěnou ústřední postavou hned následující třetí RZ, když byl po pádu odvezen do Zlínské nemocnice a šel hned na operaci s natřikrát zlomenou klíční kostí. Pohroma favoritů pokračovala, když chyboval i Sehnal a propadl se na hranici čtvrté desítky. Po pádu odstoupil i domácí Martin Kolajík. Neuvěřitelný Maloch vstal z prachu a vyhrál třetí RZ, ale podle mne si dodnes nepamatuje jak…

Druhým časem si „pan profesor“ Gergel upevnil vedoucí pozici. Závěrečnou RZ prolétl nejrychleji Sehny a prodral se tak aspoň do první dvacítky absolutního pořadí. Maloch potvrdil svou rychlost druhým časem, ale celkově už mu to moc nepomohlo, protože ta ztráta byla fakt velká. Třetím časem si pojistil celkové vítězství Jirka Gergel: „Trnavské tratě mě velmi baví. Jsou technické a mají docela flow. Především jsem se po delší době chtěl opět projet na sjezďáku a tak byl plán si páteční sváteční závodění hlavně užít. Snažil jsem si udržet chladnou hlavu, abych nedělal na vysychajícím povrchu zbytečné chyby. Výsledkem byly čtyři vyrovnané jízdy a v součtu nejrychlejší čas. Takže díky organizátorům za skvělý závod.“

O druhém Novosádovi a třetím Šůstkovi se rozhodlo až v závěrečné RZ, takže závod byl napínavý až do konce.

V juniorské kategorii kraloval domácí Tom Kolečík, který vyhrál všechny čtyři RZ. Druhý byl Tomáš Škarek před Martinem Hájkem. U Kolečíků bylo určitě veselo, neboť mladší brácha Ondřej vyhrál kategorii Střelci do 15 let, před Kryštofem Húštěm a Štěpánem Bartošem.

Hardtaily vyhrál ředitelskej Lukyn Nášel před Dominikem Slováčkem a Ondrou Krhánkem. Svou premiéru na WBS si na Trnavě odjezdila nová členka PunkxRiders Julča Strachoňová, která je dcerou Hynka. Nejrychlejší ženou však byla Míša Šantavá, před Denisou Martínkovou a Evou Adamovou. Gentlemen nad 35 ovládl Martin Hoferek před Pavlem Mašláněm a Petrem Machálkem. V této kategorii startovalo třináct jezdců a pevně věřím, že chlapi si to pěkně užili. Legendy nad 45 let vyhrál Leo Mácha před Liborem Baďurou.

Své pevné místo a náležitý zájem zde měla tradiční Capri-Sun bike školka. Na závěr ještě proběhl již tradiční dual na sjezdovce, O pohár starosty Fryštáku.

Myslím, že celé partě kluků z SBT kolem „Lojzka“ Nášela a „Žblebty“ Žůrka patří velké díky za vydařený závod v pěkném prostředí, s lanovkou jako vítaným bonusem. Počasí bylo snad nejvíce bike-friendly ze všech letošních závodů, konkurence byla náramná, se špičkovými jezdci. Snad jen těch crashů bylo na můj vkus trochu hodně a tak popřejme všech zraněným rychlé uzdravení. Finále celého seriálu nás čeká koncem října v Otrokovicích, kolébce bikerally.

Absolutní pořadí Emseko Bikerally Trnava:

Jiří Gergel Rumová sebranka 3:43,2
Radim Novosád Bike Garage Prostějov + 4,5
David Šůstek SK Gienger RPM-stav A + 4,9
Martin Hoferek (1.Gen) Rumová sebranka + 7,7
Tomáš Huňa SBT Fryšták Mondraker + 8,0
Tomáš Kolečík (1.Jun) SBT Fryšták Mondraker + 8,9

Celkově po 5 ze 6 závodů: 1. Huňa 175 b., 2. Šůstek 174 b., 3. Gergel 159 b., 4. Novosád 155 b.

WBS media, www.bikegeneration.cz

Podobné články

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí