Test: Ghost SL AMR 6.9 LC - trailbike na pružině

Autor: Keli, kategorie: Test, vydáno: 2.4.2019

Najít pružinový tlumič na kole se zdvihem jen 130 milimetrů není v současné době příliš obvyklé. Této zdvihové kategorii zcela neochvějně vládne vzduch, ne však u Ghostu. Ten, dva své nejvyšší modely řady SL AMR právě pružiňákem osadil a chyba to rozhodně nebyla. Vyzkoušel jsem nižší, střední úroveň výbavy s označením 6.9.

Kolo se stejným označením jsem měl v testu již loni a docela jsme si sedli. Proto jsem neočekával, že by tomu letos bylo jinak. Očekávání bylo naplněno. Pořád mne SLAMR hrozně bavil i přesto, že je to jiné a zároveň stejné kolo.
Loni jej Ghost prezentoval jako allmountain a letos jej posunul o kategorii níž – SLAMR v katalogu najdete jako trail bike. Za mne je to zcela správně vybraná kategorie, protože tohle kolo není allmountain. A to i přestože má pružinový tlumič, který by leckoho mohl zmást.

Geometrie

Když to vezmu klasicky, geometrie, tak tam se nezměnilo zhola nic. Kolo je geometricky zcela identické s loňským předchůdcem, za mne je to jen dobře, proč měnit něco, co funguje. Ve zkratce, stále 29palcová kola, postavená hlavová trubka (68 stupňů), relativně vzpřímená sedlová (75,5 st. sedlový úhel) a dosah-reach hlásí možná lehoučko podprůměrných 455 milimetrů. Na trailové kolo míry značka ideál.

Osazení

Zde je o proti loňsku dost rozdíl. Především tlumič Rock Shox Super Deluxe Coil RCT vystupuje výrazně. Najít na trailových kolech pružinové tlumiče není zrovna obvyklé, výhody pružiny – absolutně lineární chod výrazně sráží rozdíl v hmotnosti. O proti vzduchu je minimálně půl kila nahoru. A na kole, které slouží k delším vyjížďkách a cítícím se doma jak ve svižné jízdě nahoru, tak při užívání cesty dolů, je to dost. Nebudu chodit, kolem horké kaše, hmotnost bez pedálů 14,96kg. Slamr má svoji váhu, není to anorektický střízlík.

Pro správné odladění zadního pružení je třeba správná tuhost pružiny. Na mých +/- 90kg byla volena optimálně, hmotnosti odpovídá osazené péro s tuhostí 450lbs. Sagoměrka ukazovala něco mezi 25 a 30 procenty. Pokud ale jezdec bude mít hmotnost nižší a vyšší, nezbývá než laborovat s tuhostmi. Tohle u vzduchového tlumiče odpadá, tam nafoukneš vzduch přesně na váhu jezdce.

Vepředu tlumiči sekunduje vidlice RS Revelation RC Debon Air, která zde rozhodně hraje druhé housle. O citlivost jako nabízí zadek si může jenom nechat zdát, rozhodně by to chtělo větší servisní zásah, vyměnit vazelíny, gufera, ale domnívám se, že stále by vyrovnaným partnerem Super Deluxe vzadu nebyla. A to nemluvím o možnostech nastavení, Tlumič umožňuje kromě zamykání i nastavení pomalé komprese v otevřeném režimu, takže eliminace pohupování při šlapání je dětsky snadná. U vidlice máte sice také pomalou kompresi, ale její využití je v podstatě digitální – otevřeno, zavřeno.

Pohon šel o level níž, GX Eagle nahrazuje NX, stále 12 převodů, funkce velmi podobná, ale váha vyšší. Brzdy, loňské silné Magury nahrazují o poznání slabší TRP G-Spec Trail SL. V rukách jsem měl již hodně TRP brzd a zatím bych si o žádných netroufl říct, že jsou ostré. Ani tyto nejsou výjimkou.

Velkou pochvalu zaslouží pláště – vepředu byznys, vzadu party – přední kolo lepivý trojsměsový Maxxis Minion DHR II MaxxTerra a vzadu rychlý Minion SS v tvrdé směsi. Obojí v 2,3" šířce.

Nechybí ani teleskopická sedlovka Satori Sorata Pro, funkční, možná jen trochu pomalejší. Disponuje jen 125mm zdvihu. Aber das ist wenig! Já bych chtěl víc, alespoň u větších velikostí (testoval jsem velikost L, měřím 185cm).

V terénu

Slamr rozhodně není pírko, o to překvapivější bylo jak skvěle jede. Rozhodně bych nečekal takovou rychlost u 15 kilového kola, řídit se jen podle hmotnosti prostě není správné, je to jen jeden dílek ze skládačky. Mnohem více záleží na pláštích, budu se opakovat, ale tato volba mi přijde na kolo této kategorie naprosto odpovídající a správně zvolená. Dostatečně agresivní pro jízdu dolekopcom i pro hltání kilometrů.

Osobně nemám rád pohupování při šlapání a zároveň jsem líný sahat na páčku lockoutu, tlumič SLAMRu je přesně pro mne, tlumič můžeš mít stále otevřený, ale díky přitažené pomalé kompresi se ti nehoupe. Tohle točítko má být na každém tlumiči a povinně!

Loňský model se vzduchovým tlumičem byl tímto tlumičem hodně limitován, jakmile jsi mu naložil, přestal stíhat. Kolo se stalo neklidné a jízda již nebyla zážitkem, ale spíše bojem o život. Pružinový tlumič posouvá celé odpružení a s ním i kolo dál. Ne o jeden, ale o dva levely dál. Citlivá a velmi aktivní pružina se skvěle doplňuje s progresivním přepákováním zadní stavby. Jestli se dá o nějakém trailovém kole říci, že má nekonečně zdvihu, tak pružinový SLAMR to rozhodně je. Dostat zadní odpružení do úzkých se ti skoro nepovede. Zkoušel jsem a rozhodně ho nešetřil, stále tam byla rezerva.

Tuhost rámu v oblasti středu není nejvyšší, při velmi silovém šlapání je patrná flexe. Tohle je bolest všech Ghostů postavených na rámové platformě AMR. Stejně tak i prostor okolo pláště v zadní stavbě, není největší, u nízkého pláště jako je použitý Minion SS je to ještě snesitelné, při použití hrubějšího pláště se v blátě bude prostor okolo hrazdičky zanášet.

Kombinace aktivní zadní stavby a pružinového tlumiče ti dovolí hodně, ale trailové geny jsou v rámu hluboko zakořeněny. Kolo tě nepustí do žádných divočin, jakmile se blížíš k limitu jeho komfortní zóny, dá to znát. Postavená vidlice zajišťuje skvělou manévrovatelnost a ovladatelnost, zadní stavba žehlí a drží kolo stále na zemi, ale přesto to na rozbitém trailu ti by jsi ocenil více položenou vidlici a nebo více zdvihu vepředu. Nebo alespoň lepší hospodárnost při jeho využívání. Často jsem si říkal, co by udělaly dva centimetry zdvihu vepředu, jak moc by se kolo posunulo? Odpovědí by mi byl SLAMR X, to samé kolo s nafouklými zdvihy, třeba se jednou setkáme.

Slabinou kola jsou jednoznačně brzdy, velmi tvrdé na páčce, velmi málo výkonné na čtyři písty. Asi jediný komponent, který si zaslouží vyměnit, vše ostatní za mne bez připomínek.

Pro koho SLAMR je? Pokud jsou odpovědi na následující otázky ano, tak jsi jeden z adeptů. Chci jezdit především delší jízdy na lehčích trailech? Chci svižně na kopec? Je moje priorita jízda dolů? Neřeším hmotnost?

Podobné články

Diskuze

  • anonymní uživatel Pejzy 2.4.2019 v 11:54

    Keli jelikož máme kola obě, brácha SLAMR a já SLAMR X tak si myslím že dokáži popsat rozdíly - Slamr je přesně takový jak jsi ho popsal :) prostě TRAIL bike jak se patří. A SLAMR X ? Občas přemýšlím kam ho zařadit :D ... Nicméně sám Ghost ho řadí jako All Mountain a takový on ve výsledku je :) je to kolo na všechny hory at´ jezdíš lehké traily nebo Alpské Enduro či Český sjezd všechno zvládne :). Mě nejvíc překvapil svojí univerzalitou jediné co působilo nebalanc ve vlastnostech tak bylo použití vzadu špičkového pružinového tlumiče Cane Creek DB Coil a vepředu základní SR Aion - Aion není zlý, ale podkopával vlastnosti celku jako takového. Takže když se Aion vymění za něco lepšího ( já za DVO Beryl), tak to kolo je univerzál jak víno :).Takže určitě SLAMR X zkuste a udělejte recenzi ale buď vyšší model 7.9 LC nebo nižší 5.9 ale s jinou vidlí :).

Komentáře

Publikovat jako anonymní uživatel - přihlášení, registrace


Přepnout barvu pozadí